Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.10.2010, 12:16:46
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Ba da, anatemizezi de zor tot felul de eretici inchipuiti de mintea ta.
Scrii tot felul de fantezii despre neoprotestanti si apoi dai un verset rupt din context. In care apostolul Pavel vorbeste despre iudaizatorii din Galatia.
Anatema e impotriva unor oameni.
Cred că ai o mică problemă, ori ți s-a pus un motan pe creier, motan de care te-aș sfătui să scapi ! Sfinții apostoli anatemizează orice învățătură care mistifică adevărul revelat al evangheliei lui Hristos, chiar dacă în cazul respectiv specific era vorba despre o erezie iudaizantă. Orice altă erezie, spre exemplu cum este erezia sectarilor neoprotestanți cu privire la Euharistia Bisericii lui Hristos, este anatemizată fiind contrară revelației divine și mistificând adevărul evangheliei lui Iisus Hristos. Prin urmare, o asemenea doctrină eretică este condamnată de la sine venind într-o totală contradicție cu învățătura Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții a Bisericii lui Hristos.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2010, 14:10:34
Banned

Implicit Mărturii istorice de deplină autoritate împotriva ereziei neoprotestante

Sfânta Scriptură
Sfântul Ignatie Teoforul (cca 50 - cca 98-117) - episcop al Antiohiei
Sfântul Iustin Martirul și Filozoful (100-165)
Sfântul Irineu (130-202) - episcop de Lugdunum
Sfântul Chiril (313-386) - patriarh al Ierusalimului
Sfântul Vasile cel Mare (330-379) - arhiepiscop de Cezareea
Sfântul Ambrozie cel Mare (333-397) - episcop al Milanului
Sfântul Grigorie de Nyssa (335-394) - episcop al Nyssei
Sfântul Ioan Gură de Aur (344-407) - Arhiepiscop al Constantinopolului
Sfantul Chiril (375-444) - patriarh al Alexandriei
Sfântul Ioan Damaschin (676-749)
Sfantul Simeon Noul Teolog (949–1022)
Sfântul Grigorie Palama (1296-1359) - Arhiepiscop de Tesalonic
Sfântul Nicolae Cabasila (1319/23-1391)
Sfântul Ierarh Petru Movilă (1633-1647) - mitropolitul Kievului
Sinodul din Ierusalim și Mărturisirea lui Dositheus - 1672
Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993) - teolog
Părintele Dumitru Popescu

După atâtea dovezi aduse din sfânta scriptură, din tradiția părinților apostolici, din tradiția părinților Bisericii, din teologia și practica Bisericii Ortodoxe dintotdeauna, de la întemeierea ei de Iisus Hristos și până azi, dovezi care afirmă și confirmă poziția susținută de Sfânta Biserica Ortodoxă cu privire la Sfânta Euharistie, devine mai mult decât evident că Biserica lui Hristos a menținut permanent adevărata credință și adevărata practică eclesială referitoare la sfânta taină a împărtășirii cu sfântul trup și sfântul sânge al Domnului Hristos, pe când sectele neoprotestante sunt în evidentă contradicție, atât în ceea ce privește credința cât și practica, cu sfânta scriptură și cu sfânta tradiție a bisericii, doctrina și practica lor cu privire la așa-zisa cină a Domnului trebuind să fie recunoscute ca eretice, nu doar sectare, iar ei înșiși odată cu acestea recunoscuți ca eretici și mincinoși, împotrivitori și neascultători, necredincioși și necunoscători, chiar și în ciuda a oricâte dovezi și argumente imbatabile li s-ar aduce și li s-au adus, ai voii și cuvântului lui Dumnezeu descoperit în Revelație.

Aceia care au conștientizat adevărata credință și au refuzat-o până la moarte, în ciuda faptului că le-a fost adusă la cunoștință și demonstrată ca adevărată, după canoanele Sfintei Biserici a lui Hristos se fac vinovați de păcat împotriva Duhului Sfânt !!! Așa că mare grijă de acum înainte pentru că voi care tăgăduiți adevărul care v-a fost adus la cunoștință nu veți mai avea nici cea mai mică scuză înaintea scaunului de judecată al Dreptului Judecător !!! Iar păcatul împotriva Duhului Sfânt are o pedeapsă pe măsură !!! Și să nu carecumva să credeți că Dumnezeu Se lasă batjocorit !!!

