Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.07.2012, 23:57:01
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Vechi 15.07.2012, 09:24:29
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Ei lasati, nu va obositi degeaba. Nu am scris pentru dvs. In nici un caz nu ma asteptam sa gustati textul meu. Ar fi trebuit sa aveti alta copilarie, alt orizont, alti oameni semnificativi in viata dvs., alte experiente cruciale care sa va educe nazuinta spre fericire s.a.m.d.
Domnule Zaharia, e loc pe lumea asta pentru amandoi. Apreciez daca ajungem la un consens constructiv: eu nu ma bag peste exercitiile dvs. ortodoxe, dvs. va rog sa nu va faceti fiere neagra din pricina mea. E loc sub Soare pentru amandoi,pentru modul fiecaruia de a concepe si trai Ortodoxia si va propun sa nu ne calcam pe bataturi. In definitiv, aici pe forum fiecare isi alege topicul, opiniile, amicii.

Ca nu pricepeti o iota din anumite lucruri, este evident si nu pot decat sa va depling. Ca sunteti agresiv, sarcastic si secut atunci cand nu pricepeti si ca nu aveti bunul simt minimal ca sa va abtineti de la comentarii rautacioase, iarasi pricep: sunt doctor de nesimtiti si ciudati. Asta imi e trista si dubioasa specializare. Unii trebuie sa faca si asta, dupa cum medicii si cadrele medicale in general trebuie sa ia contact cu toate scarboseniile trupului.

Va rog sa ne respectam reciproc neplacerea fiecaruia de a se intalni cu celalalt, daca altceva mai bun nu suntem in stare sa facem.

Happyologia, daca veti citi vreodata vreun studiu din domeniu, nu este un demers de rafinare a gadilaturilor, ragaiturilor si altor lucruri asemenea. Este o sistematizare a demersurilor oamenilor de a obtine sentimentul plenitudinii vietii. Iar acest seniment este cel mai bine trait de ortodocsi, in caz nu ati remarcat. In starea cvasipermanenta de bucurie duhovniceasca, insotitoare nelipsita a procesului indelungat al pocaintei.
Ca sunteti ursuz si nesuferit ca fire, nu e neaparat o virtute. Dimpotriva!
Dar sa ma iertati, totusi. Eu nu va port pica, doar ca intelegeti ca nu trebuie sa fim toti ca dvs. Unii sunt altfel, chiar opusi in privinta unor caracteristici personale.
Cititi, totusi, Jurnalul Fericirii, al lui N. Steinhardt precum si orice alta carte de zidire sufleteasca. Iar de va veti bucura, sa stiti ca incepe sa adie un firicel de fericire. Nu-l strangulati!
Domnul sa ne miluiasca!
Raspunsul dvs. ma surprinde mult , dar sa facem cum spuneti , ca sa ne fie bine si sa fim fericiti !
Ma gindesc insa ca peste 2 saptamini nu va fi nevoie sa ne lasam loviti de smerenia fatarnica cerindu-ne iertare reciproc si caindu-ne formal pt. faptele noastre in vederea unei fericite inselari de a ne marturisi , de a fi impacati cu toti cei carora le-am gresit, ca astfel sa ne putem impartasi cu foc !
Am mai trecut prin asta si am crezut ca este o scapare, o neatentie sau cel mult o gluma nelatimpul si locul ei .
Pe viitor cred ca nu se va mai intimpla asa , cel putin din partea mea !

NB: Domunle doctor... va doresc bucurie si fericire indiferent cum o obtineti si de unde !
Iara pe mine va rog sa ma iertati !
Vechi 15.07.2012, 14:28:21
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
mi-am reamint ca in Scriptura se vorbeste f. rar despre Fericire.
ce intelegeti ca este teologia ortodoxa !
V-ati reamintit prost, catastrofal de prost... IN TOATA SCRIPTURA ESTE VORBA NUMAI SI NUMAI DESPRE FERICIRE. Despre modul in care Tatal nostru Cel din Ceruri ne cheama mereu la Fericirea de a fi copiii Lui. Prin mii si mii de Legaminte de Dragoste, mereu reinnoite de El, mereu tradate de noi, oamenii.
Iata, pe cerul albastrit de dupa ploaie, senin precum sunt ochii copiilor dupa plans, curcubeul ne reaminteste ca Cineva Acolo Sus ne iubeste. Si, iubindu-ne, fireste ca ne voieste fericiti. Toata suflarea este chemata la fericire! Nu doar in ceruri ci si pe pamant. Pentru ca Tatal nostru Fericit Este. Doar nu vi-l inchipuit pe Dumnezeu nefericit, trist, plangacios, jeluindu-se si necajindu-se ca si-a bagat dracu coada in treburile Lui... Sper ca nu asa Il vedeti, in ortodoxia pe care v-o imaginati...

