Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.01.2010, 17:40:53
caliyo caliyo is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Indreptarul de spovedanie este bun mai ales cand ne spovedim primele dati sau daca nu ne-am mai spovedit de mult. Dar daca ne spovedim de ani de zile si cat mai des, nu mai e nevoie sa citim de fiecare data acel indreptar pt. ca deja constiinta noastra ne spune ce pacate am facut.
Vechi 23.01.2010, 17:43:06
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Caliyo, nu stiu.
Cu tot cu indreptar in fata mie mi s-a intamplat sa uit pacate!

Mi se pare fantastic cum constiinta mea pleaca la culcare uneori.

Dar probabil ca ai dreptate, persoanele inaintate duhovniceste isi vad mult mai bine pacatele.

(dar noi aici inca mai discutam despre batic.. asa ca altul e nivelul discutiei aici)

Last edited by anna21; 23.01.2010 at 17:47:08.
Vechi 23.01.2010, 17:49:31
mirelat
Guest

Implicit

vedeti ca acuma vine duminica vamesului si a fariseului... ia vedeti care stia mai multa carte si care s-a intors mai indreptat de la biserica.
Vechi 23.01.2010, 17:52:40
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

nu cred ca in acea pilda era vorba despre stiinta de carte (nu stiinta de carte a facut diferenta).
dar ti-am inteles aluzia, nu este nevoie sa mai insisti.
Vechi 23.01.2010, 17:54:05
cozymin cozymin is offline
Junior Member

Data înregistrării: 08.09.2009
Smile O lamurire

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Am tot citit pe aici discutii legat de pacate si tot nu m-am lamurit asupra a cea anume trebuie sa spunem la spovedanie.
Multi dintre noi (asa imi place sa cred) respectam acele 10 porunci si nu facem lucruri rele.
Mai facem pacate, nu spune nimeni, dar sunt cam aceleasi marunte care se tot repeta, mai ales ca traim printre oameni: manie, invidie, mandrie.
Si ce facem le spunem mereu pe astea? Sau ne scobim si inventam ceva ca sa spunem.
Ultima data chiar m-a durut, pentru ca spunand mereu aceleasi, preotul mi-a spus ca sunt mici dar daca se repeta e mai rau. Pai si de unde sa-i spun altele noi? Ma stradui sa nu le fac nici pe cele obisnuite.
Unele mici nici preotul nu le mai asculta, ca sunt prea mici.
Eu nu stiu efectiv ce sa spun. De fiecare data ma simt prost.
Am un indreptar acasa, dar nu ma ajuta, pentru ca sunt aceleasi 10 puncte, mai dezvoltate putin.
Daca eu nu am facut ceea ce scrie acolo?
Pe urma nu stiu, eu as avea altele de discutat cu preotul, dar la spovedanie nu se spun decat pacatele. Si atunci restul unde si cand le spun?
Ce anume este de spus la spovedanie?
Nici preotii nu te intreaba, ca atunci poate te-ar orienta.

Spui pacatele pe care le faci fie mare sau mici. de fapt nu exista pacat mare sau mic. Orice pacat are acelesi efect... despartirea de Dumnezeu, nu? La spovedanie trebuie merturisit toate pacatele, chiar daca sunt mici. Mai multe pacate mici pot fi tot asa de periculoase ca unul mare, intelegi? Si tot ele pot naste pacate asa zise mari, sau patimi. de fapt orice pacat repetat este patima, nu?
Asa cand mergi la spovedanie trebuie sa zici toate pacatele, cu parere de rau, si dorinta de a nu le savarsi. Stai linistit intotdeauna ai ce spune...
Vechi 23.01.2010, 17:56:27
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Doamne-ajuta!

Iertati-ma ca insist pe chestiunea asta, cea a sapunului parfumat, insa in ce consta exact pacatul folosirii lui?
Dupa ce te speli cu el nu poate mirosi nimeni parfumul sau, decat daca sta cu nasul lipit de pielea ta iar atunci ajungem, intr-adevar, la alte pacate daca persoana respectiva nu este sotul.
Daca sapunul cu glicerina este singurul care nu miroase inseamna ca a fi smerit a ajuns sa coste scump, pentru ca un asemenea produs de curatire e scump. Eu cred ca a cumpara un sapun ieftin e semn de smerenie (ne-fandoseala), nu a da de 2-3 ori mai mult pe unul cu glicerina tocmai in numele smereniei... Iar sapunurile ieftine, stiti si voi, sunt toate parfumate.

