Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.01.2017, 02:54:03
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Cei care au anumite cunoștințe despre Sfântul Vasile cel Mare păstrează în mintea lor o imagine deosebită a acestui mare Părinte al Bisericii noastre, care-l prezintă ca pe un om cu o trăire creștină, cu o educație aleasă, cu profundă judecată teologică, cu scrieri de calitate, cu calități administrative și cu mare impunere și apreciere în mediul lui.

Imaginea aceasta este absolut corectă. Dar, aceste mari harisme ale lui, care ne umplu cu sentimente de adânc respect față de această personalitate bisericească, contribuie, totodată, la a ni-l face mai de neatins și îndepărtat.

Cu toate acestea, credem că Sfântul Vasile cel Mare a avut, într-o mare măsură, harisma comunicării cu mediul lui, din care făcea parte, și un umor neîntrecut, care împodobea cuvântul său și care reiese în special din corespondența lui personală. Fața umană a caracterului său, pentru a folosi această expresie contrastantă, ni-l face mai apropiat și totodată mai ușor de urmat.

Dovadă a umorului său sunt două scurte epistole ale lui. Prima a fost trimisă unui caligraf vestit. O redăm într-un limbaj simplu: „Scrie corect pentru a folosi rândurile corect. Mâna să nu ți-o apuce în sus, nici să se ducă de râpă. Să nu grăbești penița să umble pieziș, ca racul din mitul lui Esop. Înaintează drept, ca și când ai umbla pe un poloboc. Ține mereu linia dreaptă, care te îndepărtează de orice neregularitate. Să scrii un rând în jos și altul în sus nu este deloc corect, pe când scrii drept este un lucru plăcut pentru toți cei care-ți văd textul. Nu-i obligi în ceasul în care citesc să privească când în sus, când în jos, ca niște amețiți. Exact așa cum mi s-a întâmplat și mie când am citit cele scrise de tine. Normal, atunci când rândurile se află unul sub altul și cineva vrea să treacă la următorul rând, își întoarce privirea la începutul lui. Însă, la tine nu se discerne nici un rând. Astfel trebuia, spre a ajunge la începutul rândului următor, să iau rândul pe care tocmai l-am citit invers, precum Tezeu în mitul Ariadnei. Scrie așadar corect și nu-ți bate joc de mintea ta!”.

A doua epistolă, care este mai scurtă, este adresată unui om pentru a-i mulțumi pentru că i-a trimis în dar un pește: „Cu multă plăcere am mâncat peștii de râu pe care mi i-ai trimis și totodată m-am necăjit pentru cei care ți-au scăpat din plasă. Însă, pentru mine mai importante decât peștii sunt epistolele tale. Așa că mai scrie-mi din când în când. Iar dacă-ți este mai plăcut să taci, nu înceta să te rogi pentru noi”.

(Ilias A. Voulgarakis, Momente din vremea Părinților, Editura Egumenița, pp. 51-52)
Vechi 03.01.2017, 18:53:22
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

O tanără a relatat maicilor de la Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou din Nea Makri, cum a fost salvată de Marele Mucenic dintr-un accident de mașină.

Tânăra se afla, împreună cu doi colegi, în mașina care îi ducea la școală, într-un sat din afară Kalamatei. La un moment dat, mașina a căzut într-o prăpastie adâncă de 35 de metri, după care s-a izbit de trunchiul unui copac. În timp ce se rostogoleau, tânăra a cerut ajutorul Sfântului Efrem cel Nou și minunea s-a petrecut: elevii au fost salvați de la o moarte sigură; mai mult decât atât, nu s-a spart niciun geam și nimeni nu a fost rănit! Sfântul Efrem cel Nou i-a salvat într-un mod cu totul miraculos, doarece el este mereu gata să vină în ajutorul celor care i-l cer cu mare credință.

(Viața, arătările, minunile, acatistul și paraclisul Sfântului Efrem cel Nou, Grabnicul Ajutător și Marele Făcător de minuni, Editura Sofia, București, 2008)
Vechi 05.01.2017, 00:04:30
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Ma numesc H. P., am 46 de ani și locuiesc în nordul Greciei. În anul 2004 am fost operat de tumoare pe creier. După trei ani și jumatate tumoa*rea a reapărut. Am fost consultat de mulți doctori, dar niciunul nu a acceptat să mă opereze. Eram nu numai foarte îngrijorat, ci chiar disperat. În final s-a găsit un doctor care a hotărât să îndrăznească să facă aceasta operație dificilă.

