![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Duhul Sfânt “este din Tatăl și-L numim Duh al Tatălui. Nu spunem ca Duhul este din Fiul, dar îl numim Duhul Fiului… și se dă nouă prin Fiul.” Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I-a, cap 8. Tatal este unica cauza atat a Fiului prin nastere cat si a Duhului Sfant prin purcedere (asa cum foarte bine ati aratat in exemplul cu soarele). Firea (fiinta) dumnezeiasca este una sigura si ea este prezenta intreaga (in toata deplinatatea ei) in fiecare din cele trei persoane ale Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh). Astfel, Sfanta Euharistie este unirea reala cea mai intima si cea mai profunda a omului cu Hristos Iisus si pentru că "întru El locuiește, trupește, toată plinătatea Dumnezeirii" (Coloseni 1,9) omul se face "părtaș dumnezeieștii firi" (II Petru 1,4) in toata deplinatatea ei. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cat despre episcop si diacon, ei apar intr-adevar in Biblie, iar diaconatul apartinea si femeilor. Functia de preot insa nu apare si nu scrie ca episcopii ar fi fost mai intai preoti. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca veti cauta o carte numita ,,Isus Hristos Pantocrator"scrisa de acest om adica Preot Profesor Dr.Dumitru Popescu(1929-2010) va veti gasi in fata unuia dintre cele mai bune tratate de teologie dogmatica.Este scris din perspectiva ortodoxa dar eruditia,echilibru si argumentatia ma fac sa afirm cu tarie ca este unul dintre cele mai bune tratate de acest tip pe care le-am citit.Cartea a fost scrisa cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea Parintelui Dumitru Staniloae.
Veti afla,citind fie si numai ,,Prologomena"din acesta carte cum Dumnezeu a pregatit lumea pentru intimpinarea Fiului prin intermediul filosofiei antice,cum piedica argumentului ,,a-logic"al lumii antice a fost magistral indepartata de catre Atanasie cel Mare,ce inseamna simfonia cosmica a caracterului plin de armonie rationala si splendoare estetica a Intelepciunii lui Dumnezeu,cum a argumentat Grigore de Nyssa,in lumina ordinii rationale a creatiei si a mantuirii ei cosmice ca Hristos este inceputul,mijlocul si sfarsitul veacurilor,de ce crestinismul rasaritean si cel apusean au apucat-o pe drumuri diferite,cine a pus bazele procesului de confesionalizare a crestinismului(aici unii vor avea o surpriza),de ce Platon si Aristotel s-au numarat printre cauzele Reformei protestante,de ce controversa dintre scolastici si reformatori exista si astazi,de ce civilizatia vestica a mers mai rapid pe drumul cunoasterii naturii decat ceea rasariteana ,diferente privind Euharistia,motivul pentru care ,,pe bolta ceea mai inalta a fiecarui lacas de cult ortodox strajuieste icoana lui Hristos,Pantocratorul intregului univers" precum si multe altele.Ar fi interesant de reluat acesta discutie purtata pe acest topic dupa citirea acestei carti. Precizez ca ceea ce ati citit mai sus sunt doar cateva idei de inceput.Tratatul abia incepe din acest punct.Bibliografia este aleasa cu o intuitie si pregatire intelectuala de exceptie iar cartea merita tot efortul de a fi gasita si citita cu atentie,fara graba si te indeamna spre o gandire mai profunda a anumitor aspecte istorice.Dupa citirea ei parca Westminster Confession of Faith,cu al sau ,,Christian Liberty and Liberty of Conscience" pare mult mai explicabila din punct de vedere al efectelor filosofiei antice pe anumite aspecte,mai ales cand vezi un cuvant cheie:,,reason".Depinde de fiecare cat de dispus este sa sondeze prin adevarurile istorice pline de praful uitarii. O sa inchei acesta pledoarie a mea in favoartea unei carti,in timpuri tulburi,cu un citat chiar din ,,Prologomena"acestei carti de exceptie: ,,Ca Ratiune a lui Dumnezeu,Logosul a dat sens lumii dincolo de nebunia acesteia si de puterea raului.Ca structura a cosmosului Logosul a spus ca ar putea exista un sistem si o legatura intre elementele disparate ale universului,dupa cum s-a si dovedit.Ca Mantuitor al cosmosului, Logosul nu a smuls faptura umana din starea ei de bine a odihnii create ci a transformat ordinea creatiei intr-un cadru potrivit pentru o umanitate transfigurata.Iar ca finalitate a cosmosului Logosul intruchipeaza speranta ca fiinta umana va cunoaste si ea schimbarea de la conditia trecatoare si lumeasca la ceea nestricacioasa si vesnica" Ca sa apelez la un truc din copilarie:restul veti afla daca o veti citi. Last edited by Scotianul; 14.09.2010 at 22:30:28. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si Duhul Sfant ce/cine este? Cand Domnul zice ca ni-L trimite pe Mangaietorul (Duhul Sfant), ce ne trimite El exact? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
[b]"Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu, 13. Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. " Ioan 1,12-13 "Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că "Eu am zis: dumnezei sunteți?" 35. Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu - și Scriptura nu poate să fie desființată - " Ioan 10,34-35; " Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt". "Psalmul 81,6 [b] |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Last edited by tricesimusquintus; 14.09.2010 at 22:27:12. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Duhul Sfant numit si Mnagaietorul este una din persoanele Sfintei Treimi. |
|
|||
|
|||
![]()
Din ce stiu>nu cred.In plus am inteles ca este greu de gasit dar pot lasa un info>in Bucuresti,in spatele cladirii in care este(era)Curtea de Arbitraj si Registrul Comertului(pasajul Marasesti parca>langa Unirii),se gaseste o biserica la care se lucreaza acum.Cred ca este in refacere.Cand intrati in ea>in dreapta imediat este o masa cu carti.S-ar putea sa o gasiti acolo.
Last edited by Scotianul; 14.09.2010 at 22:32:52. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar cand spune Ioan ca nimeni nu il poate marturisi pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu daca nu il are pe Duhul Sfant, la ce se refera prin "Duhul Sfant"? La persoana Duhului Sfant sau la Harul acestuia? Sau cand zice Sf. Ap. Pavel ca noi suntem temple ale Duhului Sfant, la ce se refera, la faptul ca persoana Duhului Sfant este in noi, sau mai degraba Harul sau? Sau cele doua sunt de fapt unul si acelasi lucru? Si apropos de templu, iata ca la evrei templul era o cladire unde se aduceau sacrificii pentru curatire, pentru iertarea pacatelor etc, insa la noi, la crestini, templul suntem noi insine. Asta inseamna ca acum sacrificiile sunt aduse in noi? Iar cum sacrificiile in templu erau aduse de preotii unsi de Dumnezeu, daca acum templul suntem noi, nu inseamna ca singurul preot uns este Iisus Hristos si de altfel singurul care aduce sacrificii, pe El Insusi?... Last edited by adiandrea6; 14.09.2010 at 22:41:46. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Euharistia - Întîlnirea Cu Hristos | iRoDiOn | Impartasania (Taina Euharistiei) | 3 | 05.12.2014 15:56:39 |
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? | Florin-Ionut | Din Noul Testament | 279 | 11.07.2014 17:23:24 |
euharistia si demonizatii | symbian01 | Exorcismul | 12 | 11.07.2011 16:51:59 |
Jertfa Euharistică sau Euharistia ca Jertfă | doctor_faustus | Impartasania (Taina Euharistiei) | 0 | 10.10.2010 19:41:27 |
Euharistia | alecsandru | Impartasania (Taina Euharistiei) | 42 | 21.05.2009 15:17:52 |
|