Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.01.2011, 11:37:46
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Uneori, cand am intrebat 'cand se rezolva aceasta problema?', mi s-a raspuns: "La Sfantu'Asteapta". Spun ca si aceasta expresie este neadevarata, pentru ca sfantul nu intarzie sa-ti raspunda atunci cand ii ceri ceva cu credinta si incredere in ajutorul sau. Sa fie oare imprumutata de la faptul ca sfantul nu raspunde cererilor care nu sunt necesare pentru mantuire si de aici indelunga asteptare si expresia "La Sfantu'Asteapta"?
Reply With Quote
Vechi 11.01.2011, 11:45:45
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Uneori, cand am intrebat 'cand se rezolva aceasta problema?', mi s-a raspuns: "La Sfantu'Asteapta". Spun ca si aceasta expresie este neadevarata, pentru ca sfantul nu intarzie sa-ti raspunda atunci cand ii ceri ceva cu credinta si incredere in ajutorul sau. Sa fie oare imprumutata de la faptul ca sfantul nu raspunde cererilor care nu sunt necesare pentru mantuire si de aici indelunga asteptare si expresia "La Sfantu'Asteapta"?
Cred că expresia este asemănătoare vorbei latine "Ad calendas graecas" (la calendele grecești). Precum nu există calende grecești, aidoma și Sf. Așteaptă.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2011, 13:22:35
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Cred că expresia este asemănătoare vorbei latine "Ad calendas graecas" (la calendele grecești). Precum nu există calende grecești, aidoma și Sf. Așteaptă.
In completarea a ceea ce ai spus tu, o alta expresie echivalenta cu ad calendas graecas si cu Sf. Asteapta e si "Pastele Cailor" care din pacate a intrat mult in limbajul comun desacralizand sensul profund sacru al termenului „Paste”, care n-are nici o treaba cu caii.

AFAIK, expresia "La Pastile Cailor" se trage de prin Transilvania, unde, existand o componenta multietnica si religioasa, sarbatoarea Invierii Domnului are loc la date diferite pt. romani si unguri.
Concret, cand erau "Pastile unguresti" romanii cereau de la maghiari caii ca sa-si lucreze pamantul, iar cand venea randul "Pastilor romanesti", romanii le imprumutau caii maghiarilor.
Si de aici, expresia " Pastele Cailor" cu semnificatia de niciodata, ca bietii de ei nu se odihneau nici de Pasti.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2011, 13:59:23
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

"Ce'i frumos si lui Dumnezeu ii place."

Expresie folosita adesea ca batjocura si acoperire a propriilor pacate... care mai sunt si luate in ras.

Este adevarat ca ce este frumos vine de la Dumnezeu si Ii place, dupa cum este firesc.
Insa "frumusetea" pe care o vede omul este adesea spre desfranare sau spre vreun alt asemenea pacat.

"Nu vorbi de lucruri sfinte."

Expresie folosita aproape pentru orice lucru asupra caruia se cauta a se atrage atentia, ca fiind foarte valoros.

Spre exemplu, cand cineva e foarte infometat, iar un altul de langa el incepe a vorbi despre friptura si alte mancaruri alese.
Atunci, cel infometat ii poate spune celui de'al doilea: "Nu vorbi de lucruri sfinte."

Reply With Quote
Vechi 11.01.2011, 14:03:01
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
Limbajul "din popor" nu se va schimba doar pentru ca unora ca dumneata nu le prieste. Cand am spus ca limba e un organism viu, am vrut sa spun ca se dezvolta de la sine, independent de dorinta Academiei sau cea a unor vorbitori pudici.

Ce-ar fi acum ca tiganii sa protesteze pentru interzicerea expresiei "a se ineca ca tiganul la mal"? N-ar fi ceva artificial, impus? Limba e un organism rezistent la astfel de ingerinte ce vor sa-i schimbe cursul.

Daca poporul roman e un popor de oameni carora le place sa injure sau sa aiba un oarecare dispret fata de divinitate, acest lucru se va regasi in limba de toate zilele. Limba este expresia noastra si a cenzura limba e ca si cum ai trata simptomele unei infectii. Infectia ramane, febra dispare temporar.