Rudele mele îmi spuneau sa mă duc să mă închin Sfântului Luca, fost doctor, care m-ar putea ajuta, așa cum a ajutat și pe alții. M-am hotarât și m-am dus să ma închin și să mă rog în orașul G., unde exista o bi*serică a Sfântului Luca. Acolo am cunoscut un preot smerit, adică pe părintele K. El mi-a dat putere și cu*raj și a facut Paraclisul Sfântului Luca pentru mine. M-am spovedit, m-am împărtășit și m-am dus să fiu operat. Într-o noapte, l-am visat pe Sfântul Efrem, care mi-a spus să nu îmi fac griji, că totul va fi bine.

Pe 13 martie 2007 am fost operat. Cu toate că eram anesteziat, îi vedeam pe doctorii care mă operau și îm*preună cu ei i-am văzut și pe Sfântul Luca și pe Sfân*tul Efrem. Sfântul Luca mă opera purtând niște oche*lari mici rotunzi și ținea în mână un bisturiu vechi, iar Sfântul Efrem ma ținea de mână, spunându-mi să nu mă tem, și în același timp cu mâna lui stângă arunca niște raze strălucitoare spre capul meu. Când s-a ter*minat operația și m-au dus la Secția de Terapie Inten*sivă, a apărut din nou înaintea mea Sfântul Luca și mi-a spus:

- Am fost și eu acolo, în sala de operație! I-am răspuns:

- Știu asta!

Ieșind din sala de operație, l-am auzit pe chirurgul care m-a operat spunând:

- E prima dată când am facut o operație așa de ușoară.

Vreau să subliniez că nu știam nimic despre cei doi sfinți (Luca și Efrem). De atunci ei au devenit îngerii mei păzitori.

P. H., Kavala

(Sfântul Luca al Crimeii, minunile contemporane, Editura Sophia )
Vechi 05.01.2017, 06:53:15
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

La izvoarele Ialomitei se nevoiau sihastrii inca din secolul XV. Incepand cu secolul XVI numarul lor s-a marit, odata cu dezvoltarea vietii isihaste in Arges, in Muscel si la poalele muntilor Fagaras. Manastirea Ialomitei a fost ridicata in sec. al XVI chiar la intrarea in Pestera Ialomitei, fiind ctitoria voievodului Tarii Romanesti Mihnea cel Rau. In adancul pesterii la aproximativ 200 m se afla o piatra, numita "Piatra Altarului", unde dupa traditie sihastrii savarseau cele sfinte. Constructia din lemn de la intrarea in Pestera Ialomitei a ars in 1818 fiind reconstruita de preotul Gheorghe Ion Baltag si ieromonahul Gherontie din Petrosita. In jurul ei se aflau mai multe chilii in care se nevoiau cuviosii calugari. In prima jumatate a secolului XIX s-a nevoit in Pestera Mica a Ialomicioarei un sihastru, caruia nu i se cunoateste numele si nici locul unde s-a savarsit, impreuna cu urs, fiind singurul caz cunoscut in monahismul romanesc cand un sihastru se nevoieste si este slujit de animale salbatice.