Evident că din toate argumentele aduse reiese că neoprotestanții, cel puțin sub aspectul Sfintei Euharistii însă și sub multe alte aspecte, propovăduiesc o altă evanghelie decât evanghelia lui Hristos. În contra unora ca aceștia a vorbit și sfântul apostol Paul în epistola către galateni:

"Mă mir că așa degrabă treceți de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la altă Evanghelie, care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură și voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - SĂ FIE ANATEMA! Precum v-am spus mai înainte, și acum vă spun iarăși: Dacă vă propovăduiește cineva altceva decât ați primit - SĂ FIE ANATEMA!" (Galateni 1:6-9)
Reply With Quote
Vechi 12.10.2010, 11:06:46
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Ia spune, domnu` doctor, pe cine raportai duminica dimineata la moderator si cat de des o faci? Sincer. Hmmm?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 12.10.2010, 11:41:22
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Ia spune, domnu` doctor, pe cine raportai duminica dimineata la moderator si cat de des o faci? Sincer. Hmmm?
Mi-am adus aminte de vremurile de la gradinita! Placuta amintire!
Reply With Quote
Vechi 14.10.2010, 17:03:05
Membru Membru is offline
Junior Member

Data înregistrării: 08.10.2010
Implicit

daca se intampla ca vreodata sa te impartasesti fara a avea voie - ce fel de pacat este? Ce ti se intampla?? Si daca faci asta si dai buzna la preot si cu frica marturisesti ca te-ai impartasit fara sa stii prea multe -esti iertat ??
Reply With Quote
Vechi 21.10.2010, 16:02:21
Banned

Implicit Împotriva ereziei neoprotestante cu privire la Sfânta Taină a Euharistiei

Sfânta Scriptură
Sfântul Ignatie Teoforul (cca 50 - cca 98-117) - episcop al Antiohiei
Sfântul Iustin Martirul și Filozoful (100-165)
Sfântul Irineu (130-202) - episcop de Lugdunum
Sfântul Chiril (313-386) - patriarh al Ierusalimului
Sfântul Vasile cel Mare (330-379) - arhiepiscop de Cezareea
Sfântul Ambrozie cel Mare (333-397) - episcop al Milanului
Sfântul Grigorie de Nyssa (335-394) - episcop al Nyssei
Sfântul Ioan Gură de Aur (344-407) - Arhiepiscop al Constantinopolului
Sfantul Chiril (375-444) - patriarh al Alexandriei
Sfântul Ioan Damaschin (676-749)
Sfantul Simeon Noul Teolog (949–1022)
Sfântul Grigorie Palama (1296-1359) - Arhiepiscop de Tesalonic
Sfântul Nicolae Cabasila (1319/23-1391)
Sfântul Ierarh Petru Movilă (1633-1647) - mitropolitul Kievului
Sinodul din Ierusalim și Mărturisirea lui Dositheus - 1672
Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993) - teolog
Părintele Dumitru Popescu

După atâtea dovezi aduse din sfânta scriptură, din tradiția părinților apostolici, din tradiția părinților Bisericii, din teologia și practica Bisericii Ortodoxe dintotdeauna, de la întemeierea ei de Iisus Hristos și până azi, dovezi care afirmă și confirmă poziția susținută de Sfânta Biserica Ortodoxă cu privire la Sfânta Euharistie, devine mai mult decât evident că Biserica lui Hristos a menținut permanent adevărata credință și adevărata practică eclesială referitoare la sfânta taină a împărtășirii cu sfântul trup și sfântul sânge al Domnului Hristos, pe când sectele neoprotestante sunt în evidentă contradicție, atât în ceea ce privește credința cât și practica, cu sfânta scriptură și cu sfânta tradiție a bisericii, doctrina și practica lor cu privire la așa-zisa cină a Domnului trebuind să fie recunoscute ca eretice, nu doar sectare, iar ei înșiși odată cu acestea recunoscuți ca eretici și mincinoși, împotrivitori și neascultători, necredincioși și necunoscători, chiar și în ciuda a oricâte dovezi și argumente imbatabile li s-ar aduce și li s-au adus, ai voii și cuvântului lui Dumnezeu descoperit în Revelație.

