Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.12.2009, 12:54:33
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Nu vreau sa repet ceea ce s-a spus in postarile de mai sus. Cert este ca de foarte multe ori cuvintele: porunca, lege, obligatie, datorie sunt interpretate dintr-o perspectiva juridica. Relatia noastra cu Dumnezeu se bazeaza pe iubire. Mantuitorul cand vorbeste de porunca aminteste de iubire, iar acolo unde este iubire nu este constrangere sau necesitate. "Iubirea presupune acordul dintre doua libertati"- Parintele Staniloae
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 12:10:28
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Amin : așa să fie !

Se mai spune / pronunță și Amen. Vine , de asemenea , din limba ebraică. Cuvântul înseamnă o consimțire, o acceptare cu titlu absolut. Se utilizează , pentru traducere, și sensul de "așa să fie ! ". Sau , în alte locuri , "așa este". Prin ea, plasată în încheierea cererilor adresate lui Dumnezeu, se solicită împlinirea acestor necesități, a pâinii materiale, dar și a pâinii spirituale.
Însăși Domnul nostru Iisus Hristos folosește acest cuvânt de mai multe ori , pentru a întări afirmația.
Vechi 22.01.2010, 12:11:47
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

De Amen in limba romana nu am auzit inca.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 12:15:01
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
De Amen in limba romana nu am auzit inca.
Mai rar, mult mai rar , dar a fost și este pronunțat și astfel .
Vechi 22.01.2010, 14:09:51
mc2009 mc2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.04.2009
Implicit Părere ... neautorizată

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Se mai spune / pronunță și Amen. Vine , de asemenea , din limba ebraică.
Forma 'Amen' cred că este traducerea pentru limba latina a cuvântului ebraic. În textele ortodoxe, acesta se întalnește sub forma 'Amin' (personal, n-am întâlnit forma cealaltă și e destul de improbabil, având în vedere proveniența). DEX-ul o da ca venind din slavona (http://dexonline.ro/search.php?cuv=amin).
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 14:12:37
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Din cate stiu eu, se pronunta amin pentru cei care au greaca ca limba de referinta si nu latina, litera eta din greaca se pronunta de multa vreme "i".
Vechi 22.01.2010, 15:29:05
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
M-am hotarat sa deschid o discutie in serie, legata de limbajul bisericesc, pentru ca sa-l intelegem, folosim corect si sa ne obisnuim cu el.

Am observat cateva lucruri legate de statut si ierarhie.
1. Exista o cantare care se numeste "Pre stapanul si arhiereul nostru".
De ce este stapanul nostru? Mie nu-mi place.
Exista cineva, in afara de Tatal care sa fie stapanul nostru in cadrul credintei?

2. Am vazut in multe citate din diverse lucrari termenul "porunca", "poruncesc".
Iisus insusi foloseste f.rar acest termen, chiar nu stiu daca-l foloseste la oameni. Stiu ca i-a poruncit smochinului sa faca fructe.
In rest "va spun voua" sau alte forme.
Cine are totusi voie sa prunceasca?
Mi se pare ca si unii duhovnici/calugari folosesc acesti termeni cand ni se adreseaza.
In general mi e pare un termen care denota lipsa de semerenie.

3. Parinti, Sfinti parinti, etc.
Avem asa: Tatal (Dumnezeu), Mama (Maica Domnului). Dar mai avem si alti parinti in credinta?
Cine ar fi acestia si de ce se cheama parinti?
Se mai spune (ina afara scripturilor) de "parintele" in sensul de preot. De ce?

4. Stiu ca in vremea Lui, oamenii se numeau intre ei frati, surori, fara a fi rude.
Pana si cu Maria si Iosif exista opinii diferita in ceea ce priveste gradul de rudenie, daca a fost logodna asa cum os tim astazi, sau casatorie, sau numai tutela (deci relatie tutore-fiica, tata adoptiv-fiica).
Iisus numeste pe un apostol : "iata fiul tau,...iata mama ta", desi Iacob si Maria nu erau inruditi.

5. Afurisenie - ce inseamna asta in scrierile bisericesti. Mirenii il folosesc in sens tare urat (dat "celui rau"). Ex. copil afurisit ce esti
http://dexonline.ro/search.php?cuv=afurisi
Exista acolo si sinonimul de a blestema. Pai blestem in biserica?

