Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2010, 09:19:48
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Jenica, sa stii ca eu cand vorbesc de dragoste (de altfel am vorbit mai putin aici de asta) ca motiv pentru a incerca sa ne apropiem de ceilalti cat se poate, vorbesc pentru ca traiesc printre catolici si protestanti, am persoane dragi, foarte dragi, acum si in familie (prin casatoria mea si a altora - sotul meu este ortodox dar toata familia lui este catolica) in randul lor si chiar imi pasa de ei.
Este altceva cand stai intr-o tara majoritar ortodoxa sau cand stai in occident dar poate nu te intalnesti decat cu alti ortodocsi.
La inceput in marele meu entuziasm am postat pe acest forum motivele pentru care nu imi place antiecumenismul. Am sa vad daca se potriveste sa le repostez. Este un subiect pe care il am la inima; de aceea tot incerc sa ma las de el, ca sa nu ma supar degeaba.
Asta o spun pentru ca uneori sunt acuzata ca vin aici sa va destabilizez sau sa fac nu stiu ce propaganda.
Vechi 22.01.2010, 09:48:46
marioad24's Avatar
marioad24 marioad24 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.02.2009
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru marioad24 Send a message via Skype™ to marioad24
Implicit "Cei care ne conduc"

>>>Unde este inteleptul? Unde este dreptul?
Unde este carmuitorul cu frica de Dumnezeu? <<<
Poporul meu este asuprit de niște copii, și femeile domnesc peste el. Poporul meu! Cei care te conduc te rătăcesc și te abat de la calea pe care tu mergi.
Domnul Se ridică la judecată și stă ca să judece pe poporul Său.
Domnul intră la judecată cu bătrânii și cârmuitorii poporului Său și zice: "Voi, voi ați pustiit via Mea și prada luată de la cei sărmani se află în casele voastre.
Pentru ce ați zdrobit pe poporul Meu și ați sfărâmat fața celor sărmani?" zice Domnul Dumnezeu Savaot.

Am devenit un atelaj eterogen care e manat de "oameni" nepriceputi, de unii care s-au lasat ademeniti de vorbe desarte. Iisus Hristos in pustie, cand satana incerca sa-L cumpere, oferindu-i toate bogatiile lumii (de parca ar fi fost ale lui), i-a dat masura puterii Lui si i-a spus:

"Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor.
9. Și I-a zis Lui: Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie.
10. Atunci Iisus i-a zis: Piei, satano, căci scris este: "Domnului Dumnezeului tău să te închini și Lui singur să-I slujești".
Dincolo de faptul in sine, ramane exemplul, exemplu pe care unii (si in primul rand cei ce s-au dorit mai mari peste popoare si treburile dinlauntrul lor) nu-l iau in considerare. Caci tot ce a facut Iisus Hristos, a facut cu un scop precis: acela ca noi, cei ce ne consideram aiLui, sa invatam din exemplele Lui si sa facem si noi asemenea. "Mergi de fa si tu asemenea" spune la un moment dat Iisus Hristos. "Cati in Hristos v-ati botezat in Hristos v-ati si imbracat". Ce haine purtam astazi?

Last edited by marioad24; 22.01.2010 at 09:51:42.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 09:51:32
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Asa ca indiferent ce imi veti spune voi fetelor, nu pot fi de acord cu voi. Oricat v-as iubi, nu pot!
Viata/inima insasi, nu imi da voie sa spun ca voi. E parerea voastra, o respect. Dar, atat! Nu suntem in masura sa judecam Ierarhii dar nici nu putem tacea cand e vorba de Adevar!

Eu nu mai intervin pe acest topic de acum. Consider ca am spus ce am avut de spus. Ceea ce as scrie de acum inainte ar insemna "discutii despre discutii".

Am dat exemple vii, contemporane cu noi pentru a nu starni un alt subiect. Traim alte vremuri... Acesta s-a tot discutat si rasdiscutat pe alte topice. Eu una am cam obosit de acest "traim alte vremuri"..

In rest, Bucurie tuturor!
Frumoasa marturie, Jenica, pentru ca vine din suflet si din traire.

Nici eu nu mai am de adaugat nimic, decat o rugaminte catre toti de pe forum sa aiba grija sa nu devina patimasi, pentru ca patima nu este de la Dumnezeu, asa incat va urez sa combateti cu dragoste!
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 09:52:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
De exemplu? M-as bucura f mult, daca la asemenea afirmatii grave, s-ar da si niste exemple, ca sa intelegem cu totii la ce te-ai gandit cand ai scris acest lucru.
Sigur, comparativ cu Dumnezeu, totul este imperfect; atata doar ca Biserica este a lui Dumnezeu, nu a oamenilor. Noi suntem doar trupul lui Hristos, nu Hristos Insusi.
Orice carte, fie ea cat de ortodoxa, contine limitari, pentru ca este umana, scrisa de oameni.
Insa e adevarat ca acestea nu ar putea fi definite 'hibe'.
Exemplu dehibe, dupa parerea mea: in scrierile parinbtelui Arsenie Boca atat de mult citate pe acest forum. Dar ar fi bine sa nu deviem discutia spre el aici.
Vechi 22.01.2010, 10:09:35
marioad24's Avatar
marioad24 marioad24 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.02.2009
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru marioad24 Send a message via Skype™ to marioad24
Implicit Fals !

