![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu e destul ca sunteti ratacit, mai voiti sa rataciti si pe apropiatii d-voastra.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Insa multi eretici au condamnat acest cult, aducand multe contestatii, iar cea mai utilizata fiind asa zica incalcare a poruncii a II-a din Decalog. Sigur, acesta este o desartaciune, fiindca noi nu ne inchinam materialului din care este confectionata icoana, ci celui pe care il reprezinta, adica un chip sfant. Nu ne limitama doar la latura materiala a icoanei, ci ne ducem mai departe, la dimensiunea spirituala a acesteia. Icoana este purtatoare de sfintenie si de har, prin ele revarsandu-se harurile lui Dumnezeu. Si avem icoane facatoare de minuni, icoane care plang care nimeni nu le poate contesta. Deci, ele fiind sfinte, sfintesc si pe cei care se inchina in fata lor. Sfintele icoane, mai sunt cunoascute si ca fiind "biblia celor necunoscatori de carte", iata deci ca au pe langa scopul dea ne sfinti, si scop pedagogic. Dumnezeu, prin porunca a II-a interzice inchinarea la idoli, pai oare sfintii sunt idoli? NU! Daca mergem si mai adanc in miezul problemei, vom vedea ca Dumnezeu da porunca lui Moise sa faca doi ingeri pe Sfantul Chivot... Acesta este in mare cultul sfintelor icoane care sunt atat de cinstite in Biserica noastra Apostoleasca si Soborniceasca. 2. Nu am auzit pe nimeni sa se fi imbolnavit ca a sarutat sfintele icoane, ci din contra, am auzit ca s-au vindecat de neputintele si patimile lor. Nu ne obliga nimeni sa sarutam icoanele. Acesta aceste o "obligatie" transata de Sfanta Biserica, la sinodul al VII-a ecumenic pentru a cinsti sfintele icoane, iar un mod de cinstire al lor este ale saruta cu credinta. Biserica Ortodoxa promoveaza cultul icoanelor, de aceea se face procesiuni cu icoanele, de aceea le picteaza pe peretii bisericilor s.m.a.d |
|
|||
|
|||
![]()
Luca este cel despre care spune traditia ca ar fi pictat icoanele respective,Toma a fost retinut in istorie pt alte motive :)
|
|
||||
|
||||
![]()
Imi cer scuze, Sf. Luca a pictat cele 12 icoane ale Maicii Domnului. M-am grabit, sa-mi fie cu iertare.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu va faceti nici un fel de probleme,toti gresim,poate fiind preocupat sa redati cat mai clar ideea ati tastat gresit.Numai bine.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si,cum am mai spus, mi se pare ca exista in acest comportament un risc destul de periculos de a fi incalcata porunca a 2-a a Decalogului ! De ce, sa ne priclitam noi mantuirea,riscand sa calcam una dintre porunci,doar din dorinta bigota si "babeasca " de a saruta materialul icoanei ??? Ce atigere grava credintei, si ce pacat revoltator ,ne facem daca, suntem mai retinuti in privinta sarutarii icoanelor,insa in schimb ne straduim sa si aplicam cele 10 porunci prin fapte bune in realitatea concreta,si sa nu ramanem la un ritualism bisericesc steril ??? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Si mai cred ,ca dumneata ai putea sa vorbesti mai frumos ,ca un adevarat crestin,nu ?!
|
|
|||
|
|||
![]()
Tu ai fost cel care ai scris primul: "De ce, sa ne priclitam noi mantuirea,riscand sa calcam una dintre porunci,doar din dorinta bigota si "babeasca " de a saruta materialul icoanei ???" Daca vrei sa afli pareri intrebi, dar tu ai deja concluziile.
|
|
||||
|
||||
![]()
Stimati forumisti,carele din timpuri mai stravechi sau mai noi,frecventati cu asiduitate si interes cararile intortocheate si peripatetice ale acestui loc de dezbateri ortodox-spirituale !
Sa aflam ,dara impreuna, o pozitie teologica interesanta formulata de insasi un monah ortodox,numitul Nicolae dela Rohia. Aceasta pozitie teologica am putea-o numi si teza (de la grecescul thesis,adica punere ),idee de capatai,adica,daca va place, ea suna cam asa,avand si urmatorul titlu: "Formula treimica a credintei" Este un lucru frapant si uimitor, faptul ca Dumnezeu in marea sa opera,a impus o formula treimica si religiei,adica : a). exista trei religii mari ,asa-zise, "ale cartii" : religia ebraica, religia crestina si religia islamica, mahomedana b). in sanul chiar al crestinismului, exista trei confesinui crestine majore : 1). ortodoxia 2).catolicismul 3). protestantismul fiecare dintre ele avand cateva virtuti proprii ,care le apartin numai lor,adica cateva puncte tari,insa ele numai impreuna pot realcatui un intreg armonios si perfect !!! In aceasta ordine de idei, ortodoxia are relatia mistica bazata pe persoana sfantului intr-o viziune a duhului care se coboara asupra creaturii si asupra creatiei Catolicismul are spiritul gotic ,cel al dorintei de asceza spre inaltime,combinat cu un puternic spirit de organizare si ierarhizare a lumii de aici intr-o structura social-educativa complexa. Protestantismul are spiritul individualist, ce implica o relationare directa,fara interpusi,intre persoana,lege si Creator,prin intermediul Cartii. Fiecare aceste trei ramuri ale credintei crestine sunt ale aceluiasi trunchi,fiacare avand un adevar al ei revelat de Dumnezeu,de aceea, se spune, ca, pozitia cea mai cuminte si corecta,a noastra ca si crestini, e sa incercam sa respectam si celelalte confesiuni, fie si prelunad un aspect al lor in religia noastra,sau macar sa incercam sa fim mai atenti cu unele aspecte ! |
|