![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
In primul rând când vorbim despre Dogmă, Doctrină,Lege etc…
Trebuie să avem în vedere două aspecte extrem de relevante: Marcu 7:7, 9, 13 VDC [7] Degeaba Mă cinstesc ei, dând ÎNVĂȚĂTURI care nu sunt decât niște PORUNCI OMENEȘTI .’ [9] El le-a mai zis: „Ați DESFIINȚAT frumos PORUNCA lui DUMNEZEU ca să țineți DATINA VOASTRĂ. [13] Și așa, ați DESFIINȚAT CUVÂNTUL lui DUMNEZEU prin DATINA VOASTRĂ. Și faceți MULTE alte LUCRURI de felul acesta!” Deci avem clar o separare extrem de DEFINITIVĂ între legile omenești și PORUNCILE DIVINE! Iisus a spus aceste lucruri chiar preoților leviți care urmau LEGEA LUI DUMNEZEU REVELATĂ! Practic se adresa unui popor care deține LEGEA LUI DUMNEZEU, însă o Desființează,o înlocuiește cu Legi Omenești! Mai jos ofer niște pasaje de cea mai adâncă profunzime spirituală ale lui Pavel! Superb, efectiv! Coloseni 2:20-23 VDC [20] Dacă ați MURIT împreună cu HRISTOS față de ÎNVĂȚĂTURILE ÎNCEPĂTOARE ale LUMII, de ce, ca și cum ați trăi încă în lume, VĂ SUPUNEȚI la PORUNCI ca acestea: [21] “ NU LUA, NU GUSTA, NU ATINGE CUTARE LUCRU ”? [22] TOATE aceste lucruri, care pier odată cu întrebuințarea lor și sunt ÎNTEMEIATE pe PORUNCI și ÎNVĂȚĂTURI OMENEȘTI, [23] AU, în adevăr, o ÎNFĂȚIȘARE de ÎNȚELEPCIUNE într-o închinare voită, o SMERENIE și ASPRIME față de TRUP, dar NU SUNT de NICIUN PREȚ împotriva gâdilării firii pământești. Nici nu îndrăznesc să comentez pe aceste pasaje, fiindcă este AUR !
|
||||
|
||||
|
Ce mă contrariază, frate Seraphim, este că, deși recent ai afirmat că ai regăsit Ortodoxia și că oscilezi încă între aceasta și Catolicism, acum critici cu duritate creștinismul tradițional – dogmatic și normativ cum este –, invocând Noul Testament asemenea unui neoprotestant necruțător. Nu ți se pare cam inconsecvent?
Pe de altă parte, dacă te atrage modul neoprotestant de a practica și raporta la credință, bazat doar pe Biblie, de ce nu-l îmbrățișezi cu toată inima? Dacă, însă, vrei să alcătuiești un hibrid din cele două, să combini, spre exemplu, cele mai puternice rugăciuni ale Bisericii Ortodoxe cu un stil de viață și manifestare neoprotestant, nu riști să faci o struțo-cămilă nefuncțională? Te-ai gândit, oare, că ar trebui pur și simplu să tai fără milă una dintre tendințele tale lăuntrice în favoarea celeilalte? Gândește-te că Dalai Lama, un om spiritual, fără discuție, chiar fără a fi creștin, sfătuia împotriva sincretismelor, respectiv ca fiecare să-și urmeze calea lui spirituală, acolo unde se află. Să-și ducă credința până la capăt – asta considera el important; dar să nu amestece lucrurile. De dragul limpezimii.
|
|||
|
|||
|
Eh,vezi CristianR....
