Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.11.2009, 17:14:23
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cu ce scrii tu cred ca sunt de acord.
Cu ce nu eram deu de acord era un prea mare determinism, pe de o parte, si pe de alta o conceptie contabila a pacatului si a iertarii; cu ideea de pedeapsa.
Pe langa asta, nu sunt de acord cu ideea ca daca ai conceput copilul in post sau ai avut relatii in timpul sarcinii nenorocesti copilul.
Inteleg sa spunem ca are efect asupra sufletului lui (suferinta, poate boli.. cine stie) daca a fost conceput de exemplu prin viol sau relatii sado-maso.
Sau daca unul din parinti are fantasme sexuale despre el (chiar daca nu ii face nimic). Asta da.. dar ziua conceperii, daca conceptia este facuta cu dragoste si respect? Nu.
Si eu cred ca unele lucruri sunt putin cam exagerate. Eu ma refer strict la faptul ca un parinte dur, insensibil, si care a facut multe la viata lui netinand cont de Dumnezeu...va da nastere unui copil cam la fel cred, in sensul ca "ce se naste din pisica, soareci mananca"...asta este parerea mea. In momentul in care un copil nu este de acord cu stilul de viata al parintilor, cu pacatele savarsite de ei, are practic mai mult de luptat pentru a scapa de tendintele mostenite, are de luptat mai mult pana a ajunge la Biserica, si pana va putea crede in Dumnezeu si in notiunea de pacat sau virtute...si aici am intalnit oameni care nu cred, care sunt deschisi spre orice, nu exista in ei prea clar conturata notiunea de moralitate si e mulata de fapt pe ceea ce vor ei sa considere imoral si nu pe ce isi doreste Dumnezeu de la un crestin.

Daca vorbim despre conceperea unui copil in post/zi de post...cred ca nu poate nici macar concura cu starea duhovniceasca a parintilor si modul cum isi traiesc ei viata in general. Cred ca e putin exagerat sa afirmi ca viata unui individ este determinata de ziua in care a fost conceput...poate s-ar vrea sa se spuna de starea duhovniceasca a parintilor in momentul in care au conceput o viata.

Oricum ar fi, eu cred ca e eronat sa se gandeasca in acest mod, chiar si daca un cuplu ar fi un real model duhovnicesc si s-ar intampla sa conceapa un copil intr-una din zilele " nerecomandate"...cred ca este ceva prea putin important fata de intreaga lor viata raportata la Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 30.11.2009, 17:30:18
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
O postare echilibrata si de bun simt, pana la urma. Mi-a venit in minte si pilda aceea din Pateric des folosita in contextul suferintei in iad: calugarul care se stia fara pacate si, totusi, suferea de o boala grea incat spunea ca prefera 3 ore in iad decat inca 1 an pe pamant:

- Doamne, îngerul Domnului, tu care știi necazurile mele, să mai zac eu un an pe pământ? Nu știi că o noapte îmi pare un an și că toate bolile mai cu seamă noaptea sunt grele? Deci cum am să mai rabd eu un an această groaznică boală? Și pentru ce rabd eu? Că eu știu ca om, că m-am silit, de când am venit aici în Sfântul Munte, să fac voia lui Dumnezeu. Și a zis îngerul Domnului:
- Tu nu suferi pentru tine. Tu suferi pentru neamurile tale, care sunt în iad și Dumnezeu te-a găsit pe tine și voiește prin osteneala și suferința ta să scoată din neamul tău, până la al nouălea neam din iad". Că așa se întâmplă dacă un călugăr bun își face datoria, mulți din neamul lui se mântuiesc prin el.
Nu ai auzit ce zice proorocul Ieremia? Dumnezeu răsplătește păcatele părinților asupra copiilor până la al patrulea neam.
Deci, tu suferi pentru strămoșii tăi. Dar dacă vrei să ieși și tu din iad și ei, să mai zaci un an pe pământ sau trei ceasuri în iad. dar ia seama ce spui, i-a spus îngerul, că în clipa aceasta ți-am și luat sufletul!

Evident, si eu m-as bucura foarte tare daca se va gasi cineva in neamul meu care sa ma scoata, prin rugaciunile si nevointa sa, din iad. Tot asa m-as bucura daca as reusi si eu sa fac ceva pentru mantuirea unui suflet. Insa asa suntem noi, oamenii, ca in exemplul acela al lui Fani, cu coaja de ceapa.
Pai nu stiu, am auzit ca de exemplu un preot bun sau un calugar in familie care este bineplacut lui Dumnezeu bineinteles ( ca numai Dumnezeu ii stie)...conteaza mult in evolutia unui neam, si din cate am mai citit pana la al 7-9 lea neam, si chiar nu am auzit pe nimeni sa fie nemultumit de aceasta conceptie, ca si cum nu i-ar pica bine sau nu ar intelege cam cum stau lucrurile.

