Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.03.2008, 19:11:00
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de n_claudia
am si eu o intrebare.....si astept un raspuns de la o persoana care se crede in stare sa dea un sfat in aceasta privinta: in ce masura se poate implica o femeie in viata crestina?ma refer la faptul de a studia o facultate de teologie...e o greseala/o pierdere de timp?
Oricine se poate implica nu este numai treaba popilor...Credinta este ceva personal,dar fiecare trebuie sa aiba un duhovnic pentru al povatui cu "dulama smereniei"sa citeasca din cartile Sfintilor Parinti si sa aplice in relatiile cu cei din jur ceea ce au citit...Nimeni nu se mantuieste de unul singur ...Trebuie sa fie prin viata sa un exemplu pentru ceilalti.De mantuirea unui om se mai leaga multi alti oameni...Prin urmare daca cineva nu se implica nu se poate numi crestin.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 15:09:37
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Si eu am studiat teologia. Nu numai ca mi-a folosit mult duhovniceste, dar pana la urma cu asta imi castig viata desi aveam si alta diploma.
Poti fi profesoara de religie dar si asistent social, de ex.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 16:17:43
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Ceea ce-mi produce tristete e ca multi teologi vorbesc prin formule. Au memorat diverse cuvinte si le transmit. Nu acesta trebuie sa fie teologul. El trebuie sa vorbeasca cu Dumnezeu, sa se roage.

Adevaratul marturisitor este cel care Il traieste pe Dumnezeu, nu cel care speculeaza pe baza unor texte. Din nefericire, invatamantul teologic din zilele noastre incurajeaza mai mult speculatia decat trairea in Hristos.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 16:23:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Ceea ce-mi produce tristete e ca multi teologi vorbesc prin formule. Au memorat diverse cuvinte si le transmit. Nu acesta trebuie sa fie teologul. El trebuie sa vorbeasca cu Dumnezeu, sa se roage.

Adevaratul marturisitor este cel care Il traieste pe Dumnezeu, nu cel care speculeaza pe baza unor texte. Din nefericire, invatamantul teologic din zilele noastre incurajeaza mai mult speculatia decat trairea in Hristos.
Probabil ai dreptate!
Se zicea ca teolog este cel care se roaga si cel care se roaga este teolog. Asa ar trebui sa fie.. Ar trebui pe acestea sa le facem, si pe celelalte sa nu le neglijam...
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 17:57:25
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Si eu am studiat teologia. Nu numai ca mi-a folosit mult duhovniceste, dar pana la urma cu asta imi castig viata desi aveam si alta diploma.
Poti fi profesoara de religie dar si asistent social, de ex.
Si pe mine m-a ajutat, dar in alt sens.
In Facultate am dat peste multe scrieri teologice si am aflat acestea putin structurat. De citit le-am citit insa singur, asa cum puteam s-o fac si fara facultate.

Din pacate mai mult m-a incurcat, ca mi-a produs multe sminteli, mi-a zdruncinat si putina credinta pe care o aveam.

Din pacate Facultatile de Teologie odata cu scaderea vietii duhovnicesti se umplu de rationalism, pe care unii il confunda cu teologia. Si mi-e teama ca nici macar nu-si dau seama de diferenta.

"Vorbirea de Dumnezeu fara curatia inimii este teologia diavolilor" (Sfantul Maxim Marturisitorul). Cred ca ar trebui placat si pus la intrarea in facultate.

Hristos a Inviat!
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 18:04:04
ClaudiuT's Avatar
ClaudiuT ClaudiuT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2009
Locație: Vatra Dornei, student: Cluj-Napoca
Implicit

Dute si fa facultatea de teologie daca ai posibilitatea chiar te indemn!
Cat despre respectivu care si-a dat cu parerea despre teologi, il informez ca teologul despre care vorbeste el este caracteristic seculului IV, iar cel ce vorbeste ca "adevaratul teolog trebuie sa se roage" este Evgrie Ponticul.
Dar cum e vorba, "ai grija ce judeci sa nu pici si tu in pacatul respectiv", tot asta ai facut si tu, ai citit dintr-o carte sau ai ascultat undeva, cum trebuie sa fie un teolog si ai venit aici sa ne spui, adica sa speculezi pe un text memorat.
Dar iubite frate, teologul nu face nimic decat sa sistematizeze adevarul de credinta. Adica sa-l aseze in sisteme pana la un punct logice, ca sa poata fi priceput de toti. Acuma cat despre tine daca ai ascultat ceva intr-un limbaj mai greoi, vreau sa-ti spun ca sunt multi teologi invatati si intelectuali si care se roaga si foarte mult, plus ca cineva trebuie sa se adreseze si pentru intelectualii din celelalte domenii care asteapta si ei cuvant de invatatura. Asa ca, alege-ti o persoana care este pentru nivelul tau intelectual si nu sarii prea sus pentru ca ai sa ai reactii de genu.
ps: Teologul te indemna sa citesti mai intai Sfanta Scriptura si apoi Sfintii Parinti.

Har si pace de la Domnul.
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 17:25:16
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

[quote=ClaudiuT;132465 ps: Teologul te indemna sa citesti mai intai Sfanta Scriptura si apoi Sfintii Parinti.[/quote]

Ideal ar fi ca mai intai sa te rogi si dupa aceea sa citesti. Fara rugaciune, nu vom avea parte decat de o minte "mobilata" cu versete.

Curatia inimii, de care vorbeste si Lavrentiu, nu se dobandeste prin lectura.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Detalii despre facultatea de teologie ? Robertworld Preotul 2 07.04.2011 11:13:20
Facultatea de Teologie nimicbun Generalitati 6 16.12.2010 17:36:13
Examen de Admitere la Facultatea de Teologie - Bucuresti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 10.07.2010 22:41:47
facultatea de teologie URGENT ramona21 Generalitati 2 22.11.2007 18:34:15