Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.06.2012, 09:08:32
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Ai citit ultima frază din postarea mea? Dacă nu-ți ajunge, îți mai acord o săptămână pentru documentare...
le-am citit amice. Altfel nu stiam de ele. Dar la restul mesajului mei l-ai citit?
Vechi 01.06.2012, 09:13:24
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
sa inteleg din postarea ta ca suflet sau duh este tot una cu suflarea de viata?
Nu. Duh, spirit și suflare de viață.
Vechi 01.06.2012, 09:14:04
Banned

Implicit

Citat:
le-am citit amice. Altfel nu stiam de ele. Dar la restul mesajului mei l-ai citit?
Ia-o metodic și răspunde la prima întrebare, bineînțeles și la întrebarea de mai înainte ce nu necesită timp mult de gândire. Parabola se poate citi într-un minut, iar de numărat de câte ori apare termenul "suflet", ori "nemuritor" îți ia mai puțin...
Vechi 01.06.2012, 09:18:52
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ia-o metodic și răspunde la prima întrebare, bineînțeles și la întrebarea de mai înainte ce nu necesită timp mult de gândire. Parabola se poate citi într-un minut, iar de numărat de câte ori apare termenul "suflet", ori "nemuritor" îți ia mai puțin...
Daca aceste termene nu apar nu inseamna ca Hristos s-a referit la altceva. Daca mortii nu stiu NIMIC cu ziceti voi, cum se face ca atat Lazar, Avraam cat si bogatul erau constienti dupa ce-au murit?

Last edited by stefan florin; 01.06.2012 at 09:26:08.
Vechi 01.06.2012, 09:37:31
Banned

Implicit

Citat:
Daca aceste termene nu apar nu inseamna ca Hristos s-a referit la altceva.
Exact! Lipsa termenelor (sic!) nu înseamnă că Hristos S-a referit la "nemurirea sufletului". Prezența lor [poate] ar fi însemnat că Se referă la "nemurirea sufletului". Poate...

Citat:
Daca mortii nu stiu NIMIC cu ziceti voi
Cu zice Scriptura! Repet continuu până veți fi conștienți că acest lucru îl afirmă Cuvântul lui Dumnezeu. La antipod se situează "nemurirea sufletului", dogmă pe care o afirmă doar oamenii.

Citat:
cum se face ca atat Lazar, Avraam cat si bogatul erau constienti dupa ce-au murit?
Într-o parabolă, într-o alegorie, orice e posibil. Chiar și ca niște copaci să vorbească!
Vechi 01.06.2012, 09:40:37
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Exact! Lipsa termenelor (sic!) nu înseamnă că Hristos S-a referit la "nemurirea sufletului". Prezența lor [poate] ar fi însemnat că Se referă la "nemurirea sufletului". Poate...

Cu zice Scriptura! Repet continuu până veți fi conștienți că acest lucru îl afirmă Cuvântul lui Dumnezeu. La antipod se situează "nemurirea sufletului", dogmă pe care o afirmă doar oamenii.

Într-o parabolă, într-o alegorie, orice e posibil. Chiar și ca niște copaci să vorbească!
arata-mi o parabola de-a lui Hristos in care copacii vorbesc
Vechi 01.06.2012, 09:42:17
Banned

Implicit

Citat:
arata-mi o parabola de-a lui Hristos in care copacii vorbesc
Eu vorbeam de Cuvântul lui Dumnezeu (implicit al lui Hristos, numit de altfel chiar "Cuvântul"), nu de parabole de-ale lui Hristos.
Vechi 01.06.2012, 19:36:32
Illuminatu Illuminatu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Mures
Implicit

Citat:
Cele două "acțiuni" aparent succesive de care vorbeam eu sunt moartea și propovăduirea, nu omorârea și Învierea. Întrebarea mea era: de unde deduci că moartea și propovăduirea sunt succesive? Doar pentru că așa sunt aranjate în frază?
Pentru oricine citeste cu inima si mintea sincere 1 petru 3,18-19 este destul de clara aceasta fireasca succesiune a evenimentelor:
"...duhurilor ținute'n închisoare, celor ce odinioară fuseseră neascultătoare...", "odinioara", adica in trecut au fost neascultatoare. Este foarte clara concluzia. Deci le propovaduieste duhurilor ce odinioara au fost neascultatoare.

