Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.08.2011, 22:06:47
the_Listener
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Daca lup in piele de oaie inseamna a nu spune una si a crede alta, atunci ai o definitie distractiva a lupului. Deci pentru a fi oita, trebuie sa spunem una si sa credem alta dupa parerea ta :))
ai nimerit-o, DAR E PE DOS .... HA HA HA ... ti-am spus eu ca sectarii sunt ca diavolii , rasucesc ce scrie asadar mai RECITESTE ce am scris ca sincer mor de ras de cite ori imi dai replica
multa iubire
Vechi 03.08.2011, 22:06:50
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Intrebare: avem dovezi biblice care sa arate ca primii crestini dintre neamuri (non-evrei) tineau si ei sabatul?
Bineînțeles.

"42. Și ieșind ei din sinagoga iudeilor, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea.
43. După ce s-a terminat adunarea, mulți dintre iudei și dintre prozeliții cucernici au mers după Pavel și după Barnaba, care, vorbind către ei, îi îndemnau să stăruie în harul lui Dumnezeu.
44. Iar în sâmbăta următoare, mai toată cetatea s-a adunat ca să audă cuvântul lui Dumnezeu." (Fapte 13)

"12. Și de acolo la Filipi, care este cea dintâi cetate a acestei părți a Macedoniei și colonie romană. Iar în această cetate am rămas câteva zile.
13. Și în ziua sâmbetei am ieșit în afara porții, lângă râu, unde credeam că este loc de rugăciune și, șezând, vorbeam femeilor care se adunaseră." (Fapte 16)

În jurul anului 45 d.Hr. Filipi era colonie romană cu foarte puțini evrei (fără sinagogă).
Vechi 03.08.2011, 22:15:48
the_Listener
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Acelasi calendar "iudaic" il folositi si dvs. Poate nu ati observat, dar in calendarul ortodox ziua a saptea este sambata (conform cu Scripturile).

Asa este. Ziua a 7-a si atat. De ce serbati ziua intaia sau ziua a opta?

Dvs. aveti invataturile ortodoxe, care va spun exact acelasi lucru. In Catehismul Ortodox ni se spune (vedeti aici, cap. "Despre sarbatori": http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ori-80571.html)
..................................
286. Pentru ce serbam Duminica?

Serbam Duminica, pentru ca:

a) E ziua cea dintai a creatiunii;
.............................................

Asadar, ziua a saptea a creatiunii este sambata.

Biblic raspunsul dvs. Chiar Domnul sambetei spune ca "sambata a este pentru om" (ca zi binecuvantata si sfintita inchinata Domnului).
sectare total gresit nu am putut sa ii raspund altui sectar ca tine ca nu stiam daca mi se da voie , dar Dumnezeu a randuit sa apara altul ... si acum prin intermediul tau incep desfiintarea tuturor ereziilor sectarilor
sa incepem

INVATACELUL: Daca Noul Testament este urmarea Vechiului Testament, de ce nu urmam noi si sarbatorirea sambetei ?

PREOTUL: De la Adam pana la sfarsitul lui Avraam au trecut, dupa unii cronografi, 3678 de ani (Cronograful lui Gheorghe Kedranos, trad. rom. de Mitrop. Veniamin Costachi, Manastirea Neamtu, 1837, p. 44- 45; vezi si prefata Mineiului pe februarie, de staretul Manastirii Neamtu-Secu, Neonil), la care, adaugind cei 430 de ani cat au stat israelitii robi in Egipt (Gal., 3, 17), fac 4108 ani. In aceasta perioada de timp, de la Adam pana la Moise, nici Scriptura nu era scrisa, nici sambata nu se tinea ca sarbatoare de vreun, popor. Timp de atatea mii de ani, patriarhii cei de mai inainte de lege si toti cei credinciosi s-au povatuit la calea mantuirii numai prin Sfanta Traditie si abia dupa acest indelungat rastimp a fost instituita de Dumnezeu praznuirea sambetei - in timpul trecerii poporului Israel prin pustia Arabiei - in amintirea facerii lumii in sapte zile, dupa care, in ziua a saptea, Dumnezeu S-a odihnit, precum si in amintirea iesirii din robia Egiptului a poporului Sau, Israel. Caci Sfanta Scriptura spune: “Si a binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea si a sfintit-o, caci intru ea S-a odihnit de toata lucrarea Sa pe care a facut-o Dumnezeu” (Fac., 2, 3). Si iarasi este scris, referitor la iesirea israelitilor din robie: “Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo cu mana tare si cu brat inalt pentru aceea ti-a poruncit Domnul-Dumnezeul tau sa pazesti ziua sambetei” (Deut., 5, 15).

