Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.11.2010, 10:18:30
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Simbolul de mai sus este, în mod evident, o pentagramă. Cunoscută și folosită din timpuri vechi în lumea păgână (pitagoreicii o foloseau ca să se recunoască între ei) a fost folosită și de Poporul Ales, care o identifica cu Sigiliul lui Solomon. În Evul Mediu creștin a fost frecvent folosită pe biserici, scuturi, etc, creștinii văzând în ea o reprezentare a celor cinci răni ale Mântuitorului. Cavalerii creștini o considerau expresie a justiției lui Dumnezeu în lumea aceasta (victoria Binelui în lume), în special când Pentagrama circumscria capul unui țap.

Ca și multe alte simboluri vetero-testamentare și creștine, și Pentagrama a suferit corupție, fiind însușită și de dușmanii lui Dumnezeu și ai oamenilor, astfel ajungând să aibă, astăzi, dublă semnificație: benefică și malefică. Cei din școala Tradiției (Philosophia Perenis), inițiată de Rene Guenon, s-au ocupat în mod deosebit de acest aspect, unele dintre cărțile lor fiind traduse în românește.

Criteriul cel mai simplu după care putem deosebi o pentagramă creștină de una satanistă este următorul: partea de sus a Pentagramei conține colț sau spațiu ? Dacă Pentagrama este orientată "cu vârful în sus", probabil că purtătorul ei este satanist (sau mason, sau pur și simplu ignorant). Pentagramele iudeo-creștine sunt cu vârful în jos. Mai sunt și alte criterii auxiliare, de exemplu acela că adesea pentagramele iudeo-creștine sunt înscrise într-un cerc.

În ceea ce privește celălalt simbol, cel de pe biserică ar putea fi foarte bine o reprezentare a Sfintei Treimi, după cum spunea dl Erethorn. Ar mai putea fi și o Stea a lui David (Hexagrama) stilizată. Toată simbolistica Vechiului Testament revine în forță și este din nou la modă, în manieră stilizată. Am văzut și ornate liturgice pe care era înfățișat curcubeul, spice de grâu, etc.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 13.11.2010, 12:18:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Adevarul e ca si la noi la biserici mai vine cateodata Mos Craciun in biserica si chiar vorbeste si cu preotul (bineitneles, nu intra si in altar).
Reply With Quote
Vechi 13.11.2010, 18:55:40
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Chiar dacamotunache roz este destul de kich si produce un anticlimax fata de maretia slujbei, nu vad unde este blasfemia.
Vechi 28.12.2010, 16:16:48
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniil96 Vezi mesajul
ce simbol este acesta care se repeta ca un leitmotiv, inclusiv pe frontispiciul bisericii?

mie imi aduce aminte de Baphomet ...

dar poate este o cruce si nu mi-am dat eu seama
Stimate Domnule Daniil,

Primul simbol pe care l-ati expus este o STEA IN 5 COLTURI, care am auzit ca ar fi simbol satanist. Al doi-lea simbol, daca o fi cu adevarat de pe fatada unei biserici catolice, este un simbol pe care nu l-am vazut in nici o biserica de-a noastra. Oricum daca ar fi sa unim colturile ar rezulta un triunghi, iar asta ar putea insemna Sfinta Treime.

In alta ordine de idei, referitor la "circ" si "blasfemie", in bisericile noastre, de Craciun, se organizeaza scenete cu nasterea Mintuitorului, iar copii primesc cadouri. Deasemenea, cei care organizeaza sceneta sint tineri care au libertatea sa-si lase imaginatia sa zboare. De aici si pina la blasfemie e cale lunga...

Si nu in ultimul rind mai am de adaugat ceva. Timp de vreo 30 ani eu am frecventat biserici mari si foarte mari, catolice. Ca asa s-a intimplat. Acum locuiesc intr-un oras mic, cu vreo 10 familii de catolici, iar biserica e foarte mica. De multe ori cind merg la biserica si ma pun in prezenta lui Dumnezeu, mi se pare ca sint prea aproape de El si ca ar trebui sa ma indepartez. De unde pretentia aceasta, a unor ortodocsi, ca numai in bisericile mici "ne simtim in apropierea Lui Dumnezeu". Nu aveti si voi, ortodocsii, biserici mari? Nu aceleasi ginduri de cunoastere si apropiere de Dumnezeu ne mina pe toti cind mergem la biserica? Analizam arhitectura sau il cautam pe Dumnezeu?
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 16:48:49
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Stimate Domnule Daniil,

Primul simbol pe care l-ati expus este o STEA IN 5 COLTURI, care am auzit ca ar fi simbol satanist. Al doi-lea simbol, daca o fi cu adevarat de pe fatada unei biserici catolice, este un simbol pe care nu l-am vazut in nici o biserica de-a noastra. ...

