Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.03.2013, 12:15:18
centesimusseptimus centesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 27.02.2013
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Osutafaraunu, nu e nici prima data, nici ultima,cand va bateti joc de noi sau practicile noastre.
Exact atât cât ați demonstrat și dvs. prin problema botezului "pe spate". Deci...

Citat:
Nu era nicio mana in afara, se tinea cu palma de marginea stancii, dar si ea i-a fost scaldata in apa, daca asta va era problema.
Nu am nicio problemă, v-am mai spus. Întrebam doar dacă are importanță dogmatică din p.d.v. ortodox botezul cu mâna afară (respectiv cu mâna doar stropită- în cazul acesta dacă e corect botezul prin stropire și nu prin imersiune) și scufundarea de trei ori. Atât.

Citat:
nu exista dorinta de cunoastere, ci scopul e infierarea invataturii ortodoxe si angajarea sustinuta in prozelitism advent.
Dorința de cunoaștere am manifestat-o mai sus; cât despre "pozelitismul advent", vă rog să recunoașteți că n-am cerut (eu, ori alt adventist) nimănui să se boteze în Biserica Adventistă.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 12:21:22
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusseptimus Vezi mesajul
Dorința de cunoaștere am manifestat-o mai sus; cât despre "pozelitismul advent", vă rog să recunoașteți că n-am cerut (eu, ori alt adventist) nimănui să se boteze în Biserica Adventistă.
Prozelitismul are multe fete, activitatea d-voastra pe forum avand inclinatii evidente inspre aceasta directie.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 12:23:41
Banned

Implicit

Citat:
Prozelitismul are multe fete, activitatea d-voastra pe forum avand inclinatii evidente inspre aceasta directie.
Ori poate e o simplă impresie subiectivă, alimentată într-o oarecare măsură dintr-o incertitudine dogmatică...
De ce vă feriți să dați un răspuns tranșant? În definitiv, sunt convins că cunoașteți răspunsul. Eu nu-l știu, dar dvs. ați dovedit-o de atâtea ori că aveți cunoștințe bogate de dogmatică ortodoxă.

Last edited by centesimusseptimus; 02.03.2013 at 12:26:27.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 12:26:12
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Din moment ce refuzati cu obstinatie sa parasiti forumul, in ciuda banarilor (meritate de altfel), ajung sa cred ca dorinta de a face prozelitism bate orice farama de bun simt. Vina noastra e ca va raspundem si reluam la nesfarsit aceleasi teme, facandu-va jocul.

Last edited by ioanna; 02.03.2013 at 12:34:04.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 12:55:17
Banned

Implicit

Citat:
Din moment ce refuzati cu obstinatie sa parasiti forumul
O spuneți cu atâta convingere, de mai să vă cred. Un forum e făcut pentru a alunga userii de alte convingeri, ori tocmai pentru discuții și schimb de păreri?

On topic:
- Are vreo importanță dogmatică scufundatul de trei ori în apa botezului?
- Are vreo importanță dogmatică stropirea ori scufundarea la botez?
- Are vreo importanță dogmatică (respectiv simbolică) botezarea "pe spate" la penticostali (și alți neoprotestanți)?
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 13:32:34
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Osutafaraunu, intrebati-i pe penticostali si pe adventisti daca pentru ei are o importanta dogmatica botezul "pe spate", nu pe mine, caci nu fac parte din comunitatea lor. Eu nu cred ca are, ci este o randuiala canonica, nu dogmatica. Din punct de vedere dogmatic, botezul trebuie facut in numele Sfintei Treimi.Intreita scufundare s-a savarsit inca de la inceputul Bisericii. O singura cufundare a inceput sa se practice incepand din sec.V in Apus, pe fondul combaterii arianismului, dorind a se arata unitatea fiintiala intre Persoanele dumnezeiesti. Botezul s-a savarsit dintotdeauna prin cufundare sau in cazuri deosebite (cum ar fi cele de boala) prin turnare. Stropirea e o randuiala a unor comunitati protestante, pe care o consider o pierdere ecleziologica inregistrata de acestia.
Citat:
Un forum e făcut pentru a alunga userii de alte convingeri, ori tocmai pentru discuții și schimb de păreri?