Asta este lupta mea de când mă știu în privința Creștinismului.. Nu trebuie neapărat să aleg, fiindcă situându-mă cumva la mijloc pot avea obiectiv și nepărtinitor. Deși uneori pare că inclin in favoarea uneia. Chiar și în biblie apar uneori situații contradictorii, dapai eu un biet căutător. N-am cum să aleg deocamdată! Dar nici nu mă pot opri din căutare! Chiar dacă "stările" mele sunt oscilante, uneori mai retractez, iar revin,iar plec etc. Până la urmă ce spun este fundamentat și oarecum justificat. Adică nu-i ca și cum doar fiindcă îmi schimb opiniile,ele ar fi greșite, chiar dacă poate le reneg. Ăsta este riscul pe care mi-l asum, și prețul pe care îl plătesc. Există însă o CONSTANTĂ... CĂUTAREA! Pozițiile mele,ar fi mai degrabă într-o zonă a ecumenismului neafiliat,nu neapărat în sincretism.
Cheamă-Mă, și-ți voi răspunde și îți voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoști.(Ieremia 33:3) Last edited by Seraphim7; 19.04.2026 at 22:00:35. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Măcar e original.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Căutarea nu încetează, însă, niciodată. Chiar după ce îți alegi cu hotărâre drumul pe care vrei să-l parcurgi spre mântuire, odată ce apuci pe el constați că celălalt capăt parcă este tot mai departe pe măsură ce te apropii de el, iar posibilitățile de rătăcire, respectiv de a o apuca pe căi greșite sunt la fel de multe ca și cele din afara lui. N-ai cum să te plictisești.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Pot fi ipoteze de lucru ,o etapa in drumul tau. Putem presupune ca ortodoxia vine de la oameni, prin regulile care au fost fixate de-a lungul timpului , si ca ea ar fi contrara spiritului lui Hristos, care ne-a adus singura invatatura adevarata. Singurul lucru e sa fii deschis in cautarile tale , sa te indoiesti de tine, si sa accepti mereu si opiniile contrare. Sa balansezi mereu intre ipoteze, urmand singura constanta de care spui "Cautarea" . Caci cine cauta gaseste, dar trebuie sa o faca cu dorinta de adevar , nu incepand sa creada ca singura solutie e in mintea lui. Cine se indoieste, ar trebui sa se indoiasca inclusiv de concluziile lui. Deci ar trebui cercetata si ipoteza in care totusi Ortodoxia ar fi de la Hristos, singura continuare care El a dorit-o, singura Sa Biserica. E si asta o ipoteza ,nu? Pe ce se bazeaza prima ta ipoteza ca ortodoxia e omeneasca, si citatele? Ca tot ce vine de la oameni cu nesocotirea legii lui Dumnezeu e eronat , si ca singura invatatura valabila este cea transmisa de Dumnezeu direct prin Fiul Sau. Aceasta e perfect adevarat: „Ați DESFIINȚAT frumos PORUNCA lui DUMNEZEU ca să țineți DATINA VOASTRĂ. " Si nici eu nu zic altceva, Orotodoxia e falsa , daca e o simpla datina construita de oameni de-a lungul veacurilor. Ar ramane sa demonstram daca oamenii aceea au vorbit de la ei , sau au vorbit prin inraurirea Duhului Sfant , cand au fixat acest set de cunostinte si traditii. Ii vedem pe apostoli in stare sa lege 2 vorbe inainte de coborarea Duhului la cinzecime? Nu prea... Dar in aceiasi zi in care a coborat Duhul, incep sa desluseasca pasaje ascunse din Evanghelie cum ar fi cel dezlegat de Petru: " ca nu vei lasa pe sfantul Tau sa vada putrezirea " si care e imediat asociat cu Hristos . Prin ce miracol ? Pentru ca Duhul Sfant a fost trimis de Hristos ca sa continue opera Lui, pentru ca Hristos s-a asezat cu trupul indumnezeit pe scaunul maririi alaturi de Dumnezeu,si nu ne-a parasit. Astfel toata Biserica primelor veacuri a avut acest Duh, prin transmitere directa si materiala , asa cum material ne-a transmis si Hristos prin Trupul Sau acest har , in Euharistie. Vei zice ca la un moment dat au fost scapari, unii nu au mai avut har si au inceput sa inventeze. Dar ei nu erau singuri. Nu erau ca tine si ca mine acum cautand adevarul. Ei aveau constiinta Duhului puternica, erau martiri ,capabil de moarte pentru Hristos. Sunt carti care dateaza de atunci, si acestea sunt perfect in spiritul exigentelor duhului cu care ne-a initiat apostolul Pavel. Nu mai continui cu argumentarea, as dori insa sa iti porti indoielile si credinta in paralel,cercetand cu meticulozitate primele veacuri , asa cum apostolul Pavel si-a purtat rana din corp. Cauta mereu adevarul din afara ta, si ia-l cu tine , si intr-o zi Hristos te va lumina , daca te pastrezi mereu deschis si cu dragoste fata de El, asa cum decurge si din selectia citatelor facuta de tine. |
|
|
|||
|
|||
|
Doar fiindcă Biserica are derapaje,nu înseamnă că nu este Adevărată.