asadar cum vezi ERA LEGAMINTUL CU EVREII ... NICI O TREABA CU NOI CRESTINII ORTODOCSI ...
tu daca ti sambata esti evreu si nu crezi in INVIEREA LUJI HRISTOS ----
o sa te iau pe bucati ca sa intelegi ca esti habarnist .....
multa iubire
ps a inceput numaratoarea inversa pentru voi sectarii
multa iubire
Vechi 03.08.2011, 22:16:57
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Asa cum sabatul evreiesc a fost instituit dupa Pastile Vechiului Testament si in legatura cu aceasta sarbatoare, tot astfel Pastile Noului Testament instituie Duminica .
Rafinata dar [scuzați] șubreda dumneavoastră argumentație se sprijină pe doi piloni de nisip.

1. Sabatul a fost una din primele instituții (alături de căsătorie) ale lui Dumnezeu pentru neamul omenesc încp de la Creație, nu "sabat evreiesc instituit după Paște".

2. "Paștele Noului Testament" este Hristos (1 Cor.5,7) - Domn al Sâmbetei (Marcu 2,28) nu Domn al Duminicii. Domnul (caesarul) duminicii a fost altul... nu-i mai pomenesc numele.
Vechi 03.08.2011, 22:17:46
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de the_Listener Vezi mesajul
ai nimerit-o, DAR E PE DOS .... HA HA HA ... ti-am spus eu ca sectarii sunt ca diavolii , rasucesc ce scrie asadar mai RECITESTE ce am scris ca sincer mor de ras de cite ori imi dai replica
multa iubire
Pe dos, asa-i? Deci zici ca mine atunci! :)))
Vechi 03.08.2011, 22:19:32
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de the_Listener Vezi mesajul

sectare total gresit nu am putut sa ii raspund altui sectar ca tine ca nu stiam daca mi se da voie
Ți se dă sau nu voie, oricum postările tale sunt extrem de cleioase și dau o notă de superficialitate. Mă tem că nu o să ți se răspundă...
Vechi 03.08.2011, 22:36:15
Banned

Implicit

Citat:
not again! :) Am discutat anterior cu domnul Osutafaraunu despre acest aspect. Am sa va raspund, totusi, pentru ca m-ati intrebat, insa nu mai doresc un dialog pe acest subiect , ca n-are nici un sens.

Dumneavoastra, la fel ca si domnul Osutafarauna nu gresiti ci priviti dintr-un anumit unghi de vedere, noi privim din altul. Din perspectiva dumneavoastra puteti sa ne oferiti o explicatie logica, argumentata biblic, insa din perspectiva noastra, acele argumente nu-s valide , pentru ca noi interpretam "sabatul" in mod simbolic, nu literar.

Ambii sustinem ca Sabatul e Ziua odihnei lui Dumnezeu, binecuvantata si sfintita de Acesta, ca cinstirea acestei zile si “pazirea” ei e un semn al supunerii noastre fata de Dumnezeu etc. etc. Diferenta consta in modul in care vedem procesul creatiunii si cel al mortii si invierii lui Iisus.