Nu cred ca ne scot neaparat, sau ca noi am sta linistiti pentru ca vezi Doamne am avut in familie oameni induhovniciti si mari rugatori...dar e cumva legat de ceea ce caracterizeaza un neam, de oamenii din care provii, care au sadit in sufletul copiilor lor credinta in Dumnezeu si moralitatea.

Indiferent de ce face un om pana la urma, ideea e ca totusi credinta in Dumnezeu si pocainta sterg pacatele savarsite de om si il tin aproape de Dumnezeu, pentru ca e clar ca nimeni nu e fara de pacat. In aceste conditii nu mai planeaza totusi contiinte incarcate, pacate, educatia deficitara, lipsa de pocainta, vieti duse fara Dumnezeu sau lipsa de credinta asupra generatiilor viitoare, toate acestea fiind suplinite totusi de o oarecare trezvie, de o relatie mai continua cu Dumnezeu...ceva de genul asta as intelege eu.

Nu ne raportam la ce au facut stramosii nostri si la ce au facut ei, dar totusi putem mai bine intelege cine suntem si de ce suntem intr-un fel sau altul...si constientizam ca si noi vom deveni viitori stramosi care isi vor pune amprenta asupra evolutiei unui neam prin exemplul dat si prin raportarea la Dumnezeu :)
Reply With Quote
Vechi 30.11.2009, 18:25:02
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Înainte de naștere

Vorbea ( părintele Profirie ) despre copiii "dezorientați" ai unor părinți "dezorientați". Așa s-a întâmplat atunci ca eu însumi să-i duc pe câțiva din acești părinți ce aveau copii cu probleme să-l vadă pe Stareț. El spunea că acei copii aveau "dezorientarea" aceasta chiar din pântecele mamei lor, întrucât ea nu avusese grijă toată durata sarcinii să aibă o viață duhovnicească ordonată, adică să fie calmă, liniștită , să se roage și să participe la Sfintele Taine ale Bisericii, mai ales la Sfânta Liturghie . . .
Vechi 30.11.2009, 18:43:33
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Vorbea ( părintele Profirie ) despre copiii "dezorientați" ai unor părinți "dezorientați". Așa s-a întâmplat atunci ca eu însumi să-i duc pe câțiva din acești părinți ce aveau copii cu probleme să-l vadă pe Stareț. El spunea că acei copii aveau "dezorientarea" aceasta chiar din pântecele mamei lor, întrucât ea nu avusese grijă toată durata sarcinii să aibă o viață duhovnicească ordonată, adică să fie calmă, liniștită , să se roage și să participe la Sfintele Taine ale Bisericii, mai ales la Sfânta Liturghie . . .
Intru totul de acord...asa inteleg si eu repercusiunile asupra noii vieti concepute intr-o anumita stare duhovniceasca.
Reply With Quote
Vechi 30.11.2009, 18:46:03
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Recomandare !

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Recomand tuturor celor interesați , o carte foarte folositoare , ce aduce multe lămuriri la subiectul dezbătut pe acest topic . Cartea se intitulează "Părinții Duhovnici și Copiii" și este semnată de G. Spiliotis și cuprinde o culegere de texte folositoare . Cartea a apărut la Editura Cartea Ortodoxă - Ed. Egumenița. Din cuprins : -INAINTE DE NAȘTERE ; -FRICILE COPIILOR ; - CUPLU CU PROBLEME - COPIL CU PROBLEME ; - RASPLATA BUNEI CREȘTERI ; -COPIII CARE SUNT AFIEROSIȚI LUI DUMNEZEU ; -TRASATURI DE CARACTER MOȘTENITE ; - CASETELE NEÂNREGISTRATE ; -NEMULȚUMIREA PARINȚILOR ; - DESPRE ÎNGERUL PAZITOR ;- DILEMELE MORALE ȘI RUGĂCIUNEA ; JERTFELE PĂRINȚILOR PENTRU VINDECAREA COPIILOR LOR ; - MOARTEA COPIILOR ȘI VOIA LUI DUMNEZEU ; - ADORMIREA ÎNAINTE DE VREME - COPII CU HANDICAP MINTAL ; - COPIII ÎI APARȚIN LUI DUMNEZEU , etc. Este o carte ușor de parcurs , ce aduce multă lumină în mintea sufletul celui ce o citește . În rest, părerea mea, este bine să ne ferim de speculații fără a ne documenta în prealabil. Doamne ajută și ne luminează întru ADEVARUL TAU ! Amin
Vechi 30.11.2009, 20:13:18
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit Confuzie la voi