Ca si Scriptura, iata ce cred, nu doar ca inteleg, ca este Teologia Ortodoxa: cel mai bun leac pentru nefericire, cel mai bun indreptar pentru accesul oamenilor la Fericire, incepind cu viata aceasta de aici. V-o spune un om care este foarte fericit, inmajoritatea timpului, desi la suprafata pare ingandurat, abatut, indurerat etc. Intrucat la suprafata el lupta cu mizeriile si scarbele din viata lui, insa inlauntrul sufletului simte liniste, caldura, pace. Pe scurt, chemarea Fericirii.

Unii insa, care si-au facut in mintea lor un film original privind Ortodoxia, care scotomizeaza permanent mizeriile existentei si se hranesc, adictivi nevoie mare, doar cu sentimente negative, care ii privesc suspiciosi pe semeni, care se tin la incruntare si mohoreala, acesti bolnavi sufleteste nu doar ca habar n-au ca fericirea exista, dar se screm, invidiosi si mizantropi, sa ii nefericeasca si pe ceilalti.

Eu vad ortodoxia mai relaxat, mai a la lejer (adica nu crispat, schimonosit, incruntat si ortodoxist). Nu-i vorba, as voi sa traiesc precum scumpii mei Antonie, Isaac, Maxim, Paisie, Nicodim, Parascheva, Maria Egipteanca etc. Insa imi cunosc masura si locul, dupa cum am simtamantul fin ca menirea mea in lumea aceasta unde imi tarasc oasele si umbra e cu totul alta decat sa fiu morocanos si mizantrop. Iaca mie imi place sa rad, sa dansez, sa citesc si sa scriu poezii, sa imi sarut nevasta, sa imi port copiii pe umeri, sa joc sah (mai rar table), sa joc fotbal, sa glumesc, sa mai beau cate o bere sau un pahar de vin bun (fie si o data pe luna sau pe an), iar astea toate nu sunt miezul fericirii mele, insa au rostul lor in chivernisirea Fericirii.

Ortodoxia este cea mai virila forma de exprimare a urcusului spre Fericire, tocmai prin "reteta" oferita de Biserica. Insa aceasta reteta e atat de prost inteleasa de unii, care au ramas cu convingerea ca a fi mohorat, sectar si adeseori rautacios inseamna a fi un bun crestin. Cu totul dimpotriva stau, de fapt, lucrurile!

In definitiv, ce este happyologia?
O preocupare veche, o stiinta noua, de fapt o sinteza din stiinte, filosofii, teologii.
Nu aduce nimic nou, nu inventeaza America, ci strange laolalta diverse contributii ale omenirii si ale Bisericii pentru a sprijini efortul fiecarui om spre Fericire. Intrucat oamenii sunt multi, sunt variati, si chiar intre sfintititii slujitori sunt o droaie de diferente personale (desi toti marturisesc acelasi Crez si se straduiesc sa urmeze aceeasi randuiala sfanta).
E firesc ca noi care traim in lume, iar nu in manastire, sa avem si unele preocupari lumesti. Asta nu inseamna automat ca nu suntem buni crestini daca nu ne purtam cu acrivie mare asemenea celor din manastiri. E lucru stiut: noi avem o randuiala, ei au alta. Cine amesteca randuielile (ca mai sunt unii prin manastiri care isi permit elemente de randuiala lumeasca, precum sunt unii prin lume care se falesc isteric si fatarnic cu randuieli manastiresti) e vadit in inselare. E doar rebel, in fond, se impotriveste, fiind sub ispita de dreapta (pentru cei din lume) sau de stanga (pentr cei din manastire). Sau e doar un nefericit care isi inchipuie ca si-a asigurat de-a moaca o mie de sedinte de psihanaliza. Regret sa dau iar vestea proasta: cine nu si-a facut psihoterapia, mai mult incurca treburile prin Biserica decat face vreo branza. Degeaba subestimati locul si rolul (modeste dar semnificative) ale psihoterapiilor si consilierii. Prin aceasta nu faceti decat sa va intariti statutul de pacient cronic si necompliant la terapie, adica va sapati sigur groapa, din pacate. Eu nu pot decat sa ma mahnesc mult, vazind cum isi croieste drum boala prin semeni (desigur si prin mine, dar sunt cu ochii larg deschisi si mai rog si pe altii sa ma atentioneze acolo unde am zone de orbire) si cum acestia se tin tare in sindromul Stockholm de care vorbeam in alt topic. Dar ce pot face?... Iaca fac ce se vede si inca ceva care nu se vede (dar poate se aude)...