Actualul schit aflat aproape de Pestera Ialomitei a fost ridicat in 1901 de mai multi ctitori si cu participarea ciobanilor din zona, ctitorul principal fiind ieromonahul Ieronim II. Biserica a fost sfintita in 1911 de staretul Dionisie al manastirii Sinaia, cu binecuvantarea IPS mitropolit Atanasie. Biserica a mai fost distrusa de foc in 1961 insa, prin grija Patriarhului Justinian si cu cheltuiala pr. Macarie Marinoiu, pr. Pimen Stoichici si pr. Dumitru Breajcu, a fost restaurata. In 1994 s-a inceput constructia unei noi biserici tot la intrarea in pestera, iar la 29 iunie 1996 a fost sfintita de IPS arhiepiscop Vasile Costin, cu hramul "Sf. Apostoli Petru si Pavel".
Vechi 05.01.2017, 15:19:55
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Minunea de la mormantul Parintelui Arsenie Boca
Părintele Ciprian Negreanu, duhovnic și mentor al ASCOR Cluj, mărturisește cum i-a schimbat viața Pr Arsenie Boca.
Parinte Ciprian ati avut o experienta legata de Parintele Arsenie Boca, pe care nu l-ati cunoscut în viata fiind.
Nu l-am cunoscut în viata, dar altfel simt ca l-am cunoscut, si înca foarte bine…Eu sunt unul dintre acei oameni despre care dânsul zicea ca „dupa ce o sa piara asta”- si îsi arata cortul de piele – „voi ajuta pe mai multi”. Eu sunt unul dintre cei ajutati „dupa aceea”.
Ati auzit ceva despre dânsul înainte?
Nu am stiut absolut nimic. Fratele meu studia Teologia, era deja în anul II si ma „ameninta” pe mine, student la Filozofie pe atunci, cu un Parinte deosebit, care are mormântul la Prislop. Pe mine nu ma interesau aceste lucruri, eram total împotriva, mi se pareau niste exagerari imense. Ce mai, pentru mine erau autosugestionari, isterie în masa etc.
Ce vârsta aveati?
20 de ani. Cautam cu ardoare un scop în viata, si mi se paruse ca acesta poate fi filozofia. Atunci gândeam asa: omul se naste fara sa si-o doreasca, însa apoi trebuie sa-si de-a seama cât mai repede ca trebuie sa se sinucida; viata e o suferinta fara margini – spirituala si trupeasca. Singura realitatea clara era sinuciderea, ca un act total de împotrivire lui Dumnezeu. Evident, Dumnezeu era un tiran care ne-a aruncat în lumea asta imperfecta.
Deci nu erati ateu…
Nu. Sunt fiu de preot. Totdeauna am stiut ca exista Dumnezeu. Dar acest Dumnezeu nu ma interesa. Voiam sa-i stau împoriva cu orice pret. În timp, aceste trairi mi se adânceau. Toti autorii (Nietzsche, Cioran, Camus etc.) care pledau cumva pentru sinucidere – sufleteasca sau trupeasca – îmi erau dragi.
V-ati gândit vreodata sa va puneti capat zilelor?
Era filozofia vietii mele! Ajunsesem sa îi conving si pe altii de asta. Si, culmea, nu aveau argumente împotriva! Cine nu-l avea pe Dumnezeu ca argument absolut îmi devenea „victima” sigura. Ani de zile am stiut si de ce copac urmeaza sa ma spânzur. Nu stiu daca cei ce citesc acum nu se vor sminti, dar asta era atunci. Dar, vedeti, faceam toate astea foarte greu. Noaptea adormeam cu ele în minte, dimineata trebuia sa o iau de la capat, sa reconstruiesc totul în minte. Dupa somn, îmi trebuia un nou început. Atunci mi-am propus sa nu mai dorm, ca sa nu o mai iau de la capat. Dormeam doar o ora doua pe noapte, si asta ani de zile. Va dati seama în ce stare fizica si psihica eram…
Cum ati iesit din acest groaznic impas?
Tatal meu încerca sa ma trimita la spovedanie, dar nu ma duceam. Într-o seara, fratele meu a înteles pe deplin ce gânduri negre îmi treceau prin minte, inclusiv fata de el. Apoi (era prin luna mai), fratele meu mi-a zis:”Daca te dai asa de mare, du-te la mormântul Parintelui Arsenie de la Prislop si vei vedea ce se întâmpla cu tine”. L-am sfidat si i-am zis: „Fii serios, ma duc oriunde cu convingerile mele!” Am si plecat în noaptea aceea spre Prislop; am calatorit toata noaptea, am schimbat trenuri si autobuze, dupa care am mai urcat si cei 3 km pâna la manastire. Acolo sus, lume multa (era hramul Sf. Ioan Evanghelistul pe 8 mai). Ei bine, de la manastire, lumea tot mai urca spre ceva. Eram cu „ucenicul” meu (ajuns acum si el preot), caruia i-am spus: „Hai si noi”. Am ajuns sus, Unde atunci erau mult mai putine morminte. Mormântul Parintelui Arsenie nu avea brazi in jur, ca acum. De fapt, eu am vazut un buluc de oameni care stateau în jurul a ceva…Ne-am pus si noi sub mesteacanul care este acolo si azi, sa ne tragem sufletul. Stând asa, pe iarba, am simtit cum încep sa-mi curga lacrimile. Va spun din senin. Nu mai plânsesem de mult, de 14-15 ani; plânsul era o cadere de neînchipuit, o recunoastere a neputintei tale.M-am speriat si am sarit în picioare: „Ce-i cu mine?”În tot acest timp, gândurile rele îmi dadeau târcoale neîncetat. M-am uitat la cel de lânga mine: plângea si el! Daca era o chestie de autosugestie, doar unul din noi patea asta; dar asa, amândoi!?! În clipa aceea, stând în picioare – Doamne, nu voi uita clipa aceea toata viata mea – a coborât o liniste incredibila peste mine. Era ca o umbrela ce ma ferea de ploaia neîncetata a gândurior rele care curgeau peste mine tot timpul. Ca în Evanghelie, care ne spune ca s-a facut o liniste adânca pe mare…Atunci, în linistea aceea, parca am auzit glasul lui Dumnezeu. Singurul gând care îmi venea era acesta: „Unde am fost pâna acum?” Toate întrebarile mele filozofice au capatat raspuns în Dumnezeu, în clipa aceea.
Cum a fost dupa?
Din clipa aceea, am fost ca un nebun. 6 luni îi îmbratisam pe toti oamenii pe care îi cunosteam, le vorbeam despre Dumnezeu, despre înviere. Credeti-ma, nu era nimic de la mine. Am simtit atunci atâta dragoste, încât nu putem pricepe asta: eu am fost tot cu raul, Dumnezeu tot cu binele! Asta m-a „darmat”! Dragostea Lui m-a facut praf si pulbere. Tot atunci am început sa întreb cine este omul la mormântul caruia mi s-a întâmplat una ca asta. Pentru mine, sa-mi dovedeasca cineva în scris ca a facut – sa zicem – erezii sau vrajitorii, eu stiu ca este si ramâne omul lui Dumnezeu…
Vechi 07.01.2017, 23:42:25
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

