Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.05.2008, 16:44:57
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana
Mirean, stii ce cred eu? Cei ce nu stiu ce inseamna sa iubesti cu adevarat, sa te jertfesti, n-au cum sa inteleaga ce spui tu. Nu vezi ca oricate argumente li se aduc se fac ca nu le inteleg.
Nu stiu aparatorii cui se cred ca a canoanelor in nici un caz nu sunt.
Daca nu-i credeti pe cei ce va aduc citate, argumente, cititi voi canoanele ca nu-i mare lucru. Nu-i mai acuzati ca smintesc lumea ca nu sunteti voi aparatorii Ortodoxiei, desi asta va place sa credeti.
Un pic de smerenie nu strica in fata celor care cunosc mai multe ca ironia nu va ajuta eventual va gadila putin mandria.
Cred ca ai dreptate. :)
Reply With Quote
Vechi 06.05.2008, 22:55:52
ancah
Guest

Implicit

http://www.episcopiacaran sebesului.ro/readarticle.php?article_id=20
Articolul merita citit in intregime. Citez:
"De aceea, preotii si diaconii care au sotii sunt datori să rămână în abstinentă înainte de ziua Sfintei Liturghii. Cu toate acestea liturghisitorii oameni fiind, supusi păcatului, cu slăbiciuni omenesti vor avea ispite cu gândul, iar atunci rugăciunea fierbinte va fi cea care descuie vistieriile harului si sustine sfortările noastre personale. Atunci când gândurile rele năpădesc în suflet slujitorul să folosească arma cea usor de mântuit, si anume rugăciunea lui Iisus sau mai corect spus rugăciunea către Iisus, folosită de asceti în exercitiile lor: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-mă!"

Multumesc, Mirean, pentru acest articol minunat.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 00:19:44
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
http://www.episcopiacaran sebesului.ro/readarticle.php?article_id=20
Articolul merita citit in intregime. Citez:
"De aceea, preotii si diaconii care au sotii sunt datori să rămână în abstinentă înainte de ziua Sfintei Liturghii. Cu toate acestea liturghisitorii oameni fiind, supusi păcatului, cu slăbiciuni omenesti vor avea ispite cu gândul, iar atunci rugăciunea fierbinte va fi cea care descuie vistieriile harului si sustine sfortările noastre personale. Atunci când gândurile rele năpădesc în suflet slujitorul să folosească arma cea usor de mântuit, si anume rugăciunea lui Iisus sau mai corect spus rugăciunea către Iisus, folosită de asceti în exercitiile lor: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-mă!"

Multumesc, Mirean, pentru acest articol minunat.
Si tot acolo spune:
In acest sens Biserica mai pune pe seama ajunarii si înfrânarea de la prea multã mâncare cu o zi înaintea Sfintei Liturghii, iar de se va întâmpla ca preotul sau diaconul sã mãnânce sau sã bea de la ora 12 noaptea sã nu mai slujeascã a doua zi.

Poate sluji alt preot (iar mai inainte se poate sfatui cu episcopul locului, cu duhovnicul, se poate ruga si cate si mai cate).

Stii cum ne spunea noua un preot in facultate? "Preotul are tendinta sa fie permisiv (in scaunul spovedaniei - cu credinciosii) cand regaseste si la altii propriile pacate, iar mirenii au tendinta sa infiereze propriile pacate regasite la altii, ca si cum le-ar rupe din sine". La momentul respectiv i-am dat dreptate, si inca spun ca asa e. Cuvantul lui m-a ajutat sa ma vad mai bine.

Bine spunea iana: e nevoie de multa iubire ca sa ai ce "jertfi". Sufletul sterp si inima impietrita si plina de ura nu au ce jertfi. Iar ura asta, ne spunea acelasi profesor, de multe ori nu este indreptata catre cei din jur decat aparent, de multe ori este ura fata de noi insine, fata de pacatul din noi. Si daca in momentul asta ai intalnit un duhovnic - zicea tot el - inceputul maintuirii (ca act personal) este faptuit, de nu se poate pierde omul cu totul.

Iarta-mi indiscretia ancah, tu de cate ori pe saptamana mergi la Sf Liturghie? De cate ori intr-o luna discuti cu propriul duhovnic, in biserica?
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 11:53:57
ancah
Guest

Implicit

Iar atac la persoana, Mirean?
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 12:16:13
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, soro, chiar mi-am cerut scuze anticipat pentru "indiscretia" mea.
Am observat ca ai combatut cam tot ce am scris eu (desi nu sunt singurul cu aceeasi opinie), dar nu am vazut argumente.
Stiu ca stai intr-o zona in care nu prea exista preoti ortodocsi (unu la o tara parca...)si, pana saptamana trecuta, nici episcop. Ma intrebam, in aceste conditii, cine iti lamureste tie nelinistile de ordin religios. Cele expuse de tine pe ce se bazeaza (concret)? Eu am dat trimiteri pe net (nu numai) pentru ca este cel mai la indemana. Asteptam si de la tine ceva de genul asta. Inteleg ca nu esti de acord cu cele spuse de mine, dar care este argumentul?