Dumneavoastra spuneti ca Dumnezeu s-a “odihnit” in ziua a 7-a , cand si-a dus la implinire lucrarea, la fel si Iisus s-a “odihnit” in mormant in ziua a 7-a ( ce a fost intr-o sambata), cand a dus la implinire rascumpararea neamului omenesc, deci ziua a 7-a e ziua de odihna consimtita de Dumnezeu.
Noi spunem ca tinand cont ca dupa ziua a 7-a a creatiei n-a mai urmat o alta zi, odihna Domnului din ziua a saptea insemneza epoca de dupa creatie, pana la sfarsitul lumii, in care Dumnezeu nu mai creeaza, dar are grija de lume. De asemenea,noi nu privim moartea lui Iisus izolat, trunchiata, spunem ca sambata e „puntea” de legatura dintre patimi, moarte si Inviere. Domnul se odihneste cu trupul, insa, cu sufletul este in iad savarsind lucrarea cea de mantuire a dreptilor, deci „Odihna” Domnului din ziua a 7-a se deschide si finalizeaza in ziua Invierii, momentul culminant al mantuirii fiind invierea Sa. Adevarata odihna a lui Hristos e invierea Sa, caci atunci putem spune ca a dus la implinire rascumpararea neamului omenesc. Asa cum sabatul evreiesc a fost instituit dupa Pastile Vechiului Testament si in legatura cu aceasta sarbatoare, tot astfel Pastile Noului Testament instituie Duminica .
Ioana, mi-a placut explicatia ta. Citind apoi si explicatia lui the_Listener si punand cele doua explicatii una langa alta, stii ce intrebare mi-a venit in minte? Sabatul trebuia sa le aminteasca evreilor eliberarea din sclavia Egiptului in timp ce noua, Invierea Domnului ne aminteste de eliberarea din sclavia introdusa de pacat. Dar tocmai tu ai spus ca dreptii din Iad au fost eliberati sambata. In ce anume consta desavarsirea prin Invierea de duminica? Asta lasand la o parte faptul ca de vineri seara pana duminica dimineata nu sunt chiar 3 zile.
Vechi 03.08.2011, 22:38:10
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Bineînțeles.

"42. Și ieșind ei din sinagoga iudeilor, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea.
43. După ce s-a terminat adunarea, mulți dintre iudei și dintre prozeliții cucernici au mers după Pavel și după Barnaba, care, vorbind către ei, îi îndemnau să stăruie în harul lui Dumnezeu.
44. Iar în sâmbăta următoare, mai toată cetatea s-a adunat ca să audă cuvântul lui Dumnezeu." (Fapte 13)

"12. Și de acolo la Filipi, care este cea dintâi cetate a acestei părți a Macedoniei și colonie romană. Iar în această cetate am rămas câteva zile.
13. Și în ziua sâmbetei am ieșit în afara porții, lângă râu, unde credeam că este loc de rugăciune și, șezând, vorbeam femeilor care se adunaseră." (Fapte 16)
În jurul anului 45 d.Hr. Filipi era colonie romană cu foarte puțini evrei (fără sinagogă).
Multumesc de raspuns, sunt argumente ce trebuie luate in considerare.
Vechi 03.08.2011, 22:45:39
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Ioana, mi-a placut explicatia ta. Citind apoi si explicatia lui the_Listener si punand cele doua explicatii una langa alta, stii ce intrebare mi-a venit in minte? Sabatul trebuia sa le aminteasca evreilor eliberarea din sclavia Egiptului in timp ce noua, Invierea Domnului ne aminteste de eliberarea din sclavia introdusa de pacat. Dar tocmai tu ai spus ca dreptii din Iad au fost eliberati sambata. In ce anume consta desavarsirea prin Invierea de duminica? Asta lasand la o parte faptul ca de vineri seara pana duminica dimineata nu sunt chiar 3 zile.
Etimologic cuvantul Sabat nu se poate identifica cu numarul sapte, doar inseamna “a se odihni’. Asa cum spunea The Listener, pana la eliberarea lui Israel din robie, nu se aminteste nicaieri in Vechiul Testament de tinerea Sabatului. Moise infaptuieste opera de izbavire din robie a poporului lui Israel, instituind prin porunca dumnezeiasca sarbatoarea Pastilor Vechiului Testament. Dependent de aceasta sarbatoare este consacrat clar numarul sapte si apoi ziua de odihna, acum se poate spune ca Sabat = a 7-a zi. Deci, asa cum sabatul a fost instituit dupa sarbatoarea Pastilor Vechiului Testament , tot astfel Pastile Noului Testament instituie Duminica ,ce devine sabatul crestin, chiar daca in traditia crestina aceasta a ramas consemnata ca prima zi, datorita calendarului iudaic folosit de cei care au scris Evangheliile.