Aceia care au conștientizat adevărata credință și au refuzat-o până la moarte, în ciuda faptului că le-a fost adusă la cunoștință și demonstrată ca adevărată, după canoanele Sfintei Biserici a lui Hristos se fac vinovați de păcat împotriva Duhului Sfânt !!! Așa că mare grijă de acum înainte pentru că voi care tăgăduiți adevărul care v-a fost adus la cunoștință nu veți mai avea nici cea mai mică scuză înaintea scaunului de judecată al Dreptului Judecător !!! Iar păcatul împotriva Duhului Sfânt are o pedeapsă pe măsură !!! Și să nu carecumva să credeți că Dumnezeu Se lasă batjocorit !!!

Evident că din toate argumentele aduse reiese că neoprotestanții, cel puțin sub aspectul Sfintei Euharistii însă și sub multe alte aspecte, propovăduiesc o altă evanghelie decât evanghelia lui Hristos. În contra unora ca aceștia a vorbit și sfântul apostol Paul în epistola către galateni:

Citat:
"Mă mir că așa degrabă treceți de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la altă Evanghelie, care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură și voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - SĂ FIE ANATEMA! Precum v-am spus mai înainte, și acum vă spun iarăși: Dacă vă propovăduiește cineva altceva decât ați primit - SĂ FIE ANATEMA!" (Galateni 1:6-9)

Last edited by doctor_faustus; 21.10.2010 at 16:09:58.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2010, 19:31:48
Banned

Exclamation Sfântul Grigorie Palama (1296-1359), Arhiepiscop de Tesalonic

Mărturisire a credinței ortodoxe expusă de preasfințitul mitropolit al Tesalonicului, Grigorie Palama

Citat:
Îmbrățișăm toate predaniile bisericești, scrise și nescrise și, înainte de toate, preatainica și cu totul sacra celebrare, comuniune și synaxă [euharistică] – de la care vine desăvârșirea pentru toate celelalte celebrări [liturgice] – în care spre pomenirea Celui ce S-a golit pe Sine Însuși fără golire și a luat trup și a pătimit pentru noi, prin dumnezeiasca Lui făgăduință și lucrare proprie, se sfințesc și îndumnezeiesc cele mai dumnezeiești lucruri: Pâinea și Potirul se fac [adică] acel Trup și Sânge de viață începător, și celor ce se apropie cu curăție se dăruie negrăita împărtășire și comuniune a lui Iisus.
Iar pe toți care nu mărturisesc și nu cred așa cum Duhul Sfânt a prezis prin profeți, așa cum Domnul ne-a legiuit prin arătarea Lui în trup, și așa cum ne-au învățat Părinții noștri și urmașii acelora, ci fie au început o erezie proprie, fie au urmat până la sfârșit celor ce au început așa ceva, [pe aceștia toți] îi respingem și îi azvârlim anatemei.
Sursa: Sfântul Grigorie Palama - Scrieri vol. 1 - Editura Deisis, 2009, pag. 336-337

Last edited by doctor_faustus; 22.10.2010 at 19:41:16.
Reply With Quote
Vechi 01.11.2010, 21:14:56
Banned

Exclamation Cuvânt cu Duh Sfânt și cu putere al sfântului Chiril împotriva ereziei neoprotestante

