![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
- Vă rugăm să vorbiți despre efectele postului asupra trupului și sufletului!
- Sfântul Antonie cel Mare s-a hrănit numai cu pâine și cu apă și a trăit 105 ani. Sunt aici și chestiuni de cunoaștere biologică a omului, a trupului. În general, postul trebuie să fie și o manifestare de forță spirituală și poate să fie și o cruțare a organismului de la prea mari eforturi de dizolvare și asimilare a hranei. - Hrana acționează prin corp și asupra sufletului? - E foarte greu de despărțit între ele; trupul fără suflet nu este trup și sufletul nu se poate manifesta cu totul fără trup, așa le-a făcut Dumnezeu, foarte unite. Deci, hrana acționează nu numai asupra trupului, ci și asupra sufletului. Postul îl face pe om să se rețină de la pofte; trupul antrenează niște pofte și nu-i bine să ai un trup prea împovărat. Asta îți îngreunează inima, circulația sângelui; trebuie să ținem seama și de rezultatele studiilor medicale. - Putem considera postul ca echilibrare a greșelilor trecutului? - Putem considera postul și ca un mijloc de pocăință pentru greșelile trecute. Am căutat să trăim prea bine altădată și am păcătuit...să căutăm să nu mai facem așa și să-l considerăm și ca un fel de pocăință(căință, suferință, greutate, oarecare pătimire, în sensul bun), pentru cele rele din trecut. - Mântuitorul spune că unele boli pot fi tratate numai prin post și rugăciune! - Trebuie făcute niște eforturi deosebite pentru întărirea puterilor sufletului asupra trupului și poate că sunt oameni sfinți care postesc foarte mult și se întăresc foarte tare și de aceea au și o putere mai mare asupra altora, asupra celor bolnavi. - Cum apreciați postul total, să se bea numai apă, sau nici apă, de exemplu miercurea și vinerea? - Biserica n-o recomandă ca lucru general. Cine poate face mai mult, e bine să facă mai mult. O tradiție a Bisericii, și anume Liturghia darurilor înainte sfințite, se făcea miercuri și vineri după masă, ca vecernie, deci înseamnă că oamenii care se împărtășeau atunci nu mâncau până seara. E bine să se țină post cât mai mult miercurea și vinerea; cine poate. Rugăciunea împreunată cu postul e mai puternică, e mai concentrată; foarte mult ajută postul la rugăciune! Sursa: Căbaș, George, "Pagini de pateric românesc" |
|
|||
|
|||
![]()
Nu prefer supermarketuri, e mai sigur...or fi iradiate, insa sunt mai controlate decat la tarani, care si aici sunt tratate....iaurturi cu fructe nu mananc...de fapt trebuie atent cu e-urile acidul citric e f. periculos...
mancarea are multe e-uri...salamurile si muschii tiganesti au la nitrati....cancer....mai rar cu astea...zic eu.... acum sunt si radiatiile de la Cenavoda, Cernobal....care dauneaza si ele....mai e si kosloduiul....japonia...samd Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In rest avem peste, naut, linte, alune, munci, curmale, fistic etc. Sunt asa hranitoare si gustoase! Ca sa nu mai zic de mancarea gatita din cartodi, ciuperci, varza!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
La restul subscriu si mie imi plac mult!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Naut si linte...nici nu stiu cum arata si cum se gateste! Cumva din naut se prepara hummus? Din pacate,stomacul meu are slaba toleranta fata de fasole boabe sau linte(am mancat ciorba de linte intr-un restaurant si am avut dureri). Am observat ca am dureri si dupa avocado!Probabil au fost stropite sau tratate.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
'cum de in societatile traditionale oamenii pot manca preparate continand 10-20 oua si nu isi "dau peste cap" ficatul"" a fost intrebarea unor nutritionisti.. si au inteles ca secretul sta in modul de preparare..atat tip cat se bate albusul impreuna cu galbenusul (deci se leaga colesterolul cu lecitina ) valorile colesterolului nu cresc... deci , asa cum concluzioneaza acei nutritionisti, oul fiert tare creste colesterolul (lecitina si colest sunt separate) dar omleta e OK.. partea problematica vine de la uleiul in care se coace omleta... si nu, nu se foloseste niciodata la gatit ulei de masline; acesta doar la salate; bun de prajit e cel din samburi de strugure... cica... stiinta sustine azi ce va nega maine.
