Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2009, 01:40:43
Anca-Miha
Guest

Implicit

Sfantul grigorie teologul (+389) „unde este evidenta necredinta, trebuie sa preferam mai bine focul si sabia si situatiile critice si mainile tiranilor - si toate cu daruire- decat sa luam parte la aluatul pacatului si sa ne unim cu cei care bolesc in credinta… de mii de ori este mai buna dezbinarea care se face pentru cuvintele bunei credinte ortodoxe decat pacea, cand aceasta este unita cu patimile
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 01:48:20
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, scoate-l. Nu am auzit despre aceasta intalnire si nu am auzit niciodata sa se fi hotarat sa se tina 'liturghii ecumenice'. Nu am vazut nicodata asa ceva. Nu este vorba doar de slujba de rugaciune, fara euharistie? caci altfel nu vad cum ar fi, deoarece nici orttodcsii, nici catolicii nu accepta sa se impartaseasca la ceilalti. (nu suntem in copnuniune&agrave Mi se pare o aiureala.
Am cautat topicul, dar nu-l gassesc. Poate se ascunde sub alt nume. Dar poti da cautare pe "Sibiu 2007". Ar fi pacat sa nu se mai gaseasca, pentru ca era un topic f amplu despre cele petrecute la Sibiu. Gasesti materiale si in limba franceza, caci eu am gasit in germana si engleza. mai caut.

"Aiureala" aceea a avut loc la Tronheim in Norvegia. Chiar s-au mandrit cu faptul ca sunt primii care tin o Liturghie (ma rog, ceea ce inteleg ei prin liturghie) ecumenica. A fost televizata si asa am putut-o urmari. In biserica era o bucata mare de ghiata, care se topea vazand cu ochii, caci despre asta au discutat in acea "liturghie". Nu-miaduc aminte sa fi auzit pronuntandu-se numele Domnului.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:12:10
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Am cautat topicul, dar nu-l gassesc. Poate se ascunde sub alt nume. Dar poti da cautare pe "Sibiu 2007". Ar fi pacat sa nu se mai gaseasca, pentru ca era un topic f amplu despre cele petrecute la Sibiu. Gasesti materiale si in limba franceza, caci eu am gasit in germana si engleza. mai caut.

"Aiureala" aceea a avut loc la Tronheim in Norvegia. Chiar s-au mandrit cu faptul ca sunt primii care tin o Liturghie (ma rog, ceea ce inteleg ei prin liturghie) ecumenica. A fost televizata si asa am putut-o urmari. In biserica era o bucata mare de ghiata, care se topea vazand cu ochii, caci despre asta au discutat in acea "liturghie". Nu-miaduc aminte sa fi auzit pronuntandu-se numele Domnului.
Daca vrei poti sa-mi dai link si in germana.
Pai ddin cate inteleg eu nu era liturghie ci un fel de sedinta. ;-)
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:13:48
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Sfantul grigorie teologul (+389) „unde este evidenta necredinta, trebuie sa preferam mai bine focul si sabia si situatiile critice si mainile tiranilor - si toate cu daruire- decat sa luam parte la aluatul pacatului si sa ne unim cu cei care bolesc in credinta… de mii de ori este mai buna dezbinarea care se face pentru cuvintele bunei credinte ortodoxe decat pacea, cand aceasta este unita cu patimile
Este adevarat, tocmai de asta nu suntem uniti cu ei. Ci discutam.
Insa Sf Gregorie vorbeste de o situatie diferita de a noastra. La noi e vorba de schuise petrecute cu mult timp in urma si cei care sunt in ele nu mai cunosc ortodoxia, au iesit de sub campul ei de influenta de foarte mult.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 11:10:34
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul

La lupta duhovniceasca se merge cu smerenie, nu cu mandrie. Caci nu omul il poate schimba launtric pe alt om, ci numai Dumnezeu pentru rugaciunile credinciosului. Orice poti vedea la ecumenisti, dar smerenie nicidecum. De unde rezulta ca, saracii, au cam incurcat itele , cazand in inselare draceasca.
NU stiu antonia, dar nici la antiecumensiti nu vad foarte multa smerenie. Avem cateva exemple chiar pe forum, si nu numai. Atata timp cat ai puterea si simti nevoia sa scrii postari peste postari ca sa aduci tot felul de injurii la adresa unor oameni, fie ei rataciti sau nu, atata timp cat indraznesti sa spui ca ierarhia Bisericii, sinodul este "talharesc", cand denunti in dreapta si in stanga pe toti care nu iti impartasesc ideile drept masoni si indraciti...eu nu vad smerenia aici.

