![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
A DOUA ZI LA VALAAM
Ziua incepe cu scularea la ora 6 sau inainte pentru a participa la slujba de dimineata care incepe la ora 6.Desigur ca eu nu ma grabesc sa ascult chiar de la inceput rugaciunile utreniei fiindu-mi destul de necunoscute in limba romana ,daramite in limba rusa iar cintari la utrenie nu imi amintesc sa fie.Dar a participa la Valaam la rugaciuni si slujbe este un fapt deosebit si unic in viata,asa incit intirzierea mea nu a fost prea mare.Am admirat pe parcursul pelerinajului persoanele mai tinere ca mine care se sculau de asa maniera incit sa fie punctuale ,sa nu intirzie..poate ca comoditatea ,asociata cu virsta ,cu reumatismul la care se adauga si neintelegerea rugaciunilor m-a determinat sa imi explic o oarecare comoditatedar fara sa caut a gasi o scuza in astea enumerate.Am constatat ca la POCEAEV ,unde am participat de la inceput si am ascultat cu atentie si ceea ce nu intelegeam harul lucreaza asupra celor prezenti.Asadar am stat la slujba de dimineata, urmata de SF.LITURGHIE ,si s-a deschis racla cu moastele SF.ANTIPA,romanul nostru ,asa incit am putut sa ma inchin a doua oara la Sfintul .Apoi am plecat la masa de prinz la cantina si dupa aceea am avut program liber.Am revazut biserica de sus ,am admirat si m-am inchinat din nou la frumoasele icoane de acolo ,mi-am luat aghiasma mica intr-o sticla ,apoi am coborit jos la pangar unde am avut timp sa dau pomelnice pentru 40 zile ..m-am limitat doar la propria familie preturile fiind de 200 ruble de o persoana pentru 40 zileeu avind 4 persoane.Rubla este putin mai sus ca leul.Mi-am mai luat iconite si uleiuri care erau cam la 15 ruble pentru a avea si de cadouri.Apoi ,cum nu ne-am imprastiat ci toti eram pe acolo prin curte,am trecut pe linga un grup de monahi,iar studentul recunoaste pe un tinar calugar de la ATHOS roman.Erau calugarii de la schitul LACU ,cei mai multi de la chilia INALTAREA DOMNULUI.Ei se aflau de o luna in Rusia si au ajuns la Valaam de la SOLOVAT,tinta noastra urmatoare,Valaamul fiind pentru ei ultima destinatie din Rusia inainte de a se reintoarce in Athos.Toti ne-am grabit sa scriem pomelnice si sa dam dolari sau euro pentru a fi pomeniti acolo noi si familiile noastre.Alaturi de ei mai era si un calugar de la chilia Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si unul din tara de la Sihastria Putnei,precum si o calugarita de la manastirea DEALU ,care stia si ruseste.Ei erau insotiti de un preot de la Chisinau cu sotia lui ,care traducea ceea ce spune ghidul.Intilnirea cu ei intr-un asemenea loc ne-a bucurat pe noi ,mirenii foarte mult. Avind timp liber la dispozitie ma gindeam sa merg si eu la mormintul Sfintului ANTIPA si sa vad si biserica de acolodar studentul imi propune ceva foarte atragator si neasteptat pentru mine,anume o plimbare pe lacul LADOGA cu barca.Eu i-am zis ca probabil barca se inchiriaza cu ora si nu e prea ieftina ,iar noi eram mai la inceputul pelerinajului nostru,trebuind sa avem grija sa ne mai ajunga banii prin destule parti.El a zis ca va rezolva cu tinarul barcagiu sa mergem gratis.Stiindu-l foarte descurcaret nu m-am indoit ca va fi asa cum a zis el !Am lasat aparatul video sub perna in camera cu oarecare parere de rau stiind ca pe fundul barcii este apa si se putea ca la o clatinare mai puternica a barcii sa nu ajunga cumva aparatul sa ia apa si sa se defecteze caci mai aveam foarte multe zile de filmat in Rusia.Asa ca m-am multumit a lua cu mine doar geanta video care functiona si pe post de poseta ,in care imi tineam actele si banii.Plecam din port cu barca noi doi doar ,am constatat ca numai eu am dorit sa merg sau poate ca numai mie mi-a propus nu l-am intrebat,dar ma gindesc acuma ca erau fete tinere pe acolo si de ce ar fi preferat el sa mearga cu mine,care puteam fi mama lui si asa il si tratam eu ca pe un fiu ,adica si mai cerindu-l uneori..spre indreptare ,sau mai bine zis spre indoirea mindriei luicaci la 20 ani esti mindru si daca nu realizezi asta pe deplin.!Plimbarea a fost minunata pe mal dintre copaci apareau schituri ,cele mai apropiate erau doua ,unul era chiar pe mal,o constructie in rosu ,asa incit ne-am hotarit sa o luam spre cel aflat parca mai aproape,ele erau amindoua pe malul opus si ne-au aparut dupa trecerea pe sub un podet din piatra.Lacul s-a deschis in fatza noastra sub forma a doua brate ce inconjurau o mica insulita.Ne-am hotarit sa o luam spre schitu alb ce aparea pe mal situate intre copaci.De noi s-a apropiat o barca si am aflat intrebind ca acela este SCHITUL SMOLENSK.Am acostat la tarm pe pontoon ,am legat barca si am coboritam intrat in curtea propriuzisa a schitului direct neexistind ver-un gardnici tipenie de om pe acoloajungem la un mic paraclis ,deschid usa si vad frumoase icoane .Desi vreau sa ma inchin nu indraznesc sa intru fara a cere voie cuiva.Inchid usa la loc si ne indreptam spre manastirea de alaturi care este incuiata.Din partea opusa a curti dintr-o cladire din lemn ies doi calugari tineri care vin si ne descid spre a ne inchina.Desi noi nu stiam ruseste si nici ei engleza ,ne-am inteles foarte bine ,ei ne-au deschis ne-au lasat sa ne inchinam si apoi unul dintre ei mi-a atras atentia asupra unei icoane spunid SMOLENSKAIA ,adica era o copie,gindesc eu, a renumitei icoane Smolenskaia ,de unde banuiesc ca isi are denumirea si acest mic si frumos schit ,albul lui contrastind perfect cu verdele dimprejur ,acolo fiind padure.Am dat pomelnic comun cu studentul care avea o lista mare si cam lunga,el care avea doar mamafrumos mi-am zis eu..trece-ma si pe mine cu doua pozitii acolo la tine.Calugarii ne-au condus pina aproape de ponton ,apoi am plecat spre port ca sa nu ne prinda inserareachiar daca nu se intuneca complet la Valaam se insereaza