Citat:
Curiozitatea ta nu ți-o pot satisface aici că ne-am depărta prea mult de subiect. Mult mai relevant pentru subiectul nostru (respectiv "argumentul" tău cu "scoaterea din Iad" înainte de Înviere) este faptul că "atribui harul mântuitor înainte ca acesta să aibă loc" pentru toți drepții VT. Cum putea Hristos să-i scoată din Iad înainte de evenimentul central și cel mai important-Învierea- din perspectiva teologiei ortodoxe? În virtutea cărui act? Aici cu adevărat trebuie să ai mare grijă ce răspunzi, căci este o întrebare extrem de periculoasă. Doamna care-mi răspunde indirect și acceptă doar întrebările aprobate de ea, va lua iarăși foc; ori că-mi răspunzi, ori că-mi eviți întrebarea.
Este extrem de simplu pentru un suflet sincer si cu adevarat cautator de adevar: Iisus Hristos a murit pentru pacatele oamenilor, ca urmare si pentru pacatele sufletelor tinute in inchisoare. Acestea, constiente fiind de propovaduirea ce li s-a facut in vremea lui Noe - si propovaduirea facuta atunci de Noe a fost o chemare la pocainta de teama maniei lui Dumnezeu.
Insa acum, dupa curatirea pacatelor adusa de Mantuitorul Hristos propovaduirea s-a facut, cred eu, in baza Sfintei Jertfe aduse pe Cruce. De aceea, aceasta propovaduire difera de acea propovaduire a lui Noe prin aceea ca acum li se binevesteste slobozenia, libertatea.
Iisus Hristos, Domnul nostru, fiind neprihanit, moartea nu putea sa-l tina legat in captivitate, ca urmare Invierea Mantuitorului devine implicita si iminenta.
Invierea Mantuitorului devine astfel nadejdea invierii noastre, dar curatirea pacatelor noastre s-a facut prin Sf.Jertfa de pe Sf.Cruce.
Crucea se transfigureaza, astfel, din instrument de tortura in mijloc de mantuire. Cum anume se face asta? Prin faptul ca Mantuitorul Se aduce pe Sine Insusi jertfa de bunavoie, de bunavoie alege sa-Si intinda Mainile pe Cruce, astfel ca Sf.Cruce este asimilata si acceptata de Hristos nu cu frustrare, chin si durere, ci cu Iubire.

Citat:
Păi nu crezi că "numărarea" zilelor noastre e determinată și de modul cum răspundem principiilor divine? Adventiștii nu cred în predestinare absolută, ci în preștiința lui Dumnezeu.
Asta este un cu totul alt subiect, dar daca crezi ca se poate discuta pe marginea lui, doresc, atunci sa te "provoc" si sa-ti spun ca afirmatia ta de mai-sus ramane doar la statut de enunt, pentru ca doctrina adventista in esenta ei o infirma la greu.

Citat:
Mulțumesc, o să rețin ideea pentru discuția despre "sfințirea duminicii".
Chiar te rog.

Last edited by Illuminatu; 01.06.2012 at 19:38:57.
Vechi 01.06.2012, 20:51:21
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Postarea aceasta e despre erezia adventista in general. Faptul ca l-am mentionat in particular pe domnul 100-1, nu inseamna ca astept raspuns de la el, decat daca cumva doreste sa spuna ca Hristosul in care crede el e unul si acelasi cu Hristosul-din-Treimea-Cea-Nedespartita-si-Niciodata-Inconstient-Nici-Macar-Cand-Trupul-i-a-Fost-in-Mormant.

Se pare ca nu doreste, sau oricum are ceva retineri.
Vechi 02.06.2012, 15:57:09
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu vorbeam de Cuvântul lui Dumnezeu (implicit al lui Hristos, numit de altfel chiar "Cuvântul"), nu de parabole de-ale lui Hristos.
pai pana acum NU ai adus o alta parabola pe care a spus-o Hristos cu "subiect SF" ca in Luca 16:19-30. Pana acum ai tot ocolit sa-mi dai acest raspuns. Iar tu vii si aduci in discutie un verset spus de Solomon crte tot in acea carte afirma ca soarta omului=soarta aminalului.Si omul si animalul mor si GATA. De invierea mortilor si de judecata lor NU zice NIMIC. Curios nu? Te-ai intrebat vreodata de ce? Solomon mai spune ca nu este nimic mai bun pentru om decat sa manance, sa bea si sa se veseleasca 24 h din 24 h. Urmati voi invatatura acesta? Oare pentru asta l-a facut Dumnezeu pe om?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Suflet Románesc-Suflet Crestinesc C-tin Generalitati 27 11.10.2017 16:07:48
Despre suflet, duh si starea omului in moarte tricesimusquintus Secte si culte 1674 06.02.2012 09:56:04
Despre suflet allisa Intrebari utilizatori 14 20.02.2011 09:58:29
Intrebare despre suflet Adelinaa Generalitati 3 11.06.2009 11:52:43
Despre suflet silverstar Generalitati 64 09.01.2007 18:43:52