Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.08.2006, 00:01:38
Clausemi
Guest

Implicit

Raspunsul este foarte simplu :Biserica ca si institutie face parte dintr-un stat...si mi se pare normal ca drapelul statului sa fie la usa bisericii cum si statutul de crestin sa stea langa nationalitatea pe care o ai...drapelul nu diminueaza si nici nu modifica esenta Bisericii ca Locas al Dumnezeirii...din contra.Eu cred ca mai repede mintea omului diminueaza sau anuleaza existenta lui Hristos...decat steagul de la intrarea in Biserica.
Si plus de asta sunt state unde drapelul tarii este la usa sau in curtea fiecarui cetatean...nu mai spun de institutii (interesati-va de statele scandinave)
Reply With Quote
Vechi 14.08.2006, 16:08:19
phradmon phradmon is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.12.2005
Implicit

"[b] Romanii sunt ortodocsi. Asa ne-am pomenit, asa au trait stramosii nostri. Ortodocsi au fost domnitorii care au zidit biserici si manastiri, ortodocsi au fost Mircea cel Batran, Sfantul Stefan cel Mare, Sfantul Constantin Brancoveanu, Mihai Viteazul, Vasile Lupu, pe care-i pomenim in istorie ca romani si ca ortodocsi. De ce? Pentru ca singura credinta a romanilor, de cand sunt romanii in lumea aceasta, a fost credinta ortodoxa." Arhim. Teofil Paraian - "Din ospatul credintei", Ed. Mitropoliei Olteniei, 2005
Reply With Quote
Vechi 15.08.2006, 09:44:16
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de josephescu
Citat:
În prealabil postat de Laurentiu
Sa nu exageram..
Totusi cu ce ne incurca pe noi steagurile de pe biserica?
Oare nu ne putem ruga Lui Dumnezeu ca sunt steaguri pe biserica?..oricum biserica ori cu steaguri ori fara steaguri tot casa Lui Dumnezeu ramane...
Imi place asta.."Tu esti Petru si pe aceasta piatra Voi Zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui pe dansa"
Doamne ajuta! si iarta-ma daca te-am suparat
No offence, insa ma declar nesatisfacut de raspunsurile primite pana acum. Eu cautam o explicatie rationala, pentru un fenomen cat se poate de prozaic, care nu are legatura cu cele sfinte.
Laurentiu, n-ai inteles nimik si se pare ca nici nu te deranjeaza acest fapt.
IDEEA ESTE DE CE, pur si simplu, nu de ce nu....

Amin!
Nu-i vorba ca nu m-ar intersa dar cred ca sunt probleme mult mai importante ca asta
Reply With Quote
Vechi 01.07.2009, 11:49:58
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Este interesant faptul ca nu toate bisericile au pe ele steaguri.

[COLOR=darkred][COLOR=black]Personal[/COLOR][/COLOR]nici eu nu sunt de acord cu a pune steaguri pe biserici, fie ele si steaguri nationale. Ma declar patriot, luptand pentru apararea traditiilor curate romanesti si crestine, a portului national (cu toate ca nu am inca haine populare, nici taria -cred- de a le purta prin oras). Si eu gandeam odata, ca biserica ar trebui sa aibe un tricolor, asa frumos pus la poarta. Insa nu stiu ce sa zic.

Cu toate acestea, [COLOR=darkred]cred ca biserica ar trebui lasata simpla si curata[/COLOR], doar cu un mozaic sau cu o icoana. Spre mahnirea mea, am vazut si steaguri ale Uniunii Europene in curtile bisericilor, ceea ce mi se pare total nepotrivit. Aceasta aduce tot mai mult la vederea bisericii drept "institutie civila", ceea ce este trist.

[COLOR=darkred]Nu vad neaparat ceva rau in asta[/COLOR], insa cred ca este mai bine de a ne feri de orice lucru ce ar putea mahni pe vreun crestin. Daca unii simt ca nu e bine, se cade a le explica de ce se pun, iar de nu exista o explicatie duhovniceasca ori folositoare, a se renunta.

Cum spuneam, nu multe au steaguri. Iar cele ce au, nu stiu de ce le'au pus.

