Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.01.2010, 16:36:23
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
Uitati aici un indreptar de spovedanie in 193 puncte!
Indreptar pentru spovedanie ( Lista de pacate)

As fi si eu curioasa cati dintre forumisti, citesc asemenea indreptare de fiecare data cand merg la spovedanie, si in baza lor decid ce pacate trebuie sa spovedeasca. Eu una marturisesc ca nu. o fi si asta un pacat.
Nu, cu siguranță nu este un păcat, poate doar dacă o editură ce are greutăți financiare nu-i trece prin cap să adauge și acest "păcat", pentru a avea vânzare . În general inima, conștința trag semnalul de alarmă și mai toți , cred , cunosc păcatele principale din care derivă și celelalte, apoi Duhovnicul , cred , este sau ar trebui să fie principalul îndrumător . După câteva mărturisiri serioase , mai tot omul , conștient bineânțeles, știe ce și cum ! Așa putem cleveti la nesfârșit despre săpunuri , parfumuri , șosete, chiloței , blugi, gânduri care mai de care , amintiri , obsesii , visări nocturne , de nu mai terminăm niciodată. Să ținem bunul simț aproape și totul va fi bine , sau cât de cât bine .
Vechi 23.01.2010, 16:48:59
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Angry

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Bun, vroiam doar sa exemplific cat de aiurea sunt unele intrebari din indreptare (si intrebarea asta este in fiecare dintre ele). Daca s-au ispitit, atunci tot s-au ispitit daca au citit indreptarele, inca acolo sunt tot felul de alte intrebari de genul asta.
Daa, cred ca noi stim mai bine care sunt pacate si care nu.
Le "simtim" noi pe alea care sunt in neregula. Sau le gandim.. ca trebuie sa fie logice, dupa logica lumeasca.
Cred ca vom ajunge sa-i spunem si lui Dumnezeu ce este pacat si ce nu!
Si atentie mare, chiar o sa ajungem.
Ca daca nu ne caim si nu le marturisim duhovnicului, chiar in fata lui Dumnezeu ajungem cu ele! Sa vedem atunci cine a avut dreptate.
Vechi 23.01.2010, 17:02:28
mirelat
Guest

Implicit

astia care bateti atata moneda pe buchea cartii, lasati teoria si ziceti mai bine cat de bine puneti in practica spovedania dupa indreptar.
Vechi 23.01.2010, 17:04:51
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Mirela, mie imi cere duhovnicul sa ma orientez dupa indreptar, sa vin cu lista.. si m-a intrebat ce indreptar am folosit.
Folosesc trei indreptare pe care le combin.
Acum a postat Cristi o carte.. o voi folosi si pe aceea.
Multumita?
Ti-a fost de folos?

(poate ca in timp nu voi avea nevoie de indreptare, habar nu am. dar acum am nevoie si imi sunt de folos)

Last edited by anna21; 23.01.2010 at 17:10:39.
Vechi 23.01.2010, 17:10:14
mirelat
Guest

Implicit

wow ! trei indreptare !

da, recunosc ca mi-a fost de folos marturisirea ta.
sincer n-as vrea sa ajung sa nu mai vad padurea din cauza copacilor.
Vechi 23.01.2010, 17:10:25
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Bun, sa ma informezi si pe mine de unde cumperi sapun neparfumat. Dar vezi ca nu ma intereseaza sapunul de la magazinele ritzy unde o fi neparfumat dar e 20 de euro bucata. .
Sapun cu glicerina.

Mai uitam peste link-ul pe care l-a dat cineva, indreptarul de la parohia macin, si uite ce am gasit:

Citat:
Nu am stiut si nici nu stiu sa ma spovedesc cum trebuie. In loc sa fiu la obiect cu explicarea pacatului, fac multe introduceri, parafrazari si divagatii, si astfel il plictisesc pe duhovnic." .
In fata duhovnicului trebuie sa-ti incriminezi pacatul, nu sa incepi sa-i povestesti cate in luna si in stele: am furat, am mintit, am invidiat, am barfit, etc. Apoi el intreaba cand, cata vreme, etc., pentru a-si da seama daca e pacat sau patima.
Proasta intelegere a ceea ce trebuie spus duhovniciului ii face pe unii sa se jeneze si sa stea departe de spovedanie. De fapt este mult mai simplu decat ne imaginam noi. El cere o lista cu pacatele facute, nu indreptarul de spovedanie bifat; acesta este numai orientativ, ca sa ne dam seama cam ce pacate se pot face.
Si apoi nu ajunge sa ne spunem pacatele, mai trebuie sane si indepartam de ele.
Vechi 23.01.2010, 17:13:44
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Pai nici eu nu dau detalii.. incerc sa nu ma scuz, sa nu implic pe altii
Dar asta este.. fac cam toate pacatele.. .
Vechi 23.01.2010, 17:19:39
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Prima data cand am fost sa ma spovedesc m-am dus nepregatita.
Ma bucur ca nu mi-a dat voie preotul sa nu ma impartasesc.. Mult mai tarziu am inteles ce diferenta uriasa este a te pregati si a merge asa aiurea.. asteptand intrebari.
Atunci m-am gandit ca preotul este neintelegator, ca este rece si nepasator...etc.
Acum ma bucur ca a fost intelept si nu m-a lasat sa ma apropiu de Sf. Impartasanie.
Vechi 23.01.2010, 17:30:46
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
wow ! trei indreptare !

da, recunosc ca mi-a fost de folos marturisirea ta.
sincer n-as vrea sa ajung sa nu mai vad padurea din cauza copacilor.
Nu sustin sa faca altcineva ca mine.
Eu chiar nu vreau sa ma culc pe-o ureche crezand ca totul este bine, ca eu sunt fara de pacate sau doar pacate "minore" etc..
Fiecare face cum crede.
Vechi 23.01.2010, 17:35:45
mirelat
Guest

Implicit

dar cine a spus ca cei care nu se spovedesc dupa buchea indreptarului se culca pe-o ureche si cred ca totul este bine??

spovedania este un examen de constiinta, individual, pe care fiecare il trece (sau nu) in felul sau.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ce rugaciune spunem pt servici nou? Mirela0110 Generalitati 7 21.11.2011 15:35:25
cat de puternic este satana pana la urma? victortiti89 Generalitati 20 16.06.2011 19:33:03
ce s-a intamplat pana la urma? victortiti89 Din Noul Testament 1 20.05.2011 08:49:05
De ce ne temem sa-I spunem numele ? Mihnea Dragomir Intrebari utilizatori 17 27.02.2011 12:56:05
Ce este pana urma adevarata credinta? annajanette Generalitati 21 17.06.2010 08:52:08