1. Am tot citit ce scrieti voi aici pe site despre post, pacate si altele si am impresia ca se face o confuzie, poate chiar fara stiinta.
Multi spun ca postul, atat cel alimentar cat si cel conjugal (imi place termenul ales de Fani) are rolul unei rationalizari, unei limitari a exagerarii, pentru sanatatea noastra.
Eu sunt de cacord cu acest lucru, dar atunci ar trebui ca postul sa fie diferentiat si lasat sa se faca in functie de nevoi.
Nu toti depasim niste limite, nu toti ne facem rau neaparat si trebuie sa ne infranam. Exista multi care se afla in extrema cealalta si atunci ce facem cu ei? Ii punem sa chiar sa renunte definitiv, dupa ca ce si asa nu au resurse suficiente?
Adica incerc sa aflu acum de la noi, ce inseamna pentru voi infranare, abstinenta, in mod cantitativ.
Daca un cuplu are relatii de 3, 4, si mai multe ori pe saptamana, da este mult si trebuie sa se infraneze, sa ajunga numai la 1 data sa spunem.
Dar un cuplu care are relatii numai 1 data in saptamana, sau mai rar, la ce infranari il mai trimiteti? Si de ce?
La fel si cu hrana? Unul care nu are bani si nu-si permite carne deloc, sau poate 1 bucatica pe saptamana, dupa regula voastra, trebuie sa nu mai manance deloc.
Adica ii puneti pe toti intr-o singura oala si nu mi se pare corect. Pe ala de mananca toata saptamana de toate si are relatii in fiecare zi, cu ala care abia mananca o data si are relatii pana intr-o data in saptamana.
Nu este deloc corect, nici duhovniceste, si nici omeneste corect sa-i pui la un loc si nici ca sanatate.

Pe urma se mai pune problema zilelor de post in saptamana. Pe alea nu le-a inventat Iisus, ca el nu stia in ce zi va muri, sau va fi pus pe cruce, etc.
S-a ales sa fie post miercuri, vineri, sambata si duminica.
Adica fix la sfarsit de saptamana (pentru noi crestinii), cand sunt singurele zile in care nu mergem la lucru si suntem mai odihniti seara.
In rest nu putem, pentru ca a doua zi ne sculam devreme, iar seara venim obositi de la lucru si nu ne mai arde.
Zau daca nu este asa.
Si stiti de ce? Pentru ca iudeii nu au liber decat sambata, spre deosebire de noi, si atunci nu-i deranjeaza.

2. Eu tot nu inteleg ce legatura are rugaciunea, credinta in Dumnezeu, cu infranarea si postul. Adica nu poti sa fii credincios si sa te rogi in fiecare zi si sa-i dai si sotului 10 minute din zi, sau sa mananci normal si sanatos (fara lacomie)? De unde este incompatibilitatea asta, nu inteleg?
Ca practic la asta se rezuma: 10 minute din 24 ore le dai sotului/sotiei si (si mananci o bucatica de branza sau una de carne pe zi. Doar nu mananci boi si porci intregi, sau kile de lapte si branza. Este prea mult cerut pentru om? Si asta 1-2 ori in saptamana, nu in fiecare zi.
Inseamna ca nu este suficient de credincios? Ca nu se roaga, sau nu merge la biserica?

3. In legatura cu mostenirea/plata pacatelor
Dupa parerea mea copiii platesc in alt mod pacatele parintilor, sau altor rude. Nu pentru ca au fost conceputi in nu stiu ce zi, ci pentru felul de viata pe care au dus-o parintii inainte si dupa nasterea copilului.
Copiii sufera din cauza unor lipsuri sau conflicte in familie, sau a unei vieti nesanatoase.
Da, este si o parte genetica, de mostenire, dar in rest este influenta si educatie.
Inca nu se stie exact daca si cat este genetic in unele boli (cancer, leucemie, etc.). Se pare ca unele forme de cancer au la baza gene (cancerul de san si nu mai stiu).
Boli psihice se mostenesc (de aceea mare parte din sinucideri, sau violenta in familii, sau alcool, sau fumat/droguri, depresie). Toate astea denota instabilitate psihica. La fel si timiditatea Noesissei!
4. Pe mine ma sperie, cum spuneam, lucruri care se intampla pe familii in generatii si care par sa fie din alte influente (externe familiei), caci alte explicatii nu prea exista in multe cazuri.
Sau nu stim noi in timp pentru ce anume si pentru a cata spita platim?