repede.Am aflat ulterior ca acea manastire in rosu corespundea putin mai in interior taman cu resedinta episcopala ..daca am fi mers pina acolo ,de pe mal am fi vazut-o fiind putin nu chiar pe malul lacului si am fi putut-o vizitapoate..in cazul in care nu ar fi fost inchisa!La intoarcere studentul face o baie buna ,caci lacul Ladoga este considerat a fi o apa binecuvintata.Nici nu ma mir deoarece pe malul lui sunt manastiri si schituri de jurimprejur unde monahii se roaga in permanenta aproape.Pe mal o multime de lume la apa in costume de baie.Constat din nou ca am ascultat de sfatul cel rau care corespundea cu al organizatoarei Aurora,anume sa nu ne luam costumele de baie din bagajul principal ramas in microbus,noi avind un bagaj mai mic cu cele necesare doar pentru 3 zile,caci nu avem nevoie de el!!!...dar un gind imi spunea s ail iau.asa ca regretful meu tardiv era foarte mare.In viata noi suntem asaltati de ginduri care noua ni se par ca ne apartin dar de fapt ele apartin ingerului pazitor si celui rau ,a noastra este doar HOTARIREA de a urma unul sau altul dintre ginduri ..si de destule ori vedem ca daca am fi ales unul dintre ginduri era mai de folos pentru noiadica gindul care ni-l trasmite ingerul pazitor al fiecaruia dintre noi ne este de folos daca il asculta.Daca nu stim cui apartine gindul ,adica cine ni l-a transmis se poate concluziona ulterior asa cum si eu am concluzionat ca gindul cel bun care venea de la ingerul pazitor era sa-mi iau costumul de baie cu inecaci o baie intr-o apa binecuvintata intr-un loc unde nu ami ajug altadata nu poate fi decit beefica.Constatarea ca am dat curs gindului rau si sfatului lui Aurora mi-a creiat destule regrete!!FERICE de cei care au capacitatea de a asculta de gindurile bune mai mult decit de propria ratiune!!Dupa baie stau cu spatele ca sudentul sa se imbrace.Ajungem in port unde doua tinere din grupul nostrum sunt pe poton si ne fac citeva poze pe care le-am primit ulterior de la student spre amintire. Merg la dormitor si iau masa si un ceai la locul de luat masa de pe coridor unde se aflau si citeva rusoaice la masa.Din pacate desi am facut la liceu 4 ani limba rusa,uitarea si-a spus cuvintul chiar daca am inceput sa imi reamintesc literele si unele cuvinte sau expresii ..prea putine din pacate pentru a sustine o conversatie!Plec la vecernie ,unde din nou ma intilnesc cu monahii romani de la Athos ,acuma i-am recunoscut si eu .Inchei aceasta minunata zi cu un somn binecuvintat,caci a doua zi la prinz,dupa Sfinta Liturghie urma sa plecam de la Valaam si aveam la plecare ca si la venire o noapte de petrecut in microbusnimica nu se poate face fara jertfanimica bun!!
|
||||
|
||||
![]()
Dimineatza iarasi sculare pentru a participa la slujba.Stau eu, dar partial ,fiind ultima zi ma gindesc sa ma mai plimb putin prin port pe la tarabe chiar daca nu mai doream sa cumpar ceva in mod special ,caci niciodata nu las cumparaturile importante pentru ultima zi ,DAR DOREAM SA MAI ADMIR SI ZONA,LACUL .Chiar la iesire din curtea manastirii este un magazin unde ma intilnec cu unul dintre monahii de la Athos ,care imi spune ca si ei pleaca astazi.Il reintilnesc si la tarabele de linga port.Acolo se afla si placinte de post si de nepost bune.Cobor in port unde la ponton ma intilnesc cu grupul de monahi de la Athos ,preuteasa preotului din Chisinau imi spune ca ei pleaca la schitul invierii cu ghid.Am intrebat daca se intoarce vaporul pina la ora 14 si 30 minute cind plecam noi.Preotul s-a interesat si mi-a spus ca da.Tentatia mea de a merge cu ei era foarte mare.Este adevarat ca studentul mi-a propus cu o zi inainte ca azi noi sa plecam spre schitul Invierii pe jos ,dar el nu stia citi km sunt a zis ca sunt 12 km ,ceea ce insemna 24 km dus intors,obositor si mai ales in pericol de a nu ajunge sa plecam cu grupul!..asa ca am renuntat la idée..fapt care pe el l-a determinat sa ....doarma dimineata aceea,incit eu nu aveam cum sa il intilnesc atunci.M-am rugat MAICII DOMNULUI ca daca nu incurc grupul meu si reusesc sa ajung la timp inapoi sa imi ajute sa plec.Acest gind mi-a venit pentru ca vaporul intirzia ,iar eu trebuia sa eliberez camera pina la ora 12 ,chiar daca plecam mai tirziunu aveam cui sa las vorba asa ca am urcat sus mi-am pus bluza intinsa pe pat in bagaj si am pus bagajul la usa ;acolo era un loc select unde stiam ca nu va disparea nimica din bagajul meu .Tot acolo au fost cazati si monahii de la Athos ,in parte opusa unde se cazau barbatii.Am coborit cu speranta ca vaporul poate nu pleaca pina ajung eu..slaba speranta imi ziceamdar nu am uitat de rugaciunea mea facuta Maicii Domnului si imi ziceam ca daca pleaca vaporul este semn ca nu voi ajunge la timp inapoi pentru plecarea cu grupuldar vaporul sta la poton ..lumea urcasepasajul era liber.. si eu am inceput sa fugajung acolo inainte de a se ridica podul....asa ..ca in filme..vreau sa platesc un bilet dar cei doi barbati ma intreaba care este grupa mea ..am inteles desi era intrebarea in limba rusa si i-am raspuns:monahii Athossi mi-a facut semn sa trec..fara bilet...acolo ma gindesc ca biletele se luau pentru grupuri .Monahii erau in fatza asa ca intrind si eu am avut o panorama frumoasa a lacului Ladoga cit si a schiturilor aflate imprejur.Ghida explica multedar ce folos ca era in limba rusa.M-am asezat tocmai linga monahul Eftimie pe care l-am intilnit sus in asta dimineatza si i-am dat mirul meu preferat de magnolie ca sa se dea pe rind cu el ,le-a dat si la ceilalti si la returnare I l-am facut cadou ,desi era mirul meu preferat, parintelui de linga mine care mi-a dat o iconita cu MAICA DOMNULUI PROTECTOAREA ATHOSULUI.Nu am mai avut ocazia sa vad aceasta icoana pina atunci ,numai ulterior in pelerinajul din GRECIA pe care l-am facut in toamna aceluiasi an ,2010.Vedem