![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu vreau sa repet ceea ce s-a spus in postarile de mai sus. Cert este ca de foarte multe ori cuvintele: porunca, lege, obligatie, datorie sunt interpretate dintr-o perspectiva juridica. Relatia noastra cu Dumnezeu se bazeaza pe iubire. Mantuitorul cand vorbeste de porunca aminteste de iubire, iar acolo unde este iubire nu este constrangere sau necesitate. "Iubirea presupune acordul dintre doua libertati"- Parintele Staniloae
|
|
||||
|
||||
![]()
Se mai spune / pronunță și Amen. Vine , de asemenea , din limba ebraică. Cuvântul înseamnă o consimțire, o acceptare cu titlu absolut. Se utilizează , pentru traducere, și sensul de "așa să fie ! ". Sau , în alte locuri , "așa este". Prin ea, plasată în încheierea cererilor adresate lui Dumnezeu, se solicită împlinirea acestor necesități, a pâinii materiale, dar și a pâinii spirituale.
Însăși Domnul nostru Iisus Hristos folosește acest cuvânt de mai multe ori , pentru a întări afirmația.
|
||||
|
||||
![]()
De Amen in limba romana nu am auzit inca.
|
|
||||
|
||||
![]()
Mai rar, mult mai rar , dar a fost și este pronunțat și astfel .
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Din cate stiu eu, se pronunta amin pentru cei care au greaca ca limba de referinta si nu latina, litera eta din greaca se pronunta de multa vreme "i".
|
||||
|
||||
![]() Citat:
2. cred ca in acest caz porunca trebuie vazuta ca ceva juridic, Hristos chiar daca nu a folosit termenul de porunca, totusi a dat 9 Fericiri, care la urma urmei tot porunci sau reguli de urmat sunt 3. Tatal si Mama nu cred ca este tocmai formularea corecta, ca ar insemna sa avem un Dumnezeu masculin si un Dumnezeu femin, ceea ce nu se poate in crestinism, avem un singur Dumnezeu in 3 ipostasuri(persoane) care face "obiectul" adorarii noastre, iar Maica Domnului si Sfintii in cultul bisericii au rolul lor bine definit. Sfintii Parinti sunt acei oameni care s-au ocupat cu studierea si explicarea Sfintei Scripturi( formuland pe baza acesteia dogmele, invataturile si cultul Bisericii) acestia remarcandu-se prin sfintenia vietii, avand doctrina si scrierile ortodoxe 4. Desi in Sfanta Scriptura apare expresia "mama si fratii lui Iisus" nicaieri in Scriptura acei "frati" nu apar mentionati ca fii ai Mariei, iar incredintarea Fecioarei Maria in grija apostolului Ioan ne duce la concluzia ca Maria nu avea alti copii dupa trup, in afara de Mantuitorul, cat despre "fratii" lui Iisus parerea unanim acceptata este ca acesti "frati" au fost fie copii ai lui Iosif dintr-o casatorie anterioara(a se consulta pentru detalii pseudo-evanghelia lui Iacov, scriere crestina din secolul 2 - 3 d.Hr.) fie au fost verisori primari din partea rudelor mamei( in limba ebraica cuvantul "frate" fiind folosit pt a desemna atat verisorii sau chiar si nepotii, vezi cazul lui Avraam care adresandu-i-se lui Lot ii spune "sa nu fie cearta intre mine si tine caci suntem frati") 5. in plan bisericesc afurisenia este mai degraba excludere din comunitatea Bisericii, datorita incalcarii repetate a regulilor bisericesti 6. caterisirea clericilor se face din cauza incalcarii grave a normelor bisericesti,caterisirea este definitiva, clericul caterisind nemaiputand oficia slujbele niciodata, dar totusi harul nu-i poate fi luat, iar slujbele savarsite pana la momentul caterisirii raman valide
valentin_top_bizant Last edited by valentin.viliga; 22.01.2010 at 15:31:15. |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc Valentin.
Pentru mine Fericirile nu sunt porunci, sunt pilde mai degraba, recomandari. Sunt f.frumoase. Iisus nu porunceste, nu este stapan... Numai oamenii... In rest asa spun si eu, ca tine. |
|
|||
|
|||
![]()
O noua religie?!?
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu. De ce?
Dar parca plecasesi in concediu. Ti-ai luat ramas bun de la noi. Du-te si te destinde cu familia, la aer. Serios acum. Cred ca o sa devenim dependenti de forum. Last edited by sophia; 22.01.2010 at 17:51:10. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Este limbajul bisericesc invechit? | marinaileana | Intrebari utilizatori | 29 | 21.01.2013 18:00:34 |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
"Porunca" primilor oameni | George.m | Din Vechiul Testament | 8 | 19.03.2012 17:56:08 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|