5. Mai am o intrebare:
De fapt de ce vrea Dumnezeu sa ne mantuim, sa devenim sfinti? La ce foloseste? Ca ajungem in iad?
Sau poate vrea mai degraba sa ducem o viata normala, sanatoasa, frateasca, spre folosul nostru?
Mai intai ca daca este sa judecam riguros, dupa lista voastra lunga de pacte, de pe alt fir, nici un om, dar nici unul, nu ar ajunge in rai. Toti ne ducem in iad.
Pentru ca pacatele exista si vor exista si nu au leac. Noi sfinti/perfectiuni nu putem deveni.
Suntem intr-o lupta continua.
Cine o mentine si de ce? E mult de discutat.
Dar cand suntem 6 miliarde de oameni pe pamant si toti vrem serviciu, casa, bani, copii, sot/sotie, haine, mancare, trebuie sa ne luptam pentru ele si sa ne si necajim, sa si plangem. Nu le gasim pe jos, ca mana cereasca.
Spune "toata grija lumeasca sa o lepadam", dar cum, cand eu plec de la biserica si stiu ca maine n-am cu ce cumpara paine, sau ma da afara din casa ca n-am cu ce plati?
Daca ar fi destul pentru toti, da, ar fi minunat si am trai chiar in sanul lui Avraam si nu ne-ar trebui decat sa fim buni si sa ne iubim.
Pot eu sa ma duc la magazin, sau la proprietar (cine-o fi el ) sa-i dau citatul din scripturi in loc de bani?
Da, Dumnezeu ne rasplateste mult pentru multe, dar in rest trebuie sa le procuram singuri si sa induram multe si grele.
Cum sa fim calmi si luminosi si fara pacate?
Eu as vrea sa pot sa fiu asa si sa ma lepad de grija lumeasca, sa nu ma mai imbolnavesc. Dar si calugarii si preotii au griji lumesti: nevoi financiare, rude, munca, administrarea manastirii/bisericii, etc.
Si animalele si tot trebuie sa lupte pentru supravietuire.

Din pacate ceea ce nu gasim in scripturi sunt solutiile. Cum sa facem sa nu avem griji, sa fim buni si sa supravietuim printre alti oameni etc., cum sa ne mentinem familia.

In final inca un gand: oare noi toata omenirea platim pentru pacatul lui Adam si a Evei pana la urma si la urma? Si de ce? Ca nu ne sunt rude? Si ne vom termina vreodata de ispasit acest pacat?
Vom ajunge vreodata imaculati?
Ieri se spunea la Evanghelie asa: "ceea ce la om nu este posibil, la Dumnezeu este posibil". Mi se pare normal si clar. De ce vrem noi imposibilul?
Reply With Quote
Vechi 30.11.2009, 20:30:54
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Frână , pune frâna , fata tati ! ! !

Sofiuța , suflețel , intră mai des pe la noi și ia-le încetișor , pe rând , dar cu răbdare ! ! ! Nu e așa greu și IMPOSIBIL cum ți se pare ! Credința ori e, ori nu e ! Adică postul ori e, ori nu e ! Adică înfrânarea ori e, ori nu e ! Nu mere cu-npicior aicea și cu unul colea ! Jumătățile de măsură propovăduite de unii și acceptate de alții , nu folosesc chiar la nimic , mai ales în credință. Uite ca să te fac mai zâmbăreață , te rog să te gândești la expresia "frecție la un picior de lemn "! Tu , personal ai face cuiva o astfel de frecție ? Nu, nu cred ! Atunci de ce vrei tu să ne convingi de utilitatea frecției la un picior de lemn ? . . .
Vechi 30.11.2009, 20:41:36
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Nu, Cristi, nu cred ca postul ori e ori nu e. Este, cum ar fi, numai sa fie, nu toata lumea poate, nu toata lumea vrea cu adevarat, important macar sa incerce. Sophia, nu stiu de unde ai luat tu ideile astea obtuze despre post, dar crede-ma 90% dintre ortodocsi nu fac cum crezi tu ca fac. Este o diferenta mare intre regula scrisa si practica. Viata conjugala ti-o aranjezi cum poti ca sa fiti fericiti. Personal nu as da fericirea familiei mele, cand am sa o am, pe nimic, poate sa spuna nu stiu care popa ce o vrea, mai ales daca-i calugar. NU stiu de ce iti faci atatea probleme.

