Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.12.2010, 15:04:18
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Ba da, se poate interpreta si asa!

Eu am ezitat mult cu gandul sa deschid un topic pe aceasta idee si pana la urma am renuntat. Pericopele acestea legate de cina/nunta, m-au pus pe pe ganduri, nu de ieri, ci de prima data cand le-am citit si mult am staruit asupra lor.
De ce incepe pericopa evanghelica cu "Un om oarecare"? S-ar intelege cu totul altceva daca dintru inceput s-ar evidentia ca e vorba de Stapanul Tuturor si nu "un om oarecare". Din punctul meu de vedere incerc sa fac voia Stapanului chiar daca "pamantul" si "boii" si "femeia" fac parte din viata mea. Mi-e drag sa "cinez" cu El si sa-L primesc (atat cat trufia mi-o ingaduie) in sufletul meu.
Mergand mai departe, acceptam deci ca poate acolo este ceva ce mie imi scapa, dar mai apoi citeam: Ieși la drumuri și la garduri și silește să intre, ca să mi se umple casa. A sili pe cineva, implica a-l stramuta din drumul lui, iar asta inseamna ca omul nu este pregatit pentru cina, ci pentru acele catre care se indrepta.
In Matei - 22 pericopa este nuantata altfel si acolo se specifica clar ca e vorba de Imparatul care invita pe toti la nunta si fiecare se scuza asa cum vedem la Luca. Dar finalitatea apare astfel:
9. Mergeți deci la răspântiile drumurilor și pe câți veți găsi, chemați-i la nuntă.
10. Și ieșind slugile acelea la drumuri, au adunat pe toți câți i-au găsit, și răi și buni, și s-a umplut casa nunții cu oaspeți.
11. Iar intrând împăratul ca să privească pe oaspeți, a văzut acolo un om care nu era îmbrăcat în haină de nuntă,
12. Și i-a zis: Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? El însă a tăcut.
13. Atunci împăratul a zis slugilor: Legați-l de picioare și de mâini și aruncați-l în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
14. Căci mulți sunt chemați, dar puțini aleși.

In mintea mea limitata, imi inchipui ca este vorba de cei care gasesc in biserica, nu "cina" sau "nunta" la care au fost invitati (sau siliti) sa participe, ci o noua modalitate de a sminti pe altii sau de a-si manifesta gandurile viclene. Cine nu e fost deranjat in timpul sfintei liturghii, ori de un cersetor mai mult decat insistent, ori de cate un vorbaret, ori de cate cineva care miroase de nu poti sta in jurul lui pe o raza de cativa metri patrati? Presupun ca aici fac trimitere cele doua pericope ale sfintilor apostoli Luca si Matei. Textul in sine poate parea ciudat, daca dorim sa analizam ce inseamna "om oarecare" sau "a sili", dar pana la urma totul se reduce la acel bun simt fara de care nu poti participa la cina/nunta!
Și pe mine mă intriga această pericopă evanghelica și nici nu prea o înțeleg.
Deci:au fost invitați la nuntă doar anumiți oameni.Aceștia au gasit felurite scuze pentru a nu veni.
Daca ar fi venit nu mai era nevoie să fie poftiți alții dar din păcate (sau din fericire )pentru noi toți,aceștia au refuzat sub diferite pretexte .
Până aici nimic nu-mi este neclar.nedumerirea începe abia atunci când,stăpânul care spusese să iasă în drum și să cheme pe oricine după ce masa s-a completat i-a spus unuia dintre cei poftiți ca nu are haina de nunta?!
Poate cineva(dacă se poate un preot sau teolog) să-mi explice aceasta?
Este oare vorba de acei care se împărtășesc cu nevrednicie ?

