Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.09.2010, 22:14:32
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adiandrea6 Vezi mesajul
...
Paragraful citat de dumneavoastra din Ap. Petru este:
"Prin care El ne-a hărăzit mari și prețioase făgăduințe, ca prin ele să vă faceți părtași dumnezeieștii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume"
Ce ati dorit sa aratati prin acest paragraf? Ca izvorul este Fiul? ...
NICIDECUM Fiul nu este cauza a Sfantului Duh ci doar mijlocul prin care ni se daruieste noua oamenilor Duhul Sfant, asa cum Fiul s-a intrupat in om ("de la" si nu "din") Duhul Sfant adica prin intermediul Duhului Sfant si nu din Duhul Sfant.

Duhul Sfânt “este din Tatăl și-L numim Duh al Tatălui. Nu spunem ca Duhul este din Fiul, dar îl numim Duhul Fiului… și se dă nouă prin Fiul.” Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I-a, cap 8.

Tatal este unica cauza atat a Fiului prin nastere cat si a Duhului Sfant prin purcedere (asa cum foarte bine ati aratat in exemplul cu soarele).

Firea (fiinta) dumnezeiasca este una sigura si ea este prezenta intreaga (in toata deplinatatea ei) in fiecare din cele trei persoane ale Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh).

Astfel, Sfanta Euharistie este unirea reala cea mai intima si cea mai profunda a omului cu Hristos Iisus si pentru că "întru El locuiește, trupește, toată plinătatea Dumnezeirii" (Coloseni 1,9) omul se face "părtaș dumnezeieștii firi" (II Petru 1,4) in toata deplinatatea ei.
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:17:46
adiandrea6 adiandrea6 is offline
Banned

Data înregistrării: 19.08.2010
Locație: Franta, Lille
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
asa este cum spuneti dumneavoasatra, insa nu trebuie sa uitati despre taina "punerii mainilor" care aceasta insemna "hirotonia preotilor." pentru ca daca nu ar fi preotia ca taina ar insemna ca toti batranii intelepti ar avea "cheile imparatiei cerurilor" si "puterea de a lega si dezlega" prin pura intelepciune si nicidecum prin har si putere de la Hristos Iisus. De aceea traducerile Bisericii Ortodoxe au subliniat ca presbiteros care are un sens mai larg se refera la preot in exclusivitate. desigur ca exista mai multe trepte preotesti (episcop etc).

Daca traducerea cuvantului presbiter poate fi "discutata", in Filipeni 1,1 se face referire clara la episcopi si diaconi care faceau parte din clerul bisericesc.

" 1. Pavel si Timotei, slujitori ai lui Hristos Iisus, tuturor sfintilor intru Hristos Iisus care sunt in Filipi impreuna cu episcopii si diaconii [lor]:" Filipeni 1,1
Παῦλος καὶ Τιμόθεος δοῦλοι Χριστοῦ Ἰησοῦ πᾶσιν τοῖς ἁγίοις ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τοῖς οὖσιν ἐν Φιλίπποις σὺν ἐπισκόποις καὶ διακόνοις:

In cazul de fata, cuvantul episcopi (de la epískopos = supraveghetor, protector) ii desemneaza pe preotii de vaza (presbiterii hirotoniti in treapta preotiei) care aveau menirea de a conduce comunitatea (vezi si 1 Tim 3, 1); din randul lor vor fi recrutati episcopii propriu-zisi, pe masura ce apostolii vor simti nevoia unor succesori directi. Acesta este primul text care atesta limpede existenta celor doua trepte harice in Biserica primara: preoti si diaconi.

"23. Si hirotonindu-le preoti in fiecare Biserica 4, rugandu-se cu postiri, i-au incredintat Domnului in Care crezusera. " fapte 14,23
Din text reiese ca: Pavel si Barnaba au intemeiat Biserici locale; preotii acestora nu au fost alesi de popor, ci desemnati direct de cei doi apostoli si hirotoniti prin punerea mainilor (vezi si Tit 1, 5 ). Grecescul heirotonéo inseamna a alege pe cineva prin ridicare de maini (cand e vorba de multime) sau prin punerea mainilor (cand e vorba de un singur oficiant sau de cativa).
In toate paragrafele indicate de dumneavoastra nu apare cuvantul preot, ci cuvantul folosit este tot presbiteros, si doar in Biblia ortodoxa romana s-a tradus cu "preoti", in timp ce in alte limbi s-a tradus cu batrani, si puteti usor verifica. Asa ca punerea mainilor nu era facuta de preoti ci de presbiteros, de batranii intelepti. Si se puneau mainile peste anumiti credinciosi care erau sarguinciosi in ale credintei ca sa ii intareasca in credinta, ca sa aiba putere etc, si nicidecum nu scrie ca se faceau prin asta preoti. Asa ca punerea mainilor se afla si in bisericile protestante, unde un pastor sau orice credincios cu credinta puternica se roaga in mod special pentru cineva, iar cei care se roaga pun mainile peste cel pentru care se roaga.