Nu sunt de acord cu ce spui. Dovedesti ca ignori (voit sau nu) harul Sfantului Duh ce se pogoara asupra oamenilor si ii inspira. Dovedesti ca bagatelizezi lucrarea permaneta a lui Dumnezeu in lume in diferite moduri. "Orice carte, fie ea cat de ortodoxa, contine limitari..." zici tu. Cum adica, oricat ar fi ea de ortodoxa? Parca ai vrea sa spui: ce conteaza ca a fost scrisa de oameni sub insuflarea Duhului Sfant, ea tot de mana de om e scrisa! deci, nu poate fi credibila. Esti jalnica... Ca sa nu mai vorbesc de Vechiul Testament, scris si el de "oameni"; dar cine conducea gandul celui ce scria? Omul era sub puterea Duhului Sfant, Cel ce in fapt scria, cu mana omului, toate cate Dumnezeu voia sa fie aduse la cunostinta. Iar eu, incep sa ma indoiesc de tine si de intentiile tale. Si chiar sa ma feresc....
Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Orice carte, fie ea cat de ortodoxa, contine limitari, pentru ca este umana, scrisa de oameni.
Insa e adevarat ca acestea nu ar putea fi definite 'hibe'.
Exemplu dehibe, dupa parerea mea: in scrierile parinbtelui Arsenie Boca atat de mult citate pe acest forum. Dar ar fi bine sa nu deviem discutia spre el aici.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 10:26:51
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de marioad24 Vezi mesajul
Nu sunt de acord cu ce spui. Dovedesti ca ignori (voit sau nu) harul Sfantului Duh ce se pogoara asupra oamenilor si ii inspira. Dovedesti ca bagatelizezi lucrarea permaneta a lui Dumnezeu in lume in diferite moduri. "Orice carte, fie ea cat de ortodoxa, contine limitari..." zici tu. Cum adica, oricat ar fi ea de ortodoxa? Parca ai vrea sa spui: ce conteaza ca a fost scrisa de oameni sub insuflarea Duhului Sfant, ea tot de mana de om e scrisa! deci, nu poate fi credibila. Esti jalnica... Ca sa nu mai vorbesc de Vechiul Testament, scris si el de "oameni"; dar cine conducea gandul celui ce scria? Omul era sub puterea Duhului Sfant, Cel ce in fapt scria, cu mana omului, toate cate Dumnezeu voia sa fie aduse la cunostinta. Iar eu, incep sa ma indoiesc de tine si de intentiile tale. Si chiar sa ma feresc....
Cred ca te repezi. Limitarea (neajunsul) unei carti este evidenta: nu este cuvant fata-catre-fata, care are alta putere, care de la om la om transmite si duh, nu doar cuvinte. Excludem din aceasta discutie Sfanta Scriptura.

Am convingerea ca altfel as percepe duhul cuvintelor Sfantului Ioan Gura de Aur daca mi-ar vorbi fata catre fata.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 10:29:02
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
Pai, draga Windorin, ai spus ca ai citit trei carti de C. S. Lewis si ca iti este foarte drag. De ce sa le citim? pentru ca gasim in ele o perspectiva frumoasa, care ne da despre credinta un pic alta perspectiva decat cea cu care suntem obisnuiti.
Am citit de curiozitate si apoi mi'a placut.
Totusi, e ceva simplu, insa mintal, izvorat din minte. Nu pare sa aiba caldura cu care sunt obisnuit.
Insa il recomand celor care au citit deja multa teologie sau scrieri de'ale noastre.

Cat despre "gasim in ele o perspectiva frumoasa, care ne da despre credinta un pic alta perspectiva decat cea cu care suntem obisnuiti" nu stiu ce sa zic... cam asta as spune eu multora despre cartile Sfantului Ioan Gura de Aur si ale altora ca el. Gasim in ele o credinta pe care spunem ca o avem, dar pe care nu o cunoastem.

Citat:
Si unele texte ortodoxe au hibe. Numai Dumnezeu este fara greseala.
Sa nu mergem atat de departe. Si sa nu facem astfel de supozitii. Sunt multi sfinti si parinti fara greseala in textele scrise.
Iti dau un subiect de gandire: cartea Sfantului Siluan Athonitul. Cauta'i "hibele".
Textele cu hibe nu cred ca fac parte din acele comori general recunoscute si iubite.