de jos schitul SF.IOAN BOTEZATORUL ,situat foarte sus in munte ,despre care ghida ne-a spus in prima zi ca nu se viziteaza de nimeni ,acolo monahii dorind sa nu fie tulburati din rugaciunile lor.Am primit de la ea,cu totii cite o fotografie cu acest schit pe care am reusit sa il vad de la distanta.Apoi apare schitul SF.NICOLAE ,O CRUCE MARE DIN LEMN PE MALUL DREPT SI CRUCEA DIN PIATRA PE MALUL STING,ce marcheaza locul unde a debarcat SF.APOSTOL ANDREI ,SCHITUL cu Maica Domnului VALAAMSKAIA ,in marime naturala si dupa un timp apar in fatza noastra doua vapoare ca un ponton pe unde se coboara pentru a ajunge la SCHITUL INVIERII ,numit si GOLGOTA RUSIEI.Schitul se vede déj de pe lac.Pe mal se afla o terasa din lemn unde admiram peisajul cu lacul si cele doua vapoare folosite ca pod de trecere pentru pelerinii care merg la schit.Apare si o hartape mal.Ghidul rus explica multe,si cind si cine a contribuit la constructia acestui frumos schitimi pare rau ca nu puteam nota ceea ce traduce preotul din Chisinau ,eu fiind ocupata si cu filmatul si cu ascultatul Apoi coborim in biserica de la demisol ,unde se afla un mic altar vizavi de care se afla o PIATRA A UNGERII ,care imita pe aceea de la IERUSALEM.Pe culoarul ce desparte aceasta piatra de altar intram inr-o grota intunecoasa unde se afla in dreapta noastra o piatra, care imita piatra din SFINTUL MORMINT DE LA IERUSALEM.De aceea se mai numeste Golgota Rusiei ,fiind o imitatie pentru rusii care nu pot ajunge toti la locurile sfinte din Israel.Dupa inchinare iesim si urcam citeva trepte intrind in BISERICA INVIERII.Aici domina culoarea alba la iconostas si pe pereti ,modele cu auriu la rame, icoane frumoase ,o biserica luminoasa care reuseste sa exprime bucuria invierii Domnului nostru IISUS HRISTOSminunat m-am simtit in aceasta biserica.[nu stiu sa pun poze din calculator ,personale de acolo]Stam si ne inchinam ,ascultam ghidul ,filmam,facem poze..minunat este acest schit ,cel mai minunat si mai luminos de la VALAAM!!Coborim din nou in curtea in care am intrat printr-o poarta care are sus pe Mintuitorul inviat.Plecam la pangarul care se afla in partea dinspre poarta curtii ce da spre padure.Ghidul intreaba daca monahii vor sa mearga pe jos spre a vedea celelate obiective si aflind ca sunt doar 6 km accepta a vedea si restul interesantelor obiective.Au judecat bine ,caci pina la ora 14,ce sa fi facut?!apoi mi-am dat seama ca vaporul ar fi ajuns cam cind ar fi plecat al nostru. ..era problema ca eu sa mai pot urca dupa bagajcine mai stieAm iesit pe partea opusa si am luat-o pe un drum care ducea pe linga manastirea episcopala;aceasta se afla la o distanta destul de mare de drum dar aproape de mal,aceea pe care cu o zi inainte eu si cu studentul am pierdut sansa de a o vizita indeaproape.Trecem pe linga o vale care se numeste CHEDRONUL RUSESC,,care are mai multe cruci de-a lungul ei,apoi apare schitul GHETIMANI ,in care nu intram ,fiind inchis,il privim doar de afara.Trecem un podet peste o vale numita IORDANUL RUSESC,care se varsa in lacul Ladoga,inchipuind marea Moarta,apoi ajungem intr-o raspintie unde ne intimpina o cruce mare din lemn masiv ,CRUCEA SFINTULUI GHRMAN DE ALASKA,aflata linga un teren care era verde desi se numea pustia in care a vietuit SF.GHERMAN pina sa plece in Alaska.Ne inchinam la aceasta cruce care are pietre depuse imprejurul ei.Din pacate acest drum nu duce pe linga mormintul SF.ANTIPA si pe linga biserica de acolo.Ajungem pe la ora unu ,ora mesei pentru monahii de la Valaam ,dar si pentru cei de la Athos,care luau masa odata cu ei .Nu voi putea indeajuns multumi Maicii Domnului pentru aceasta frumoasa zi!!Mai am timp sa ma inchin ca semn de ramas bun in biserica de jos ,sa urc dupa bagaje ,sa maninc singura,restul grupului find jos si sa beau un ceai ,apa de aicea nefiind buna de baut,se beau ceaiuri in loc de apa.Cobor cu oarecare parere de rau ca trebuie sa plec de aici ,desi ma asteptau multe locuri pe care sa le vad in Rusia.Ajung la timp la grupul nostru care a coborit cam prea devreme cu bagaje cu tot .Vaporul ne duce si pe noi la schitul Invierii pe care il mai vizitez inca o data ,dau si pomelnice jos am timp sa ma uit sip e la tarabele de aicea situate mai laturalnic de mal apoi luam alt vapor care ne duce spre chei unde ajungem dupa o jumatate de ora ,in care pe drum ne insotesc pescarusii .Studentul si-a cheltuit toate rezervele de piine si napolitane de dragul lor ,caci ei coboara pina aproape de mina omului care ii arunca mincarea.Ajungem la mal ,unde era un vad in care lumea statea la plaja si la baie,eu iar ofticindu-ma din nou ca nu am costumul de baie la indemina pina ceilalti isi fac cumparaturile la o alimentara ,caci as fi avut timp de o baie invioratoare,inainte de o noapte obositoare in care vom fi tot pe drum.
|
||||
|
||||
![]()
PUTETI URMARI VIDEOCLIPUL MEU CU VALAAMUL LA URMATORUL LINK,PE PAGINA MEA DE PE YOUTUBE
http://www.youtube.com/watch?v=ePbqA3_-CUs&feature=plcp
|
||||
|
||||
![]()
Dupa un drum de noapte prin tundra ruseasca in care admiram multe lacuri si paduri de brad indeosebi ,un apus de soare intirziat caci ne apropiem de nordul Rusiei ,unde mai sunt urmele aurorei boreale,ajungem dimineata in portul Kem ,aflat la marea Nordului.Aci este locul unde s-a filmat filmul OSTROVUL ;se mai vad bisericuta si pontonul.Pe mal exista o biserica mica din lemn unde lumea se inchina la icoane ,aprinde luminari si se roaga la plecare spre Solovat,dar si la sosire.Asteptam sosirea unui vapor care ne preia intii bagajele si apoi pe noi.Drumul parcurs dureaza doua ore si jumatate,vintul este rece pe punte.In departare ne apare maiestuoasa manastirea SOLOVAT,acoperita pe cupole cu sindrila si inconjurata de ziduri groase din piatra cu forturi la colturi ,ca o fortareata medievala.