La 16 mai, anul mântuirii 1961, într-o zi de luni, la sărbătoarea Sfintei Treimi, după Liturghie, preotul slujitor, ieromonahul Pavel, mi-a povestit minunea pe care a făcut-o Sfânta Dreaptă a Înaintemergătorului:

– Părinte Lazăr, ți-ai dat seama ce mi s-a întâmplat astăzi la Liturghie?

– Am văzut eu ceva, însă mai bine spune-mi Sfinția Ta.

– Sigur ai auzit cum la slujba Utreniei m-am chinuit să zic ecfonisele. Rămăsesem fără glas, din pricina faringitei care mă chinuie adeseori.

– Cum să nu. Am observat și chiar am zis în sinea mea: „Oare, va reuși părintele să ducă la bun sfârșit Liturghia? Și mai ales astăzi, când este și sobor?”.

– Ascultă-mă! Când ne-am adunat toți preoții în biserică, să ne închinăm pentru Liturghie, mă aflam într-o stare foarte grea. Înainte ca egumenul să dea binecuvântare, l-am rugat să scoată Sfânta Dreaptă să o sărut și să mă binecuvânteze cu ea. Egumenul a consimțit îndată și m-am însemnat pe cap cu Sfintele Moaște, rostind totodată și obișnuita rugăciune. Apoi, am sărutat Sfânta Mână cu multă evlavie și dragoste, rugându-l pe Sfântul Ioan să se milostivească de mine și să mă vindece de boală care mă tiraniza, ca să pot rosti ecfonisele cu ușurință și să citesc Evanghelia cu glas frumos, așa cum se citește la astfel de praznice împărătești.

Cam acestea le-am spus Sfântului Ioan, în timp ce-i sărutam Sfânta Mâna. Și – o, minunile și grabnicul ajutor al marelui Înaintemergător al Domnului! – îndată am simțit lucrarea dumnezeiescului Har. Mi s-a înmuiat gâtul, mi-am recăpătat glasul și mi s-a înmulțit râvna dumnezeiască, după care am putut, cu multă evlavie și dragoste, să rostesc ecfonisele și să citesc Evanghelia cu ușurință. Pentru toate acestea am mulțumit cu evlavie și cu recunoștință preabunului nostru Ocrotitor, preaslăvitului Botezător și înaintemergător al Domnului, cu ale căruia mijlociri să ne învrednicim de sfârșit bun și de Împărăția Cerurilor. Amin.

– Așa să fie, părinte! Așa să fie! Amin.

(Monahul Lazăr Dionisiatul, Povestiri dionisiate, traducere din limba greacă de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Schitul Lacu–Sfântul Munte Athos, Editura Evanghelismos, București, 2012, pp. 156-158)
Vechi 09.01.2017, 19:43:22
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Ca o primă minune a vindecării de groaznica boală a cancerului, oferim în cele ce urmează mărtu*ria plină de întâmplări a domnului Stefanos Stefanou, marinar pensionar, care locuiește la Pireu și este de loc din insula Andros. El însuși ne-a scris povestea lui, iar noi o inserăm fără nici o modificare.

Care om pe lumea aceasta nu a suferit sufleteș*te și trupește? Și cine nu a simțit nevoia să se întrebe de ce este suferința în lume? Cerul nu este mereu senin și plin de stele și marea nu este mereu liniștită. Cerul se acoperă de nori grei și negri și izbucnesc ploi torențiale și furtuni. Norii întunecați ai durerii și furtunile lacrimilor se revarsă. Prin astfel de furtuni a trecut și vorbitorul din povestirea ce urmează, sufe*rind de cancer.