"Filip a alergat, si a auzit pe Etiopian citind pe proorocul Isaia. El i-a zis: Intelegi tu ce citesti? Famenul a raspuns: Cum as putea sa inteleg, daca nu ma va calauzi cineva?" (Fapte 8, 30-31)

Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 12:16:38
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
?!
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 13:46:41
ancah
Guest

Implicit

Frate Mirean, e posibil, ca tu sa-ti citesti doar propriile postari, devreme ce nu ai vazut argumente aduse de mine. Dar destul din partea mea la acest topic. Ce e important s-a spus.
Iar tu, frate, daca vrei sa faci copii in post, n-ai decat. Sa vedem insa daca te va lasa constiinta, stiind acum aceste lucruri.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 14:27:18
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Doamne,ce mai vad pe-aici!!!Auzi,cica poti naste copii debili mintali daca ai concepi in post!!!Voi,oare va auziti cand scoateti asemenea cuvinte din gura aceia inteleapta?Eu cred ca nu,ca altfel v-ar durea buzele sa spuneti asa ceva.Dar stiu ca este specific oamenilor care se considera destul de credinciosi cat sa invoce mereu,aproape mereu pedeapsa,si nu compasiunea sau iertarea,ori intelegerea omeneasca.I-a calculati-va fiecarea perioada estimata a conceptiei din care v-ati nascut,si sa vedem care va puteti conidera debili mintali si care nu!!!!
Mi se face greaata de astfel de "cugetari",si ma simt parca,in perioada inchizitiei in care,acesti"buni marturisitori",ar pregati probabil streangul pentru cei pacatosi.Pai de-aia unii oameni nu mai stiu ce sa creada,ca in loc de liniste si intelegere,gasesc in credinta numai teama si nepasare.
Nu oameni buni,Dumnezeu nu judeca astfel,pentru ca el este TARE MARET,nu ar decade niciodata la nivelul atat de josnic al conceptiilor noastre despre neputinta si greseala,despre neiertare si dezgust.Dumnezeu cunoaste fiecare simt,fiecare lucrare in parte,cunoaste fiecare cuget si gand,dar nu in ultimul rand,toata oranduirea care face lucrurile sa se intample intr-un fel sau altul.
Si inca ceva,O MAMA,nu ar indrazni vre-odata sa marturiseasca ca un copil are vre-o vina spirituala daca acesta sufera cummplit,vre-o vina parentala.O mama nu atribuie,nici macar imaginar,lucruri malefice unui copil.Asa ca Doamne Fereste,sa se i-a Dumnezeu dupa nebunia noastra,caci nu este atat de mare pacat sa concepi un copil in post,mai ales datorita unor factori care sunt ceruti,pacat este sa aducem raul mereu aproape prin conceptii care mai de care mai bizare si mai malefice,CAND DUMNEZEU ESTE IUBIRE,ORICUUUUUMMMM!
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 14:47:47
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Ory ,parintele Arsenie Boca zicea ca acei copii conceputi la zile mari ,de ex.Vinerea Mare ,noaptea de Inviere ,Inaltarea Domnului se nasc anormali pt.ca Dumnezeu sa le aminteasca parintilor de pacatul facut.
Iar copiii conceputi in zilele de post ,de ex,vineri ,miercuri pot fi ,indaratnici ,rai .A spus-o un sfant ,nu noi care nu vrem sa aruncam cu pietre in cineva.
E adevarat pe vremea comunismului nu se stia asta ,si f.multi copiii au fost conceputi asa cum spui tu ,dar Mantuitorul a spus(citez din amintire):
"Daca nu ati fi stiut nu ati fi avut nici o vina ,dar acum ca stiti sunteti vinovati"
Si chiar si atunci acei copii conceputi la zile mari erau nascuti cu anomalii.
Gandeste ca in Africa sau Australia bastinasii nu respecta sfanta zi de duminica ,fac treaba.
Dar un crestin ortodox care spala duminica ,stiind ca e pacat poate avea necazuri ,chiar am auzit de o femeie care spala frecvent duminicile si nu asculta sfaturile vecinelor si a murit asixiata de la o butelie chiar in sf.zi de duminica.
Indrazniti voi care sunteti atat de deschisi noului sa concepeti in aceste zile ,deci treceti la fapte daca aveti curaj ,daca nu treceti la fapte nici nu mai dati sfaturi smintitoare.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 15:18:59
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Da,Anita,smerenia este smintitoare...ura este,probabil,o binecuvantare!!!
Scuza-ma,NU TE SUSTIN,nici macar in virtutea Parintelui Arsenie Boca.Fii mai profunda,si cugeta cu ale tale...nu cu ale cartilor,caci sunt satula de teorie.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Copil dat spre adoptie armanda Generalitati 5 29.02.2012 09:36:04
Voi ati adopta un copil? sophia Generalitati 47 17.03.2011 16:16:54
Povestea unui copil RaduIoan Intamplari adevarate 5 22.05.2009 14:28:02
copil luat de suflet clementia Preotul 21 07.02.2009 14:48:20