|
|||
|
|||
![]()
De ce trebuia sa stiu...cand eu nu consumam proteine animale? Nici nu m-a interesat si nici nu ma intereseaza. Nu am facut sala pentru masa, ci pentru sanatate. Sa iti spun si de ce nu m-a interezeaza. Faptul ca orice produs de orgine animala e acid si scoate calciu din oase cred ca e suficient.
|
|
|||
|
|||
![]()
Ingrediente:
- 400 grame de naut boabe - 3 cepe - 3 morcovi - o căpățână de usturoi sau dupa gust - patrunjel, busuioc, oregano, coriandru - zeama de la o lamâie - 100 ml ulei 1. Se spala boabele de naut si se lasa la muiat in apa timp de 24 de ore. 2. Se arunca apa in care s-au muiat boabele si acestea se fierb timp de aproximativ 2-3 ore (intr-o cantitate considerabila de apa). Cand boabele de naut sunt aproape fierte se adauga ceapa (taiata in 2 sau 4 bucati) si morocovul (taiat in 2 sau in 4 bucati). 3. Cand boabele sunt fierte, la fel si ceapa si morcovul, ele se separa de apa in care au fiert (care se pastreaza intr-un vas pentru a fi folosita ulterior) si se lasa la racit. 4. Boabele de naut, ceapa si morcovul se maruntesc (cu ajutorul blenderului manual, al masinii de tocat carne sau al pisatirului pentru piure) si, pentru a ajunge la consistenta unei paste, se amesteca impreuna cu o parte din apa in care au fiert (aproximativ 500 ml = 1.5 cani) si cu uleiul (pentru omogenizare, dupa gust). 5. In continuare se adauga patrujelul si usturoiul tocate marunt, busoioc, oregano, pulbere de coriandru dupa gust si se amesteca toate. 6. Se consuma sub forma de tartine, cu salata sau muraturi. Este o reteta excelenta si foarte hranitoare datorita nautului (contine proteine) si sanatoasa datorita usturoiului. De remarcat ca in formula aceasta mirosul de usturoi nu se simte, in parte multumita frunzelor de patrunjel. A se consuma de preferinta cu paine cu paine de secara sau integrala. Nautul contine proteine (18-30%), lipide, hidrati de carbon, amidon (47-60%), zaharuri, lipide (6%), saruri minerale - in special potasiu, magneziu, calciu, sodiu, siliciu, fier, arsen, asparagina, vitamine din complexul B si mici cantitati de vitamina C. Ca majoritatea altor specii de boabe sau de fasole, si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie. Bolile de inima pot fi prevenite si riscurile scazute semnificativ in urma consumului de naut, a fost revelat in urma unui studiu facut in Statele Unite, pe un grup de persoane, timp de 20 de ani. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL. Nautul este un bun diuretic, util in colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiaza si ca antiseptic urinar. Se mai citeaza utilizarea sa in stari congestive ale ficatului. Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti. Daca te gandesti cum sa renunti la carnea rosie, atunci poti suplini aportul de proteine pierdut cu ajutorul nautului. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
alimentatie bio | myself00 | Generalitati | 20 | 01.10.2012 09:24:46 |
care varianta e corecta? | victortiti89 | Generalitati | 76 | 16.06.2011 17:14:43 |
Septuaginta este cea corecta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 14 | 18.02.2011 03:45:08 |
Cu ce criterii se determina care este credinta corecta si ceea falsa? | Bast-et | Generalitati | 14 | 30.09.2010 16:26:07 |
Pentru o intelegere corecta a ortodoxiei | bogdan268 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 133 | 30.06.2009 02:40:42 |
|