Adevarata smerenie este sa iti vezi de viata ta crestineste, sa te rogi pentru luminarea celor pe care ii crezi rataciti, si sa te rogi si pentru lumininarea ta ca poate sunt lucruri pe care nu le vezi si nu le intelegi, dar nu sunt rele. Adevarata smerenie sta in a dialoga decent si cu dragoste, dar nu dragoste cu aer de superioritate atotstiutoare, ci dragoste frateasca cu adevarat.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 13:17:11
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Adevarata smerenie este sa iti vezi de viata ta crestineste, sa te rogi pentru luminarea celor pe care ii crezi rataciti, si sa te rogi si pentru lumininarea ta ca poate sunt lucruri pe care nu le vezi si nu le intelegi, dar nu sunt rele. Adevarata smerenie sta in a dialoga decent si cu dragoste, dar nu dragoste cu aer de superioritate atotstiutoare, ci dragoste frateasca cu adevarat.
Nu e nicidata prea tarziu sa invat adevarata smerenie de la cei care o au. Dar smerenia nu se confunda cu prostia. De obicei, cand vin cu interventii antiecumeniste ma bazez pe faptul ca sfintii ne spun clar ca atunci cand credinta este primejduita, porunca Domnului este de a nu pastra tacerea. Si ma bazez pe Srierile Sfintilor Parinti, nu pe inovatii indoielnice moderne. Nici Sfantul Nicolae n-a fost prea smerit cand i-a tras o palma lui Arie. In fata celor care se abat de la adevar nu trebuie sa fii smerit.

Chiar si pe un copil pe care-l iubesti, il mangai cand doarme, dar il certi cand vezi ca greseste. Ce e mai important? Sa ne conducem unii pe altii spre iad sub pretextul fals ca ne ferim de jigniri, sau sa ne ajutam sa ne descurcam in aceasta lume macinata de contradictii? Nu-i nimic daca se supara cineva pentru ce-am scris daca peste o luna sau peste un an imi da dreptate.

Nu pot uri persoane, chiar daca mai si critic. Te rog sa cauti citatul in care am folosit expresia ,,sinod talharesc'', caci eu nu folosesc asemenea expresii. Cred ca imi reprosezi cu multa ura ca nu-ti impartasesc convingerile. Caci eu am scris din inima si cu multa dragoste de adevar. Dar daca tii neaparat sa ma servesti cu altceva in locul adevarului evidentiat de sfinti, permite-mi sa refuz politicos.

Povestea asta cu ,,stati voi si va rugati, ca noi facem ce stim'' nu-mi suna bine. E convenabila pentru unii doar. Nu poti sa stai si sa te rogi cand casa iti arde.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 13:57:29
antoniap
Guest

Implicit

Fani71,
Sincer ma intereseaza mantuirea in primul rand, nu ecumenismul. Daca tinem la ecumenism mai mult decat la mantuire, ecumenism vom avea... Frumos ambalat si frumos prezentat, ecumenismul suna frumos. E insa ca o cutie cu surprize in care putem gasi comori, dar si vipere.

Ma gandeam ca a atrage atentia unora ca gresesc e putin mai usor. A atrage pe cineva sa fie un adevarat crestin este insa extrem de greu. Aici e nevoie de smerenie, caci fara ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic. Nimeni nu poate pretinde ca singur, prin forte proprii, poate sa-i converteasca pe altii transformandu-i launtric pentru ca acestia sa reuseasca sa mearga pe o cale mantuitoare. Iar miscarea ecumenista exact mantuirea o lasa mai la coada. La acest aspect se refeream.

Daca in viitor vrem sa mergem la biserica doar pentru a ne intalni cu prietenii si pentru a ne linisti putin cantand sau ascultand cateva cantece in care se aminteste si despre Hristos, atunci sa alergam degraba la ecumenism.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 14:24:08
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Fani71,
Sincer ma intereseaza mantuirea in primul rand, nu ecumenismul. Daca tinem la ecumenism mai mult decat la mantuire, ecumenism vom avea... Frumos ambalat si frumos prezentat, ecumenismul suna frumos. E insa ca o cutie cu surprize in care putem gasi comori, dar si vipere.

Ma gandeam ca a atrage atentia unora ca gresesc e putin mai usor. A atrage pe cineva sa fie un adevarat crestin este insa extrem de greu. Aici e nevoie de smerenie, caci fara ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic. Nimeni nu poate pretinde ca singur, prin forte proprii, poate sa-i converteasca pe altii transformandu-i launtric pentru ca acestia sa reuseasca sa mearga pe o cale mantuitoare. Iar miscarea ecumenista exact mantuirea o lasa mai la coada. La acest aspect se refeream.

Daca in viitor vrem sa mergem la biserica doar pentru a ne intalni cu prietenii si pentru a ne linisti putin cantand sau ascultand cateva cantece in care se aminteste si despre Hristos, atunci sa alergam degraba la ecumenism.
Eu cred ca tu nu cunosti ecumenismul decat din cartile si siturile antiecumeniste. Partea lui pozitiva - de care zici si tu totusi, ca in aceasta cutie se afla si comori - nu o cunosti.
In ultima fraza descrii ceva ce nu-si doreste nici un ecumenist ortodox serios...

Eu cred ca la miscarea ecumenica cei care partoicpa cu dragoste de Dumnezeu si de semeni participa tocmai spre mantuirea lor si a altora, pt ca isi fac datoria. Eu cunosc asemenea oameni.