PRIMA ZI LA SOLOVAT Ajungem la SOLOVAT unde ne intimpina o ghida care ne conduce la cazare,o casa din lemn cu un etaj,cu multe camere cu paturi suprapuse ,cu dusuri si grupuri sanitare la capat,dar si o bucatarie ca loc de luat masa din traista proprie.Aici locatia este foarte buna ,fiind alaturi de manastire;cladirea are un parculet in fatza ,citeva banci din lemn si este situata imediat linga portul din Solovat.Desi afara este soare ,zile frumoase am prins acolo,imbracamitea trebuie sa aiba o componenta contra frigului si a vintului care rareori nu bate.Dupa cazare intr-o camera cu paturi suprapuse ,separate de baieti care erau doar ei doi in camera lor,luam masa in bucataria aflata chiar vizavi de camera noastra..apoi cei mai multi,adica toti merg la odihna doua ore.Eu imi zic ca nu imi pot permite sa dorm cind sunt prima si ultima oara intr-un astfel de loc ,unde aveam si de filmat si de ascultat ghida,cu care aveam intilnire peste doua ore.Asa ca am plecat spre manastire ,o fortareata inconjurata de ziduri groase,medievale.Intru-cit intrarea pricipala era in renovare,am intrat pe lateral pe alta usa,apropiata de cazarea noastra, care trece Prin zidurile groase pe linga o cladire unde se afla si sala de mese.Prima curte care apare are 4 clopote prinse de un suport.Alaturi se afla o intrare intr-o sala cu mai multe icoane expuse dintre care cea mai memorabila este a Maicii Domnului HLEBENIA.aducatoare de piine.Ma inchin aicea ,filmez si apoi trec spre intrarea laterala in manastire.Urc mai multe trepte si ajung intr-un coridor medieval cu peretii albi si tavanul cu grinzi groase din lemn si scinduri.Pe acest coridor sunt expuse numeroase suporturi cu poze ale persoanelor ,mireni si calugari ,personalitati si oameni simpli ,care au fost inchisi aici de catre comunisti in scopul de a fi exterminati.Motivul inchiderii lor era CREDINTA crestina ortodoxa!SOLOVATUL ESTE GOLGOTA RUSIEI ,cam asa cum a fost la noi Pitestiul,Aiudul.Parcurg acest coridor uitindu-ma la poze ,caci scrierea explicatiilor era in ruseste si ajung intr-un hol care are o masa unde lumea scrie pomelnice,iar apoi intra pe usa alaturata in biserica mare a manastirii Solovat .Aici admir aceasta biserica cu ferestre medievale foarte inalte si cu peretii foarte grosi.de culoare alba.Lateral de iconostasul foarte inalt,se afla racla cu moastele celor 3 sfinti intemeietori,ZOSIMA ,SAVATIE si GHERMAN,care la acea ora a dupa amiezii avea un cordon care nu permitea inchinarea.Linga usa era pangarul unde vad o poza cu un copac verde in forma de cruce,care a crescut aici la Solovat,ADMIR ICOANELE EXPUSE SPRE VINZARE,CD-urile si ma inchin la icoana Maicii Domnului Hlebenia,aci avind si un crin in mina dreapta,cu Mintuitorul in stinga.De pe coridorul lat al manastirii admir prima curte,aceea principala ,care are doar iarba,fara flori ,are doua clopote expuse ca muzeu si este inconjurata de cladiri care cuprind si alte doua manastiri mai mici.Admir peisajul spre Marea Nordului .Desi este soare vintul bate destul de tare dinspre mare.Cobor pentru intilnirea cu ghida ,linga poarta pe care am intrat.Ghida ne spune despre intemeierea manastirii ,despre viata aspra de acolo.Ne arata o incapere distrusa din pacate de comunisti unde a fost cuptorul pentru incalzirea bucatariei si unde se cocea si piine.Ar fi fost interesant de vazut cum era construit,caci el se aprindea doar odata pe saptamina cind se consuma o caruta de lemne ,aceasta fiind de ajuns pentru incalzirea pentru o saptamina a unei mari sali de masa .Focul trecea printr-un horn foarte mare,rotund, din piatra de vale.el fiind pe post de teracota.Acolo erau mesele si locul de luat masa al monahilor.Urcam sus pe la intrarea centrala ,unde deasupra este sculptata icoana Maicii Domnului Oranta,care se vede ca a fost impuscata in umarul drept.Ajungem la imensa sala de mese unde intram de pe coridor;inca de aici se simte un miros de pine coapta,proaspata ,fapt care ma determinat sa ma uit sa vad unde este prin preajma locul de copt piine.Dar nu era nimica primprejur decit o intrare intr-o manastire a Maicii Domnului ,care din pacate in toate acele 3 zile nu am nimerit-o a fi deschisa.Acest miros de piine proaspat coapta care se simte inca de pe coridor este permanent si el poate fi simtit de oricine .Este una din minunile Solovatului!Sfintul Zosima ,primul venit pe aceste tarimuri era cel care se ingrijea de aceasta munca grea de a aduce un car de lemne si a face focul in cuptorul de la parter.Fiind obosit a atipit si atunci in usa cuptorului a vazut-o pe Maica Domnului care l-a binecuvintat.Icoana HLEBENIA ,ADUCATOARE DE PIINE [HLEBA inseamna piine in limba rusa ] este pictata dupa imaginea care i-a aparut Sfintului in usa cuptorului si o puteti vedea pe videoclipul cu manastirea Solovat de pe pagina mea de pe youtube.Se spune ca icoana originala nu ar mai fi la manastire ci doar copia ei ,aflata intre icoanele de la intrarea in camera de jos.Icoana este deosebita si se spune ca cel care o poseda nu va muri din lipsa de pine,adica de foame ,niciodata!Coborim cu ghida la un demisol unde se afla sub lumina unor reflectoare imagini si insemnari in legatura cu cei inchisi acoloeste un muzeu infiintat..culmeachiar din vremea comunistilor!Tot aproape am vazut si beciurile folosite pe post de temnite,intunecoase si umede. Dupa terminarea explicatiilor ghidei ,avem program liber ,in care eu vad inca o locatie unde se construieste ,o manastire a SF.NICOLAE si alta a SF.PARASCHIVA.Ies pe alta usa laterala spre partea din spate care are un drum ce inconjoara zidul gros pe linga un lac de unde vintul bate in permanenta.Trec si pe linga doua vaci frumoase care pasc acolo liga ziduri si ajung din nou la intrarea laterala prin care am intrat de la inceput.Solovatul este o localitate unde sunt case ale oamenilor,dar saracaciaose in acest tinut rece,iar in cladiri aparinind manastirii se afla locuri mizerabile unde stau cei adusi aici in vremea comunismului si care nu au mai plecat,asa incit, ca si la Valaam ,acele zone ,coridoare din cladiri nu sunt renovate! Si arata ca vai de lume.Linga intrarea secundara se afla o ghereta din lemn unde Aurora se opreste pentru ca cunoaste un calugar roman care era de serviciu atunci la poarta si pe care il roaga sa ne conduca la lacul cu apa vindecatoare de la Solovat.Acesta avea cheile de la cele doua intrari pentru barbati si femei.Solovatul ,ca si Valaamul nu prea dispune de apa potabila .De aceea acolo imi iau apa de baut de la valea rece ,dar acoprita cu usi din lemn ,care se varsa in cele doua bazine unde ne scaldam ,apa avind tot 4 grade celsius,caci ea este apa de piriu. Dupa baie mergem la camera si ne schimbam pentru a merge la vecernie.Acolo era vineri seara si era foarte multa lume,manastirea mare era plina.Cintarile de aici ca si cele de la Manastirea Pecioara mi-au incintat auzul ,incit a doua zi mi-am luat o caseta dintr-o cutie care era gratis,adica dadeai cit voiai.Am prins o rusoaica care stia franceza..mai rar ast noroc ,dar totusi nu am intrebat daca casetele sunt identice sau nuam donat o mica suma cu care as fi putut cumpara un CD,dar nu am mai cumparatpacat.Manastirea SOLOVAT are ceva aparte ,am participat la 2 vecernii si 2 sf.Liturghii de la inceput fara a ma plictisi defel ,atita de frumoase erau cintarile.Am stat de vorba dupa vecernie cu unul din cei doi preoti, frati moldoveni si ne-am expus dorinta de a ne spovedi.a doua seara dupa vecernie.Studentul mi-a spus ca el se informase déj de nr.de telefon al acestui parinte si l-a sunatacesta a stat de vorba cu el inainte de vecernie .Se pare ca si lui i-a placut Solovatul pentru ca i-a spus preotului roman ca vrea sa ramina acolodar el i-a raspuns ca nu poate sa ramina pentu ca el va fi un mare medicasa ca eu astept sa vad acuma cum va evolua el si daca va fi un mare medic.Plecam la camera spre a ne odihni,admiram de la fereastra aurora boreala.Studentul ,dar si eu am fi vrut sa ne plimbam un pic seara,caci acolo este ziua pina la ora 3 dimineata..dar regulile sunt foarte stricte,usa se inchide la ora 22 si nu se mai descuie pina dimineataasa ca nimeni nu poate umbla hai hui noaptea pe acolo.M-am culcat abia dupa ora unu noaptea desi cu o noapte inainte am dormit in microbus ca vai de lume,pe scaun ,dar nu aveam ocazia sa mai vad dupa plecarea din Solovat aurora boreala ,acesta fiind un fenomen inedit pentru mine,chiar daca am avut parte doar de reminiscenta,plinatatea fenomenului fiind in luna iunie,cind noptile sunt albe in intregime.Si asfel a trecut prima zi la Solovat.
