![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Pentru continutul lor bogat in proteine, semintele au fost considerate in toate timpurile „carnea saracilor”. Planta este originara din Orientul Apropiat, sursele istorice consemnand utilizarea ei alimentara inca de la inceputul dezvoltarii societatii omenesti. Este prima leguma cultivata si consumata de om. Urme de seminte de linte au fost gasite in Turcia, in unele grote ce dateaza din anii 5500 i.e.n.
Se crede ca planta ar fi originara din Siria, de unde s-a rapsandit in toate tarile din jurul Meditaranei. In Geneza, se specifica faptul ca lintea era deja folosita pentru hrana: „O dată însă a fiert Iacov linte, iar Isav a venit ostenit de la camp” (Geneza 25, 29-34). Proprietati nutritive: Dietologii prescriu consumul de linte, deoarece, dincolo de faptul ca este un aliment foarte digerabil, este lipsit in totalitate de grasimi si colesterol. In plus, semintele de linte contin izoflavoni, substante ce curata organismul. Este o sursa foarte buna de fibre ce ajuta la scaderea colesterolului, are efecte benifice asupra digestiei si inimii, iar fibrele solubile ajuta la stabilizarea zaharului din sange. Au o crescuta concentratie de fier, un element esential, absorbit mai bine de organism daca este asociat cu alimente bogate in vitamina C (salate, kiwi, citrice). Mai contin potasiu, fosfor, calciu, vitamina B si pretioase fibre ce depureaza organismul. La fel ca toate celelalte legume, lintea are o inalta putere nutritiva (110-336 kcal / 100 gr, in functie de varietate si de modul de preparare). Semintele de linte sunt printre legumele cele mai bogate in proteine vegetale (24%) care sunt in totalitate asimilate de organism. Ciorba de linte - o ceapa mare - 3 morcovi - un patrunjel - Œ telina - un pastarnac - 1,5 cani de linte (cea roz este mai gustoasa) - 6 catei de usturoi - tarhon, busuioc, frunze de telina, frunze de leustean - otet de mere Se taie marunt ceapa si radacinoasele, se pun la fiert (adica nu le calim in ulei ci in apa), iar apoi se adauga lintea care fierbe foarte repede. La final cam cu 10 minute inainte de a se lua de pe foc se adauga tarhonul, busuioc, frunze de telina, frunze de leustean si otetul (toate dupa gust). Cu 5 minute inainte de a se lua de pe foc se adauga usturoiul dat prin mujdoaica. La sfarsit de tot se pun si frunzele de patrunjel si uleiul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Varza gatita la fel nu este recomandata. Varza gatita se lipeste de intestine, in special intestinul gros, ducand la putrefactii in organism, dat fiind faptul ca varza este o leguma greu digerabila. Cea cruda este recomandata sau murata cu hrean dar fara sare. Daca o consumi cruda, vei beneficia de toate calitatile ei. Prin fierbere se pierd o mare parte din componentele ei, iar varza devine toxica si greu de digerat. Putem observa usor acest lucru: sa nu uitam de mirosul dezagreabil al verzei fierte. Last edited by ovidiu b.; 19.11.2011 at 00:13:21. |
|
|||
|
|||
![]()
Cartofii se recomanda a fi consumati copti. Sunt o sursa de coenzima Q10. Absorb aciditatea din stomac. Bineinteles ca au si alte propietati. Sunt foarte gustosi cu putin ulei de masline, usturoi sau flori de drojdie uscata inactiva (am sa scriu mai detaliat despre drojdie).