Daca sa disecam tot ceea ce facem, ajungem sa ne punem intrebari si despre sampon, balsamul de par, despre spalatul pe dinti, samd.
Tind sa cred ca e si asta o ispita, si inca una serioasa: a te crampona in toate aspectele, pierzand din vedere esentialul.

Doamne-ajuta!
Vechi 23.01.2010, 18:08:16
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Inca o chestiune, de asta nitel mai serioasa, zic eu. Am citit ieri in "Pelerinul roman", la sectiunea despre canoanele care se dau pentru diverse pacate, ca femeile care-si taie parul sunt date anatemei si ajung direct in iad. Asta in timp ce pentru criminali (de voie) se interzice cuminecarea timp de 25 de ani.

Acum eu inteleg ca nu avem voie sa (re)gandim cu mintea noastra ceea ce Sfintii Parinti au decis insa, daca e sa traducem aceste "pedepse" in termenii sistemului judiciar american (de exmeplu), femeile care-si taie parul primesc pedeapsa cu moartea iar criminalii numai 25 de ani de inchisoare.

Judecati si voi cu mintile voastre cum sta treaba pentru ca pe mine asemenea exemple de canoane ma lasa fara grai...

Doamne-ajuta!
Vechi 23.01.2010, 18:11:32
caliyo caliyo is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Eram sigura ca daca spun ca nu mai e nevoie de indreptar dupa un nr. de ani de dus la biserica o sa se interpreteze ca ma consider sporita duhovniceste...
Nu e vorba de nici o sporire , e vorba de faptul ca spunand de atatea si de atatea ori, mi s-a intiparit in minte ce am de spus, pana la urma e vorba de memorie...
Nu anii de dus la biserica te ajuta sa sporesti duhovniceste, ci intensitatea trairii...
Vechi 23.01.2010, 18:14:53
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Tind sa cred ca e si asta o ispita, si inca una serioasa: a te crampona in toate aspectele, pierzand din vedere esentialul.

Doamne-ajuta!
Da, asta vrut sa spun si eu atunci cand ziceam ca n-as vrea sa ajung sa nu mai vad padurea din cauza copacilor.

Pe langa exemplul cu sapunul si cel dat de Noesis, am mai adauga si eu vreo cateva pacate listate in indreptare:

53. Am inselat statul, depunand declaratii de venit false.

68. Am vorbit in timpul slujbei. M-am foit, m-am miscat de colo-colo prin biserica.

180. N-am platit contributia la Sfanta Biserica.

Asta ca sa vedem cat de formale (sau poate formaliste e mai bine spus) sunt unele puncte din indreptare. Ca sa nu mai vorbim de limba cam de lemn.

PS: ideea ar fi deci, ca aceste indreptare ar trebui luate cu un gram de sare. foarte buna si ultima interventie a lui caliyo.

Last edited by mirelat; 23.01.2010 at 18:19:17. Motiv: PS
Vechi 23.01.2010, 18:22:07
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Bun , si . . . ? Ca sa vezi ca nu te menajez iti pun la randu-mi intrebarea : tu nu ispitesti prin cele ce ai scris ? Calugarul a ispitit un singur om ( in cazul semnalat de tine ) , iar tu ai ispitit cel putin 20 daca nu mai multi ( tinand cont de numarul de vizualizari ). Apai vezi tu Cristina , cum lucreaza ispititorul ?
Eu cred ca Noesisaaa vorbea de ispitirea calugarului.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand eram fecioara nu imi facea bine sa ma gandesc la amanunte intime din viata altora.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ce rugaciune spunem pt servici nou? Mirela0110 Generalitati 7 21.11.2011 15:35:25
cat de puternic este satana pana la urma? victortiti89 Generalitati 20 16.06.2011 19:33:03
ce s-a intamplat pana la urma? victortiti89 Din Noul Testament 1 20.05.2011 08:49:05
De ce ne temem sa-I spunem numele ? Mihnea Dragomir Intrebari utilizatori 17 27.02.2011 12:56:05
Ce este pana urma adevarata credinta? annajanette Generalitati 21 17.06.2010 08:52:08