![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Imi vine greu sa ma rog doar pentru mine. Sau doar pentru familia mea. Mi se pare ca e un act aproape egoist cand spun "miluieste-ma", "iarta-ma", "mantuieste-ma", "ajuta-ma". Drept care, cand particip la Sfanta Liturghie, inteleg raspunsul "Doamne miluieste!" ca "Doamne miluieste-ne!".
Pentru ca ortodoxia inseamna de fapt comuniune, inseamna NOI. Noi toti, ca parti diferite ale aceluiasi Trup, care este Biserica. Noi toti trebuie sa fim una, prin intermediul Lui Hristos-Domnul. Intreaga Liturghie este plina de rugaciuni in care pronumele "noi" este prezent peste tot, iar pentru mine asta este un lucru fundamental de inteles si de constientizat de fiecare data cand ne rugam, chiar si in particular. Mai mult, trebuie sa ne rugam si pentru eterodocsi (pentru ei, nu impreuna cu ei). Sa ne rugam pentru cei aflati in aceeasi situatie grea, spre exemplu: cand suntem ispititi de ganduri rele sa ne rugam pentru toti cei care sunt incercat de aceeasi ispita; cand mergem la lucru dimineata si ne rugam sa ne ajute Dumnezeu, sa ne gandim la toti oamenii de pe pamant care merg si ei la lucru dimineata; cand avem vreo problema de sanatate, iata ca putem sa gandim in rugaciune si la altii care sufera de aceeasi boala samd. Da, pacatosi suntem, insa si intentia conteaza. Macar si putina iubire de la unii pentru altii pentru Dumnezeu poate ca inseamna mult.