![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De aceea am dat textul ortodox, acolo scrie mult mai clar: "sînt cercetați de stăpînitorul veacului, ca să-i ia în stăpînire, dacă ar găsi că au răni de pe urma luptelor sau unele pete și urme de păcat." Va amintiti de ceea ce observa Cezar, de "chinuitorii" din acel pasaj din Sfanta Scriptura. Dvs. ati spus ca nu poti fi demonii si probabil sunt remuscari. Ei bine, aici nu mai e nimic neclar, stapanitorul sau printul nu poate fi remuscarea, e clar la cine se refera. Asadar, daca au rani sau urme de pacat sunt luati in stapanire de stapanitorul veacului, printul acestei lumi. Si ii duce in Iad, evident. Sper ca acum e mai mult decat clar si nu mai are rost sa discutam de acest pasaj. Raman la observatia mea, ce rost are sa mai dam citate din moment ce e evident ca e o eroare de logica teologica Purgatoriul, o confuzie cu perioada in care cei adormiti vor avea si trupuri, sa poata fi chinuitit de foc. Pana atunci au doar remuscari si frica, asa cum arata si citatele ortoodxe de la Sinodul Ferrara. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sf. Marcu era purtatorul de cuvant al ortodocsilor. Visarion il asista. Imparatul bizantin venise cu scopul de a se uni neaparat cu catolcii, pentru ca il ardeau turcii la zidurile cetatii. Se spune ca imparatul a fost bucuros la inceput vazand ca Sf. Marcu are raspuns pentru toate, crezand ca partea catolica va vedea argumentele si va veni la ortodoxie, facandu-se repede unirea. Dar apoi a vazut ca nu aveau de gand catolicii sa renunte la greselile lor si trebuia sa-si ia adio d ela ajutorul militar. Ce a facut atunci? Ca se stie. L-a inlocuit pe Sf. Marcu si l-a oprit sa mai participe la discutii. Sf. Marcu s-a inchis in camera, ca sa nu semneze ceva. Scrie ca si catolicii au fost nemultumiti ca nu mai participa Sf. Marcu, cu care sa discute. Imparatul l-a lasat pe Visarion, care era favorabil unirii. Cum scrie in istorie, la inceput ortodocsii au trimis un document in care scriau "de la Tatal prin Fiul", adica versiunea ortodoxa. dar papa a zis ca nu se face unirea daca nu scriu "si". Inainte de finalul sinodului mai multi ierarhi ortodocsi au plecat acasa (pe ascuns, de teama imparatului), ca sa nu semneze, vazand ce vrea sa faca imparatul, unire cu sacrificarea ortodoxiei. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu ai citit mesajele mele, dogma e o confuzie comica, e ilogica din punct de vedere teologic. Mortii nu au trup pana la inviere, nu pot simti un foc. Cei care au inventat dogma au confundat perioada de pana la Judecata finala cu cea de dupa, cand fiecare va avea si trup. Pana atunci in Iad sunt regerete, deznadejde, sperieturi ale ingerilor cazuti. Am vazut ca nu ai inteles exact ce e Purgatoriul, din punct de vedere ortodox cei de acolo ajung in Rai, nu mai trec prin purificare. Last edited by catalin2; 13.10.2014 at 15:59:42. |
|
|||
|
|||
![]()
Are CS Lewis un roman, "Marea Despărțire", publicat recent și în limba română, o ficțiune alegorică despre lumea de dincolo în care autorul ajunge în postura unui Dante postmodern, vizitează iadul și raiul, relatându-și experiențele sub forma unui jurnal de călătorie.