Citat:
Boli psihice se mostenesc (de aceea mare parte din sinucideri, sau violenta in familii, sau alcool, sau fumat/droguri, depresie). Toate astea denota instabilitate psihica. La fel si timiditatea Noesissei!
Aoleoooo! Timiditatea este o boala psihica??? Instabilitate psihica??? E grav, ce mai. Bine ca am cam trecut de ea. Phew!
Reply With Quote
Vechi 30.11.2009, 20:55:37
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Cineva spunea ca cu cat gandeste mai mult, cu atat gandeste mai prost. (sa nu te simti jignita, ca nu aceasta este intentia mea. Ai scapat tocmai esentialul in procesul gandirii). Nu este vina ta, pe acest topic s-au scris multe prostii, dar nimeni nu a vrut sa intervina (probabil din cauza postului).

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Am tot citit ce scrieti voi aici pe site despre post, pacate si altele si am impresia ca se face o confuzie, poate chiar fara stiinta.
Multi spun ca postul, atat cel alimentar cat si cel conjugal (imi place termenul ales de Fani) are rolul unei rationalizari, unei limitari a exagerarii, pentru sanatatea noastra.
Scopul postului nu este sanatatea trupeasca.

Ci omorarea patimilor!
Curatirea trupeasca si sufleteasca. Dar o curatire de patimi (nu de toxine si alte aberatii ce am mai auzit!)

(Ce diferenta este intre unul care fumeaza 1 tigareta zilnic si cel care fumeaza un pachet? Nu este acelasi lucru? Sau voi spuneti ca primul "se infraneaza"? )

Eu vad ca scopul postului este sa ne amintim ca nu cu paine traim, ci cu fiecare cuvant al lui Dumnezeu. Nu mancarea ne tine in viata, ci dragostea lui Dumnezeu.
Dar noi suntem disperati: tot cu ochii dupa mancare (in primul rand eu, desigur). Cititi vietile sfintilor sa aflati cat mancau si cum traiau. Dar ei erau in alta stare duhovniceasca.

Citat:
Pe urma se mai pune problema zilelor de post in saptamana. Pe alea nu le-a inventat Iisus, ca el nu stia in ce zi va muri, sau va fi pus pe cruce, etc.
S-a ales sa fie post miercuri, vineri, sambata si duminica.
miercuri = ziua vanzarii
vineri = ziua rastignirii
Sambata = ziua inaintea Liturghiei (este firesc sa te pregatesti)
Duminica = ziua Liturghiei

Citat:
2. Eu tot nu inteleg ce legatura are rugaciunea, credinta in Dumnezeu, cu infranarea si postul. Adica nu poti sa fii credincios si sa te rogi in fiecare zi si sa-i dai si sotului 10 minute din zi, sau sa mananci normal si sanatos (fara lacomie)? De unde este incompatibilitatea asta, nu inteleg?
Omul are doua tendinte/ orientari incompatibile: iubirea de Dumnezeu si iubirea de sine. La una trebuie sa renunte ca sa o creasca pe cealalta.
Reply With Quote
Vechi 30.11.2009, 21:06:29
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Cristina , nu mai înțeles, sau poate eu nu am fost explicit ! Postul nu e la plesneală și nu este obligatoriu până la urmă , și nu toți am ținut post de când ne știm , dar dacă îl ținem ( cel puțin alimentar ) , să-l ținem , altfel mai rău greșim crezând că îl putem ține după ureche , sau 5 zile la început și 5 zile la sfârșit , sau când poftesc cedez, iar când pot îl țin corect. Chestia asta după puterile fiecăruia , nu mi se pare tocmai în regulă și corectă ! Am avut personal, perioade in trecut când am cedat, dar asta nu înseamnă că asta e CALEA CORECTA !
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Blestemele Sfantului Vasile cel Mare mihaela_0508 Intrebari utilizatori 4 03.05.2010 16:52:16
despre cartile din care se canta slujba NiCcoleta Despre Utrenie 6 21.03.2010 17:54:22
PACATELE ancah Pocainta 24 24.09.2008 14:04:20