În ajunul Crăciunului 1982 mi s-a diagnosticat cancer la intestinul gros în stadiu avansat. Atunci l-am vizitat pe preafericitul părinte Porfirie, care m-a sprijinit și mi-a spus: „Să mergi să te operezi și ai să te faci bine”.

La data de 3 ianuarie 1983 a avut loc operația la intestinul gros și examenul histologic a arătat că era un cancer malign. În martie 1984 apare cancer la plămânul stâng. M-am operat la 21 martie, mi-au scos jumătate din plămânul stâng, iar examenul histologic a arătat can*cer în metastază la intestin.

În octombrie în același an 1984, apare cancer la plămânul drept; m-am operat din nou; examenul his*tologic a arătat iar metastază la intestin. În decembrie 1987, făcând Check-up (Test medical), tomo*grafii axiale și altele, m-am trezit din nou atins de cancer la plămânul drept. M-am operat, iar examenul histologic (al sângelui) a arătat iar metastază la intes*tin, cancer malign.

Atunci însă, înainte de cea de-a treia operație, când m-au anunțat că plămânul drept prezintă din nou tumoare canceroasă, mi-au spus că, dacă nu mă operez imediat, în termen de trei luni va interveni moartea.

Eram pe atunci la Londra și atât de mult m-am supărat de durere sufletească, încât plecând de la cabinetul medicului și mergând pe jos la hotel, am udat cu lacrimile mele străzile Londrei, zicând: «Doamne Dumnezeule, nu trebuie să faci să plouă, eu am udat cu lacrimile mele Londra».

Temându-se însă de cea de-a treia operație la plămân, medicul pneumolog Stephen Spiro de la Uni*versity College a insistat să facă această operație chirurgul Peter Goldstraw de la Bromston Hospital.

Chirurgul Peter Goldstraw ne-a spus că ope*rația va necesita vreo 5-6 ore. Am fost transportat la chirurgie pentru operație și peste o oră și jumătate a ieșit chirurgul și a spus soției mele: «Finish» (Sfârșit).

Ea s-a speriat, crezând că ori m-a cusut fără să mă opereze, ori am murit. Dar chirurgul Peter Goldstraw, chirurg pneu*molog de faimă internațională, o liniști, spunându-i: „Operația a reușit foarte bine, dar mie, cât timp am operat, îmi tot fugeau mâinile și nu am înțeles când s-a terminat așa repede operația”.

Măritul Dumnezeu l-a trimis pe sfântul Lui și acest sfânt m-a operat. Și era vorba iar de cancer ma*lign în metastază. Peste un an tot în decembrie, iarăși altă inter*venție tot la plămânul drept. Cancer de natură malig*nă în metastază la intestin.

La a patra operație mi-au spus că vor fi nece*sare 15 zile de stat în spital, din cauza Crăciunului, când pleacă personalul, dar pentru că a decurs bine operația, în 6 zile m-au externat și m-am dus la hotel și astfel s-au făcut: o operație la intestine și patru operații la plămâni.

Deși rămăsese plămânul stâng pe jumătate și cel drept era de trei ori operat, trăiesc de la ultima operație cu ajutorul lui Dumnezeu de 10 ani fără să sufăr de dispnee, cu toate că puterea plămânilor este foarte scăzută. Strig însă și eu ca Beethoven: «Prea*înțelepte Dumnezeule, dă-mi ce vrei, fie bine, fie rău, ajunge să vină toate de la Tine», și «Fie numele Dom*nului binecuvântat», așa cum m-a sfătuit preafericitul părinte Iacov Tsalikis de la Sfânta Mănăstire a Cuvi*osului David, precum și «Slavă Domnului, Cel Care le-a făcut pe toate».

În ziua întristării mele L-am căutat pe Dum*nezeu și pentru aceasta nu numai că-L voi căuta, dar Îl voi și mărturisi.

Minunile s-au petrecut una după alta: Prin Sfântul Partenie, Episcopul din Lampsakos, cel făcă*tor de minuni, a cărui biserică se află la Fundația Lyrios din Mati Attikis (Sfântul Partenie este serbat la 7 februarie, și el este sfântul apărător de cancer. Mâna dreaptă a Sfântului Partenie se află la Sfânta Mănăstire a Sfântului Nicolae din Andros, la care de multe ori m-am închinat). Prin mijlocirile Sfântului Nectarie, a Sfântului Patapie, a Cuviosului David din Evvia, a Sfântului Efrem din Nea Makri pe care i-am implorat prin rugăciunile mele. Și prin rugăciunile duhovnicului meu, neuitatul părinte Grigorie, Mitro*politul de Kastoria. Prin rugăciunile părintelui Sofro*nie de la Essex, Anglia, a părintelui Porfirie, a pări*ntelui Iacov Tsalikis și a părintelui Paisie de la Sfân*tul Munte.