Cred ca ai inteles-o prea personal si pe Noesisaa care vorbea in general si nu te acuza pe tine in mod special. Acuza un anumit tip de discurs plin de ura si mandrie care din pacate este vehiculat de unii pe acest forum. (Sunt de acord cu ceea ce scrie ea)

In ceea ce priveste sfintii sau parintii recunoscuti citati, eu am citat altii care sunt ori pentru, ori nu impotriva ecumenismului. Cel mai interesant caz este al parintelui Staniloae care este tot citat ca fiind impotriva pe baza unui interviu dubios, dar care intr-o carte publicata vorbeste asa de bine de ecumenism, iar eu am marturia duhovnicului meu care l-a cunoscut personal ca participa la intalniri ecumenice si era bun prieten cu teologi catolici la Köln (si nu, sa stii ca te pot asigura ca nu este nimic mai strain de acest parinte decat masoneria...). Asa ca tema este deschisa si nu cred ca putem fi atat de categorici impotriva acestei miscari cum esti tu. Dar nu este o acuzatie, nu o lua personal.. Este o contributie la discutie. ;-)
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 15:13:05
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Eu cred ca tu nu cunosti ecumenismul decat din cartile si siturile antiecumeniste. Partea lui pozitiva - de care zici si tu totusi, ca in aceasta cutie se afla si comori - nu o cunosti.
In ultima fraza descrii ceva ce nu-si doreste nici un ecumenist ortodox serios...

Eu cred ca la miscarea ecumenica cei care partoicpa cu dragoste de Dumnezeu si de semeni participa tocmai spre mantuirea lor si a altora, pt ca isi fac datoria. Eu cunosc asemenea oameni.

Cred ca ai inteles-o prea personal si pe Noesisaa care vorbea in general si nu te acuza pe tine in mod special. Acuza un anumit tip de discurs plin de ura si mandrie care din pacate este vehiculat de unii pe acest forum. (Sunt de acord cu ceea ce scrie ea)

In ceea ce priveste sfintii sau parintii recunoscuti citati, eu am citat altii care sunt ori pentru, ori nu impotriva ecumenismului. Cel mai interesant caz este al parintelui Staniloae care este tot citat ca fiind impotriva pe baza unui interviu dubios, dar care intr-o carte publicata vorbeste asa de bine de ecumenism, iar eu am marturia duhovnicului meu care l-a cunoscut personal ca participa la intalniri ecumenice si era bun prieten cu teologi catolici la Köln (si nu, sa stii ca te pot asigura ca nu este nimic mai strain de acest parinte decat masoneria...). Asa ca tema este deschisa si nu cred ca putem fi atat de categorici impotriva acestei miscari cum esti tu. Dar nu este o acuzatie, nu o lua personal.. Este o contributie la discutie. ;-)
Parintele Staniloaie este recunoscut ca teolog, nu si ca sfant. Ca om, putea sa mai si greseasca, mai ales ca acolo sus bat vanturi puternice si uneori teologii mai fac si compromisuri, caci oameni suntem si stim ca oameni sunt si ei. Eu am incredere in sfinti. Tot datorita unui duhovnic bun sunt si eu asa de convinsa ca am dreptate. Vezi www.parintelenicugabriel.ro.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 15:20:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Parintele Staniloaie este recunoscut ca teolog, nu si ca sfant. Ca om, putea sa mai si greseasca, mai ales ca acolo sus bat vanturi puternice si uneori teologii mai fac si compromisuri, caci oameni suntem si stim ca oameni sunt si ei. Eu am incredere in sfinti. Tot datorita unui duhovnic bun sunt si eu asa de convinsa ca am dreptate. Vezi www.parintelenicugabriel.ro.
Nici parintele Arsenie Boca nu este considerat sfant de altfel, nici parintele Cleopa. Ei sunt oameni duhovnicesti cu multa reputatie, ca si p. Staniloae.

Este evident insa ca toti oamenii pot gresi, chiar si sfintii, dar asta nu am voie sa zic prea tare pe aici ca imi sar toti in cap ;-)

Eu ma iau dupa cei care m-au convins pe mine, iar tu te iei dupa ceilalti.

Pai aunci Antonia, sa facem amandoua ascultare duhovnicului si sa nu ne certam intre noi. Eu nu as vrea sa aduc vrajba aici, as vrea sa aduc ceva pozitiv.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Consecintele razboiului mihaela75 Generalitati 17 24.03.2011 19:59:43
Mihai Viteazul - Parastas la 409 ani de la moartea acestuia cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 11 11.08.2010 20:45:00
Identificarea sufletului si identitatea acestuia adelin Generalitati 23 27.01.2010 12:01:38
Pacatul - si consecintele lui? s_snape Generalitati 14 09.05.2009 15:37:11
Cum putem integra raul in univers, si care este rolul acestuia magnusfelyx Generalitati 6 30.12.2008 19:14:48