Dincolo de orice imagerie horror, iadul din alegoria lui Lewis este populat de oameni aparent normali care alcătuiesc o societate în care recunoaștem foarte multe trăsături ale lumii noastre proiectate în absolut. Un fel de megalopolis aparent dinamic, în care fiecare își urmărește cu obstinație obsesiile și dorințele terestre, fiind în mod repetat păcăliți de minciuna constitutivă a acestora, dar reluând la nesfârșit procesul zadarnic al împlinirii lor. Pe scurt, o societate de oameni care se autofraieresc continuu. Din când în când, cetățenii iadului au posibilatea să viziteze raiul și să vadă cum e acolo. Sunt întâmpinați cu dragoste, plimbați peste tot, tratați ca niște oaspeți dragi. Dar în mod surprinzător, locuitorii iadului nu înțeleg nimic din tot ce se întâmplă în rai, totul li se pare atât de străin de ei, de modul cum s-au construit ca persoane, comuniunea li se pare absurdă, bucuria ceva insuportabil, iar dragostea o amenințare pentru idolii construiți din obsesiile lor. Când sunt rugați să rămână, își aduc aminte că au fiecare un bolovan de cărat pe un deal nesfârșit, precum Sisif, și vor repede să fie duși în iad. Din când în când, se întâmplă și în iad evenimente de tip metanoia, iar deșteptații încearcă să le deschidă ochii celorlalți asupra minciunilor chinuitoare cărora le sunt sclavi. Desigur, sunt respinși și îndepărtați violent, obligați să părească iadul, fiindcă toți cei de acolo vor să creadă în continuare în idolii lor confecționați din tot felul de dorințe insațiabile care împreună alcătuiesc tot atâtea sensuri iluzorii ale existenței dizolvate într-un nonsens generalizat.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 13.10.2014 at 17:15:17. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Domeniul lui acesta este: lumea și iadul, precum însuți afirmi. (Numai că tu continui, nu știu prin ce injoncțiune, în loc să te oprești aici. Și astfel începi să fii în dezacord cu propria ta afirmație! Întrucât perorezi despre Purgatoriu, pe care îl scoți subit de sub mânecă...) P.S. Mihnea, ce-ai crede despre mine dacă, după ce afirm că diavolul lucrează în lume și stăpânește în iad, încep să inventez un alt loc/o altă dimensiune a ființării, de pildă X, apoi să spun: dacă diavolul operează în lume, ce te împiedică, Mihnea, să crezi că el operează și în X? Ce-ai crede despre modul cum argumentez eu? Mai mult, după ce m-aș arăta convins că X este o realitate la care ia parte și omul, anume după despărțirea sufletului de trup, aș începe să aduc în sprijinul acestei invenții ale mele ... argumente scripturistice. Ce-ai spune? Ceva asemănător zic și eu despre treaba cu Purgatoriul, acum sper să mă înțelegi... |
|
|||
|
|||
![]()
Într-adevăr! Așa înțeleg și eu.
Ce te face, atunci, să te contrazici singur, după ce abia ai afirmat adevărul, și să spui că de fapt e vorba despre... Purgatoriu? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Verbul "a salva", folosit frecvent în scrierile NT, înseamnă atât "a elibera" cât și "a vindeca". După cum cuvântul "soteria", desemnînd mântuirea, îl înțelegem nu doar ca eliberare/scăpare din primejdie, ci și ca vindecare. Așadar vorbim despre Iisus Care vindecă, Iisus Doctorul nostru, al întregii ființe, trup și suflet. Însuși Domnul Se arată pe Sine ca Doctor - Mt 8, 16-17; Mt 9, 12; Mc. 2, 17; Lc 4, 18, 23. Imaginea lui Hristos ca Doctor e deplin evidentă în pilda Samarineanului milostiv. Așa e și proorocit (Is. 53,5; Ps. 102, 3), așa e cunoscut de mulțimile care s-au îndreptat spre El în timpul vieții Sale pământești. Ori, dragă Theo, eu înțeleg (nu știu cum înțelegi tu) că un doctor vindecă viii, nu morții... Dacă nu crezi, întreabă-l pe Mihnea, că e doctor! Deci nu văd sensul ideii că Doctorul Hristos ne mai vindecă de ceva, fie și prin curățire (?) în "timpul" morții noastre. Orice doctor vindecă pe cel viu, ca să se însănătoșească și să nu moară de pe urma bolii. Iar Domnul spune "lasă morții să-și îngroape morții..." Dumnezeu e al viilor, nu al morților! Ori purgatoriul e o teorie despre morți... Adică despre sufletele unor oameni care și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul, deci cărora nu are sens să le mai aplici vreun tratament. Vremea tratamentului e cât suntem în viață, adică nu figurăm la rubrica "decedați". Unde ai pomenit tu om care se duce să moară nițel, ca