![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oricum, credinta nu vine numai din cauza suferintei. Iar suferinta nu vine doar la 40-50 de ani...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai degraba eu vad ca ideile necrestine despre lume preluate din carti vin la un moment dat sa te lupte (sa spunem ca uneori ti se pare ca exista destin, uneori ti se pare ca Dumnezeu este nedrept, uneori ti se pare ca raul poate fi bine "in unele conditii" sau daca duce la efecte bune este scuzabil -in sens ca nu mai e pacat etc, etc.. sunt multe idei care pot fi preluate si asimilate subtil). Deci asa cum esti luptat prin ganduri, esti luptat si de idei straine (in mod viclean, desigur). In sensul acesta vad ca ne modifica. Ideea este ca macar cateva secunde cititorul adera la ele. Ca altfel nu ar putea citi cartea, ma gandesc. Chiar daca nu este de acord cu ideile care stau la baza unui roman, cititorul le "accepta" pt o vreme pt. a putea intelege mesajul autorului. Macar o perioada limitata aderi mai mult sau mai putin la ele. Eu personal urmatoarea pb.: imi amintesc mult din ceea ce am citit, dar uit sursa.. Mi-e teama ca la un moment dat din memorie va tasni ceva citit din ouspensky, de ex., dar cu ambalaj crestin.. Mai ales daca citesti mult, la un moment dat realizezi ca esti populat cu multe idei care nu-ti apartin direct (oricum creierul face un permanent efort sa-si insuseasca ideile citite ca si cum ar fi ale sale).. si te intrebi in ce masura te reprezinta si in ce masura iti tot supraadaugi lucruri straine care pana la urma te impiedica sa vezi esentialul. Cat despre oamenii duhovnicesti, eu cred sincer ca se hranesc doar cu Cuvantul lui Dumnezeu.. Citat:
Cat despre cititul in folosul altora, da, sunt de acord. Am in minte exemplul par. Seraphim Rose care a scris extraordinar despre fenomenele lumii moderne, despre reflectarea nihilismului in arta, despre geneza vs. stiinta etc.. Cam acesta este ajutorul. (Te referi la Steinhardt.. mie imi place cum scrie, dar totusi nu-mi merge la inima. Sunt mult mai miscatori oamenii care nu au multa pregatire formala.) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De multe ori m-am gandit cum ar fi fost viata mea, daca parintii mei ar fi fost credinciosi, daca as fi avut, in copilarie, pe cineva sa ma poarte de mana la biserica, sa ma invete sa ma rog... Am ajuns tarziu la credinta - nu invinuiesc pe nimeni. Dar regret timpul pierdut!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am spus si eu ca suferinta nu vine neaparat la o anumita varsta; dar sa nu uitam ca vestul este incercat prin proba placerii, in vreme ce rasaritul prin proba durerii. Vestul a cazut la aceasta proba; rasaritul a iesit invingator. Suferinta este f importanta, caci ceea ce se invata prin suferinta, nu se mai uita. |
|
||||
|
||||
![]()
Anna21, daca inteleg bine ce spui, incep sa ma intreb cum de te poti sustrage smintelilor de pe forumul acesta, din moment ce cataloghezi drept "potential periculoase" scrierile ne-religioase? Pai daca ti-e teama ca irosesti timpul si respectiv esti distrasa de la calea cea dreapta (+ ca accepti si influente nefaste in suflet - vezi identificarea cu personajele literare), cum poti face fata acestui forum care gazduieste mii de opinii divergente, de nuante, de exagerari, interpretari personale, etc (fireste si adevaruri, opinii pertinente si tot ce se afla de partea cealalta a baricadei)?
Daca citesti o carte (ne-religioasa) si te simti "tras" prea abrupt in universul fictional, o poti inchide si-ti poti relua preocuparile hranitoare de suflet, insa influenta atmosferei negative de pe unele topicuri ale forumului mi se pare greu de cuantificat si de evitat - din moment ce esti membru activ. Eu cred ca dreapta socoteala ar trebui sa primeze, indiferent de context: ne uitam la tv, ascultam radio, citim ziare, navigam pe Internet, citim literatura duhovniceasca si respectiv ne-religioasa cu masura. Doamne ajuta!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aici nu citesc ca si cum as citi un roman (vezi ce am scris mai sus despre identificare cu personajele, despre acceptare temporara a unor idei pentru a intelege mai bine mesajul autorului etc.. In mod normal nimeni nu vrea sa vada violenta. In realitate o eviti sau incerci sa schimbi ceva etc... dar in romane o "accepti", o citesti in speranta ca autorul te ajuta sa treci dincolo de trairile neplacute. Implicit ai incredere in autor, chiar daca esti impotriva mesajului.. nu stiu daca ma fac inteleasa). Aici eu nu citesc multe mesaje (majoritatea) fie ca nu ma intereseaza opiniiile venite din partea unor categorii, fie ca autorii posturilor nu aduc niciodata nimic nou (dincolo de common sense), fie pentru ca NU sunt ortodocsi - decat cu numele, dar habar nu au despre ortodoxie (desi pe cei inteligenti ii citesc) .. citesc doar cativa cu interes. (nu privesc tv, nu ascult radio, nu citesc ziare ... este acesta extremism?) Off topic: Frumos nume, Coralina. Ai vazut filmul Coraline? Foarte interesant.. scrie ca este PG rated, dar in opinia mea nu este deloc pt copii. Se pot invata lucruri despre dorinte, fantezii, evadarea din realitate. Coraline este o fetita care plictisita de lumea reala evadeaza (gen Alice din tara minunilor, printr-o gaura, urmarind un animal) intr-o lume imaginara. Lumea imaginara este un fel de copie perfecta a lumii reale (mult mai frumoasa si entuziasmanta). Dar descopera ca de fapt totul este o inselaciune (butaforie si magie) menita sa-i fure sufletul. Mai mult, dupa ce scapa de acolo, fantasmele o urmaresc in realitate. Brrrr! Last edited by anna21; 26.04.2010 at 18:24:24. |
|
|||
|
|||
![]()
Coralina,
Mai mult ca sigur ca acolo pe unde esti ai vazut multe cazuri similare, care din pacate se acutizeaza in timp. Eu am niste exemple prin cartier pe care-i urmaresc demult si vad cum trec la faza urmatoare cind din lipsa de suport moral si prieteni incep sa se certe cu trecatorii, vad demoni si draci peste tot, nu numai in literatura si arta dar in masini, biciclete si biciclisti, urla le ei pe strada, vad naluci, se uita urit, se iau la harta prin magazine, fac scandal pentru orice maruntis. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
ce-a ia , si cu ce se maninca? :)))))
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Coralina este doar un nickname. Nu, nu am vazut filmul despre care vorbesti.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Din lumea animalelor! | UNNOOM | Teologie si Stiinta | 19 | 17.07.2014 23:07:04 |
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) | mirela1990 | Umanitare | 0 | 11.12.2010 23:27:05 |
Lumea 100% ortodoxa | coralina | Generalitati | 103 | 10.10.2010 20:42:28 |
LUMEA ANIMALELOR | Catalina | Generalitati | 5 | 06.06.2007 15:46:44 |
|