Cat despre episcop si diacon, ei apar intr-adevar in Biblie, iar diaconatul apartinea si femeilor. Functia de preot insa nu apare si nu scrie ca episcopii ar fi fost mai intai preoti.
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:19:33
Scotianul
Guest

Post ,,O carte este o versiune a lumii"

Daca veti cauta o carte numita ,,Isus Hristos Pantocrator"scrisa de acest om adica Preot Profesor Dr.Dumitru Popescu(1929-2010) va veti gasi in fata unuia dintre cele mai bune tratate de teologie dogmatica.Este scris din perspectiva ortodoxa dar eruditia,echilibru si argumentatia ma fac sa afirm cu tarie ca este unul dintre cele mai bune tratate de acest tip pe care le-am citit.Cartea a fost scrisa cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea Parintelui Dumitru Staniloae.

Veti afla,citind fie si numai ,,Prologomena"din acesta carte cum Dumnezeu a pregatit lumea pentru intimpinarea Fiului prin intermediul filosofiei antice,cum piedica argumentului ,,a-logic"al lumii antice a fost magistral indepartata de catre Atanasie cel Mare,ce inseamna simfonia cosmica a caracterului plin de armonie rationala si splendoare estetica a Intelepciunii lui Dumnezeu,cum a argumentat Grigore de Nyssa,in lumina ordinii rationale a creatiei si a mantuirii ei cosmice ca Hristos este inceputul,mijlocul si sfarsitul veacurilor,de ce crestinismul rasaritean si cel apusean au apucat-o pe drumuri diferite,cine a pus bazele procesului de confesionalizare a crestinismului(aici unii vor avea o surpriza),de ce Platon si Aristotel s-au numarat printre cauzele Reformei protestante,de ce controversa dintre scolastici si reformatori exista si astazi,de ce civilizatia vestica a mers mai rapid pe drumul cunoasterii naturii decat ceea rasariteana ,diferente privind Euharistia,motivul pentru care ,,pe bolta ceea mai inalta a fiecarui lacas de cult ortodox strajuieste icoana lui Hristos,Pantocratorul intregului univers" precum si multe altele.Ar fi interesant de reluat acesta discutie purtata pe acest topic dupa citirea acestei carti.

Precizez ca ceea ce ati citit mai sus sunt doar cateva idei de inceput.Tratatul abia incepe din acest punct.Bibliografia este aleasa cu o intuitie si pregatire intelectuala de exceptie iar cartea merita tot efortul de a fi gasita si citita cu atentie,fara graba si te indeamna spre o gandire mai profunda a anumitor aspecte istorice.Dupa citirea ei parca Westminster Confession of Faith,cu al sau ,,Christian Liberty and Liberty of Conscience" pare mult mai explicabila din punct de vedere al efectelor filosofiei antice pe anumite aspecte,mai ales cand vezi un cuvant cheie:,,reason".Depinde de fiecare cat de dispus este sa sondeze prin adevarurile istorice pline de praful uitarii.

O sa inchei acesta pledoarie a mea in favoartea unei carti,in timpuri tulburi,cu un citat chiar din ,,Prologomena"acestei carti de exceptie:

,,Ca Ratiune a lui Dumnezeu,Logosul a dat sens lumii dincolo de nebunia acesteia si de puterea raului.Ca structura a cosmosului Logosul a spus ca ar putea exista un sistem si o legatura intre elementele disparate ale universului,dupa cum s-a si dovedit.Ca Mantuitor al cosmosului, Logosul nu a smuls faptura umana din starea ei de bine a odihnii create ci a transformat ordinea creatiei intr-un cadru potrivit pentru o umanitate transfigurata.Iar ca finalitate a cosmosului Logosul intruchipeaza speranta ca fiinta umana va cunoaste si ea schimbarea de la conditia trecatoare si lumeasca la ceea nestricacioasa si vesnica"

Ca sa apelez la un truc din copilarie:restul veti afla daca o veti citi.