Citat:
Că prin simțirea noastră, înțeleasă ca iubire desăvârșită, prin credință dreaptă și prin cugetare iubitoare de virtute și sinceră, ne unim deplin cu Hristos, nu va tăgădui nicidecum rațiunea dogmelor noastre. Afirmăm că ele spun foarte drept aceasta. Dar vom arăta că îndrăzneala cu care se spune că nu avem nici o rațiune a unirii după trup cu El se abate cu totul de la de Dumnezeu insuflatele Scripturi. Căci, cum s-ar îndoi careva dintre cei ce obișnuiesc să cugete drept că Hristos este în acest sens viță, iar că noi, având chipul unor mlădițe, primim în noi viața din El și de la El? De aceea Pavel zice: „Că un trup suntem, o pâine, cei mulți; căci toți ne împărtășim dintr-o pâine” (I Cor. 10, 17).1759 Dar să ne spună cineva cauza și să ne învețe puterea tainică a împărtășirii. Fiindcă pentru ce vine în noi? Oare prin împărtășirea de Sfântul Lui trup nu vine în noi și trupește Hristos? Deci socotesc că vorbește drept. Căci scrie Pavel că neamurile „sunt împreună-moștenitoare (cu iudeii) și mădulare ale aceluiași trup și împreună-părtașe ale făgăduinței, în Hristos Iisus” (Efes. 3, 6). În ce mod s-au arătat ca un trup? Învrednicindu-se să se împărtășească de binecuvântarea cea tainică (de Sfânta Împărtășanie), s-au făcut un trup cu El, ca și fiecare dintre Apostoli. Și pentru care pricină le-a numit mădulare ale lui Hristos, mai bine-zis mădulare ale tuturor celor ale Sale?1760 Fiindcă scrie: „Au nu știți că trupurile voastre sunt mădularele lui Hristos? Luând deci mădularele lui Hristos le voi face mădularele unei desfrânate? Nicidecum!” (I Cor. 6, 15). Dar și Mântuitorul însuși zice: „Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el” (In 6, 56). Din aceasta se poate vedea că Hristos nu spune că va fi în noi numai printr-o relație înțeleasă ca o simțire în noi, ci ca o împărtășire prin fire. Căci așa precum, dacă cineva ar imprima o ceară în altă ceară și le-ar face să se topească împreună prin foc, face din amândouă ceva unic, așa ne unim și noi cu El, prin împărtășirea de trupul lui Hristos și de cinstitul Lui sânge, și El este în noi, și noi în El. Căci nu s-ar putea să fie altfel făcuți vii cei ce obișnuiesc să se corupă, dacă nu s-ar întipări în ei trupește trupul Vieții după fire, adică al Unuia-Născutului. Și dacă nu se lasă cineva convins de cuvintele mele, să creadă lui Hristos, Care zice: „Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi” (In 6, 53-54).

Auzi cum spune clar că, de nu vom mânca trupul Lui și nu vom bea sângele Lui, nu vom avea în noi, adică în trupul nostru, viața veșnică? Iar prin viața veșnică se va înțelege, cu deplină dreptate, trupul Vieții, adică al Unuia-Născutului. Acesta ne va învia pe noi în ziua de apoi. Și cum, sau în ce mod, o vei auzi desigur, și eu nu voi pregeta să ți-o spun. Deoarece s-a făcut trup al vieții, adică al Cuvântului Care a răsărit din Dumnezeu-Tatăl, a primit și el puterea vieții și este din cele în care viața nu poate fi învinsă de moarte.1761 Deci, deoarece a venit Viața în noi, nu va suporta legăturile morții, ci va învinge în mod sigur stricăciunea, fiindcă nu va ști să rabde cele ale morții, căci, după cuvântul lui Pavel: „stricăciunea nu moștenește nestricăciunea” (I Cor. 15, 50). Dar când Hristos a spus: „Eu îl voi învia pe el,” nu a atribuit numai trupului Său puterea de-a învia pe cei adormiți, ci zice Eu, și cu mare dreptate, fiindcă Dumnezeu- Cuvântul cel din trupul Său este una cu trupul Său.1762 Căci nu se taie Hristos într-o doime de fii, nici nu va cugeta cineva că trupul e străin de Unul-Născut, precum nu va zice cineva că trupul nostru este străin de sufletul nostru. Când deci Hristos S-a arătat prin acestea ca viță, iar pe noi, ca mlădițe, fiind în comuniune nu numai spirituală, ci și trupească, pentru ce flecărește acesta în zadar împotriva noastră, zicând că nu ne împărtășim trupește de comuniunea cu El și n-a numit viță trupul Său, ci Dumnezeirea?1763
Notele Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae
Citat:
1759 Precum spunându-se că împărtășindu-ne toți din Hristos, ca pâine, ne facem și noi o pâine cu El, dar nu se spune că ne facem de aceeași ființă dumnezeiască, așa nici spunându-se că suntem mlădițe ale Lui ca viță, nu se spune aceasta. Ne facem ca El, sau ne îndumnezeim prin puterea Lui, de care ne umplem, nu prin schimbarea ființei noastre în ființa Lui dumnezeiască. Și ne îndumnezeiește trupul prin trupul Său care e de o ființă cu al nostru, pentru că a fost asumat de El, dar și prin faptul că a rămas totodată și Dumnezeu. De aceea putem fi și ca niște mlădițe în El. Când Hristos spune: „Eu sunt Calea, Adevărul și
Viața,” declară că e acestea pentru om. Omul înaintează în El, Care e Adevărul, Viața, Care e Adevărul viu, Care e Viața nesfârșită, umplându-se tot mai mult de El ca Dumnezeu, fără să înceteze să fie om. Cu această aspirație este creat omul.