|
||||
|
||||
![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am fost cu Patriarhia- per ansamblu totul a fost bine, intradevar Carantani nu era in program, ghida ne-a spus ca daca ramane timp vom merge si acolo, dar bineinteles nu a ramas...in schimb Hozeva era in program. Am fost destul de multumiti de ghida, am vizitat toate obiectivele din program(chiar daca la unele cam in fuga...), si in plus am mers la locul Botezului Mantuitorului de langa Qumran (si la cel catolic care se viziteaza de obicei) si am mers si pe spranceana muntelui, de unde iudeii vroiau sa-l arunce pe Mantuitorul in prapastie, dar El a trecut printre ei. Un loc minunat, de care m-am legat sufleteste, a fost Nabulus, in Samaria-locul intalnirii Mantuitorului cu femeia samarineanca, si am vazut chiar fantana originala (sustinuta de un schelet de fier), de unde am luat apa.. O problema care cred ca apare de multe ori este faptul ca lumea intarzie, si dimineata la plecare si la obiective (de obicei la pangare si magazine). Asta mie mi-a fost o sursa de ispite si stres si i-am atras atentia conducatorului de grup ca daca continuam cu ritmul lent nu o sa vedem mare lucru si e pacat. Asa ca lucrurile s-au pus in miscare dupa aceea :) Mi-a placut ca in autocar faceam rugaciune cand ghida termina cu explicatiile, foarte multe si interesante de altfel. Cam in toate programele de pelerinaj in Tara Sfanta se acorda prea putin timp Ierusalimului. Am avut doar o zi jumatate pentru asta. Cazarea in Ierusalim a fost departe de Cetate, asa incat nu puteai sa ajungi acolo dupa program (dupa amiaza)-decat cu mijloacele de transport sau taxi. Un punct slab a fost numeroasele si lungile opriri la magazinele de suveniri-extrem de scumpe.Se gaseste marfa mult mai ieftina daca se cumpara dintr-un mal, de exemplu, seara dupa program. As recomanda atentie la ce se cumpara- marfuri scumpe si de calitate foarte slaba. Eu m-am pacalit cu "fructele de sicomor" :)) Le-am cumparat cand mi-au spus comerciantii ca sunt fructe de sicomor (undeva in apropiere de Ierihon)-le-am si gustat, dar cand am ajuns in Romania si am mancat mai multe mi-am dat seama ca sunt arahide coapte in ceva aluat :))) m-am pacalit una buna, si au fost destul de scumpe. Atentie la genti, esarfe, margele, parfumuri orientale- calitate foarte proasta. In Sinai si Betleem am avut alti ghizi-arabi. Ne-au dus in cele mai scumpe restaurante si magazine, informatii putine, timp pierdut... pacat. Ghida care ne-a insotit in Israel ne-a spus de la inceput ca vor fi locuri minunate, dar va trebui sa ignoram multe lucruri care ne-ar putea strica pelerinajul- agitatia, alergatura, cozile, oamenii se imping peste tot, certurile din grup. Asa a fost. Cel mai mult m-a durut sufletul cand am vazut arabii comercianti din Cetate, galagia si mizeria care domneste acolo... Tuturor celor care pot le recomand sa mearga fara sa ezite, cat se mai poate... si sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului ... Inainte sa mergeti cititi cartea Par Ioanichie Balan- Pelerinaj la Mormantul Sfant si documentati-va bine inainte si profitati de tot timpul pe care il petreceti acolo.
|
||||
|
||||
![]()
noi am fost la bazare ,unde sunt diverse preturi ..pe alese,de obicei nu prea mari
|
||||
|
||||
![]()
A DOUA ZI LA SOLOVAT
Dimineata la ora 6 incepe slujba ,utrenia urmata de Sfinta Liturghie .,dupa care ne inchinam la moastele celor 3 sfinti intemeietori aflate linga altar intr-o frumoasa racla din lemn sculptat.In timpul slujbei am stat linga icoana din manastire a Maicii Domnului HLEBENIA ,care are si un crin in mina dreapta ,iar Mintuitorul este pe mina stinga a Maicii Domnului. Cintarile de aici m-au cucerit asa incit nu m-am plictisit deloc in timpul ascultarii slujbei .Dupa terminare am plecat coborind in curtea manastirii ,unde exista doar iarba si doua clopote asezate pe un suport din lemn ,jos,expuse acolo in curte.Asteptam sa se termine slujba din manastirea aflata in corpul de cladiri vizavi de manastire corespunzatoare cu intrarea principala.Aici ni se deschide usa si urcam niste trepte din lemn pina la nivelul superior.Pe coridor ne intimpina linga usa de la intrare in manastire icoana celor doi sfinti SAVATIE si GHERMAN ,SITUATI DE O PARTE SI DE ALTA A UNEI CRUCI MARI .In interiorul manastirii sunt picturi minunate pe un fond de bleu pal ,pe cupola fiind CRUCEA din lemn pictata.Iconostasul are ca la toate manastirile din Rusia usa de intrare in altar cu elemente arabe cu multe inflorituri.Aici admiram o icoana a Mituitorului pe marama ,deosebita realizata parca numai din umbre si lumini ,pe fond cafeniu,icoana facatoare de minuni,vindecatoare de cancer.Dupa inchinare si admirare ne cumparam toti aceasta frumoasa icoana aflata in diverse marimi ,mici, mari si mijlocii.Plec de aici cu o impresie de neuitat a acestei mici manastiri de la etaj ,a carei coridor se continua pe zidurile groase din piatra ale fortaretei .Intram in doua locuri unde sunt situate tunuri ce strajuiesc mici geamuri prin care admiram lacul ce inconjoara mansatirea in partea din