Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.03.2013, 15:03:24
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
Ceva concret, ceva pe la noi prin țară, nu wiki.
Reply With Quote
Vechi 20.03.2013, 15:04:51
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
surse medicale asupra acestor lucruri?
De ce medicale? Medicii știu că nu afectează...dar studiile făute arată clar că afectează.
Reply With Quote
Vechi 20.03.2013, 16:39:09
celestial_pottery
Guest

Implicit

Pai medicale, pentru ca dl. Vladuca e clar inregimentat ideologic, deci nu e o biectiv. Un studiu medical, facut corect, este mai obiectiv decit un tip aflat i slujba unei anume cauze, fie ea a Bisericii sau a corporatiilor farmaceutice.
Reply With Quote
Vechi 20.03.2013, 17:09:57
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Suferinta este un dar si nu un blestem.
nu vreau astfel de "daruri".
Reply With Quote
Vechi 20.03.2013, 17:13:36
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristina2012 Vezi mesajul
Am cautat in timp si am gasit mai multe informatii legate de posibilitatea de a naste acasa cu asistenta moasei. Peste tot aceeasi chestie, nu se poate pentru ca inca nu exista cadru legal. Exista o asociatie "Mame pentru mame" care militeaza pentru a se ajunge la posibilitatea de a naste acasa cu ajutorul unei moase. Site-ul lor nu este insa functional in aceasta perioada.

Stiu ca vorbiti in cunoastinta de cauza, eu nu ma gandisem la aspectul pe care il prezentati, doar ca, mie imi vine greu sa cred ca nici macar una nu incearca ceva. Din multimea de absolvente, macar cateva ar putea sa nu fie in situatia de a supravietui din onorariul de moasa, ci sa o duca bine finainciar datorita familiei si sa fie dornica sa faca ceva cu diploma aia pe care o are...
Moasa care raspundea acel interviu, este una recunoascuta si chiar are cereri. Are un centru mare pentru gravide si bebelusi cu tot felul de cursuri, gimnastica in apa, etc. Ea sigur o duce bine finainciar si cum de atatia ani se lupta pentru moase in Romania, nu vad de ce nu ar asista macar asa, demonstrativ la cateva nasteri acasa.

Am identificat la biserica o studenta la colegiul pentru moase, cu prima ocazie o voi lua la intrebari.
Se poate face acasa o cezariana? Daca nu, se poate ajunge oare in timp util la spital?
O ecografie macar, daca situatia o cere?

Care ar fi motivul pentru care cineva si-ar asuma riscuri suplimentare, in conditiile in care majoritatea femeilor se pare ca nici macar nu vor sa nasca natural, dar sa nasca natural si acasa, asumandu-si si riscuri in plus?
Vechi 20.03.2013, 17:48:34
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
De ce medicale? Medicii știu că nu afectează...dar studiile făute arată clar că afectează.
la asta ma refeream, unde sunt acele studii?
Vechi 20.03.2013, 17:56:45
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Ceva concret, ceva pe la noi prin țară, nu wiki.
se fac si la noi in tara pasi pt aceste lucruri. O cautare pe google releva multe conferinte si seminarii pe aceste teme. Daca totusi nu merge in tara, se poate face cu ajutorul lui Dumnezeu si afara. In fine, chiar daca e disponibilia sau nu, cert e ca exista, si asta vroiam sa arat.
Vechi 20.03.2013, 18:15:14
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu nu inteleg dorinta asta brusca de a naste acasa in ziua de azi.
Pe vremuri se facea asa, pentru ca nu existau alternative..
Pe vremuri se nastea acasa si cand ar fi trebuit sa se nasca la spital. Astazi, pendulul s-a dus in partea cealalta a punctului optim si se naste la spital si cand ar trebui sa se nasca acasa.

Din aceeasi categorie: pe vremuri schizofreniile clare erau socotite cazuri de posesie diabolica si erau exorcizati inocentii. Astazi am ajuns in extrema cealalta, in care posedati autentici sunt tinuti in spitale psihiatrice si tranchilizati cu anii, cand un exorcist ar fi mult mai indicat.

Citat:
Si nici pe vremuri nu era chiar numai nasa, era chemat si medicul. Eu asa stiu.
Aici discutam doua probleme diferite si fara mare legatura. Problema 1: cine ar trebui sa asiste nasterile ? Medicul, moasa ori amandoi. Problema nr 2: unde este locul cel mai potrivit ca o nastere sa fie dusa la bun sfarsit: spitalul, domiciliul ori, poate, alt loc.

Citat:
Moasa nu are pregatirea medicului totusi si nu stie/nu are voie sa faca anumite lucruri.
Are o pregatire de asemenea natura incat stie si are voie sa asiste nasteri normale, existand o anumita probabilitate sa faca aceste lucruri mai bine decat medicul obstetrician care a instruit-o.
Acest paradox, intalnit si in alte branse, se explica prin inclinatia naturala a medicilor spre rar, spre patologie, spre medicalizare.