Nimeni nu alunga un om ce vine cu o deschidere sincera spre dialog, insa va fi banat cel care calomniaza si denigreaza in mod repetat, pentru a pune capat unui dialog neproductiv. Eu ma retrag, las pe altii sa dialogheze cu d-voastra daca isi doresc. Sincer, m-am lamurit in privinta d-voastra. O dupa amiaza frumoasa.

Last edited by ioanna; 02.03.2013 at 13:42:07.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 14:00:42
Banned

Implicit

Citat:
Osutafaraunu, intrebati-i pe penticostali si pe adventisti daca pentru ei are o importanta dogmatica botezul "pe spate", nu pe mine, caci nu fac parte din comunitatea lor.
A treia întrebare pentru ei era adresată.

Citat:
Eu nu cred ca are, ci este o randuiala canonica, nu dogmatica.
[din punctul meu de vedere] nu cred că este nici măcar o "rânduială canonică", ci este impusă pur și simplu de dimensiunile baptisteriului. Dar să vedem ce opinie au confrații noștri...

Citat:
Din punct de vedere dogmatic, botezul trebuie facut in numele Sfintei Treimi.Intreita scufundare s-a savarsit inca de la inceputul Bisericii. O singura cufundare a inceput sa se practice incepand din sec.V in Apus, pe fondul combaterii arianismului, dorind a se arata unitatea fiintiala intre Persoanele dumnezeiesti.
În sfârșit. Vă mulțumesc pentru răspuns.
Înțeleg că aceasta e o chestiune delicată, datorată atât conflictului dogmatic Apus-Răsărit, cât și chestiunii Trinității contestată tot mai mult în diferite cercuri (și nu mă refer aici doar la martorii lui Iehova), de aceea nici nu mă leg de ea.
Vedeți, neopotestanții consideră botezul -pe lângă celellalte aspecte menționate deja pe acest topic- un simbol al îngropării omului cel vechi și al renașterii lui în Hristos, așa cum subliniază și Biblia (Rom.6,4). De aceea, e impropriu să fii îngropat de trei ori, mortul de regulă fiind băgat în pământ o singură dată în cadrul actului înmormântării.

Citat:
Stropirea e o randuiala a unor comunitati protestante, pe care o consider o pierdere ecleziologica inregistrata de acestia.
Uite, la asta nu m-am gândit. Care "comunități protestante" efectuează botezul prin stropire? Eu nu am cunoștință de o astfel de modalitate cel puțin în rândul neoprotestanților. Dacă e o "înmormântare", ea trebuie să fie deplină! Apropo și de mâna rămasă afară în filmulețul dvs.... Doar unul a fost Alexandru Macedon...

Citat:
Nimeni nu alunga un om ce vine cu o deschidere sincera spre dialog
"deschiderea" și "sinceritatea" unui user adult nu poate fi cunoscută, așa prin internet... cu atât mai puțin "deschiderea" (1 Petru 3,21) pruncului spre botez.

Citat:
insa va fi banat cel care calomniaza si denigreaza in mod repetat,
Sper că aveți la degetul mic proprietatea cuvintelor folosite. O după amiază plăcută!
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 14:17:20
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Aici intrăm într-un alt mare capitol controversat: "păcatul strămoșesc" pe care vrei să mi-l servești drept dogmă. Vina adamică nu se moștenește. Ceea ce se moștenește, este o fire (o natură) păcătoasă. Bebelușii n-au nicio vină pentru păcatele părinților, ei moștenesc doar o natură degradată în urma păcatului. Fiecare e responsabil pentu păcatele proprii și pe acestea trebuie să le mărturisească și să le părăsească.
si vrei sa te cred pe tine (sau pe tanti Lenuta) sau pe profetul David?
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 14:18:17
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
si vrei sa te cred pe tine (sau pe tanti Lenuta) sau pe profetul David?
Pe profetul David.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 14:24:59
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Pe profetul David.