spatele ei ,in fatza fiind Marea Alba.Coborim niste scari care ne duc la o veche moara unde se mai pastreaza obiecte vechi ,inclusiv pietrele de moara,dar care actual nu este functionabila.Vedem linga o iesire laterala spre lac ,zone inguste si intunecoase care au fost folosite ca celule pentru cei inchisi aicea pentru credinta lor.Avem program de voie dupa masa.Grupul se pare ca a mers la odihna in camera.Dar eu parasesc camera ,invingindu-mi oboseala ,caci sitam ca ma aflu intr-un loc unic unde nu voi mai reveni din pacate.Soarele asociat cu vintul rece s-a domolit.Ma uit la harta cu Solovatuul aflata chiar linga cladirea noastra de cazare.apoi plec prin spate ,trec pe linga un monument al marinarilor ,unde tocmai se facea schimbul de gardama gndesc ca ei sarbatoreau un eveniment .comemorau ceva in acea zi ,caci in celelte zile nu erau acolo soldati.Trec pe linga niste magazine mici cu suveniruri ,unde aveau chestii dragute ,ma indrept spre gradina botanica .Drumul duce prin padure,tineri pe bicicleta,care se puteau inchiria, mergeau pe drumul acesta care duce la gradina botanica dar si la Sechirnaia Gora,locul cel mai inalt al Solovatului.In aerul caldut plutea o liniste tristasimteam aceasta tristete plutind in aer.Admir frumoasele flori unice care se afla in aceasta padure albe si mov de o frumusete deosebita!La un loc al drumului apare un indicator care ma indreapta prin padure la troita SF.FILIP.locul unde el se ruga ,unde a facut si un dig in mare pentru pescuit.ma inchin la aceasta troita din lemn ,inalta care avea pietre de riu duse acolo de inchinatori ,de jurimprejurulei.In rest verdeata..padure si foarte multa liniste.Stau pe malul marii si admir aceasta intindere de apa rece strajuita acolo de acel dig din pietre care era foarte lung inspre mare.Mai merg destul pina ajung la intrarea in gradina botanica.Intrarea trebuia platita cu 100 ruble ,dar a doua zi eu stiam ca vom merge acolo fara ca noi sa platim ,aceasta vizita fiind inclusa in traseul nostru la intoarcerea de la SECHIRNAIA GORA,aflata in a treia zi in programul nostru pentru ca autocarele si microbusele erau toate ocupate fiind zi de simbata.Ma multumesc sa privesc doar harta gradinii botanice ..ma intorc pe acelasi drum ,vreo 3 km,admir portul ,casele mici si destul de modeste ale locuitorilor de aici .Deoarece mi se face foame merg la 3 alimentare aflate una liga alta si apropae de vila noastra de cazare.Imi cumpar renumita si adevarata pine neagra ,ciornaia hleba,moale si extraordinar de buna.La noi in Romania ,mi-am dat seama ca NU EXISTA PIINE NEAGRAdoar numele ei exista.Piinea neagra originala este foarte buna si consistenta,incit eu la manastiri serveam doar din asta chiar daca era si piine alba pe masa. Ajung la camera dupa ce admir portul ...poate tristetea ce plutea in aerul insorit m-a facut sa-mi fie dor de acasasimtamint pe care nu l-am avut niciodatadar asta poate si pentru faptul ca ma aflam in locul cel mai indepartat de casa!! Ma intind putin ,vreo 20 minute numai caci trebuia sa mergem la vecernie.Era simbata seara si manastirea era plina de lume.Un preot in virsta spovedea non stop.Cintarile vecerniei la SOLOVAT sunt minunate,parca te simti plutind spre cer.Dupa terminarea vecerniei care a durat vreo doua ore inca 6 preoti au spovedit lumea care dorea si era pregatita pentru impartasanie cu post de 5 zile.Inainte cu o zi am vorbit si grupul nostru cu un parinte roman,unul din cei doi frati romani de acolo ,preoti ,si i-am impartasit dorinta de a ne spovedi ,moment unic pentru multi dintre noi!!Cei 7 preoti din biserica au terminat cu spovedania abia la ora 24,asa de multa lume s-a spovedit acolo !!Am remarcat foarte multi tineri si chiar copii cam de 10-12 ani care s-au spovedit.Asta da...mi-am zis eu .Vedeam pe preotul acela batrin care spovedea un copil cu ce mare drag se uita si il privea. Desigur ca ne culcam tirziu dup ace ne facem fiecare rugaciunile .Afara lumina era prezenta cam pina la ora 3 dimineata.Astfel am petrecut in cea de-a doua zi la manastirea SOLOVAT,o manastire care simteam eu ca e deosebita chiar si fatza de celelalte manastiri renumite rusesti.
|
||||
|
||||
![]()
Incepem cu participarea la SF.Liturghie,fiind si zi de Duminica.Ne impartasim la sfirsitul Sfintei Liturghii,dupa ce ne-am spovedit seara dupa vecernie la unul din cei doi preoti romani.Mare binecuvintare este aceasta pentru noi ca sa fie in astfel de locuri deosebite preoti romani!Coborim in curte si intram la o alta manastire aflata in aripa stinga cum coborim treptele ,o manastire mai mica unde slujba era pe terminate si aici;aici ne inchinam la icoana Maicii Domnului ORANTA,pictata pe fonb albastru ,care este icoana protectoare a Solovatului.Cumparam icoana care se vinde in variate marimi.Din pacate nu mi-am cumparat pe cea mai mare gindindu-ma ca acasa nu mai am unde sa le pun pe toate inramate!...daca sunt asa de mari.Aceasta icoana este sculpata pe frontispiciul de la intrare in manastirea mare si se vede ca a fost impuscata cu ocazia unei lupte..nu mai retin anul..din pacate!