Last edited by dorinastoica14; 13.12.2010 at 15:06:57.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2010, 15:10:09
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Daca ar fi venit nu mai era nevoie să fie poftiți alții dar din păcate (sau din fericire )pentru noi toți,aceștia au refuzat sub diferite pretexte .
După ce au venit niște oameni, a zis să mai cheme pt. că erau locuri libere, deci oricum i-ar fi chemat și pe ceilalți, chiar dacă primii acceptau.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2010, 15:11:13
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de camy_d Vezi mesajul
Și eu vreau să știu cum îi întoarcem pe oameni la credință, e plin de necredincioși în jurul meu și pe niciunul nu l-am schimbat.
Cred ca unele lucruri se intampla dincolo de puterea noastra de intelegere. Insasi Sfanta Scriptura este presarata cu idei paradoxale. la un moment dat Mantuitorul raspunde unuia dintre apostoli care intreba de ce le vorbeste oamenilor in pilde: "Ca sa nu inteleaga si astfel sa se indrepte!"
"Samanta semanatorului" poate cadea in drum sau in pamant prielnic. Desi toti avem ochi si urechi, nu fiecare dintre noi este sortit sa "auda" si sa "vada" tot ce Dumnezeu ne ofera in fiecare clipa. Poate cel mai greu ne este cand cei foarte dragi noua primesc Cuvantul Adevarului precum "nuca-peretele". Nu are nici un fel de aderenta si tu plangi in sufletul tau ca viata lor este o continua sminteala desi pentru ei tu esti cel "dus cu capu'"!
Reply With Quote
Vechi 13.12.2010, 15:18:28
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Problema este ca majoritatea refuza participarea la Cina Domnului care este scopul fiecarei Sfinte Liturghii. Mergem la biserica, suntem invitati sa ne apropiem, dar noi Il refuzam pe Hristos invocand diverse motive si ignorandu-i pe Sfintii Parinti care ne indeamna si ei sa facem asta cat mai des posibil. Vom da seama pentru orice lucru gresit, incusiv pentru ca refuzam sa ne impartasim unii cu altii prin Trupul Lui care este Biserica, la fiecare dumnezeiasca Liturghie - daca se poate.
Sfantul Nicolae Cabasila incepe asa "Tâlcuirea dumnezeieștii Liturghii":

CAPITOLUL I

Despre scopul Sfintei Liturghii în general

Savârsirea Sfintei Liturghii are ca obiect prefacerea darurilor în
dumnezeiescul Trup si Sânge, iar ca scop sfintirea credinciosilor, care, prin
acestea, dobândesc si înlesnesc împlinirea acelui efect si acelui scop, sunt
rugaciunile, cântarile, citirile din Sfânta Scriptura si, în general, toate cele ce se
savârsesc si se rostesc, cu Sfânta rânduiala, înainte si dupa sfintirea darurilor.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2010, 15:43:13
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
stăpânul care spusese să iasă în drum și să cheme pe oricine după ce masa s-a completat i-a spus unuia dintre cei poftiți ca nu are haina de nunta
Este reactia care-am avut-o si eu de la inceput si de aceea am staruit mai mult asupra ei. Textul pare paradoxal fiindca se contrazice de multe ori, nu o data. Pentru ca nu inteleg de ce ma mai chemi, de ce ma mai silesti, daca ma trimiti unde ma trimiti? Lasa-ma-n durerea mea, ca nu eu m-am autoinvitat!
Eu inteleg de aici ca omul crestin, care reuseste in final sa-si duca crucea lui cu smerenie, va avea bucurii neasemuite in viata vesnica, ceea ce nu la fel se intampla cu cei care nu sunt crestini. Acestora nu li se cere, dar nici nu li se da!
Pana la urma, daca omul vegheaza si este pregatit cu candela si ulei din belsug (lumina credintei si invatatura sfintilor parinti) pentru cand va veni Mirele, nu trebuie sa ne mai gandim la o alta "haina" fiindca presupun ca despre credinta si intelepciune este vorba in pericopa!
Reply With Quote
Vechi 13.12.2010, 15:45:34
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
Cred ca unele lucruri se intampla dincolo de puterea noastra de intelegere. Insasi Sfanta Scriptura este presarata cu idei paradoxale. la un moment dat Mantuitorul raspunde unuia dintre apostoli care intreba de ce le vorbeste oamenilor in pilde: "Ca sa nu inteleaga si astfel sa se indrepte!"
"Samanta semanatorului" poate cadea in drum sau in pamant prielnic. Desi toti avem ochi si urechi, nu fiecare dintre noi este sortit sa "auda" si sa "vada" tot ce Dumnezeu ne ofera in fiecare clipa. Poate cel mai greu ne este cand cei foarte dragi noua primesc Cuvantul Adevarului precum "nuca-peretele". Nu are nici un fel de aderenta si tu plangi in sufletul tau ca viata lor este o continua sminteala desi pentru ei tu esti cel "dus cu capu'"!
Ai dreptate Culai !
Chiar ieri mi s-a întâmplat când am încercat să vorbrsc despre credință să fiu privită ca o "ciudată" de către majoitatea.Unii taceau dar cei mai mulți au sarit cu gura pe mine să mă combată și să-mi demonstreze că sunt dusă rău de tot,demodată și depășita de evenimente.(era vorba despre actele biometrice)
Reply With Quote
Vechi 13.12.2010, 15:47:41
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
Este reactia care-am avut-o si eu de la inceput si de aceea am staruit mai mult asupra ei. Textul pare paradoxal fiindca se contrazice de multe ori, nu o data. Pentru ca nu inteleg de ce ma mai chemi, de ce ma mai silesti, daca ma trimiti unde ma trimiti? Lasa-ma-n durerea mea, ca nu eu m-am autoinvitat!
Eu inteleg de aici ca omul crestin, care reuseste in final sa-si duca crucea lui cu smerenie, va avea bucurii neasemuite in viata vesnica, ceea ce nu la fel se intampla cu cei care nu sunt crestini. Acestora nu li se cere, dar nici nu li se da!
Pana la urma, daca omul vegheaza si este pregatit cu candela si ulei din belsug (lumina credintei si invatatura sfintilor parinti) pentru cand va veni Mirele, nu trebuie sa ne mai gandim la o alta "haina" fiindca presupun ca despre credinta si intelepciune este vorba in pericopa!
Oare Mântuitorul se referea la cei de altă credință?