să se poată însănătoși prin curățire în moarte? A venit vreunul la tine sănătos tun după vreo cură purgatorială post-mortem? Amintește-ți te rog și de Lazăr, săracul și fericitul (Lc. 16). Dacă am înțeles bine, acolo scrie că un bogat aflat în iad îl roagă pe Avraam să îl ajute din rai. Cunoști povestea... Nu zice nimic de purgatoriu. În schimb zice că unii nu cred nici măcar de-ar veni cineva înviat din morți printre ei. Dostoievski zicea că Marele Inchizitor ar fi fost dispus să-L răstignească a doua oară pe Însuși Hristos, vorba lui Kazantzakis... Deci problema nu e purgatoriu sau iad, ci credință sau necredință în ceea ce ne revelează Cuvântul lui Dumnezeu: avem de ales între rai și iad. Atât. Să alegem, așadar! Doamne ajută! Last edited by Ioan_Cezar; 14.10.2014 at 02:27:08. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iata, eu iti mai citez dintr-un Sfant Parinte de acelasi prim calibru: Sf Grigore cel Mare. In Dialogul al 4-lea, cap 39 (care chiar se numeste: "Despre existenta unui foc purgatorial in lumea viitoare"), el spune asa: "Fiecare va fi prezentat Judecatorului exact asa cum era cand a plecat din viata aceasta. Atunci, trebuie sa existe un foc curatitor inainte de judecata, din cauza unor greseli minore care vor fi ramas si care trebuie curatate. Oare nu a spus Cristos, Adevarul, ca, daca cineva huleste impotriva Sfantului Spirit, nu va fi iertat "nici in acest veac, nici in veacul care va sa vina" (Mt 12:32) ? Din aceasta afirmatie invatam ca anumite pacate pot fi iertate in aceasta lume, iar unele in lumea viitoare. Caci, daca o iertare este refuzata pentru un anumit pacat, concluzionam logic ca este acordata pentru altele. Acest lucru trebuie sa se aplice, dupa cum spuneam, pentru transgresiunile usoare". Daca vei spune ca si in acest citat este vorba de iad, eu nu stiu ca sa ma mai fac cu tine si am sa trag concluzia ca nu vrei sa cultivi invatatura Sfintilor Parinti, ci invatatura ta. Ca nu vrei sa acorzi invatatura ta dupa invatatura lor, ci vrei mai degraba sa acorzi invatatura lor dupa a ta. Vedem bine aici ca Sf Grigore cel Mare face ceea ce imi atribui mie ca fac: vorbeste despre o realitate care are loc dupa despartirea sufletului de trup. Si aduce in sprijinul acestei "inventii a lui"...argumente scripturistice. Numai ca in aceste inventii ale Sfantului Vasile cel Mare, ale Sfantului Grigore cel Mare si a altora impreuna cu ei, noi credem, prietene! Nu alegem stafide din tort, ci credem in integralitatea invataturii lor. Ne-ar conveni si noua ca, indata dupa pragul vietii, sa intram direct in rai. Dar, atat Sf Vasile cel Mare, cat si Sf Grigore cel Mare ne spun ceea ce Cristos ne spune: ca, daca vom avea pete pe sufletul nostru, chiar de vom fi viteji victoriosi in lupta cu pacatul, vom sta in inchisoare pana cand vom plati ultimul ban. Sau pana cand se va indura cineva sa dea plata in locul nostru. Iata, Biserica Catolica este singura care pastreaza si cultiva invatatura Sfintilor Parinti. In ceea ce credea Papa de atunci, in aceea crede si Papa de acum. Si, in ceea ce crede Papa de acum, in aceea cred si eu. Astfel, vreau credinta mea sa fie credinta lui Petru. Aceea pe care Domnul Cristos a spus ca va intemeia Biserica Sa, in aceeasi Evanghelie a lui Matei pe care o tot dezbatem.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 14.10.2014 at 08:15:02. |
|
|||
|
|||
![]()
Mihnea, s-a comentat deja și acest lucru, de ce să mai revenim... În materialul lui Larchet, pus de Cătălin, sunt lămurite în detaliu toate chestiunile pe care le discutăm.
Eu am citit de mai multe ori TOT acest material. Îl găsesc pe deplin lămuritor. Tu l-ai citit? Nu are rost să adaug ceva la ce au scris Sfinții, Părinții noștri. Ei cunoșteau aceste chestiuni din viața lor de credință în Duhul Sfânt. Eu pot, cel mult, să încuviințez prin "îhî", întrucât tot ce spun ei mie îmi pare adevărul dezvăluit limpede, simplu, convingător oricărui om care e deschis la Adevăr. Spui că nu știi ce să te mai faci cu mine...:) Ei bine, eu știu ce să mai fac cu tine: dacă linkul pus de Cătălin nu te-a dumirit, te rog din nou să citești acest text, cu răbdare, până la capăt. http://www.academia.edu/7923323/OMIL..._PURGATORIULUI |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
ce este purgatoriul? | annajanette | Generalitati | 82 | 07.03.2010 18:33:37 |
|