Sa vedem de ce copti? Coaja tuberculului de cartofi, mai ales in jurul ochiurilor (mici muguri de vegetatie) precum si periferia cartofului inmugurit, contine solanina cu actiune toxica, daca este ingerata in cantitati mari. Cantitati mici de solanina se gasesc in intreg tuberculul, insa aceste doze infime nu sunt toxice, daca nu se consuma cantitati foarte mari de cartofi. In interiorul tuberculului exista deasemeni, rezerve de solatrioza din care se va forma solanina ce va migra ulterior spre coaja. Aceasta triglucida, desii este lipsita de toxicitate, poate da in unele organisme reactii de intoleranta. Pentru a reduce cat mai mult impactul negativ a solaninei asupra organismului, este indicat ca tuberculul sa fie copt in coaja (solanina se distruge termic in mare masura, fara sa treaca in solutii -apa, ulei), urmand apoi decojirea. Prin aceasta metoda se pastreaza intacte cele mai multe principii active (minerale, vitamine) benefice din cartof neutralizandu-se elementele toxice. Este bine, daca se gateste prin fierbere, cartoful sa fie preparat tot in coaja. Cartofii prajiti contin cea mai multa solanina, iar pe langa aceasta, se formeaza acrilamida, compus toxic si cancerigen. Nu se vor utiliza niciodata, nici macar pentru furajarea animalelor, cartofii incoltiti. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Deacord cu tine aici! Unii le divinizeaza. Si cand te gandesti ca stau 72 de ore in stomac... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar mai este o intrebare mare la care chiar as vrea sa ne raspundem: Oare Adam si Eva aveau canini? sau canini au aparut in timp prin decaderea omului? Oare de ce Sfintii Parinti traiau doar cu apa si paine uscata? de ce nu ar fi mancat si ei carne daca au avut canini? oare nu au tins ei spre Adamul cel de dinainte de caderea din Rai? Adam in Rai manca carne? Spre ce ar trebui sa tindem: spre lume sau spre spre cele de sus? Bineinteles ca nu este suficienta pentru mantuire doar renuntarea la carne...dar face parte si acest aspect din asceza noastra, din treptele desavarsirii fiecaruia. Bineinteles ca sunt si legume cu dezanvantaje pe care cel putin eu le evit. O dieta vegetariana poate fi de multe ori gresita (desi per asamblu este mai putin daunatoare, decat cea bazata pe produsele de origine animala)...sunt cateva legume care ar trebui evitate...eu le-am postat chiar la inceputul topicului. Last edited by ovidiu b.; 19.11.2011 at 00:50:05. |
|
||||
|
||||
![]()
Daca Adam si Eva aveau canini... Probabil ca da. Ca daca am spune ca au aparut pe parcurs inseamna ca am fi sustinatorii darwinismului. Sau probabil au aparut in momentul caderii,cand lumea si legile fizicii s-au modificat
![]() Sfintii parinti care traiau doar cu apa si paine tindeau spre sfintenie,spre desavarsire,renuntau la tot ce e lumesc. E absurd sa spunem ca doreau sa fie ca Adam si Eva,care ma indoiesc ca aveau paine. Cel mai probabil sfintii vroiau sa ajunga ca ingerii,fara trup mai exact. Nu vad de ce ar fi pacat sa mananci carne,nu scrie niciunde in Biblie. Si nu renuntarea la carne duce spre mantuire,ci infranarea de la orice. Trebuie sa te lepezi de ceea ce te domina,indiferent ca facem referire la alimentatie,imbracaminte,vicii etc. Sper ca am reusit sa ma fac cat de cat inteles. Doamne-ajuta! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Oricat am incercat sa lupt cu mentalitatile oamenilor,toti imi spun ca ignor faptul ca vitaminele se gasesc in coaja!!! Fara sa cunosc acest amanunt al solaninei care se acumuleaza in coaja,eu cel putin decojeam cartoful din motive igienice,la fel ca orice radacinoasa.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Spunem ca nu putem face 2 pasi fara proteine,desi nici nu acceptam ideea de a incerca macar 2 saptamani o dieta exclusiv vegana. Am observat la multi tarani ca sunt milosi si nu pot ucide singuri un animal pt a-l manca,ci merg si roaga pe altcineva in sat sa sacrifice.Si asta este un indiciu destul de interesant,unde este spiritul de vanator darwinian? Nu condamn pe nimeni,dar stiu din proprie experienta ca avem nevoie de mai multa vointa si daca reusim cateva posturi,poate reusim intreaga viata... in fine,acest subiect este destul de controversat si asa...nu vreau sa supar pe nimeni,doar fac conversatie.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]()
Hai sa nu o luam pe aratura cu interpretarile. Animalele nu au suflet,iar omul a fost pus stapan peste ele. Deci unde e problema? Creatura e si planta,nu? Ca tot de Dumnezeu e facuta...
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu o iau deloc pe aratura(sau cel putin nu intentionez),insa mie imi este clar ca fiintele superioare,puternic spiritualizate nu pot face rau unei alteia,asta insemnand si uciderea lor pt"mentinerea in viata".
Sa ne gandim la Sfinti sau la Ingeri... Da,si plantele sunt fiinte si inca unele destul de frumoase:)
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
alimentatie bio | myself00 | Generalitati | 20 | 01.10.2012 09:24:46 |
care varianta e corecta? | victortiti89 | Generalitati | 76 | 16.06.2011 17:14:43 |
Septuaginta este cea corecta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 14 | 18.02.2011 03:45:08 |
Cu ce criterii se determina care este credinta corecta si ceea falsa? | Bast-et | Generalitati | 14 | 30.09.2010 16:26:07 |
Pentru o intelegere corecta a ortodoxiei | bogdan268 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 133 | 30.06.2009 02:40:42 |
|