1760 Fiind toți mădulare ale lui Hristos prin Sfântul Botez și Sfânta Împărtășanie, suntem uniți și cu alte mădulare, căci facem parte din același trup.

1761 Trupul nu are viață spirituală din materia sa, ci din sufletul său. Iar în Hristos trupul primește viața care învinge moartea, pentru că El este Viața prin Sine și fără sfârșit. De aceea, prin trupul Lui primim și noi în trupul nostru rădăcina vieții veșnice.

1762 Trupul are viața sufletului, și în Hristos trupul are viața Dumnezeirii, pentru că sufletul este una cu trupul Său prin unitatea persoanei, sau Dumnezeu-Cuvântul, Care este în trupul Său ca ipostas al Lui, este una cu el. Nu se poate despărți trupul viu de persoana lui, deci în Hristos nu se poate despărți trupul de Persoana Lui dumnezeiască. Spunând „Eu”, Hristos include în Eul Său și trupul Său. Taina persoanei umane constă în faptul că este în același timp una, dar și compusă din suflet și trup, iar taina Persoanei lui Hristos, că este una și totodată compusă din Dumnezeire și umanitate, cum spune Sfântul Maxim
Mărturisitorul.

1763 Este aici un nestorianism care e reluat și de grupările neoprotestante, care afirmă și ele că nu ne împărtășim prin Trupul lui Hristos de Dumnezeirea Lui. Deci, dacă Hristos Se numește viță, și pe noi ne numește mlădițe, Se numește așa numai ca Dumnezeu, de Care noi nu ne putem împărtăși decât prin relație și simțire. Dar Hristos afirmă că El însuși, ca Persoană dumnezeiască, ni Se dă prin Trupul Său.
Sursa: Sfântul Chiril al Alexandriei - Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan - Editura IBMBOR, 2000, pag. 928-929
Reply With Quote
Vechi 03.11.2010, 17:41:23
Banned

Implicit

În virtutea Revelației evanghelice, în virtutea trimiterii Duhului Adevărului apostolilor, Bisericii, Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaște; voi Îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi! (Ioan 14:16-17) care conform acestor versete scripturistice fost trimis apostolilor, și prin ei Bisericii, și care va rămâne în Biserică și va fi în Biserică, și care conform versetului "Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu." (Ioan 14:26) îi va învăța toate pe apostoli și Biserica și le va aduce aminte de toate cuvintele Sale, înțelese bineînțeles potrivit adevărului și nu potrivit unor erezii mai vechi sau mai noi, iar potrivit versetului "Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul" (Ioan 16:13) va călăuzi pe apostoli și Biserica la tot adevărul, în virtutea acestei călăuziri spre adevăr prin care Duhul Sfânt a călăuzit la adevăr pe Sfinții Părinți și Biserica, nu se poate tăgădui că Biserica lui Hristos, Biserica Ortodoxă, nu ar fi păstrat adevărul de credință cu privire la Sfânta Euharistie. Biserica are de la constituirea ei de acum aproape 2000 de ani aceeași credință cu privire la Sfânta Euharistie (Frângerea Pâinii) ca fiind împărtășire de trupul și sângele lui Hristos și prin ele de Hristos Însuși. Toată istoria Bisericii atestă neîncetat această credință asupra sfintei taine, care este o taină dumnezeiască. Pur și simplu nu poate fi credibilă, adevărată părerea sectarilor neoprotestanți care contrazic învățătura de credință a Bisericii pentru a își afirma alte învățături false, eretice. Nu este posibil ca Biserica lui Hristos să fie călăuzită și întărită în adevărul păstrat referitor la sfânta euharistie de Duhul Adevărului timp de aproape 2000 de ani, iar acuma să ne vină sectele neoprotestante să ne spună că învățătura nu ar fi adevărată. Pur și simplu nu există nici un argument care să suțină erezia neoprotestantă. Nu se poate susține prin nimic cum Duhul Adevărului Care a călăuzit Biserica și Care este în Biserică să fi învățat Biserica lui Hristos greșit cu privire la o problemă atât de capitală cum este unirea credinciosului cu Hristos. Prin urmare trebuie denunțată erezia neoprotestanților, și nu doar această erezie, pentru ca credincioșii Bisericii să fie păziți de acești eretici cu biblii în buzunare, să se întărească tot mai mult în adevărul de credință al Bisericii, pe care să îl trăiască și să îl cunoască corespunzător. Neoprotestanții sunt eretici, iar în cazul în care nu se vor pocăi de ereziile lor și de separatismul lor trebuie ca Biserica să întrerupă orice formă de dialog cu acești blestemați eretici. Ortodocșilor, întăriți-vă în adevărata credință a Bisericii lui Hristos și păziți-vă de ereziile sectarilor neoprotestanți. Acești eretici blestemați trebuie puși la punct.

