![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||||||||
|
|||||||||
|
Citat:
Citat:
Poate ar trebui extins acest pacat, si inclus explict in el diversele forme de atractie a lumii materiale si lumii simturilor din vremea de azi ,in detrimentul cautarii intelepciunii vesnice. Citat:
Ingaduinta a fost lasata pentru vaduvi, caci nimeni nu ar fi avut curajul sa combata pe fata cuvantul Domnului "Cine isi lasa sotul pacatuieste, si cine ia pe cea lasata de sot pacatuieste de asemenea" In toate cele 4 Evanghelii se gaseste aceasta porunca explicita. Si la apostolul Pavel la fel era Biserica a exagerat si a extins ingaduinta initiala pentru vaduvi si la cei care divorteaza cat le traieste sotul Citat:
Cele dinainte de impartasanie sunt vreo 300. Si eu am constat ca multe nu le am facut sau nu gandesc in spiritul acelor pacate. Dar cred ca e un pericol pentru amandoi sa zicem simplu :"nu am facut" . Mai intelept sa zicem le-as putea face, sau poate le-am facut dar nu imi dau seama. Citat:
In plus sincer ,in necredinciosia mea ,imi e si frica sa nu imi dea ceva canon , si sa nu il fac, desi ce am mai primit altadata nu era asa greu Citat:
Pocainta are nevoie de gandire asupra ta , de nepartinire, de mult lapte alb pentru a simti musca pacatului. Dar da, cand sunt practicate cu adevarat, ambele sunt nedezlipite, dar cum ai mai zis si in alte parti, motorul lor trebuie sa fie undeva deasupra vointei,pentru a deveni neintrerupte. Omul intervine cu intelepciunea si vointa sa, harul le amesteca in creuzetul sau , si naste dragostea , care e motorul duhului si atunci rugaciunea si pocainta devin o a 2 a natura. Citat:
O mentiune speciala pentru binele care nu l-am facut. Cred ca si acesta e cuprins in Evanghelii in pilda talantului. E un pacat sa nu faci binele ,la fel de mare cat e sa faci raul. Cine se culca pe urechea ca e corect si nu greseste(ca cel care a ingropat talantul), dar nu se ingrijeste cum sa faca bine celorlalti, e mai aspru criticat de Domnul decat fiul cel ratacitor care a risipit talantul sau la roata vietii,caci macar acela s-a cait. Citat:
Citat:
Pentru ca altfel el traieste in lumea sa, si ar avera nevoie sa stie cum e de fapt vazut din exterior. Dar sa dam feedback doar celui care il doreste si are nevoie de el, altfel nu facem decat sa il judecam, daca nu suntem aliniati cu nevoia lui. |
|
|
|||||
|
|||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
Practic nu este adus la zi, desi in ziua de azi e un pacat predominant. Si de aceea e mai greu de spovedit, caci preotul se uita putin ciudat la tine daca nu te cunoaste, si ii spui ca te procupa prea mult serviciul, sau serialele Netflix, sau alte si alte lucruri care iti acapareaza mult mai mult decat ar trebui viata. Intrebarea mea era daca e formalizat undeva, in vreun indreptar,in vreun studiu ,in vreun sinod, acest pacat al ingrijirii exagerate de cele lumesti (apropiat de ce zice Cozia cu inchinarea la mamona , care vine tot din Cuvantarea de pe Munte ) Citat:
Caci la Sfantul Ioan Gura de Aur si in vechile sinoade cred, inca apare ca un mare pacat, sa incerci sa iti refaci viata cu altcineva cat iti/ii traieste sotul. Zic de sfantul Ioan Gura de Aur, tocmai ca trateaza foarte practic si intelegator aceasta problema, aratand dezavantajele celui care se recasatoreste cu cineva divortat,si care orice divortat le poate recunoaste usor in viata sa, excluzand si el de la inceput cazul de vaduvi. S-a zis oare explicit la un moment ulterior, "alaturi de vaduvi includeti si pe cei divortati" in ingaduinta , chiar daca Domnul avertizeaza ca tocmai sunt pe cale sa faca un mare pacat? Sau se prefera o tacere , in care se zice in general casatoria a 2 a sau a 3 a , dar fara a formula clar daca provine din vaduvie sau din divort , sau poate chiar din parasirea unei persoane care altfel tinea la tine si sufera. Citat:
Dar de multe ori se spovedeste doar in perioada posturilor daca stau sa ma gandesc. Citat:
Ma gandeam ca la mine e mai usor ca eu fac greseli mai evidente , chiar si pe acest forum: vorbesc mult, sunt superficial, nu gandesc uneori, fac aluzii , am parere de sine... La tine e mai greu de gasit ceva ca esti prea echilibrat daca se poate spune asta ,cel mult sa te laud ca si ceilalti, da ti se urca la cap :) |
|
|