Citat:
Daca apar complicatii cu mama (tensiune, inima, hemoragii, rupturi, are alte boli de care trebuie tinut seama, etc.)
Ei, aici abia e rolul medicului. Nimeni nu spune ca o gravida nu trebuie vazuta de loc de medic timp de noua luni. Iar scopul unor asemenea examinari este exact depistarea unor eventuale probleme materne, fetale ori materno-fetale. Chestiunea e cine si unde o asista LA NASTERE.

Citat:
Daca apar complicatii la nastere si trebuie intervenit brusc si urgent cu cezariana? O face nasa?
Cezariana este o operatie. Tine de chirurgia majora. Asta inseamna ca se face in bloc operator, cu medic mana intai, medic mana a doua, medic anestezist, asistenta si, eventual, asistenta medicului anestezist. Deci, daca pe parcursul unei nasteri normale se constata o lipsa de progres, moasa are pregatirea necesara ca sa isi dea seama ca o cezariana este indicata, chiar daca nu are pregatirea, nici dotarea se a o face ea insasi. In asemenea caz, vine un echipaj trimis de serviciul operativ de urgente (15 minute pana la adresa in urban si 30 de minute in rural), umfla gravida si o duce la spital. Cu unele exceptii, cezarienele se fac oricum in clinici universitare ori spitale judetene, simplele maternitati ori spitale orasenesti nu au capabilitatea necesara.

Citat:
Daca intra copilul in urgenta/pericol - mama nu se dilata,
Dilatarea este un timp al nasterii diferit de travaliul, fata de care este, de regula, putin defazat inainte. Deci, la o examinare chiar si la primele contractii, moasa poate vedea daca exista deja macar un grad de dilatare. Daca nu exista, atunci mai examineaza o data, dupa alte contractii. O nastere seamana cu o Liturghie, doamna: logica ei este progresul. Daca exista lipsa de progres, atunci moasa are abilitatea de a administra anumite substante care pot ajuta atat dilatarea, cat si contractiile eficiente. Ultimele pot fi ajutate si de mama care beneficiaza de sfatul moasei privind ce inseamna exact o contractie eficienta.

Citat:
copilul se blocheaza,
A doua intrebare la care medicul de familie trebuie sa raspunda inca din trimestrul intai, cand vede gravida prima data, dupa intrebarea "e sau nu e sarcina" e urmatoarea: calibrele bazinului permit sau nu nasterea naturala ?

Citat:
sau vine cu picioarele inainte,
Pozitia si prezentatia sunt verificate la fiecare dintre ultimele controale. Dar, chiar si daca vine cu picioarele inainte, o simpla moasa are capabilitatea de a duce nasterea naturala la bun sfarsit, desi aceasta varianta nu este intotdeauna optima.Cand picioarele vin inainte, nu e chiar asa mare problema. Cand fundul vine inainte, atunci lucrurile risca sa se cam zborseasca. O moasa care depaseste media, totusi, are bune sanse sa se descurce chiar si in aceasta dificila situatie.

Citat:
sau infasurat cu cordonul?
Asta poate fi surpriza completa chiar si intr-o clinica aflata intr-un castel din Spania, condusa de un maestru academician laureat cu Lana de Aur. Cand surpriza se produce, se inampla adesea ca cezariana sa nu fie indicata, ori sa fi fost acum o ora, dar acum sa fie prea tarziu pentru ea, fiindca angajarea a inceput. E nevoie de manevre obstetricale. Se pot face si la domiciliu.

Citat:
Daca ii trebuie incubator?
Copiii rezultati din nastere naturala la termen, care a fost initiata natural nu au nevoie de incubator. Au nevoie sa fie pusi la sanul mamei. Dimpotriva, copiii rezultati din cezariene, ca si copiii rezultati din nasteri naturale dar care au fost initiate nenatural (farmacologic sau prin manevre, pe motive de tip "acuma sunt de garda, doamna, maine plec la Oagadugu la Congres") au mult mai des nevoie de incubator sau de asistenta neonatologica mai intensiva.

Citat:
Ce conditii poti avea acasa pentru nastere: sterilitate, materiale, ustensile.
Ustensilele necesare unei nasteri de succes sunt urmatoarele: 1.lighean 2. prosop preincalzit 3. Doua pense. Sau carlige de rufe care, le verificarea pe deget, prind degetul astfel incat te doare. 4. Un cutit ca lumea sau o foarfeca 5. Ata de calitate, preferabil cotton perlé. Trusele de nasteri de unica folosinta (costa intre 17 si 35 de RON) mai contin, pe langa metrialele de mai sus (minus ligheanul) si un bisturiu, pentru cazul cand o epiziotomie chiar ar trebui facuta. Eventual, dar nu absolut obligatoriu, trusa de nasteri ar mai putea contine perfuzor si solutie de glucoza 5% pentru instalarea unei perfuzii in asteptare, pentru orice eventualitate.