Last edited by doctor_faustus; 03.11.2010 at 17:43:47.
Reply With Quote
Vechi 15.11.2010, 22:57:24
Banned

Implicit Sfântul Ioan Gură-de-aur

Citat:
Mai socotești, oare, că mai ești printre oameni și că mai stai pe pământ, când vezi că Domnul stă jertfă pe Sfânta Masă, iar pe preot stând lângă jertfă rugându-se, când vezi că toți se înroșesc cu împărtășirea cu cinstitul Sânge al lui Hristos ? Mai socotești, oare, că mai ești printre oameni și că stai pe pământ ? Nu socotești, oare, că te-ai mutat dintr-o dată în cer, că ai scos din suflet orice gând trupesc și că privești numai cu sufletul gol și cu mintea curată cele din ceruri ? O, minune ! O, iubire de oameni a lui Dumnezeu ! Fiul, Care stă sus cu Tatăl, este ținut în clipa aceea în mâini de toți și se dă pe Sineși tuturor ce voiesc să-L sărute și să-L primească. Toți fac aceasta cu ochii credinței. Ți se par, oare, vrednice de disprețuit toate acestea sau sunt ele așa, că poți să o faci pe mândrul față de ele ?

Vrei să vezi și dintr-o altă minune cât este de mare sfințenia preoției ?

Închipuiește-ți că vezi pe Ilie proorocul și că nenumărat popor stă împrejurul lui; jertfa este așezată pe pietre și toți ceilalți stau liniștiți, în tăcere adâncă, numai proorocul Ilie se roagă; apoi vezi că se pogoară din cer peste jertfă flacăra [3 Regi 18:18-36]. Minunate sunt acestea și pline de uimire ! Dar mută-te acum cu mintea de la cele săvârșite de Ilie, la cele ce se săvârșesc de preot pe Sfânta Masă. Vei vedea nu numai fapte minunate, ci și fapte ce depășesc orice uimire. Preotul stă în fața Sfintei Mese; nu pogoară foc din cer, ci pe Duhul cel Sfânt; se roagă vreme îndelungată, nu ca să se pogoare o flacără de sus, spre a mistui cele puse înainte, ci ca să se pogoare harul peste jertfă, spre a aprinde cu ea sufletele tuturora și spre a le face mai strălucitoare decât argintul înroșit în foc.
Sursa: Despre preoție – Editura Sophia, Editura Biserica Ortodoxă, 2004, pag. 75-76
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi georgeval Botezul 22 21.02.2012 23:08:48
Cele 12 rugaciuni ale Sf. Impartasanii carmina Impartasania (Taina Euharistiei) 18 19.12.2010 13:50:01
Taina sfintei impartasaniei DAMIAN Impartasania (Taina Euharistiei) 4 18.12.2010 16:32:23
Despre Taina Spovedaniei adimirea Generalitati 10 10.11.2009 15:09:52
taina sfintei spovedanii rotarufelicia Pocainta 6 02.01.2007 13:41:14