Last edited by dorinastoica14; 13.12.2010 at 15:51:11.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2010, 16:15:54
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
Oare Mântuitorul se referea la cei de altă credință?
Cred ca se refera la "sansa" pe care doar cei care intamplator trec la un moment dat printr-o anumita raspantie de drumuri (intamplator?? ce e intamplarea in viata omului, oare?) si care ar trebui sa dea slava lui Dumnezeu pentru privilegiul de a fi invitati la o astfel de "cina". Paradoxul este ca omul, in prostia lui, NU STIE cine il invita si pare iritat ca cineva indrazneste sa-i tulbure viata. Daca omul ar sti, daca i s-ar deschide mintea de pe urma, daca ar putea prevedea ca invitatia nu e una oarecare, ci biletul de intrare in Imparatia Cerurilor, probabil ar proceda altfel. Dar ce stie el de Imparatia Cerurilor, daca nu i s-a spus, daca nu a auzit pe nimeni venind de acolo cu poze, cu filme, cu parfumuri, cu fructe, cu mp3 ceva?... E de plans, dar pur si simplu nu poti convinge si nu poti sili pe nimeni decat intr-un singur fel: staruind in rugaciune. Abia atunci, Dumnezeu se va indura si-i va ridica ceata de pe ochi, si cantecul sirenelor din urechi!... Tocmai de aceea se face intotdeauna apel la puterea de a ne ruga unii pentru ceilalti si nu numai pentru noi si grijile noastre. Noi suntem subiectivi si orbi. Dar cei ce se roaga pentru noi, vad altfel lucrurile si stiu mai bine sa ceara, si ca atare chiar sunt mai lesne ascultati.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2010, 16:21:09
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Implicit

Citat:
Ai dreptate Culai !
Chiar ieri mi s-a întâmplat când am încercat să vorbrsc despre credință să fiu privită ca o "ciudată" de către majoitatea.Unii taceau dar cei mai mulți au sarit cu gura pe mine să mă combată și să-mi demonstreze că sunt dusă rău de tot,demodată și depășita de evenimente.(era vorba despre actele biometrice)
Nu am fost jignită până acum, dar mă enervează că nu știu ce trebuie să fac, deși poate că aș putea face ceva pentru cei rătăciți. Dacă dau și eu socoteală pentru ei la Judecată?
Reply With Quote
Vechi 13.12.2010, 18:00:39
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de camy_d Vezi mesajul
Nu am fost jignită până acum, dar mă enervează că nu știu ce trebuie să fac, deși poate că aș putea face ceva pentru cei rătăciți. Dacă dau și eu socoteală pentru ei la Judecată?
Desi am vazut multe opinii si pe-aici pe forum, eu raman la parerea ca trebuie sa ne rugam si pentru cei mai pacatosi. Unii sustin ca nu avem voie sa ne rugam pentru cutare care e betiv, cutare ca e desfanat, cutare ca e ratacit sau injura sau e ateu si tot asa. Din pacate ajungem sa facem iarasi legile noastre si nu pe cele ale lui Dumnezeu. Mantuitorul a apreciat intotdeauna staruinta in rugaciune, si chiar daca initial a spus ca nu trebuie sa se dea din painea fiilor la caini, pana la urma orice rugaciune, ajunge sa fie ascultata. Este unicul fel de a ajuta cu adevarat pe cineva sa se indrepte. Mai bine decat Dumnezeu, nimeni nu stie cum sa-l faca pe om sa se indrepte!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iarta-ma ! dorinastoica14 Pocainta 88 31.12.2012 16:21:13
Dumnezeu iarta dar nu uita ladyanda Generalitati 22 06.06.2011 21:05:52
imi cer scuze Mtcrysty17 Generalitati 11 26.09.2010 17:20:53
Primarul Radu Mazăre: Îmi cer scuze dacă am ofensat pe cineva Anca-Miha Generalitati 25 29.07.2009 01:48:03
Doamne iarta militari BogdanBogdan Generalitati 18 22.03.2008 20:29:18