Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.10.2009, 14:48:48
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Nimic din ceea ce se face, nu se face la intamplare. Totul are sens. Nu sunt de acord ca aceste lucruri sa se faca la vedere. Nastere Domnului, caci si acest lucru se petrece la proscomidiar, nu poate fi vazuta cu acesti ochi. E nevoie sa te unesti cu Hristos si asa ajungi sa vezi dincolo de paine si vin, trupul indumnezeit al lui Hristos. Asa ca nu intamplator au randuit Parintii ca aceste lucruri sa nu se faca la vedere, caci scopul nu e sa vad, ci sa ma unesc.

Dar e indicat sa se faca acest lucru macar o data pe an, intr-o seara, dupa vecernie, de catre preot in fata tuturor - cu scop educativ. Ca oamenii sa inteleaga simbolismul. Caci simbolul nu inchipuie, ci cuprinde realitatea.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2009, 19:31:10
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Nimic din ceea ce se face, nu se face la intamplare. Totul are sens. Nu sunt de acord ca aceste lucruri sa se faca la vedere. Nastere Domnului, caci si acest lucru se petrece la proscomidiar, nu poate fi vazuta cu acesti ochi. E nevoie sa te unesti cu Hristos si asa ajungi sa vezi dincolo de paine si vin, trupul indumnezeit al lui Hristos. Asa ca nu intamplator au randuit Parintii ca aceste lucruri sa nu se faca la vedere, caci scopul nu e sa vad, ci sa ma unesc.

Dar e indicat sa se faca acest lucru macar o data pe an, intr-o seara, dupa vecernie, de catre preot in fata tuturor - cu scop educativ. Ca oamenii sa inteleaga simbolismul. Caci simbolul nu inchipuie, ci cuprinde realitatea.

...tocmai de aceea sunt toate in altar ca sa tindem si sa vrem MULT mai MULT... Sf.Taine ne sunt ARVUNA vietii vesnice!!! Ni se dau din Sf.Altar prin Sf.Potir la Sf.Liturghie ca sa vrem sa ne unim cu Hristos!!! Sa fim constienti ca pe lumea asta nu putem intra in Sf.Altar, dar sa VREM sa ne unim cu Hristos si sa fim cu El acolo sus in Imparatia Sa!!! AMIN!!!
Reply With Quote
Vechi 28.10.2009, 22:30:59
Adelinne's Avatar
Adelinne Adelinne is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Send a message via Skype™ to Adelinne
Question

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Eu am aflat recent ca femeia intra in altar cind se sfinteste o biserica.
Buna seara frati si surori
Am o mica problema ...mama mea nu intelege de ce femeia nu are voie in Sf Altar si se poarta chiar nefiresc uneori neintelegand asta deloc,eu personal ma gandesc ca stie Dumnezeu mai bine de ce nu avem voie si imi este suficient nu simt nevoia de argumente eu accept aceasta stare ...ce ii pot spune mamei mele care este chiar considerata o Sfanta de cei ai casei si in mod clar nu ma aproba pe mine in nimic ,dar eu vreau totusi sa o ajut sa inteleaga...
Exista clar unele scrieri vechi prin care femeia chiar avea voie acolo? si apoi a fost retrasa voia... ea sustine ca a citit mult si o cred...doar ca eu nu stiu ce carti citeste ea si de unde se inspira ,tinde sa imi vorbeasca si despre nu stiu ce conspiratii ale Vaticanului ...devine uneori chiar suparator pentru mine de ce cu atata ardoare sustine niste chestiuni scrise intr-o carte publica pe care Vaticanul clar nu o recunoaste ,,,in fine ajutati-ma va rog frumos sa ii dau un raspuns pe masura ,ma iertati daca nu ma fac inteleasa ...
Va doresc sa aveti ce Domnul isi doreste pentru voi !
PS : Spor duhovnicesc
fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii." - Matei 10:16

"Nadejdea mea este Tatal, Scaparea mea este Fiul, Acoperamântul meu este Sfântul Duh.
Treime Sfânta, slava Tie !" (Sfântul Ioanichie)
Reply With Quote
Vechi 28.10.2009, 23:52:52
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Cu toate acestea nu cred ca trebuie generalizat= adica mereu sa se faca proscomidia la intrare. Proscomidiarul are si el o simbolistica- trebuie sa ne aminteasca de pesterea Mantuitorului- si toate celelalte simboluri legate de proscomidie. Daca preotul a ales ca in anumite momente sa faca proscomidia afara este pedagogic, daca a generalizat si face mereu mi se pare exagerat. Atunci, hai sa renuntam si la catapeteasma.
Hm... Ai citit Euharistia, Taina imparatiei de Schmemann? El spune ca in biserica s-a incetatenit in interpretarea liturghiei si un simbolism suprapus, care nu are de-a face cu adevaratul simbolism, cel ontologic (lucrurile si actiunile care sunt in comuniune cu ce reprezinta ele). Cred ca simbolismul asta al proscomidiei este un exemplu de simbolism suprapus, construit. (Dar poate ma insel.) Adevaratul simbolism sta in actiunea propriuzisa de pregatire a jertfei si nu are nevoie de loc ascuns ca sa se faca. Proscomidia reprezinta pregatirea darurilor aduse de credinciosi si la inceput se facea in vazul tuturor.