Last edited by Scotianul; 14.09.2010 at 22:30:28.
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:19:44
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
draga Andrea
incearca sa nu confunzi Persoana Duhului Sfant cu harul.
in conceptia ortodoxa, harul e energia necreata ce izvoraste din Fiinta lui Dumnezeu-Treime.
ce am zis mai sus nu are legatura cu purcederea Duhului Sfant.

incerc sa reformulez ca sa nu se creeze confuzii: Dumnezeu-Treime e izvorul harului dar noi nu am fi avut acces deplin la acest izvor daca a doua Persoana a Sfintei Treimi nu si-ar fi insusit la un moment dat acel Trup de carne si oase prin care sa ni se dea.
Fara Trupul Lui de om unit cu firea dumnezeiasca, nu am fi avut nicicum acces la dumnezeire.
Deci, Trupul lui Hristos este izvorul vazut si accesibil prin care avem acces la dumnezeire in mod deplin.
Kirie eleison ca vorbim despre Dumnezeu mai mult la persoana a 3-a si de taine mai presus de mintea noastra cu nonsalanta cu care am analiza cobai in laborator.
be blessed Andrea

Si Duhul Sfant ce/cine este? Cand Domnul zice ca ni-L trimite pe Mangaietorul (Duhul Sfant), ce ne trimite El exact?
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:21:24
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
...
Oricât de îngust ori larg mi-ar fi orizontul, conceptul de "îndumnezeire" este de negăsit în Sfânta Scriptură. ... .
nu este de "negasit" ci doar de "neinteles" (pentru cei care nu vor sa inteleaga in primul rand...)

[b]"Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu,
13. Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. " Ioan 1,12-13

"Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că "Eu am zis: dumnezei sunteți?"
35. Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu - și Scriptura nu poate să fie desființată - " Ioan 10,34-35;

" Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt". "Psalmul 81,6 [b]
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:23:48
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
nu este de "negasit" ci doar de "neinteles" (pentru cei care nu vor sa inteleaga in primul rand...)

[b]"Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu,
13. Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. " Ioan 1,12-13

"Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că "Eu am zis: dumnezei sunteți?"
35. Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu - și Scriptura nu poate să fie desființată - " Ioan 10,34-35;

" Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt". "Psalmul 81,6 [b]
Vă rugăm frumos, folosiți "cheia", nu "șperaclul"!

Last edited by tricesimusquintus; 14.09.2010 at 22:27:12.
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:27:06
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotianul Vezi mesajul
Daca veti cauta o carte numita ,,Isus Hristos Pantocrator"scrisa de acest om adica Preot Profesor Dr.Dumitru Popescu(1929-2010) va veti gasi in fata unuia dintre cele mai bune tratate de teologie dogmatica.Este scris din perspectiva ortodoxa dar eruditia,echilibru si argumentatia ma fac sa afirm cu tarie ca este unul dintre cele mai bune tratate de acest tip pe care le-am citit.Cartea a fost scrisa cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea Parintelui Dumitru Staniloae.

Veti afla,citind fie si numai ,,Prologomena"din acesta carte veti vedea cum Dumnezeu a pregatit lumea pentru intimpinarea Fiului prin intermediul filosofiei antice,cum piedica argumentului ,,a-logic"al lumii antice a fost magistral indepartata de catre Atanasie cel Mare,ce inseamna simfonia cosmica a caracterului plin de armonie rationala si splendoare estetica a Intelepciunii lui Dumnezeu,cum a argumentat Grigore de Nyssa,in lumina ordinii rationale a creatiei si a mantuirii ei cosmice ca Hristos este inceputul,mijlocul si sfarsitul veacurilor,de ce crestinismul rasaritean si cel apusean au apucat-o pe drumuri diferite,cine a pus bazele procesului de confesionalizare a crestinismului(aici unii vor avea o surpriza),de ce Platon si Aristotel s-au numarat printre cauzele Reformei protestante,de ce controversa dintre scolastici si reformatori exista si astazi,de ce civilizatia vestica a mers mai rapid pe drumul cunoasterii naturii decat ceea rasariteana ,diferente privind Euharistia,motivul pentru care ,,pe bolta ceea mai inalta a fiecarui lacas de cult ortodox strajuieste icoana lui Hristos,Pantocratorul intregului univers" precum si multe altele.Ar fi interesant de reluat acesta discutie purtata pe acest topic dupa citirea acestei carti.

Precizez ca ceea ce ati citit mai sus sunt doar cateva idei de inceput.Tratatul abia incepe din acest punct.Bibliografia este aleasa cu o intuitie si pregatire intelectuala de exceptie iar cartea merita tot efortul de a fi gasita si citita cu atentie,fara graba si te indeamna spre o gandire mai profunda a anumitor aspecte istorice.Dupa citirea ei parca Westminster Confession of Faith,cu al sau ,,Christian Liberty and Liberty of Conscience" pare mult mai explicabila din punct de vedere al efectelor filosofiei antice pe anumite aspecte,mai ales cand vezi un cuvant cheie:,,reason".Depinde de fiecare cat de dispus este sa sondeze prin adevarurile istorice pline de praful uitarii.