6. Caterisire - se ia si harul preotului, sau este numai o pedeapsa administrativa? Se poate si ierta/ridica?

Daca mai aveti termeni care s-ar incadra in aceasta categorie, mai spuneti.
1. pe stapanul si arhiereul nostru, este inmul arhieresc, iar stapan vine de la grecescul "despota"(caci toate cantarile bisericesti au fost scrise in greaca) iar prin cuvantul "stapan" se arata calitatea ierarhica superioara a episcopului, arhiereu este sinomim cu episcop( preluat pe filiera iudaica unde marelui preot de la Templu i se mai spunea si arhiereu), iar "stapania" episcopului este delimitata clar se canoanele si legile bisericesti in vigoare, in cadrul credintei Biserica( ca si institutie) este "stalp si temelie a Adevarului" deci este de datoria ierarhiei care conduce Biserica sa vegheze pentru respectarea invataturilor de credinta pentru a nu se ajunge la erezii, etc
2. cred ca in acest caz porunca trebuie vazuta ca ceva juridic, Hristos chiar daca nu a folosit termenul de porunca, totusi a dat 9 Fericiri, care la urma urmei tot porunci sau reguli de urmat sunt
3. Tatal si Mama nu cred ca este tocmai formularea corecta, ca ar insemna sa avem un Dumnezeu masculin si un Dumnezeu femin, ceea ce nu se poate in crestinism, avem un singur Dumnezeu in 3 ipostasuri(persoane) care face "obiectul" adorarii noastre, iar Maica Domnului si Sfintii in cultul bisericii au rolul lor bine definit. Sfintii Parinti sunt acei oameni care s-au ocupat cu studierea si explicarea Sfintei Scripturi( formuland pe baza acesteia dogmele, invataturile si cultul Bisericii) acestia remarcandu-se prin sfintenia vietii, avand doctrina si scrierile ortodoxe
4. Desi in Sfanta Scriptura apare expresia "mama si fratii lui Iisus" nicaieri in Scriptura acei "frati" nu apar mentionati ca fii ai Mariei, iar incredintarea Fecioarei Maria in grija apostolului Ioan ne duce la concluzia ca Maria nu avea alti copii dupa trup, in afara de Mantuitorul, cat despre "fratii" lui Iisus parerea unanim acceptata este ca acesti "frati" au fost fie copii ai lui Iosif dintr-o casatorie anterioara(a se consulta pentru detalii pseudo-evanghelia lui Iacov, scriere crestina din secolul 2 - 3 d.Hr.) fie au fost verisori primari din partea rudelor mamei( in limba ebraica cuvantul "frate" fiind folosit pt a desemna atat verisorii sau chiar si nepotii, vezi cazul lui Avraam care adresandu-i-se lui Lot ii spune "sa nu fie cearta intre mine si tine caci suntem frati")
5. in plan bisericesc afurisenia este mai degraba excludere din comunitatea Bisericii, datorita incalcarii repetate a regulilor bisericesti
6. caterisirea clericilor se face din cauza incalcarii grave a normelor bisericesti,caterisirea este definitiva, clericul caterisind nemaiputand oficia slujbele niciodata, dar totusi harul nu-i poate fi luat, iar slujbele savarsite pana la momentul caterisirii raman valide

Last edited by valentin.viliga; 22.01.2010 at 15:31:15.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 17:34:09
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Multumesc Valentin.
Pentru mine Fericirile nu sunt porunci, sunt pilde mai degraba, recomandari. Sunt f.frumoase.
Iisus nu porunceste, nu este stapan...
Numai oamenii...
In rest asa spun si eu, ca tine.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 17:46:44
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Multumesc Valentin.
Pentru mine Fericirile nu sunt porunci, sunt pilde mai degraba, recomandari. Sunt f.frumoase.
Iisus nu porunceste, nu este stapan...
Numai oamenii...
In rest asa spun si eu, ca tine.
O noua religie?!?
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 17:48:22
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
O noua religie?!?
Nu. De ce?
Dar parca plecasesi in concediu. Ti-ai luat ramas bun de la noi.
Du-te si te destinde cu familia, la aer. Serios acum. Cred ca o sa devenim dependenti de forum.

Last edited by sophia; 22.01.2010 at 17:51:10.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Este limbajul bisericesc invechit? marinaileana Intrebari utilizatori 29 21.01.2013 18:00:34
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
"Porunca" primilor oameni George.m Din Vechiul Testament 8 19.03.2012 17:56:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42