Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2008, 14:47:46
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Costel,

Eu inteleg ca Dumnezeu a ales sa se jertfeasca pentru noi, in chip sangeros: (Ioan 10,17-18) Pentru aceasta Ma iubeste Tatal, fiindcă Eu Imi pun sufletul, ca iarasi sa-l iau. Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Insumi il pun. Putere am Eu ca sa-l pun si putere am iarasi ca sa-l iau. Aceasta porunca am primit-o de la Tatal Meu.

Asa a vrut El, in intelepciunea Sa, caci: Cat sunt de necercetate judecatile Lui și cat sunt de nepatrunse caile Lui! (Romani 11,33) si Judecatile Tale sunt mari si anevoie de lamurit... (Solomon 17,1)

Nici nu speram sa am un raspuns clar la problema asta. De ce o jertfa asa de crunta? De ce, dupa atatea biciuiri, coroana de spini, scuipari si drumul calvarului a trebuit sa stea Hristos pe cruce 6 ore (batjocorit fiind in continuare) inainte de a-Si incredinta Duhul in mainile Tatalui?!... Poate ca nici nu se cuvine sa meditam la asta, nu stiu ce sa zic... Sau poate in timp si dupa multa rugaciune mi se va descoperi, cum ma sfatuia cineva.
Cel care mult rabda, mult iubeste. Prin toate Hristos si-a manifestat iubirea nemarginita.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2008, 17:01:42
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Lightbulb O teologie mai profunda, de Constantin Galeriu

[COLOR=Red][COLOR=Black]Am gasit un articol scris de Parintele Galeriu, in care este dat un raspuns la intrebarea care m-a macinat, despre felul jertfei crunte a Lui Hristos:[/COLOR]

[COLOR=Black]"Invierea reprezinta precis dovada rascumpararii (I Cor. XV, 17). Caci Rascumpararea trebuie sa insemne un triumf categoric si evident al vietii noastre asupra pacatului si asupra mortii. Satan a tentat nimicirea vietii noastre spirituale si fizice, fixarea faptuirii in patimi, in inertie si in moarte. Rascumpararea a insemnat aceasta biruinta, transformand tragismul raului si al mortii in bucuria invierii. Aceasta a fost o reala biruinta. [COLOR=Red]Daca Domnul ar fi oferit doar moartea Sa, n-ar fi facut in fond altceva decat sa dea si El acea plata pacatului. Acesta e cel mai evident non-sens al teoriei catolice a satisfactiei, intrucat Domnul nu vrea nici chiar moartea pacatosului, ca moarte. Numai invierea este o reala dovada de biruire a pacatului si a mortii si pentru aceasta Rascumpararea in esenta ei e jertfa, pentru ca sfarseste in inviere.[/COLOR] In moarte ca jertfa, ce primeste drept raspuns din partea Tatalui invierea, sta taina Rascumpararii."

Articolul complet este aici: http://www.csc.matco.ro/galeriu1.html .
[/COLOR][/COLOR]

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2008, 17:25:39
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
[COLOR=Red][COLOR=Black]Am gasit un articol scris de Parintele Galeriu, in care este dat un raspuns la intrebarea care m-a macinat, despre felul jertfei crunte a Lui Hristos:[/COLOR]

[COLOR=Black]"Invierea reprezinta precis dovada rascumpararii (I Cor. XV, 17). Caci Rascumpararea trebuie sa insemne un triumf categoric si evident al vietii noastre asupra pacatului si asupra mortii. Satan a tentat nimicirea vietii noastre spirituale si fizice, fixarea faptuirii in patimi, in inertie si in moarte. Rascumpararea a insemnat aceasta biruinta, transformand tragismul raului si al mortii in bucuria invierii. Aceasta a fost o reala biruinta. [COLOR=Red]Daca Domnul ar fi oferit doar moartea Sa, n-ar fi facut in fond altceva decat sa dea si El acea plata pacatului. Acesta e cel mai evident non-sens al teoriei catolice a satisfactiei, intrucat Domnul nu vrea nici chiar moartea pacatosului, ca moarte. Numai invierea este o reala dovada de biruire a pacatului si a mortii si pentru aceasta Rascumpararea in esenta ei e jertfa, pentru ca sfarseste in inviere.[/COLOR] In moarte ca jertfa, ce primeste drept raspuns din partea Tatalui invierea, sta taina Rascumpararii."

Articolul complet este aici: http://www.csc.matco.ro/galeriu1.html .
[/COLOR][/COLOR]
Cartea unde gasesti mai multe pe aceasta tema, de Parintele Galeriu, este Jertfa si rascumpare. Este o sinteza teologica.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2008, 17:30:40
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Intentionam s-o cumpar oricum, dar la un alt salariu... :)

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2008, 23:18:52
ortodox4life's Avatar
ortodox4life ortodox4life is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.10.2008
Locație: undeva departe
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Pacatul primilor oameni este o forma de egoism- jertfa lui Hristos este o forma suprema a iubirii. Deci cum putea Hristos birui egoismul, daca nu prin iubire? De aceea se subliniaza: "Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea......". Iubirea stinge egoismul, la baza jertfei este iubirea neconditionata a Fiului, nu pedeapsa sau satisfactia. Ce frumos se spune intr-o cantare: "Sangele Tau Doamne a spalat firea omeneasca de veninul pacatului". Deci jertfa este actul de daruire totala care stinge egoismul.
Sangele Tau Doamne a spalat firea omeneasca de veninul pacatului".Amin!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tu eu si Hristos dumitrucelmare2000 Nunta 6 21.01.2012 20:57:29
Hristos a inviat . cojanete Intrebari utilizatori 30 12.04.2010 15:16:30
Despre iubirea pentru Hristos-D, in si cu Hristos! alecsandru Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 3 05.11.2009 02:45:24
Hristos la 33 de ani andreicozia Din Noul Testament 2 20.09.2009 22:51:43
Uciderea lui Hristos iosif Despre Sfanta Scriptura 27 02.04.2009 11:20:52