Problema nu e in felul in care alegem sa ne exprimam, ci mai degraba in felul in care intelegem si alegem sa ne traim viata.
Ca lingvista sunt de acord: nu te poti opune unui fenome atat de major ca o limba vie.
Ideea este nu sa interzici o expresie, ci ca persoanele care nu sunt de acord cu o anumita expresie sa nu o foloseasca. Prin felul in care vorbim promovam, sau nu, anumite idei.
Vechi 11.01.2011, 14:04:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Cred ca mai degrabaeste o expresie glumeata de genul 'la Pastele Cailor' - pentru ca nici un sfant nu se numeste Asdteapta, si nici caii nu au Paste.
Vechi 11.01.2011, 14:20:07
Melissa
Guest

Implicit Si totusi exista Pastele Cailor...

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
"Pastele Cailor" care din pacate a intrat mult in limbajul comun desacralizand sensul profund sacru al termenului „Paste”, care n-are nici o treaba cu caii.

AFAIK, expresia "La Pastile Cailor" se trage de prin Transilvania, unde, existand o componenta multietnica si religioasa, sarbatoarea Invierii Domnului are loc la date diferite pt. romani si unguri.
Concret, cand erau "Pastile unguresti" romanii cereau de la maghiari caii ca sa-si lucreze pamantul, iar cand venea randul "Pastilor romanesti", romanii le imprumutau caii maghiarilor.
Si de aici, expresia " Pastele Cailor" cu semnificatia de niciodata, ca bietii de ei nu se odihneau nici de Pasti.

Cand are loc Pastele Cailor?

Pastele Cailor este sarbatorit in ziua de Inaltarea la Cer a Mantuitorului, adica in joia din saptamana a sasea de dupa Pasti. Spre deosebire de alte sarbatori, Pastele Cailor nu are o data fixa, aceasta fiind influentata de data serbarii Pastilor. Probabil ca si din aceasta cauza a luat fiinta vorba "la Pastele Cailor", insemnand o data nestiuta inca, fara o zi exacta in calendar.
http://www.crestinortodox.ro/datini-...sul-91072.html
Reply With Quote
Vechi 11.01.2011, 15:17:40
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Cand are loc Pastele Cailor?

Pastele Cailor este sarbatorit in ziua de Inaltarea la Cer a Mantuitorului, adica in joia din saptamana a sasea de dupa Pasti. Spre deosebire de alte sarbatori, Pastele Cailor nu are o data fixa, aceasta fiind influentata de data serbarii Pastilor. Probabil ca si din aceasta cauza a luat fiinta vorba "la Pastele Cailor", insemnand o data nestiuta inca, fara o zi exacta in calendar.
http://www.crestinortodox.ro/datini-...sul-91072.html

Din pacate, eroarea persista la romanii dispusi sa creada orice legenda suspecta.
NU EXISTA PASTILE CAILOR!
Exista doar vorba, expresia gresita atasata unei sarbatori sau festival sau targ, talcioc, balci, zi-i cum vrei, careia i s-a dat FRAUDULOS numele PASTI.
Din combinatii de genul asta, se nasc eresurile si superstitiile care nu aduc decat deservicii Ortodoxiei. Traditia populara romaneasca nu-i totuna cu Sf. Traditie care e universala.

cuvantul PASTI inseamna trecerea ontologica de la moarte la INVIERE, pe care Hristos a facut-o pentru oameni, nu pt. cai. IMHO.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2011, 18:40:00
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

"Cine-i are sa-i traiasca, cine nu, sa nu-si doreasca". Cum poti spune cuiva ca e bine sa nu aiba copii? Stiu ca sunt si cazuri de suferinte aduse de copii parintilor, dar de la cateva cazuri, sa ajungi sa faci o zicala cu larga circulatie, e semn de boala.
Reply With Quote
Vechi 08.02.2011, 14:33:29
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

"Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus". Acest proverb suna a predestinatie - indiferent ce faci, faci in virtutea a ceea ce a hotarat Dumnezeu.
Reply With Quote
Răspunde