Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.07.2009, 13:05:57
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Menirea omului pe pamant este[COLOR=darkred] a cunoaste pe Dumnezeu[/COLOR]. Iar cunoasterea lui Dumnezeu aprinde sufletul celui care'L cunoaste de o nespusa dragoste fata de Acela si fata de toata faptura mainilor Lui. Intreaga natura si tot omul se cer iubite.

Odata ajunsi la [COLOR=darkred]iubirea tuturor si a toate[/COLOR], ne'am implinit menirea pe acest pamant.

Reply With Quote
Vechi 10.07.2009, 17:05:45
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit Vorbim de lucruri diferite

Cred ca vorbim de lucruri diferite. Eu nu va contrazic in ceea ce spuneti despre credinta si Hristos, dar eu prin menire, adica prin rostul cuiva inteleg altceva.
Omul nu a fost creat ca sa se mantuiasca, pentru ca asa cum spuneti voi si Scripturile, a fost creat perfect. Ulterior a fost ispitit si a facut o prostie si urmarea acesteia a fost pedeapsa.
Pentru aceasta pedeapsa trebuie sa se mantuiasca omul si nu pentru ca a fost facut.
Adica difera ordinea cauza-efect.
Intrebarea mea initiala se refera la scopul creeri omului, lasand la o parte ce s-a intamplat dupa aceea.
Unii din voi au raspuns asa:
- ca sa aibe cine sa ocupe si sa administreze pamantul si/sau alte planete
- ca sa fie acolo in Rai cu Dumnezeu
- eu as adauga - poate pentru a fi viata
Ce sa faca omul pe pamant?
Sa aibe grija de el si sa traiasca asa cum vrea Dumnezeu. Mai multe nu stim.
Noi ne nastem, traim si murim. Altceva nu mai putem face.
Atentie: credinta si mantuirea se incadreaza pentru mine la "traim". Traim si trebuie sa fim mai buni si asta inseamna pentru mine a ne mantui. Simplu.
In scriptura spune ca necazurile omului si suferinta lui (boli, rautati, calamitati) au aparut din acea cutie, ca urmare a neascultarii si mancarii fructului oprit. Ca erau ele dinainte acolo sau doar in momentul in care a fost pedepsit omul, nu stim noi.
Iar nu stim ce ar fi fost daca omul ar fi ascultat. Ar mai fi fost relele? La ce bun?
Omul a fost pedepsit si trebuie sa sufere. Pana cand, cand va fi iertat, iar nu stim. Ca trebuie sa fie si iertare.
Stim numai ca mor de-a valma oameni buni si rai, vinovati si nevinovati, prunci si batrani.
Mai stim ca omul continua in greseala si rautati si nu reuseste sa scape.
Cine si unde se duce, in Rai sau in Iad stie numai Dumnezeu la judecata sa.
Nu sunt aici sa-l judec sau sa-l critic pe Dumnezeu, ci doar imi pun intrebari.
Eu am probleme cu V.T, pentru ca el resprezinta ceva trecut, care a fost schimbat prin legea noua (N.T). O parte am citit (din Geneza). M-am oprit cand a inceput seria de nume si arbore genealogice pe care n-am putut s-o mai urmaresc (deci cam dupa Noe).
Si cred ca nu trebuie sa amestecam aici credinta cu istoria omenirii. Poti fi credincios si daca iti pui intrebari legate de menirea omului, a Tatalui si a Fiului.
Mi-as fi dorit sa le discutam fara citate din scripturi, ci numai din ceea ce am inteles si gandim noi ca oameni.
Reply With Quote
Vechi 10.07.2009, 17:51:37
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Omul nu a fost creat perfect. Daca ar fi fost perfect nu ar fi cazut in pacat.