p.s mortilor (celor drepti) li s-a deschis orizontul spre Imparatia Cerurilor. Exodul din VT prefigureaza tipul trecerii omenirii, prin jertfa lui Iisus Hristos, din moartea pacatului la viata vesnica. Invierea lui Iisus ne arata ca exista viata dupa moarte, daca acesta n-ar fi inviat inseamna ca viata pe pamant s-ar fi sfarsit prin moarte, n-ar fi avut alta finalitate, alt scop. Prin inviere a demonstrat ca exista o inviere a mortilor.Dumnezeu, prin Hristos, se uneste cu omul in mod integral, El a parcurs, spre a ne mantui, toate etapele existentei umane, aflate sub osanda din pricina pacatului. El S-a solidarizat cu omul si in nastere, si in moarte, si in viata de dupa moarte.

Last edited by ioanna; 03.08.2011 at 23:13:38.
Vechi 03.08.2011, 23:11:45
Banned

Implicit

Citat:
Etimologic cuvantul Sabat nu se poate identifica cu numarul sapte, doar inseamna “a se odihni’. Asa cum spunea The Listener, pana la eliberarea lui Israel din robie, nu se aminteste nicaieri in Vechiul Testament de tinerea Sabatului. Moise infaptuieste opera de izbavire din robie a poporului lui Israel, instituind prin porunca dumnezeiasca sarbatoarea Pastilor Vechiului Testament. Dependent de aceasta sarbatoare este consacrat clar numarul sapte si apoi ziua de odihna, acum se poate spune ca Sabat = a 7-a zi. Deci, asa cum sabatul a fost instituit dupa sarbatoarea Pastilor Vechiului Testament , tot astfel Pastile Noului Testament instituie Duminica ,ce devine sabatul crestin, chiar daca in traditia crestina aceasta a ramas consemnata ca prima zi, datorita calendarului iudaic folosit de cei care au scris Evangheliile.

p.s mortilor (celor drepti) li s-a deschis orizontul spre Imparatia Cerurilor, insa noi, cei vii, am fost rascumparati prin moartea si Invierea Sa. Exodul din VT prefigureaza tipul trecerii omenirii, prin jertfa lui Iisus Hristos, din moartea pacatului la viata vesnica.
Multumesc de raspuns.
Mi se pare semnificativ faptul ca Sabatul a fost introdus doar dupa exodul din Egipt pentru ca in Egipt evreii erau sclavi, si ca sclavi lucrau non-stop, fara zi de odihna. Facandu-i oameni liberi, Dumnezeu le-a dat ziua de odihna asa cum si El a avut zi de odihna. Cele doua nu cred ca sunt independente una de alta ci dimpotriva.
Ca atare noi, fiind robi ai pacatului, nu am avut zi de odihna. Fiind insa eliberati de pacat de catre Domnul, ar trebui sa ne odihnim tot timpul acum, duhovniceste vorbind. De asta erau crestinii impreuna in fiecare zi. Fizic insa cand ne odihnim? Intrebarea este mai mult intelectuala, nu am inteles de ce faci distinctie intre eliberarea dreptilor din Iad sambata si a noastra, celorlalti, duminica. Partea asta nu prea am inteles-o. Si cum de apostolii nu au inteles si ei rostul duminicii din moment ce si neamurilor tot sambata le predicau dupa cum o arata cele doua citate mentionate anterior de osutafaraunu?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38