Citat:
As vrea sa vad cum ar reactiona sotia ta daca ai trata-o asa. :-)
Cred ca ar fi tare odihnita, vazand ca ne straduim sa fim copii, lipsiti de manie si numai cu vorbe calde.
Insa, din pacate, eu sunt mult prea deschis in chip si cuvant, spre a putea implini cuvantul Sfantului.

P.S. Cand mai multi iti spun acelasi lucru, pune'te pe gandit si cauta sa te intrebi despre ceea ce sustii.
Ma bucura ravna ta, insa fii cu grija, caci ravna poate fi intarita si de altcineva decat de Domnul.

Cu mult drag.

Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 11:44:45
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de marioad24 Vezi mesajul
Nu ma refeream la Sfanta Scriptura.
De fapt nu ma gandeam nici macar la sfintii parinti, desi si in unele din scrierile lor sunt limitari specifice timpului in care au scris. Bineinteles, nu ele sunt importante, ci mesajul esential, care este inspirat de Sf Duh cum spui tu.
Ma gandeam la unele carti care circula si sunt elogiate pe aici, ca unele indreptare de spovedanie (insasi notiunea de indreptar de spovedanie este inspirata din cazuistica catolica; asta ca sa se vada ca nu sunt nici eu ecumenista in toate), cartile lui Arsenie Boca.

Daca sunt atat de jalnica si vrei sa te feresti de mine, pune-ma la 'ignore'...
Vechi 22.01.2010, 11:47:17
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Cred ca te repezi. Limitarea (neajunsul) unei carti este evidenta: nu este cuvant fata-catre-fata, care are alta putere, care de la om la om transmite si duh, nu doar cuvinte. Excludem din aceasta discutie Sfanta Scriptura.

Am convingerea ca altfel as percepe duhul cuvintelor Sfantului Ioan Gura de Aur daca mi-ar vorbi fata catre fata.
Da, mare dreptate ai. De altfel Sf Ioan si-a transcris in mare parte chiar predicile tinute oral, sau i le-au transcris ucenicii.
Mai este insa si limitarea pur umana. Sf Duh lucreaza dar nu dicteaza. Omul oricat de sfant ar fi nu poate sa vada si sa inteleaga totul, sa prevada orice aspect care ar putea aparea in mintea cititorilor sau auditorilor..
Vreau sa spun cum am mai spus ca trebuie sa evitam sa idolatrizam o scriere sau un om fie el si sfant. Numai Dumnezeu este perfect. Sa ne pastram deci si discernamantul.
Vechi 22.01.2010, 12:08:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Am citit de curiozitate si apoi mi'a placut.
Totusi, e ceva simplu, insa mintal, izvorat din minte. Nu pare sa aiba caldura cu care sunt obisnuit.
Insa il recomand celor care au citit deja multa teologie sau scrieri de'ale noastre.
Pana la urma este si chestiune de gust personal...
Depinde si ce carti ai citit. Unele si mie mi se par un pic prea mintale. Eu prefer romanele lui, si semi-romanele, ca Scrisorile lui Screwtape si Marele Divort (dspre viata de apoi)

Citat:
Cat despre "gasim in ele o perspectiva frumoasa, care ne da despre credinta un pic alta perspectiva decat cea cu care suntem obisnuiti" nu stiu ce sa zic... cam asta as spune eu multora despre cartile Sfantului Ioan Gura de Aur si ale altora ca el. Gasim in ele o credinta pe care spunem ca o avem, dar pe care nu o cunoastem.
Da, este adevarat.

Citat:
Sa nu mergem atat de departe. Si sa nu facem astfel de supozitii. Sunt multi sfinti si parinti fara greseala in textele scrise.
Iti dau un subiect de gandire: cartea Sfantului Siluan Athonitul. Cauta'i "hibele".
Textele cu hibe nu cred ca fac parte din acele comori general recunoscute si iubite.
Stai, ca nu am vrut sa zic ca trebuie acum sa cautam hibele cu lumanarea..
Vroiam numai sa spun ca intotdeauna trebuie sa citim si cu un mic grano salis.

Citat:
P.S. Cand mai multi iti spun acelasi lucru, pune'te pe gandit si cauta sa te intrebi despre ceea ce sustii.
Ma bucura ravna ta, insa fii cu grija, caci ravna poate fi intarita si de altcineva decat de Domnul.

Cu mult drag.
Multumesc de sfat.. Ai dreptate in sensul ca prea ma inversunez si eu.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Comentariu rugaciune "Cuvine-se cu adevarat" Ludescu Despre Biserica Ortodoxa in general 17 26.05.2011 04:17:42
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42