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Simbolul de mai sus este, în mod evident, o pentagramă.... Cavalerii creștini o considerau expresie a justiției lui Dumnezeu în lumea aceasta (victoria Binelui în lume), în special când Pentagrama circumscria capul unui țap.
....

deci un simbol satanist (nutucutu) ... folosit de cavalerii catolici (Mihnea Dragomir)

gura pacatosului ... adevar graieste

cat despre dimesiunile bisericilor ... eu ma simt bine intr-o biserica mica, intima, nu intr-o hala industriala; nu am zis ca esta e conceptia ortodoxa
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 17:04:03
Hector's Avatar
Hector Hector is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2009
Locație: Jungla poreclita Bucuresti
Implicit

Nu ar fi singura blasfemie. Dupa ce au renuntat la Liturghia Tridentina au aparut tot felul de astfel de slujbe catolice:
http://www.youtube.com/watch?v=HcnCGNdkHRY
http://www.youtube.com/watch?v=c5Tgt...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=nZ5it20gKqw
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 19:29:43
Senior Member

Implicit

Citat:
deci un simbol satanist (nutucutu) ... folosit de cavalerii catolici (Mihnea Dragomir)

gura pacatosului ... adevar graieste

cat despre dimesiunile bisericilor ... eu ma simt bine intr-o biserica mica, intima, nu intr-o hala industriala; nu am zis ca esta e conceptia ortodoxa
1.In primul rind dumneata nu ai vazut steaua in 5 colturi pe nici o biserica catolica si faci fortat o analogie, numai si numai cu scopul de a denigra
2.Ai facut analogie intre un pentagon si un semn in trei colturi, unul nu este egal cu altul, dar totusi fortezi lucrurile cu scopul de a denigra
3. Am dat cautare pe internet si nu am gasit nici un cavaler care sa fi folosit staua in 5 colturi. Poate de domnul Dragomir are dreptate, dar a facut si niste completari, referitor la felul cum este asezata steaua (am putea face analogie cu felul in care este asezata crucea), dar tu ai trecut sub tacere toate aceste detalii, numai si numai cu scopul de a denigra.
4.Nu are nici o importanta dimensiunea bisericii in care te simti bine, insa ne acuzi pe noi, catolicii, ca l-am putea cunoaste si descoperi pe Dumnezeu, intr-o biserica mare, tot numai si numai cu scopul de a denigra.

Concluzia este clara. Oricum ar fi sau orice ar face un catolic este rau si oricum ar fi sau orice ar face un ortodox este bine. Daca asta e opinia ta ti-o respect, insa nu sint de acord cu ea.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 19:43:39
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hector Vezi mesajul
Nu ar fi singura blasfemie. Dupa ce au renuntat la Liturghia Tridentina au aparut tot felul de astfel de slujbe catolice:
http://www.youtube.com/watch?v=HcnCGNdkHRY
http://www.youtube.com/watch?v=c5Tgt...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=nZ5it20gKqw
As vrea sa imi spuneti exact ce considerati dumneavoastra "blasfemie" in link-urile pe care ni le-ati aratat.

Ceea ce ne-ati aratat in primele poze, unde un individ imbracat intr-un mutunachi vine la niste copii, intr-o biserica catolica, pentru noi, catolicii, nu este considerat blasfemie. Daca acest lucru s-ar intimpla in biserica ortodoxa, daca un preot ar aduce un mos Craciun in biserica, conform caror criterii dumneavoastra spuneti ca e blasfemie?
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 19:46:01
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
1.In primul rind dumneata nu ai vazut steaua in 5 colturi pe nici o biserica catolica si faci fortat o analogie, numai si numai cu scopul de a denigra

...

ma opresc la prima propozitie ... citeste ce a scris Mihnea Dragomir mai sus... el este catolic ... nu are niciun interes sa minta
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 20:11:54
Senior Member

Implicit

Citat:
ma opresc la prima propozitie ... citeste ce a scris Mihnea Dragomir mai sus... el este catolic ... nu are niciun interes sa minta
Evident, concluzia pe care am tras-o in postul anterior e cea corecta. Am totusi o curiozitate, care de fapt sint mai multe:ati vazut vreodata, intr-o biserica ortodoxa, atit de multi copii deodata? Oare Dumnezeu se bucura ca lasam copii sa vina la EL, chiar daca intr-un "hangar", sau credeti ca-si intoarce fata de la noi pentru ca "hangarul" ar fi trebuit sa fie o biserica maramuresana? V-ati pus macar o secunda intrebarea, inainte de ai acuza pe catolici ca fac si ca dreg, ce ar trebui sa faceti voi, ortodocsii, astfel incit in bisericile voastre, perfecte ca arhitectura dupa cum spuneti, sa fie pline de copii? V-ati pus vreo secunda intrebarea ca, poate, ati avea de invatat cite ceva de la catolici in acest sens (iar aici ma refer la catolicii din fotografie, ca ei au reusit aceasta performanta, nu altii)?

Credinta fara fapte este moarta, dupa cum spune sf apostol Iacov. Iata ca catolicii, au mai facut o "fapta", e adevarat, cu aligatori verzi pe linga altar, dar au facut ceva. Eu multumesc celui care a pus aceste poze, asta inseamna ca se poate ca copii sa fie adusi la biserica!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
O noua blasfemie pregatita de presa , inainte de intrarea in Postul Mare ! cristiboss56 Generalitati 60 06.03.2012 21:09:11
O cantare ortodoxa - o blasfemie de fapt! mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 99 10.02.2011 13:23:22
Blasfemie redandrei90 Generalitati 35 26.01.2011 21:24:09
Liturghie pentru mine ,Liturghie pentru toti! strajeru Rugaciuni 32 23.06.2010 23:01:22
Sf Liturghie Annamarria Sfanta Liturghie 8 07.01.2007 15:09:59