În clipa de față mă aflu în viață, deși doctorii s-au pronunțat că n-o să trăiesc, întrucât a treia și a patra operație de cancer la plămâni nu s-a făcut nimănui pe plan internațional.

Părintele Porfirie și părintele Sofronie de fiecare dată când îi vizitam, îmi ziceau: „Ai să te faci bine”. Au trecut 10 ani de la ultima operație și cu aju*torul lui Dumnezeu boala s-a oprit. Eu însă nu am încetat să-l chem într-ajutor pe Dumnezeu, pe Maica Domnului și pe toți sfinții, și pe Sfântul Partenie, care este sfântul vindecător de cancer.

După 4 ani, ducându-mă la Londra pentru exa*men medical, doctorului i-au dat lacrimile, când m-a văzut și a spus: «nu mai speram să te revăd... ».

Cu adevărat, toate acestea pe care le-am citit sunt mai mult decât cutremurătoare. Domnul Stefanos, după atâtea întâmplări, trăiește în chip miraculos, fiind scăpat complet de cancer chiar din 1988, cu toate că doctorii de la Londra, unde au avut loc toate operațiile, declarau soției lui, doamna Garifallia: „Nu va trăi, curând va surveni moartea, pentru că nu este posibil ca numai patru celule să fugă. Să vedem câte altele vor fi scăpat și unde s-au dus și s-au cuibărit”. Și totuși trăiește și fără probleme respiratorii.

Plin de recunoștință față de sfânt, i-a zidit și bisericuța de la Fundația Lyrios, în Mati Attiki, după ce a cerut aprobarea de la mitropolitul de atunci al Atticii, neuitatul Dorotheos, care, când a aflat de minunea Sfântului Partenie, a fost adânc emoționat și și-a dat consimțământul.

(Maria Meletiou-Makri, Un sfânt din vechime viu printre noi, Sfântul Partenie din Lampsakos (Sfântul ocrotitor al bolnavilor de cancer), Editura Bunavestire, p. 78-83)
Vechi 09.01.2017, 19:48:43
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

O femeie oarecare, de neam bun și îmbunătățită, avea două fiice foarte frumoase pe care le sfătuia să-i urmeze ei la petrecerea cea după Dumnezeu, și mai ales la multa evlavie pe care o avea față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Iar după moartea bărbatului ei a sărăcit foarte și nu avea cu ce să-și mărite fetele ei. Deci se amăra, temându-se ca nu cumva să vândă cinstea lor din pricina sărăciei. Însă având credință către Dumnezeu, s-a dus cu dânsele la biserică și stând înaintea Presfintei Născătoare de Dumnezeu a zis acesteia, cu lacrimi:

„Stăpâna îngerilor, Maica sărmanilor și ajutătoarea săracilor, în îngrijirea și sub acoperământul tău dau, din tot sufletul meu, pe aceste două sărmane fiice ca să le chivernisești; că nu pot să le păzesc eu fără de paguba sufletului și a trupului, din sărăcia și neajungerea mea. Și tu, cu dumnezeiasca ta mai înainte purtare de grijă, după nemărginita ta milostivire să le acoperi și să le păzești, ca să nu-și întineze fecioria lor”.

Acestea zicând mama cea evlavioasă, a apucat mâinile fiicelor ei și le-a apropiat de Sfânta icoană spre semn de legătură, ca să fie Preasfânta Născătoare de Dumnezeu mama lor, din ceasul acela, și ea mai mult nu. Aceasta făcând, s-a întors la casa lor.

Deci când s-au apropiat de ușă, iată un tânăr în chipul fulgerului, care ținând o pungă plină de arginți, îi zise ei: „Împărăteasa cea Cerească îți trimite banii aceștia ca să chivernisești fiicele tale”. Luând femeia banii în dar, îngerul s-a suit în Ceruri, iar dânsa a căzut la pământ cu lacrimi, mulțumind Făcătoarei de bine celei bogat dăruitoare, pentru grabnicul ajutor și grabnica sprijineală. Apoi cheltuind, le-a îmbrăcat pe fete și le-a cumpărat cele de nevoie ale vieții lor.