Sofia cand rupi o ramura din copac ea se usuca. Daca ramane in copac are toate sansele sa infloreasca si sa aduca rod. Asa s-a intamplat si cu omul. A ales sa traiasca in afara relatiei cu Dumnezeu. Neascultarea a facut sa fie asemanator cu ramura rupta din copac, adica sa moara. A fost nevoie ca Fiul sa devina om si sa o reazeze in Sine, ca ea sa aiba putere sa rodeasca.

De vei cauta doar raspunsuri si vei pune intrebari, nu te vei deosebi de cel care nu crede, decat prin faptul ca ai unele raspunsuri pe care el nu le are. Insa, nu in informatie sta mantuire, ci in unire. Atunci are loc prefacerea noastra din stricaciosi in nestricaciosi.
Reply With Quote
Vechi 10.07.2009, 21:57:30
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

[COLOR=darkred]Omul a fost creat perfectibil[/COLOR], dupa cum spunea Petre Tutea. Pana sa ajunga la desavarsire, omul a muscat din momeala vrajmasului si uratorului de bine, care cazuse mai inatea lui.

Reply With Quote
Vechi 11.07.2009, 14:37:41
Trandafir_Alb's Avatar
Trandafir_Alb Trandafir_Alb is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.04.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Pentru ce a fost creat?
Ce trebuia sa faca si n-a facut si invers?
Este el suficient de puternic facut si pregatit pentru menirea sa? Sau a esuat?
E vina pacatelor?
E vina lui ca este asa?
Daca n-ar fi fost ispita si greseala din Rai, ar fi fost omul altfel?
Si ar fi fost fara de pacate sa zicem. Atunci care ar mai fi fost telul sau, caci mantuirea n-ar mai fi fost. Ar fi fost desavarsit.

Si ar fi trebuit sa ramana Iisus cu el aici ca om? Poate ca altfel ar fi fost lumea azi, mai buna, mai puternica. Omul ar fi fost altfel.
La intrebarea asta da Parintele Cleopa Ilie un raspuns genial: "intaia pricina pentru care noi traim pe pamant este ca nu am fost vrednici sa traim in Rai. Si de aceea am fost izgoniti pe pamant, pentru ca am calcat porunca lui Dumnezeu (Facere 3.23)" - "In memoria Paritelui Cleopa - Manca-v-ar Raiul!" , I , 2004. Acest motiv este urmat in carte de inca alte 19...
Vechi 12.07.2009, 21:18:04
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Implicit

Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea Sa pentru a se bucura impreuna cu noi de puterea infinita a dragostei. Caderea omului in pacat a atras dupa sine lupta pentru iertare. Fiul a venit ca sa ne salveze, sa ne invete cum sa iubim. Vechiul Testament, consider eu, este litera Legii, iar Noul Testament este spiritul ei. Iisus a venit sa ne invete cum ne vrea Dumnezeu, sa ne descifreze Legea in duh.

Last edited by LapetiteMoc; 12.07.2009 at 21:22:56.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 21:53:46
strajeru's Avatar
strajeru strajeru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.11.2007
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru strajeru
Implicit

Omul a fost creat dupa chipul Lui Dumnezeu,si cu posibilitatea de a ajungea la asemanarea cu El,prin ascultarea poruncilor date lui.
Omul nu a fost creat perfect,se poate spune ca mai perfect decat omul este ingerul,dar sa nu uitam ca acesta a cazut primul in pacat,si nu orice inger,ci intaiul heruvimilor(heruvimii sunt a doua ceata ingereasca din ierarhia cereasca si au proprietatea de a cunoaste foarte multe).
Nici omul si nici ingerul nu vor ajunge niciodata la asemanarea totala cu Dumnezeu.Calea catre perfectiunea dumnezeiasca este infinita.
Tocmai vointa libera pe care a dat-o Dumnezeu ingerilor si oamenilor,in loc sa-i ajute sa urce pe scara perfectiunii,aceasta i-a tras in jos.
Si oamenii si ingerii au fost creati de Dumnezeu din iubire,pt ca El insusi este Iubire si pt.a se bucura impreuna cu El,de El.
S-a pus intrebarea:Ce ar fi facut Dumnezeu daca nu ar fi creat nimic?
Raspuns:S-ar fi contemplat pe Sine.