Reply With Quote
Vechi 01.07.2009, 13:11:42
C0rneliu C0rneliu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.04.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Cuviosul Paisie Aghioritul spune ca atunci cand in om exista dragoste pentru Christos, atunci aceasta se va revarsa si in dragostea pentru oameni, pentru locul de munca, pentru neam s.a.m.d. Nationalismul, pretuirea traditiilor, apararea valorilor stramosesti sunt bine placute lui Dumnezeu. De altfel toti Sfintii au fost niste patrioti puternici.
Pentru mine arborarea drapelului national la poarta unei biserici e un semn ca oamenii din acea parohie isi iubesc tara, deci il au pe Christos in inimi. :)
Vechi 01.07.2009, 13:17:58
C0rneliu C0rneliu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.04.2009
Implicit

Oare in rugaciunile noastre nu ne rugam pentru toti cei cazut pe front, in lagare si in inchisori? De ce s-au jertfit acestia? Nu pentru a ne numi noi astazi, "romani"? Si pentru ca ne rugam pentru ei, inseamna ca jerta lor este una nobila si justa.
Drapelul national este una dintre exprimarile rezultatului jertfei lor. Daca ei nu s-ar fi jertfit pentru noi, astazi am fi fost sclavi cu acte in regula.
Fie ca Dumnezeu sa-i pomeneasca purerea in imparatia Lui!
Vechi 01.07.2009, 13:32:40
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Da, ai dreptate, si eu vad la fel lucrurile cu rugaciunile pentru eroi si cu particularitatile fiecarui popor in cele ce priveste arta bisericeasca, ori alte manifestari exterioare ale credintei.

Gandeam insa la faptul ca daca sunt unii mahniti de steaguri, nu se cade sa tinem cu dintii la ele, pe biserici. In nici un caz sa nu le dam jos de pe scoli, primarii si alte mari institutii ale tarii, insa pe biserici ele pot lipsi.

Rugaciunea pentru tara si erai nu va disparea niciodata. Asa ca stau linistit.

Reply With Quote
Vechi 01.07.2009, 14:49:44
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Implicit

Nici eu nu vad necesitatea steagurilor pe/in Biserici. Totusi la noi nu s-a generalizat aceasta practica, bisericile care au steaguri fiind o exceptie. In Grecia, sunt o exceptie cele care nu au. Aproape in fiecare biserica sta ancorat steagul national. Am fost surprins atunci cand am vazut in Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, a Schitului Lacu din Muntele Atos, unde se nevoiesc monahi romani, atat steagul Sfantului Munte cat si steagul Greciei.

Nu stiu daca acest fapt se datoreaza numai nationalismului de care au dat si dau dovada grecii. Mai degraba, consider ca acest obicei, pastrat mult mai bine la greci, isi are originile in Bizant. Nu trebuie sa uitam ca o buna parte din istoria sa, raporturile dintre Stat si Biserica, au fost caracterizate prin acea "simfonie bizantina".
Reply With Quote
Vechi 01.07.2009, 15:23:45
IonutS's Avatar
IonutS IonutS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Nu inteleg care este problema arborarii steagului romanesc pe o biserica ? Si iti spun ca eu am vazut drapelul si in interiorul unei biserici. Marii duhovnici romani sustin romanismul care printre tineri este tot mai invizibil...
Dupa cum spunea cineva pe forum, Dumnezeu iubeste natiuniile, nu imperiile deci steagul UE nu isi are locul pe biserica, insa Drapelul National da.
Nu stii oare ca in anul in care Romania si-a castigat independenta, inainte sa mearga la razboi ostasii au mers la biserica si au sfintit drapelele ..?
Reply With Quote
Vechi 01.07.2009, 16:33:01
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Implicit

Existenta unei slujbe speciale pentru sfintirea drapelului nu justifica totusi prezenta, sau locul acestuia in biserica. Nu ma sminteste prezenta drapelului pe/in biserici, insa, in ceea ce ma priveste, prefer absenta sa, fara a ma considera prin asta, rupt de trecut. "Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, iar lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu".

PS: Nu sunt de acord nici cu poza (tabloul ) Preafericitului sau ierarhului locului, ce se gaseste pe scaunul arhieresc, in foarte multe biserici. Mi se pare de prisos si inestetic.

Doar o parere. Iertare!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta in biserici marlene Tinuta in Biserica 211 07.07.2025 21:15:36
la ce biserici mergeti? roxanapopa70 Despre Biserica Ortodoxa in general 4 07.05.2012 18:38:51
Biserici Ortodoxe si Biserici Schismatice adelin Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 4 27.01.2010 22:34:48
Cate biserici ortodoxe canonice sunt in SUA? mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 1 30.03.2009 23:29:47
Corul Biserici sunt oameni BogdanBogdan Generalitati 1 19.03.2008 13:16:49