Citat:
Cine stie in ce conditii mizere sta fiecare?
Nasterea nu presupune sala sterila. Sala de nasteri unde ati fost nascuta dv nu a fost sterila si nimeni nu o steriliza. A steriliza o sala de nasteri ar fi complet absurd. Latinii spuneau "inter feces et urinam nascimur": ne nastem intre fecale si urina. Adagiul are conotatie metafizica, dar poate fi luat si la sensul propriu, evident.

Citat:
Ce faci daca in casa mai sunt si alti copii (mici)?
Le dai jucariile sa plece de acolo.

Citat:
Sau alte persoane...
Le pastrezi numerele de telefon si le spui ca ii vei suna deindata ce va fi necesar. Totusi, o femeie priceputa, intre doua varste, care cunoaste casa, ar putea fi un ajutor efectiv pentru moasa.

Citat:
Ce faci cu vecinii care trebuie sa te auda urland?
In acele clipe, asta chiar e ultima grija.

Citat:

In ziua de azi cand exista maternitati si spitale si medici si aparatura, tu sa risti viata ta si a copilului acasa.
Se intelege ca nasterile cu risc crescut pot fi duse la bun sfarsit mai bine in spital. Pe de alta parte, la o nastere normala ti-ai putea asuma niste riscuri in plus daca mergi la spital. Daca ajungi la doctorul (...nomina odiosa), mai bine ti-ar fi fost tie sa nasti cu manichiurista. Daca pici la spitalul (....nomina odiosa) precis ai sa vii fara lapte acasa, copilul tau fiind trecut pe lapte praf. Si asa mai departe.

Citat:
Si moasa pana la urma pleaca. Si daca se intampla ceva dupa aceea?
O suni si o chemi. Doar nu o sa te tina de mana pana la urmatoarea nastere.

Citat:
In spital esti monitorizat dupa nastere cateva zile.
Wishful thinking. Te mai "toaleteaza" infirmiera, daca ai cotizat. Si ai adus vata de acasa, altfel vata e alta cotizatie.

Citat:
Mai este ajutata femeia sa-si revina si se mai ocupa asistentele de copil.
Doamna, dupa o nastere normala, dupa 10 minute femeia si-a revenit. Daca sotul ii aduce o friptura si o salata in loc de un buchet de flori, isi revine de-a binelea.

Citat:
Mai este un pediatru sau mi se pare ca se cheama neonatolog care controleaza copilul si poate lua masuri in primele ore de la nastere daca este nevoie.
Da: pune la lampa copii care nu au nevoie si iti spune ca a trebuit sa-l puna la lampa, ca avea icter. Ii baga in ochi solutie de nitrat de argint ca sa ii faca profilaxia unei boli care nu exista. Ii face doua vaccinuri: unul inutil si unul care dauneaza mai tarziu. Insa, rolul cel mai mare al neonatologului este acela de a te convinge ca un alt aliment decat laptele tau este indicat. Doamna, vorba lui Vadim Tudor: am dosare cu toti.

Citat:
Cum sa stai ca mama in nestiinta acasa si sa nu stii ce este cu tine, cu pruncul, sa-ti mai planga alti copii pe langa tine, sau alte rude. Sa trebuiasaca sa-i hranesti, speli, etc.?

Ce spectacol trebuie sa fie pentru cei din jur, mai ales copii, sa vadacum nasti si cum urli de durere si-ti este rau.
Parerea mea personala este ca asistarea la o nastere ar putea fi traumatizanta pentru copii. Dar, am intalnit si parerea unor psihologi "de scoala noua" care sustin valoarea ei educativa.

Citat:
De ce doriti atat de mult sa ne intoarcem in Evul Mediu?
Distrugem tot ce s-a facut pana acum si gata, ne intoarcem. Dar pentru ce?
De ce n-am ramas acolo daca era mai bine?
Fiindca nu aveam cum sa ramanem: involutia este de neevitat. Ati vazut filmul "Planeta maimutelor" ? Va raspunde la intrebare mai bine decat as putea-o face eu.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 20.03.2013 at 18:37:34.
Reply With Quote
Vechi 20.03.2013, 20:22:10
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de celestial_pottery Vezi mesajul
Pai medicale, pentru ca dl. Vladuca e clar inregimentat ideologic, deci nu e o biectiv. Un studiu medical, facut corect, este mai obiectiv decit un tip aflat i slujba unei anume cauze, fie ea a Bisericii sau a corporatiilor farmaceutice.
Vladucă e bio-matematician, am înțeles că și fizician. De ce nu ar fi obiectiv?
Reply With Quote
Vechi 20.03.2013, 20:24:02
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
la asta ma refeream, unde sunt acele studii?
Încă nu am reușit să citesc toată cartea, dar cu siguranță voi găsi și studii.
Reply With Quote
Răspunde