O sa inchei acesta pledoarie a mea in favoartea unei carti,in timpuri tulburi,cu un citat chiar din ,,Prologomena"acestei carti de exceptie:

,,Ca Ratiune a lui Dumnezeu,Logosul a dat sens lumii dincolo de nebunia acesteia si de puterea raului.Ca structura a cosmosului Logosul a spus ca ar putea exista un sistem si o legatura intre elementele disparate ale universului,dupa cum s-a si dovedit.Ca Mantuitor al cosmosului, Logosul nu a smuls faptura umana din starea ei de bine a odihnii create ci a transformat ordinea creatiei intr-un cadru potrivit pentru o umanitate transfigurata.Iar ca finalitate a cosmosului Logosul intruchipeaza speranta ca fiinta umana va cunoaste si ea schimbarea de la conditia trecatoare si lumeasca la ceea nestricacioasa si vesnica"

Ca sa apelez la un truc din copilarie:restul veti afla daca o veti citi.
Se gaseste si in format digital?
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:28:18
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Si Duhul Sfant ce/cine este? Cand Domnul zice ca ni-L trimite pe Mangaietorul (Duhul Sfant), ce ne trimite El exact?
"Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. " Ioan 15,26

Duhul Sfant numit si Mnagaietorul este una din persoanele Sfintei Treimi.
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:29:25
Scotianul
Guest

Implicit

Citat:
Se gaseste si in format digital?
Din ce stiu>nu cred.In plus am inteles ca este greu de gasit dar pot lasa un info>in Bucuresti,in spatele cladirii in care este(era)Curtea de Arbitraj si Registrul Comertului(pasajul Marasesti parca>langa Unirii),se gaseste o biserica la care se lucreaza acum.Cred ca este in refacere.Cand intrati in ea>in dreapta imediat este o masa cu carti.S-ar putea sa o gasiti acolo.

Last edited by Scotianul; 14.09.2010 at 22:32:52.
Reply With Quote
Vechi 14.09.2010, 22:33:40
Banned

Implicit

Citat:
"Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. " Ioan 15,26

Duhul Sfant numit si Mnagaietorul este una din persoanele Sfintei Treimi.
Asta este clar, dar intrebarea era alta: ce trimite exact Domnul, pentru ca s-a spus ca Harul este una si Duhul Adevarului (Sfantul Duh) este alta. Adevarul este Iisus Hristos ("Eu sunt Calea, Adevarul si Viata"), deci Duhul Adevarului este Duhul lui Hristos din moment ce Adevarul este Hristos, si ca atare Harul pe care il primim noi ce este? Noi primim pe de o parte Har si pe de alta Duh de Adevar?
Iar cand spune Ioan ca nimeni nu il poate marturisi pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu daca nu il are pe Duhul Sfant, la ce se refera prin "Duhul Sfant"? La persoana Duhului Sfant sau la Harul acestuia? Sau cand zice Sf. Ap. Pavel ca noi suntem temple ale Duhului Sfant, la ce se refera, la faptul ca persoana Duhului Sfant este in noi, sau mai degraba Harul sau? Sau cele doua sunt de fapt unul si acelasi lucru?
Si apropos de templu, iata ca la evrei templul era o cladire unde se aduceau sacrificii pentru curatire, pentru iertarea pacatelor etc, insa la noi, la crestini, templul suntem noi insine. Asta inseamna ca acum sacrificiile sunt aduse in noi? Iar cum sacrificiile in templu erau aduse de preotii unsi de Dumnezeu, daca acum templul suntem noi, nu inseamna ca singurul preot uns este Iisus Hristos si de altfel singurul care aduce sacrificii, pe El Insusi?...

Last edited by adiandrea6; 14.09.2010 at 22:41:46.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Euharistia - Întîlnirea Cu Hristos iRoDiOn Impartasania (Taina Euharistiei) 3 05.12.2014 15:56:39
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
euharistia si demonizatii symbian01 Exorcismul 12 11.07.2011 16:51:59
Jertfa Euharistică sau Euharistia ca Jertfă doctor_faustus Impartasania (Taina Euharistiei) 0 10.10.2010 19:41:27
Euharistia alecsandru Impartasania (Taina Euharistiei) 42 21.05.2009 15:17:52