Însă vecinii cei răi, știind sărăcia lor cea dinainte, le grăiau de rău și le huleau pe dânsele cu nedreptate și cu rușine, osândindu-le și zicând cum că maica lor le-a vândut cinstea vreunuia din cei bogați și a luat bani. Clevetirea aceasta cumplită auzind-o evlavioasa femeie, socotească fiecare câtă durere și necaz a suferit! Și pe cât timpul trecea, pe atâta și osândirea creștea, încât s-a înștiințat de aceasta toată cetatea. Deci mama lor, neputând să mai sufere cuvintele oamenilor, a zis fiicelor: „Duceți-vă la Maica voastră cea milostivă, și vă rugați bunătății ei cu lacrimi și cu inimă smerită, ca să vă ajute să vă izbăviți de gurile oamenilor, și dacă vă veți ruga cu neîndoită credință, vă va auzi pe voi Maica înduratului Dumnezeu cea mult milostivă, după cum și mai înainte ne-a auzit și ajutat”.

Deci ascultând ele învățătura mamei lor, s-au dus la dumnezeiasca biserică, și au făcut după cum le-a învățat. Și după ce s-au rugat în destul, vărsând lacrimi, cu credință fierbinte, s-au întors la casa lor, nădăjduind la Împărăteasa cea Atotputernică, că le va trimite ajutor din Cer, după cum s-a și făcut. Că Împărăteasa, hrănitoarea săracilor, primind smerita rugăciune și lacrimile nevinovatelor tinere, le-a ascultat pe dânsele și cu minune le-a ajutat întru acest chip:

La un praznic, la care era tot norodul cetății în Mitropolie adunat și dădea învățătură un duhovnic, era și femeia cea zisă mai sus, cu fetele ei. Și iată pe la mijlocul învățăturii, când se ostenise duhovnicul, văzură toți un înger preafrumos, că a intrat pe o fereastră, ținând în mâini două cununi frumoase și minunate, alcătuite din flori de trandafir alb și din alte flori prea bine mirositoare, și zise aceste cuvinte către cele două copile, întru auzul tuturor: „Aceste două cununi de flori albe vi le-a trimis din ceruri Împărăteasa, pentru semnul fecioriei voastre”.

Acestea zicând, a pus pe capetele lor cununile și îndată s-a făcut nevăzut. Câtă veselie socotiți, o!, ascultătorilor că au luat fecioarele și câtă înspăimântare cei ce stăteau împrejur! A rămas învățătura neisprăvită; au alergat Arhiereul și boierii ca să sărute cununile cele cerești și, în scurt, tot norodul se întrecea, cine să cinstească pe fecioare mai mult; și mai pe urmă decât toate, le-au petrecut până la casa lor. Însă ele nu s-au mândrit în deșert pentru această cinste ce li s-a făcut, ci cu multă smerenie au mulțumit Împărătesei celei vrednice de cinste.

Iar Arhiereul și cei mai mari boieri au cheltuit averi nenumărate, zidind două mănăstiri prea frumoase în numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Și au hotărât pe o fecioară stareță într-o mănăstire și pe alta în cealaltă mănăstire. Și petreceau ele cu așa fapte bune și viață minunată, încât multe fecioare de bun neam ale boierilor, nu numai din acea cetate, ci și din alte cetăți, auzind de vestea cea bună, și de petrecerea cea plăcută lui Dumnezeu, au lăsat bogăția cea curgătoare, cum și slava cea deșartă și au venit la ascultarea lor. Și atâta au crescut aceste două mănăstiri, avându-le toți în mare evlavie, încât socotea o mare fericire cineva, dacă s-ar fi învrednicit să se numere împreună cu această binecuvântata tagmă. Iar acele două starețe minunate s-au săvârșit cu sfințenie, și sfintele lor moaște bine au mirosit; iar fericitele lor suflete s-au dus întru Împărăția cea Cerească, pe care, o!, de ar da Dumnezeu ca noi toți să o dobândim. Amin.

(Din minunile Maicii Domnului, Editura Doxologia, Iași, 2013)
Vechi 10.01.2017, 05:04:55
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Acum două luni eram cu toți copiii într-un supermarket din Târgoviște. O vânzătoare de la brânzeturi ne-a dăruit niște măsline pe care să le guste copilașii mei. Toți am luat câte una și atunci s-a produs accidentul. Lui Nectarie i-a rămas sâmburele undeva în gât sau pe trahee și s-a învinețit dintr-odată. Nu mai respira și începuse să facă ochii mari la mine, arătându-mi cu mânuța în zona gâtului.

În acel moment am ieșit cu toți copiii afară din magazin, alergând toți spre mașină, lăsându-mi în magazin coșul cu alimente, inclusiv geanta cu bani. Nu îmi mai păsa de nimic. Soțul meu a trecut toate semafoarele pe roșu, disperat fiind, iar când am ajuns la spitalul din Târgoviște, practic medicii de gardă se uitau neputincioși la el, neputând să facă nimic. Eu, copleșită fiind de un mare și real sentiment de vinovăție, m-am așezat jos lângă mașină, în genunchi, și nu puteam decât să plâng în hohote și să îmi cer iertare de la băiețelul meu. Soțul era cu el în camera de gardă, iar eu cu cei patru copii eram afară la mașină. Încercam să mă rog, dar nu reușeam decât să fiu foarte agitată și să plâng în hohote.

