![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
MihaiG,
Inteleg relativ engleza, pasajul de mai sus l-am inteles. Problema e ca pasajul e confuz. Pentru ca ce inseamna "instance of grace" ? Instance inseamna exemplu sau pilda, eu asa stiu. |
|
|||
|
|||
![]()
Oricum, nu poti sa spui ca harul e creat si sa te referi la faptul ca mantuirea omului incepe in timp. Sigur ca incepe in timp, are un inceput, dar asta nu inseamna ca harul e creat.
Expresia insasi, har creat, e eretica. Iar argumentul din text e un mod de a o da cotita. Mie asa mi se pare. Apusenii au procedat asa si cu filioque. Dupa ce secole la rand au afirmat ca Duhul purcede de la Tatal si Fiul ca dintr-un singur principiu, acum spun: de fapt noi am vrut sa spunem altceva, dar nu ati inteles voi ortodocsii. Alt mod de a o intoarce ca la Ploiesti. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentru ei harul necreat este Fiinta divina, nu este separat. Dl. Mihnea probabil vrea sa puna in acord teologia catolica si faptul ca la greco-catolici Sfantul Grigorie Palama este un sfant recunoscut si sarbatorit, desi a scris chiar si un tratat impotriva Filioque. Este recunoscut ca si sfant pentru ca greco-catolicii si-au pastrat la uniatie sfintii de pana atunci, deci si multi din cei ce erau dupa Schisma. Varlaam era grec ortodox, dar el statea in Italia, in Calabria, era si foarte cunoscut acolo ca filozof si orator. El vine in rasarit tocmai cu aceasta conceptie luata de la catolici. |
|
|||
|
|||
![]()
Citatul acela in engleza spune ce scrie si in citatul din teologul catolic, am dat explicatiile in mesajul precedent.
|
|
|||
|
|||
![]()
Acuma, să-mi fie iertat, dar dacă admiți, pe de o parte, cu propriile tale cuvinte, că înțelegi engleza "relativ", iar pe de altă parte, arăți clar că nu înțelegi sensul cuvintelor folosite, ți se pare o dovadă de onestitate intelectuală să te arunci la a califica argumentele din text ?
"Instance" înseamnă, grosso modo, instanțiere, sau actualizare a grației necreate; în speță, coborârea grației (sau a harului) și a lucrării sale în inima credinciosului. Acesta este sensul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vezi argumentul extrem de pertinent al lui Celestial Pottery. Dacă poți face distincție între două lucruri, atunci înseamnă că există o distincție între ele, o separare. Dacă admiți existența energiilor lui Dumnezeu ca fiind distincte de ființa lui Dumnezeu, înseamnă că ai căzut în politeism. |
|
|||
|
|||
![]()
MihaiG,
Da, Catalin a prezentat corect invatatura ortodoxa. Noi facem distictie intre Fiinta dumnezeiasca care este total incognoscibila, Persoanele dumnezeiesti si energiile dumnezeiesti. Sunt 3 distinctii, nu doar 2: Fiinta, Persoane si Har. Nu, nu are legatura cu politeismul. Harul e modul prin care Dumnezeu ni se comunica, e puntea dintre noi si El. Asta e o realitate traita de sfinti, nu o teorie. E lumina taborica, care NU e doar un efect creat. Ca Mantuitorul, cand S-a schimbat la fata pe Tabor, NU a facut o jonglerie, o smecherie ca sa impresioneze audienta, ci a aratat ceea ce era cu adevarat. Si-a aratat Slava Sa. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Un articol al unui parinte din ziarul Lumina: http://www.ziarullumina.ro/articol.p...ile%20necreate "Sfântul Grigorie vorbește de posibilitatea cunoașterii și a unirii nemijlocite cu Dumnezeu. Dumnezeu, fiind necreat, se manifestă prin energii necreate (harul lui Dumnezeu); Energiile - necreate sau create - sunt distincte de persoana care le generează, dar nu sunt diferite sau separate de aceasta. Astfel, ele fac cunoscută persoana, însă esența persoanei nu se epuizează în manifestările ei, rămânând întotdeauna dincolo de acestea. Pentru a ilustra cele două concepții diferite, ne-am putea folosi de imaginea soarelui (exemplu ce trebuie primit, desigur, păstrând proporțiile): pentru adepții lui Varlaam, Dumnezeu este ca și discul solar lipsit de raze (situație în care lipsește și lumina, și căldura), în vreme ce pentru Sfântul Grigorie Palama El este ca soarele care încălzește și luminează pământul, grație razelor sale. Cele două perspective au și consecințe diferite: în relația prin energii dintre Dumnezeu și lume, păcatele sunt considerate boli, iar calea spre mântuire presupune pocăința și vindecarea prin unirea cu Dumnezeu și sălășluirea harului Său în om; în relația indirectă cu Dumnezeu - prin harul creat -, avem de-a face cu o religie morală în care păcatele sunt considerate încălcări ale legii, ceea ce face ca în îndreptare să predomine pedeapsa și se minimalizează iubirea. Din contră, învățătura despre mântuirea ca vindecare accentuează foarte mult iubirea, iar libertatea dobândește un loc important." |
|
|||
|
|||
![]()
Mihai G,
Bun, si daca coborarea sau actualizarea harului in credincios e un efect creat, nu e acelasi lucru? Ce legatura mai e intre noi si Dumnezeu? Nici una. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Înainte să te grăbești să-mi răspunzi, lămurește-te cu privire la înțelesul termenilor "real" și "ontologic". |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ereziile yoghiste ale Maicii Siluana | mihailt | Biserica Ortodoxa Romana | 54 | 05.03.2014 21:17:15 |
Francmasoneria CONDAMNATĂ de Biserica Romano-Catolică | Decebal | Biserica Romano-Catolica | 1 | 18.08.2012 14:36:50 |
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic | oana_dinisoni | Biserica Romano-Catolica | 34 | 21.04.2011 00:18:17 |
Imperiul Romano-Bulgar | sovidiu | Generalitati | 3 | 13.12.2006 15:14:03 |
|