Cat despre izgonirea lui Adam din Rai, este mai mult o sintagma.deoarece Raiul a fost un loc pe pamant,raurile Tigru si Eufrat de acolo izvorau.Unde a fost Raiul,este Mesopotamia de azi.
Deci dupa neascultarea omului,Raiul s-a ridicat la cer.(vezi Ne vorbeste Parintele Cleopa volumul nr. nu spun care,sa le cititi pe toate). :)
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 11:21:37
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de strajeru Vezi mesajul
Omul nu a fost creat perfect,se poate spune ca mai perfect decat omul este ingerul
Nu sunt de acord. Daca omul nu pacatuia, ramanea nemuritor si bun, caci bun si perfect a fost initial. Faptul ca este facut dintr-o energie mai "grosiera" care ia forma materiei nu inseamna ca este mai putin perfect comparativ cu ingerii. Si ei sunt alcatuiti dintr-o forma de energie, nu sunt duhuri imateriale.

Tot dupa chipul Lui Dumnezeu am fost creati si avem acelasi scop ca si ingerii: evolutia mereu in sus, din slava in slava, catre asemanarea in har cu Creatorul nostru.

Gresesc?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 12:00:25
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Nu sunt de acord. Daca omul nu pacatuia, ramanea nemuritor si bun, caci bun si perfect a fost initial. Faptul ca este facut dintr-o energie mai "grosiera" care ia forma materiei nu inseamna ca este mai putin perfect comparativ cu ingerii. Si ei sunt alcatuiti dintr-o forma de energie, nu sunt duhuri imateriale.

Tot dupa chipul Lui Dumnezeu am fost creati si avem acelasi scop ca si ingerii: evolutia mereu in sus, din slava in slava, catre asemanarea in har cu Creatorul nostru.

Gresesc?
Se spune in Sfanta Scriptura in epistola catre Evrei: "Ce este omul ca sa-ti amintesti de el, sau fiul omului ca sa-l cercetezi pe el? Micsoratu-l-ai pe dansul cu putin fata de ingeri" (Evrei 2, 6-7). Cu toate acestea Sfantul Grigorie Palama vorbeste despre o superioritate a sufletului omenesc fata de spiritualitatea ingerilor. Spune ca sufletul omului este datator de viata - trupului pe cand in cazul ingerilor nu putem vorbi despre asa ceva. Am sa caut textul din filocalia 7.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 12:46:58
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Atat ingerii cat si oamenii sunt persoane si prin urmare sunt deschise relatiei, comuniunii. De aceea, intreaga existenta a omului se afla intr-o stransa legatura cu lumea ingereasca (buna si cazuta). Omul imbunatatit tinde catre viata ingereasca. Omul cazut, tinde tot catre o viata ingereasca, cea a ingerilor cazuti. Prin urmare, in inger putem avea un prieten, dar si cel mai aprig vrajmas.

Chiar daca ingerii au fost cei care au dat ipostas raului, ramane o mare taina, de ce Dumnezeu a ales sa mantuiasca numai pe om, nu si pe ingerii cazuti...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rostul candelei este sa arda si rostul omului este sa se roage NECTARIE Generalitati 13 12.01.2011 20:35:49
Sabia pe care Iisus Hristos a adus-o pe pamant Rodica50 Intrebari utilizatori 4 24.10.2010 20:47:37
Care este rostul pe pamant a celor necasatoriti si a celor fara copii? sophia Nunta 52 18.10.2010 12:02:02
Dumnezeu a trimis iubirea pe pamant - de ce atunci este pacat? sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 45 08.02.2010 23:46:13
Care este misiunea oamenilor pe pamant? Andreea_Oana Generalitati 14 27.06.2007 14:01:51