Ne adunam dupa ce mincam fiecare pe cont propriu sau in grupuri la iesirea laterala de unde ne-am intilnit cu o alta ghida si apoi am urcat intr-un autobus care ne-a sus la SECHIRNAIA GORA,locul cel mai sfint al Solovatului ,unde au foat inchisi detinutii care urmau a fi exterminati.Ei stiau ca daca ajung aicea vor fi supusi la chinuri groaznice si apoi ,daca refuzau sa se lepede de credinta erau aruncati pe o scara abrupta care avea 200 trepte unde se faceau terci dupa rostogolirea pe ea.Coborim putin inainte de a ajunge la manastirea de aicea.Drumul duce prin padure..ne oprim linga o piatra dreptunghiulara pe care scrie in ruseste o minune care s-a petrecut aicea in acest loc.O femeie trecind pe acolo a auzit un glas care o intreba ce cauta acolo ea,caci acesta este un loc sfint de rugaciune pentru calugarisi a fost somata de acel glass a plece de acolo.Putin mai sus trecem pe linga o fintina aflata linga o cabana din lemn si ajungem la crucea aflata pe deal ,aproape de manastire;linga cruce se afla panouri cu poze ale detinutilor de acicea,care au murit aici.Plecam spre manastire,o manastire mica,rotunda cu ziduri albe care are un far in virf,ce slujea de orientare pentru vapoare,acesta fiind locul cel mai inalt al Solovatului.Intram in mica manastire,as putea zice ca e schit unde strabatem un scurt coridor care are o iesire laterala spre dreapta in alt coridor si trepte de urcare la etaj ,pe stinga.In fatza apare intrarea in mica manastire.Ne inchinam la icoanele de pe iconostas si la cele aflate pe pereti si pe masuta .Remarcabila este icoana Maicii Domnului ,pe fond alb,cu imbracaminte alba serafica..parca plutea .Dupa ce iesim admiram de pe un balcon aflat in curte o minunata priveliste de sus ,vedem lacuri ,paduri si o alta manastire jos departe in mijlocul padurii.Apoi coborim pe scara din lemn refacuta cele 200 trepte,intr-adevar abrupte.Jos ne inchinam la o cruce foarte mare din lemn ,apoi plecam prin padure si autobusul ne duce la gradina botanica.Aicea intram prin partea de sus dinspre schit si iesim prin partea care am vazut-o eu cu o zi inainte.Si aci se afla doua harti ale gradinii cit si 3 banci de odihna.Trecem pe linga o cladire alba care semana a fi un arhondaricadmiram florile deosebite,dar nu prea numeroase care cresc in aceste locuri vitregite de prea multa caldura.In alte vremuri aici exista si vita de vie cu struguri coptidesigur o minune,caci ea nu poate creste in mod obisnuit si sa mai dea si roade in aceste locuri reci.Din loc in loc in gradina se afla cite un mic paraclis unde se afla icoane ,ele fiind locuri de rugaciune.Spre capatul opus se afla o mica cabana care este paraclisul unui sfint,cred ca al SF.ALEX.NEVSKI,daca nu gresesc.De aici se vede in departare manastirea SOLOVAT,cu zidurile ei albe ,singura care invioreaza aceasta zona rece si incarcata de tristete,in care bat mereu vinturile. Coborim pe o alee strajuita de copaci inalti si iesim din gradina botanica,urcam in microbusul care ne astepta in mica parcare si ne intoarcem spre centrul Solovatului ,pe drum oprindu-ne si la troita SF.FILIP.unde eu am fost si cu o zi inainte.Ajungem la vila de cazare,ne luam lucrurile si plecam spre port ,le depozitam intr-o sala de mese unde aveam platita de organizatoare o masa calda inainte de plecare si bem si un ceai cald.Pina sa vina vaporul cu care urma sa plecam am avut suficient timp sa ne mai plimbam pe aproape sa admiram manastirea Solovat dinspre port .Am vazut si locul unde se inchiriau biciclete si motorete pentru deplasare in SOLOVAT ,care este foarte intins ,rasfirat.Dupa vreo doua ore plecam cu bagajele spre vapor,urcam dupa ce ni se preiau din nou bagajele care sunt depozitate intr-o cala .Stam pe vapor si privim marea Nordului si manastirea Solovat care devine tot mai mica pe masura ce ne indepartam de mal.Sentimentul meu era acela de parere de rau ca trebuie sa plec din acest loc si de la aceasta manastire in ciuda sentimetului de tristete calma care il stapinea.Stam pe puntea vaporasului si vad in departare pe o insula manastirea Sf.Treime,greu observabila fara maritorul de la camera video.Solovatul mai are si alte insule cu manastiri.Monahii de la Athos pe care i-am intilnit la VALAAM au stat aicea 5 zile.Ne distram ,indeosebi studentul cu pescarusii care vin foarte aproape de noi in speranta ca li se va arunca ceva de mincare.studentul si-a cheltuit toate napolitanele si piinea cu pescarusii. Ajungem din nou in portul KEM ,unde ne asteapta microbusul nostru si o alta noapte pe drum in care strabatem tundra ruseasca spre. Vedeti si videoclipul meu cu SOLOVATUL http://www.youtube.com/watch?v=ZB6UMHSADIA&feature=plcp
|
||||
|
||||
![]()
Situata aproape de Sankt Petesburg,,are o vechime de 500 ani si a fost fondata de Sf.Alexandru de Svir ,linga lacul Rostchinskoe,in anul 1487.In anul 1506,Dumnezeu ii apare sfintului sub forma a trei ingeri spunindu-I sa construiasca manastirea SFINTA TREIME.In anul 2011 a implinit 500 ani vechime.Manastirea a fost profanata si lasata in ruine intre anii 1917 si 1997 cind a fos returnata bisericii ortodoxe ruse.Moastele Sf.Alexander de Svir au fost repuse in manastirea Schimbarea la fatza in anul 1998 ,iar serviciul religios s-a reluat.
Ajungem la aceasta memorabila si deosebita manastire ,care are parca ceva aparte, dupa o noapte de drum,dimineatza.Inspiram aerul proaspat care vine dinspre lacul aflat linga complexul monahal.In fatza noastra ,din parcare ne apar zidurile strajuite de chilii in renovare ale manastirii Sfinta Treime .Aleea duce pe linga zid spre manastirea mai noua ,trecind pe linga un spatiu verde care ne desparte de un lac mare.In stinga noastra ne apare o cladire mica din lemn ,de culoare galbena spre care din parcare se poate ajunge pe o alta alee.Un pelerin trece pe acolo si imi spune ca este inchisa intrarea.Aleea se reuneste cu aleea principala care ne duce direct spre intrarea in complexul monahal mai nou.Dar inainte de intrare plecam la grupul sanitar modern, aflat in dreapta pentru a ne primeni si aranja dupa o noapte de drum in microbus.Lasam in stinga noastra aghiasmatarul ,la care vom reveni mai tirziu ca sa ne luam apa din fintina sfintita ,unde apa vine pe robinete.Privim la panourile cu poze si explicatii in legatura cu manastirea,aflate la intrare.Deasupra intrarii se afla icoana aratarii Sfintei Treimi.Intram intr-o curte mare ,inconjurata de cladiri ..totul aici este pe fond alb,cladirile manastirea ,clopotnita,aflata linga manastire,cit si paraclisul care marcheaza locul unde s-a aratat SF.TREIME SF.Alexandru de Svir.Capela aratarii este dupa intrarea in curte situata in dreapta aleii principale.Aici intram inauntru si ne inchinam la icoana aratarii ,la icoana sf.ALEXANDER DE SVIR ,cit si la icoana SF.parinti ai Sfintului ,care ulterior s-au calugarit si ei.Un gardulet metalic din fier forjat ne desparte de o zona in care se afla nisip ,o lopetica din plastic permitindu-ne sa ne luam acasa acest nisip aflat in acest loc sfint pentru a-l folosi pentru nevoile