Atunci fetița mea, Maria, de șapte ani și jumătate și-a luat frățiorii de mână și au îngenuncheat cu toții în fața ușii spitalului și într-un glas au început să țipe la Sfântul Nectarie: „Sfinte, Sfinte Nectarie, dă-ne înapoi frățiorul, te rugăm din suflet!”. Plângeau în hohote, dar se și rugau cu toată puterea suflețelului lor. Eu doar îi ascultam prinsă fiind într-o neputință totală, singurul lucru de care îmi aduc aminte e că se strânseseră multe asistente în jur și se uitau nedumerite cum patru copilași stau în genunchi în fața spitalului.

După examinarea medicului de gardă și a medicului ORL-ist, sâmburele din trahee dispăruse ca prin minune (între timp, copilașul putea să moară de o sută de ori). Medicii se tot întrebau unde e sâmburele și, la insistența soțului, copilului i s-a făcut o radiografie, unde nu s-a depistat nici un corp străin. Sfântul Nectarie topise sâmburele cu iubirea lui.

(Sfântul Nectarie - minuni în România, ediție îngrijită de Ciprian Voicilă, Editura Egumenița, 2010, pp. 48-49)
Vechi 11.01.2017, 01:07:34
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Au trecut opt ani de la ziua nunții lor. În zadar au așteptat însă domnul Ghlorgos K. și soția sa să le vina pe lume un copil. Inima lor este arsă de o tristețe adâncă și de nevindecat. Ce jalnică este viața pentru o femeie care nu are copii, care nu este mamă! Soțul, întristat și el, încearcă să-i dea curaj: „Ai răbdare, îi spune, asta-i voia Domnului; cu lacrimi și supărare nu poți să schimbi nimic. Scopul nunții nu este numai dobândirea copiilor, ci și creșterea noastră duhovnicească, unirea aici și în veșnicie cu Dumnezeu”.

Doamna Arhondula stăruia însă să se roage, să se roage din toată puterea sufletului ei. De mică, mama o învățase să se roage totdeauna pentru că, spunea ea, adevărații oameni se roagă din toată inima și rugăciunea îi înarmează cu răbdare și perseverență în luptele grele ale vieții. Mersese de multe ori cu familia și la biserica Sfântului Ioan. După căsătorie se ruga adesea: „Mare Sfinte Ioane, te rog, te implor, mijlocește către Domnul nostru și roagă-L să mă învrednicească să devin și eu mamă. Oamenii și știința lor mi-au spus că eu nu voi fi niciodată mamă. Brațele mele vor rămâne goale, casa întunecoasă, inima mea îndurerată. Eu, Sfinte Ioane, voi aștepta răspunsul din Ceruri, să-mi dăruiască Dumnezeu un copilaș, să-mi umple casa, inima și viața întreagă de bucurie. O să aștept, Mare Sfinte Ioane...”

*

Iarna lui 1979. Posomorâtă, doamna Arhondula încearcă să-și adune gândurile și să se roage. Nu poate însă, este istovită și simte ceva urât înăuntrul ei. Ar vrea să plângă, să strige, să amenințe. Se întoarce, vede pe perete icoana Sfântului loan și izbucnește în lacrimi: „Ce ți-am făcut Eu, Sfinte Ioane, de ce mă urăști? De ce Dumnezeu nu vrea să-mi dea această bucurie? Sfinte Ioane, mă urăști?”.

Noaptea următoare se aud pași urcând scările ce duc către casa lor și cineva bate la ușă. S-au trezit amândoi, ea, și soțul. A ieșit doamna să deschidă. În întunericul de afară vede o lumină având chipul Sfântului Ioan: „Arhondula, ce rugăciune a fost aceea pe care ai făcut-o aseară? Sfinții nu urăsc pe nimeni. Nu este însă voia lui Dumnezeu să dobândești acum copii. Vor mai trece doi ani și va veni și această bucurie”.

A dispărut lumina, s-a stins și ecoul glasului Sfântului.

Au trecut cei doi ani, apoi a venit și bucuria de la Dumnezeu: primul, al doilea și al treilea copil. Glasurile lor duioase au umplut acum de fericire casa și inimile părinților.

3 decembrie 1979

(Sfântul Ioan Rusul, mărturii contemporane ale iubirii lui Dumnezeu, Editată de Mănăstirea Crasna, p. 49-50)
Răspunde