Sutem haraziti la Fericire. Evident ca drumul cel mai drept, calea cea mai grea si mai directa, ingusta si plina de pericole, este cea pe care ne-o arata Mantuitorul si Biserica. Departe de mine sa contest acest lucru, vai de fesul si palariile mele.
Insa bulibaseala e atat de mare cand se apuca lumea de urcus, dupa cum se vede si aici pe forum, incat nu strica niciodata sa ne amintim ca:
1) Stiintele (inclusiv psihologia) nu sunt adversarii Teologiei, ci instrumente colaterale, cu rol secundar, puse la indemana omului pentru o viata implinita. Marele merit al stiintei cred ca este seriozitatea cu care inainteaza si testeaza ipoteze in diverse campuri ale existentei. Ipoteze care, in ultima instanta, nu sunt altceva decat moduri ale omului de a desfasura aventura cunoasterii si de a se folosi de o parte din dumnezeiasca Creatie.
2) Filosofia nu este dusmana stiintelor si a Teologiei. Dimpotriva, cu eforturi adeseori colosale, ganditorii ordoneaza si reordoneaza datele obtinute in cunoastere de catre oameni, rezuma, reflecteaza critic si evalueaza etc.

Despre Teologie nu mai spun nimic, ca doar am spus destul in aste peste 1000 de postari de aici de pe forum. De voieste careva sa vada cum vad teologia, nu are decat sa rasfoieasca postarile mele. Desi nu cred ca are nimic nou de aflat, atata doar ca ar putea sa sesizeze, asa incat sa nu mai intrebe iar si iar acelasi lucru, cum vad eu Teologia. Ca tot teologul, cum altfel, ca tot rugatorul ortodox, ca toata lumea de pe la noi, romaneste. Cu nuante si tuse personale, caracteristice mie, ca sunt si ma cheama ioan cezar iar nu Petru Valentin sau Maria Ploaie.

Last edited by ioan cezar; 15.07.2012 at 15:46:02.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2012, 15:49:30
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Pai bine fratilor! V-ati dat prietenii mei de atatea ori pe aici, m-ati uns cu vorbe frumoase si cand colo, iata, pe la spate, va infruptati impreuna...
Pai bine, daca s-a deschis, precum vad, o carciuma sau un fast-food aici pe forum, tocmai pe mine ati omis sa ma anuntati?

Va iert, daca imi pastrati un rand de pufuleti cu sare si-un pahar de vin ros, fie si la toamna cand or fi gata nucile (pe astea le dau eu, din nucul de la tara).
Reply With Quote
Vechi 15.07.2012, 19:33:09
antoniap
Guest

Implicit

Fericirea poate fi privita din unghiuri diferite: lumesc si duhovnicesc.

Una este fericirea omului care cauta stiinta care sa-i procure niste retete ale fericirii si alta este fericirea cea adevarata a despatimitului care se bucura din plin de darurile Sfantului Duh.

Fericirile

Last edited by antoniap; 15.07.2012 at 19:36:43.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2012, 20:20:36
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
Pai bine fratilor! V-ati dat prietenii mei de atatea ori pe aici, m-ati uns cu vorbe frumoase si cand colo, iata, pe la spate, va infruptati impreuna...
Pai bine, daca s-a deschis, precum vad, o carciuma sau un fast-food aici pe forum, tocmai pe mine ati omis sa ma anuntati?