personale.Parcurgem aleea pietruita si in dreptul clopotnitei spre lac in stinga se afla intr-o singura cladire doua manastiri cu intrari separate,manastirea sfintilor Zaharia si Elisabeta,in care intram pe prima usa .Aici putem sa dam la un calugar pomelnice.Tot aici se afla si o copie dupa giulgiul din Torino;exista 6 copii in lumene-a spus calugarul.Alaturi intram in manastirea Schimbarea la fatza ,o manastire mai aparte,alba in interior ,luminoasa cu picturi ale drumului crucii pe pereti .Icoane mari ,inramate foarte frumoase se afla pe cei 4 stilpi interiori.Lateral intram intr-o alta incapere cu un iconostas ceva mai mic linga care se afla racla cu moastele Sfintului Alexander de Svir.Deasupra raclei din lemn foarte frumos sculpata se afla o icoana mare cu aratarea Sfintei Treimi ,cu Sf.Alexadru se Svir ingenunchiat in fatza a trei ingeri imbracati in alb.Racla ni se deschide si ne inchinam la moastele acestui mare sfint ,care desi este de 100 ani trecut la Domnul ,are pielea alba ca a noastra ,doar unghiile sunt vinetii,atit de la miini cit si de la picioare.Tocmai au venit un grup de pelerini rusi care au citit acatistul sfintului si au cintat refrenul foarte frumos ..mi-a placut foarte mult..in paralel noi romanii eram grupati in genunchi linga racla si o persoana citea incet sa auzim doar noi acatistul in limba romana.A fost frumos ,mai ales al rusilor..dar nu intelegeam .Concentrarea pe ambele laturi ,romana si rusa nu m-a satisfacut,asa incit mai tirziu am revenit la racla pentru a citi si eu acatistul in linisteapoi am vazut ca si studentul a venit si a citit acatistul Sfintului ,in mod personal.Am aflat mai tirziu cu ocazia pelerinajului in GRECIA toamna in octombrie a aceluiasi an ,de la un staret de manastire ca acatistele citite in mod personal la racla sfintilor sunt cele mai importante!.Merituos este ca aici ni s-a permis sa stam mai mult,nu ne-am grabit asa incit dupa inchinare ,dat pomelnice, intrare in capela aratarii de mai multe ori pe parcurs,un loc care ma atragea ca un magnet,dupa plecare si cumparaturi la pangar,aflat in corpul de cladiri de linga intrare in dreapta,dupa filmare,am avut timp sa citesc acatistul acestui mare sfint la racla lui.De la pangar mi-am cumparat desigur cele doua icoane memorabile ,cu aratarea Sfintei Treimi si aratarea Maicii Domnului ,icoana Sfintului ,cit si poza cu racla ,dar si un mir care avea atasata la eprubete o icoana mai mica a Sfintului.Plecam la manastirea pe linga care am trecut ,a Sfintei Treimi,intram in biserica veche cu picturi vechi,dar frumoase in ciuda uzurii lor,mai ales episodul cu biciuirea si intrarea in Ierusalem mi-au placut.Ne inchinam si am ocazia sa filmez pe fondul unor cintari religioase cintate de un grup de 4 tineri ;ei cintau cintece de pe cele 4 CD-uri expuse acolo spre vinzare in scop de a cistiga bani pentru refacerea picturii manastiri.Muzica era frumoasa,dar parca cu influenta catolica,iar cd-urile erau scumpeasa incit m-am multumit a lasa in balonul de sticla o suma mai mica 50 ruble ,pentru ca am si filmat..nu se cerea nimicadar bunul simt m-a determinat a proceda in acest fel.Iesim afara in curte ,trecem pe linga o manastire a Maicii Domnului ,in ocolire si intram pe o usa mica intr-o pestera;este pestera aflata sub aceasta manastire ,in care Sfintul se ruga .Pe perete este expusa o icoana inramata ,mare cu Sfintul in genunchi rugindu-se la o icoana a Maicii Domnului.O persoana din grup a inceput sa geama cum a intrat in acest loc,iar la apropierea si sarutarea icoanei gemetele au crescut in intensitate.Va scriu aceasta ca sa vedeti in ce loc sfint ne aflam si ce puteri au aceste locuri si icoane sfinte asupra demonilor.!Plecam din nou spre manastirea cu moastele ,ne luam si apa de la agiasmatar,unde deasupra fintinii troneaza icoana Sfintului din Svir.Reintram in curte ,admir lacul ,stam chiar si pe banca putin .Inainte de a pleca iarasi merg sa ma inchin la Sfintul am simtit nevoia de a ma inchina de mai multe ori la moastele acestui mare sfint..Studentul pleaca la baie.Adevarat ca la plecare am vazut un grup de femei care tocmai intrau in lac spre a se imbaia,caci o baie in lacul considerat sfint nu poate sa fie decit benefica pentru suflet si trup ,mai ales pentru noi care am calatorit toata noapteaam zis ca ne va inviora dar nu s-a receptionat de Auroraeu iarasi mi-am pus costumul in bagajul marecu parere de rau ca nu ni s-a spus nimica despre acest lac..caci atunci as fi fost prevazatoaresi as fi avut timp de scaldat pina celalti au intrat la o alimentara de linga parcare si au mincat din traista proprie,adica fiecare pe contul sau.accesul la bagajul mare era dificil caci nu puteam sa mut singura alte geamantane aflate in cale .Asa ca am trecut pe aleea de linga paraclisul de lemn si am vazut ca intrarea era deschisa.Am intrat intr-o curte cu nisip si flori ,am intrat la pangarul de linga intrare ,unde erau icoane frumoase,mi-am ales una mica ce semana cu aceea de la Poceaev..iar maica de acolo mi-a aratat cum arata icoana expusa ,era in forma de stea cu rama ,ca icoana Maicii Domnului de la Poceaev.Mi-am cumparat- o si pe aceea si mi-am dat seama ca icoana expusa in biserica cu moastele Sf.Alexandru de Svir in forma de stea,doar ca imbracamintea Maicii Domnului era bleu ,nu galbena,era aceasta icoana ,aflata la manastirea de maici NUMITA IVERSKAIA,mare icoana facatoare de minuni.Eu m-am inchinat la aceasta icoana dupa inchinarea la moastele sfintului,aflata pe peretedar nu prea s-a mai inchinat nimeni din grup la aceasta icoana in forma de stea,aflata vizavi de racla sfintului,care impresiona ,era deosebitaaceasta s-a intimplat pentru ca Aurora nu ne-a spus nimica despre icoana..iata ce fapt important l-a lasat nedescoperit noua.Am mai cumparat si ulei de acolo de la acest pangar ,apoi am strabatut curtea si am intrat in paraclisul de lemn cu citeva luminari cumparate de la pangar si m-am inchinat la o icoana mare a Maicii Domnului,unde am aprins luminari si m-am rugatsimteam in incaperea mica ,plina si cu alte icoane pe peretii laterali,prezenta parca vie a Maicii Domnuluidar din pacate rugaciunile noastre nu sunt insotite intotdeauna de evlavia necesara nici chiar in astfel de clipe!!! Dupa luarea mesei ,care mi s-a parut a lua cam prea mult timp..incit ma gindeam cu parere de rau ca am ratat aceasta baie plecam spre o alta manastire care era inconjurata de jurimprejur de un lac ,ea aflindu-se intr-un ostrov ,este o manastire aflata la 400 km de Moscova.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
IMPRESII DIN PELERINAJE | sofiaiuga | Pelerinaje la locuri Sfinte | 92 | 25.10.2020 18:35:30 |
Pacatele straine | Mihnea Dragomir | Biserica Romano-Catolica | 20 | 10.01.2013 12:04:33 |
Bauturi tari si animale necurate | NeInocentiu | Secte si culte | 0 | 12.05.2012 20:44:58 |
Impresii din pelerinaje -anul 2009 | sofiaiuga | Pelerinaje la locuri Sfinte | 4 | 31.08.2009 21:23:06 |
Despre religiozitate in diferite tari | BogdanF | Generalitati | 0 | 04.07.2008 09:51:37 |
|