![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Sfantul grigorie teologul (+389) unde este evidenta necredinta, trebuie sa preferam mai bine focul si sabia si situatiile critice si mainile tiranilor - si toate cu daruire- decat sa luam parte la aluatul pacatului si sa ne unim cu cei care bolesc in credinta
de mii de ori este mai buna dezbinarea care se face pentru cuvintele bunei credinte ortodoxe decat pacea, cand aceasta este unita cu patimile
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Aiureala" aceea a avut loc la Tronheim in Norvegia. Chiar s-au mandrit cu faptul ca sunt primii care tin o Liturghie (ma rog, ceea ce inteleg ei prin liturghie) ecumenica. A fost televizata si asa am putut-o urmari. In biserica era o bucata mare de ghiata, care se topea vazand cu ochii, caci despre asta au discutat in acea "liturghie". Nu-miaduc aminte sa fi auzit pronuntandu-se numele Domnului. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pai ddin cate inteleg eu nu era liturghie ci un fel de sedinta. ;-) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa Sf Gregorie vorbeste de o situatie diferita de a noastra. La noi e vorba de schuise petrecute cu mult timp in urma si cei care sunt in ele nu mai cunosc ortodoxia, au iesit de sub campul ei de influenta de foarte mult. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Adevarata smerenie este sa iti vezi de viata ta crestineste, sa te rogi pentru luminarea celor pe care ii crezi rataciti, si sa te rogi si pentru lumininarea ta ca poate sunt lucruri pe care nu le vezi si nu le intelegi, dar nu sunt rele. Adevarata smerenie sta in a dialoga decent si cu dragoste, dar nu dragoste cu aer de superioritate atotstiutoare, ci dragoste frateasca cu adevarat. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Chiar si pe un copil pe care-l iubesti, il mangai cand doarme, dar il certi cand vezi ca greseste. Ce e mai important? Sa ne conducem unii pe altii spre iad sub pretextul fals ca ne ferim de jigniri, sau sa ne ajutam sa ne descurcam in aceasta lume macinata de contradictii? Nu-i nimic daca se supara cineva pentru ce-am scris daca peste o luna sau peste un an imi da dreptate. Nu pot uri persoane, chiar daca mai si critic. Te rog sa cauti citatul in care am folosit expresia ,,sinod talharesc'', caci eu nu folosesc asemenea expresii. Cred ca imi reprosezi cu multa ura ca nu-ti impartasesc convingerile. Caci eu am scris din inima si cu multa dragoste de adevar. Dar daca tii neaparat sa ma servesti cu altceva in locul adevarului evidentiat de sfinti, permite-mi sa refuz politicos. Povestea asta cu ,,stati voi si va rugati, ca noi facem ce stim'' nu-mi suna bine. E convenabila pentru unii doar. Nu poti sa stai si sa te rogi cand casa iti arde. |
|
|||
|
|||
![]()
Fani71,
Sincer ma intereseaza mantuirea in primul rand, nu ecumenismul. Daca tinem la ecumenism mai mult decat la mantuire, ecumenism vom avea... Frumos ambalat si frumos prezentat, ecumenismul suna frumos. E insa ca o cutie cu surprize in care putem gasi comori, dar si vipere. Ma gandeam ca a atrage atentia unora ca gresesc e putin mai usor. A atrage pe cineva sa fie un adevarat crestin este insa extrem de greu. Aici e nevoie de smerenie, caci fara ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic. Nimeni nu poate pretinde ca singur, prin forte proprii, poate sa-i converteasca pe altii transformandu-i launtric pentru ca acestia sa reuseasca sa mearga pe o cale mantuitoare. Iar miscarea ecumenista exact mantuirea o lasa mai la coada. La acest aspect se refeream. Daca in viitor vrem sa mergem la biserica doar pentru a ne intalni cu prietenii si pentru a ne linisti putin cantand sau ascultand cateva cantece in care se aminteste si despre Hristos, atunci sa alergam degraba la ecumenism. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In ultima fraza descrii ceva ce nu-si doreste nici un ecumenist ortodox serios... Eu cred ca la miscarea ecumenica cei care partoicpa cu dragoste de Dumnezeu si de semeni participa tocmai spre mantuirea lor si a altora, pt ca isi fac datoria. Eu cunosc asemenea oameni. Cred ca ai inteles-o prea personal si pe Noesisaa care vorbea in general si nu te acuza pe tine in mod special. Acuza un anumit tip de discurs plin de ura si mandrie care din pacate este vehiculat de unii pe acest forum. (Sunt de acord cu ceea ce scrie ea) In ceea ce priveste sfintii sau parintii recunoscuti citati, eu am citat altii care sunt ori pentru, ori nu impotriva ecumenismului. Cel mai interesant caz este al parintelui Staniloae care este tot citat ca fiind impotriva pe baza unui interviu dubios, dar care intr-o carte publicata vorbeste asa de bine de ecumenism, iar eu am marturia duhovnicului meu care l-a cunoscut personal ca participa la intalniri ecumenice si era bun prieten cu teologi catolici la Köln (si nu, sa stii ca te pot asigura ca nu este nimic mai strain de acest parinte decat masoneria...). Asa ca tema este deschisa si nu cred ca putem fi atat de categorici impotriva acestei miscari cum esti tu. Dar nu este o acuzatie, nu o lua personal.. Este o contributie la discutie. ;-) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este evident insa ca toti oamenii pot gresi, chiar si sfintii, dar asta nu am voie sa zic prea tare pe aici ca imi sar toti in cap ;-) Eu ma iau dupa cei care m-au convins pe mine, iar tu te iei dupa ceilalti. Pai aunci Antonia, sa facem amandoua ascultare duhovnicului si sa nu ne certam intre noi. Eu nu as vrea sa aduc vrajba aici, as vrea sa aduc ceva pozitiv. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Consecintele razboiului | mihaela75 | Generalitati | 17 | 24.03.2011 19:59:43 |
Mihai Viteazul - Parastas la 409 ani de la moartea acestuia | cristiboss56 | Stiri, actualitati, anunturi | 11 | 11.08.2010 20:45:00 |
Identificarea sufletului si identitatea acestuia | adelin | Generalitati | 23 | 27.01.2010 12:01:38 |
Pacatul - si consecintele lui? | s_snape | Generalitati | 14 | 09.05.2009 15:37:11 |
Cum putem integra raul in univers, si care este rolul acestuia | magnusfelyx | Generalitati | 6 | 30.12.2008 19:14:48 |
|