Eu n-am zis niciodată că Biserica Ortodoxă/Catolică nu a fost,la bază întemeiată de Iisus Hristos,prin Apostol și continuată până în prezent. Am spus asta de nenumărate ori,și am topicuri întregi unde am demonstrat asta. Deasemenea n-am respins sau negat Protestantismul,care a venit ca o reacție la acele derapaje. Faptul că critic atât Protestantismul cât și Bisericile Tradiționale,nu înseamnă că le neg autenticitatea! N-am cum,ar fi absurd! Faptul că arat neconcordanța între Vechiul Testament și Noul Testament,și arăt că Creștinismul a fost mai degrabă “fabricat” decât revelat asta nu înseamnă că Iisus nu a fost real,nu a fost un Profet sau chiar o Manifestare a lui Dumnezeu. Pur și simplu există posibilitatea ca Noul Testament să fie practic din “alt film”,pliat Artificial pe Vechiul Testament. Însă mesajul și activitatea lui Iisus sunt cat se poate de reale și autentice. Și am scris destul și despre asta. Asta nu șterge o istorie de 2000 de ani și influență să asupra Lumii! Și intenționez să-mi continui fiecare căutare, fiindcă am inceput extrem de multe. Însă critica mea este constructivă sau cel puțin așa încerc să fie. Cât despre pasajele biblice,ele nu sunt direcționate către cineva anume,ele trebuie înțelese în contextul acela și deasemenea arată ele însele un mesaj independent. Eu nu interpretez Biblia ca un creștin,ca un ortodox sau că un neoprotestant. Nu mă interesează să “lovesc” în nimeni și nimic. Eu doar expun anumite păreri! Fiecare este liber sa vina cu alte argumente, alte experiențe,alte trăiri, viziuni etc. Că de-aia e forum! Însă APOSTAZIA despre care vorbesc eu,este un fenomen real, despre care vorbește inclusiv Biblia. Practic se referă tocmai la această Biserică ,și tocmai din Biserica întemeiată de Iisus,se vor ridica cei care vor conduce Lumea la ÎNȘELARE. Așa că nu-i destul să zici,asta este Biserica Adevărată, Aici este Adevărul! Faptele Apostolilor 20:29-30 VDC [29] Știu bine că, după plecarea mea, se vor vârî între voi LUPI RĂPITORI, care nu vor cruța TURMA, [30] și se vor SCULA din MIJLOCUL VOSTRU oameni care vor ÎNVĂȚA lucruri STRICĂCIOASE, ca să tragă pe UCENICI de partea lor. Practic tot ce se numește Dumnezeu pe Pământ și tot ce se numește Templu și Biserică va fi o Înșelare, Amăgire și Apostazie! 2 Tesaloniceni 2:3-4 VDC [3] Nimeni să nu vă amăgească în vreun chip, căci nu va veni înainte ca să fi venit LEPĂDAREA DE CREDINȚĂ și de a se descoperi OMUL FĂRĂDELEGII, FIUL PIERZĂRII, [4] POTRIVNICUL care se ÎNALȚĂ mai PRESUS de TOT ce se numește „ DUMNEZEU ” sau de ce este vrednic de ÎNCHINARE. Așa că se va AȘEZA în TEMPLUL LUI DUMNEZEU, DÂNDU-SE DREPT DUMNEZEU. Un motiv pentru care nu ader la niciun cult…