Catapetesma - o alta problema interesanta de discutat, mai ales pe acest topic. Nici ea nu exista la inceput. Din ce in ce, oamenii au simtit nevoia sa ascunda, sa faca Taina vizibila ca Taina de nepatruns, cand ea de fapt prin insasi fiinta ei nu are nevoie sa fie ascunsa ca sa fie taina. S-a constituit apoi simbolismul iconostasului, care are importanta lui, insa si lipsa lui ar avea o alta importanta.
Eu sunt pentru iconostas, dar mai usor, mai transparent, nu masiv si imposibil de patruns cu privirea. Un iconostas care sa dezvaluie invaluind- de exemplu fara perdele sau scund.
Vechi 05.11.2009, 12:15:20
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Geo, ma faci sa rad, cum adica, in Sf. Munte nu are voie sa intre nici Paraclisierul in Sf. Altar.
Pai, asta este indatorirea lui, sa pregateasca intreaga Biserica pentru Slujba .

Last edited by ory; 05.11.2009 at 12:35:18.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2009, 16:40:33
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Geo, ma faci sa rad, cum adica, in Sf. Munte nu are voie sa intre nici Paraclisierul in Sf. Altar.
Pai, asta este indatorirea lui, sa pregateasca intreaga Biserica pentru Slujba .
Da sora mea, nu are voie sa stea in altar, ci doar atat cat are treaba, cat pregateste cadelnita, sau taie anafora sau sa aprinda candela de pe Sf.masa si din Sf.Altar, s.a.m.d apoi iese din Sf.Altar si ramane in strana de langa Sf.Altar!!! Tare m-am mai minunat de aceasta, am cugetat si le-am dat dreptate... nici preotul (staretul sau alt Ieromonah), NU se ating de Sf.Masa decat numai de mare nevoie!!! in rest NIMENI nu are voie sa intre in Sf.Altar fara de binecuvantarea staretului!!!
Reply With Quote
Vechi 06.11.2009, 10:57:54
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Aha, deci are voie...intelesesem ca nu are voie deloc sa intre in Sf. Altar. Cred ca toti au inteles acelasi lucru.
Oricum, important este ca intra, cat sta sau nu, nu cred ca mai are vre-o relevanta si, sincer, nici nu-i prea vad rostul acestei insemnari. Stiam cam cu ce treburi ar trebui sa intre in Sf. Altar, tocmai de aceia nu intelegeam sensul restrictiei totale, dupa cum se intelesese initial.

Last edited by ory; 06.11.2009 at 11:20:57.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2009, 23:42:23
BoGdAn000 BoGdAn000 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 20.07.2009
Exclamation

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Aveam o intrebare mai demult si acum pe alt fir mi s-a adus aminte de ea.
Acum va intreb ca sa ma lamuresc.
Femeile nu au voie sa intre in altar. Stiu.
Nici in afara slujbei? Si cine face curat in altar?
Eu am vazut la noi intrand femei in altar repede, din diverse necesitati. E vorba de femeile care ajuta in biserica si au de luat ceva din altar (apa, carti, etc.).
Acum nu stiu daca este chiar bine.
Si de fapt de ce nu este bine? (in afara slujbei)
Si in legatura cu barbatii care il ajuta pe preot in altar. Ei capata o dezlegare in acest sens?
La noi sunt si copii (baieti) care de mici ajuta preotul (tin lumanari, etc.), chiar sunt imbracati in vesmint ca de diacon. Sunt tare draguti si lor le place sa ajute in altar.
E voie asta?
Altarul este ceva tabu pentru crestini, pentru femei mai ales, dar si camera a preotilor (la noi ortodocsii nu exista sacristie). Oare de ce nu exista?
Femeia ar trebui sa taca,si sa nu mai faca atata"zgomot".Ea nu are voie deloc sa intre in altar orice ar fi,doar atunci cand e sfintire de altar.Si sa nu mai fie curioasa de ceea ce nu poate obtine si atinge.Femeia e sexul slab dar asta e si adevarat,are si ea slabiciunile ei.Femeia e acel lucru care da nastere,si care a nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre.
Insa ar trebui sa asculte mai mult decat sa judece.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2009, 23:43:39
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BoGdAn000 Vezi mesajul
Femeia ar trebui sa taca,si sa nu mai faca atata"zgomot".Ea nu are voie deloc sa intre in altar orice ar fi,doar atunci cand e sfintire de altar.Si sa nu mai fie curioasa de ceea ce nu poate obtine si atinge.Femeia e sexul slab dar asta e si adevarat,are si ea slabiciunile ei.Femeia e acel lucru care da nastere,si care a nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre.
Insa ar trebui sa asculte mai mult decat sa judece.
Si barbatul cum ar tebui sa fie? (nu e o intrebare ironica)
Vechi 25.11.2009, 23:53:13
mirelat
Guest

Thumbs down

Citat:
În prealabil postat de BoGdAn000 Vezi mesajul
Femeia e acel lucru care da nastere,
cat de urat spus.. "acel lucru"... cu asemenea gandire din partea barbatilor, nu-i de mirare ca a aparut miscarea feminista.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul care nu ajuta la nimic Delalucaci Postul 28 10.11.2014 08:56:28
OAIA RATACITA - Cum putem ajuta un om care si-a pierdut credinta? maria32 Generalitati 5 01.02.2013 11:31:53
un sectant care se rusineaza in fata preotul in legatura cu Taina Botezului vidoveczandrei Secte si culte 861 29.08.2011 19:03:25
Preotul care calca pe locurile bolnave cozia Preotul 29 28.10.2009 14:56:51
Daca puteti ajuta...un om care are nevoie de ajutor... pacatoasa Umanitare 0 13.10.2009 20:01:26