Va iert, daca imi pastrati un rand de pufuleti cu sare si-un pahar de vin ros, fie si la toamna cand or fi gata nucile (pe astea le dau eu, din nucul de la tara).

Sper sa ma ierti ca sunt offtopic(ca mai intotdeauna :)

Iconul pe care l-a postat Dl. Mihai Dragomir semnifica ca se aseaza cu floricele de porumb sa vizioneze schimbul de pareri dintre dvs si Dl.Zaharia2009,exact cum te pregatesti pt un film...
Acum nu stiu ce simboliza tapul de bere...probabil ca unii prefera berea la film in locul floricelelor?Tot ce se poate :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 15.07.2012 at 20:34:11.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2012, 21:36:59
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile Fapt divers

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Sper sa ma ierti ca sunt offtopic(ca mai intotdeauna :)

Iconul pe care l-a postat Dl. Mihai Dragomir semnifica ca se aseaza cu floricele de porumb sa vizioneze schimbul de pareri dintre dvs si Dl.Zaharia2009,exact cum te pregatesti pt un film...
Acum nu stiu ce simboliza tapul de bere...probabil ca unii prefera berea la film in locul floricelelor?Tot ce se poate :)
N-ai intuit nici de asta data , caci virtualul este inselator , amagitor . . .
( ma refer strict la persoana mea ) : 1- nu ma ma uit la filme de prin anul 1994 , iar bautura preferata este :a) cafeaua
b) sunatoarea ;
c)pelinul ;
d)rostopasca ;
e) Pepsi -Cola ( ceva mai rar )

Sa fi fericita precum Ioan zice , inteleapta precum Zaharia prooroceste !
Sa fi iubita si mai ales sa iubesti mult , curat si sincer !

N.B. : "berea " virtuala era pentru Mihnea , pentru a-i aluneca usor si lin floricelele , caci tare rau e cand si mananci si ai complet alte si alte preocupari !
Deci , mare atentie la internet , la toate cele ce te inconjoara . . . !

Last edited by cristiboss56; 15.07.2012 at 21:42:54.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2012, 21:42:52
myself00 myself00 is offline
Banned

Data înregistrării: 10.03.2012
Locație: Câmpulung muscel
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru myself00
Implicit

Citat:
N-ai intuit nici de asra data , caci virtualul este inselator , amagitor . . .
( ma refer strict la persoana mea ) : 1- nu ma ma uit la filme de prin anul 1994 , iar bautura preferata este :a) cafeaua
b) sunatoarea ;
c)pelinul ;
d)rostopasca ;
e) Pepsi -Cola ( ceva mai rar )

Sa fi fericita precum Ioan zice , inteleapta precum Zaharia prooroceste !
Sa fi iubita si mai ales sa iubesti mult , curat si sincer !
you talked me down...!!!
Reply With Quote
Vechi 15.07.2012, 21:49:09
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Smile

Citat:
imi pastrati un rand de pufuleti cu sare si-un pahar de vin ros, fie si la toamna cand or fi gata nucile (pe astea le dau eu, din nucul de la tara).
Pai , draga Ioane , ai uitat un amanunt extrem de important : am doua hectare de vie la Focsani ( feteasca ; ceasla si otonel ) , sunt producator , dar extrem de rar consumator , din simplul motiv ca orice gust pe baza de alcool imi provoaca dureri mari de cap . . . Ce afacere fac daca beu si iau apoi o folie de Antinevralgic ? Mai pot fi eu oare fericit astfel ?

Last edited by cristiboss56; 15.07.2012 at 21:51:16.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2012, 22:07:34
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Ce afacere fac daca beu si iau apoi o folie de Antinevralgic ? Mai pot fi eu oare fericit astfel ?
Lipsește exercițiul. Nici fericirea nu vine așa, una cu două. Este o vorbă în engleză: No pain, no gain....

Aplicabil la tentativa de a obține fericirea din pahar (o spune un alcoolic) și la tentativa de a obține fericirea prin harul lui Dumnezeu (o spune un ateu convertit).
Reply With Quote
Răspunde