Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.04.2016, 12:26:13
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Eu nu stiu de unde au ajuns unii la diagnostice din astea, cum ca fata este bolnava mintal.
Intre o boala mintala si una sufleteasca este o diferenta.
Ori eu cred ca ea are probleme sufletesti.
Daca in 3 ani de cand a fost deschis acest topic nimeni n-a stiut s-o sfatuiasca si s-o ajute, ci doar s-o critice pe forum deschis, mi se pare oribil.

Prima greseala a fost ca nu a fost orientata profesional la varsta potrivita.
Este singurul copil la parinti? Ei au vreo scoala, vreo pregatire?

In al doilea rand faptul ca nimeni (rude mai cu scoala, cunostinte, etc.) nu s-au gasit s-o orienteze putin. In tara functioneaza multe cu pile. Chiar nu s-a gasit cineva si pentru ea?
Si la institutia aia care se ocupa in tara de someri si pregatire profesionala? N-au gasit nimic pentru ea?

Da, spun si eu ca nu (numai) cu bani trebuie ajutata.
Numai cine nu a trecut prin astfel de situatii nu stie cum este sa fii lasat singur, de izbeliste intr-o astfel de situatie.
Fiecare vine cu idei ca profesia aia nu e buna, ca ailalta e platita nu stiu cum.

Este problema generala a oamenilor: judecat, criticat, lasat singur si de izbeliste.
Ce bine e ca mie mi-e bine. De restul nu ma intereseaza.

Si sa vin pe forum sa scriu asa despre o ruda de-a mea in loc sa fac ceva s-o ajut, mi se pare oribil.
Da, o avea femeia probleme si o fi si gresit. Dar nu este numai vina ei ca a ajuns asa.
Acum e mai bine s-o lase toata familia de izbeliste?

Nu stiu ce scoala are Yasmina si de ce s-a dus in alta tara si cum se descurca acolo. Cred ca nu ii este usor. Si cred ca de fapt are si ea insasi probleme.
Daca ii era mai bine, o lua pe verisoara ei la ea si o angaja undeva, sau venea in tara si vedea exact situatia si ajuta si parinti si verisoara.

Era bine sa fi facut la vremea aceea un curs. Sa fi discutat cineva cu ea, cu cartile pe masa: uite fata, ce ti-ar place sa inveti sa faci, sa lucrezi? Uite meseriile sunt astea si iti trebuie scoala asta pentru ele.
Ai fi buna pentru asta sau asta.

Dar numai critica si dat cu ea de pamant si nimic nu e bun?
Chiar vanzatoare sa fi invatat.
Am inteles ca in tara se cauta mereu vanzatoare, ca se deschid magazine intr-una.

N-a facut macar un curs de PC!!! De ce? Ce rau i-ar fi facut?

Trebuie sa fie cineva si in tara care sa se ocupe cu orientare profesionala. Dumnezeule, ca nu e in codru acolo!
Indiferent de varsta.
Dar trece timpul si in detrimentul ei.
Orice poate sa invete si acum. Si o sa-si revina si sufleteste.
Altfel chiar ajunge bolnava mintal.

Faceti ceva pentru ea!

Last edited by sophia; 01.04.2016 at 12:29:43.
Reply With Quote
Vechi 01.04.2016, 13:11:38
RedRose's Avatar
RedRose RedRose is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Portretul pe care constat ca l-ai facut Yasminei in aceasta postare, arata cam asa:

..."biata fata.."
..."a strans o gramada de frustrari si nemultumiri..si neputinte.."
..."sa nu poti face nimic.."
..."o iei razna"
..."saraca"
..."nu poate vorbi"
..."nu mai poate!"
..."s-o ajutam.."

Curios portret. Ma intreb ce reactie va avea Yasmina, vazindu-l... Chiar sunt curios cum i se pare aceasta imagine perceputa a ei!
Oare ce tip de sugestii contine un astfel de portret? Ce mesaj central ii transmite portretizatului?
Si invers, ce putem crede despre cel care a facut un astfel de portret?
Portretizata si-a spus deja pararea...:) cat despre mine, cred ca ma cunosti deja...cand simt situatii de nedreptate, iau foc..Sunt constienta ca n-am cum sa fac o lume mai buna, fara rautati ,jigniri..dar tot nu ma pot abtine....Sunt genul de persoana prea empatica, poate prea miloasa...sensibila nu cred ca-i cazul..dar oricum, am permanent in mine dorinta de a ajuta si de a face bine...ce sa fac..Luptatoare ninja nu sunt dar nici frica nu mi-e sa-mi exprim veto daca e cazul...:)
Pentru un om cu picioarele goale, fericirea e o pereche de pantofi.Pentru un om care poarta pantofi vechi,fericirea este o pereche de pantofi noi,iar pentru omul care nu are picioare,fericirea este sa mearga descult.
Masoara fericirea cu ceea ce ai,nu cu ceea ce-ti lipseste!
Reply With Quote
Vechi 01.04.2016, 13:52:11
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Nu stiu ce scoala are Yasmina si de ce s-a dus in alta tara si cum se descurca acolo. Cred ca nu ii este usor. Si cred ca de fapt are si ea insasi probleme.
Daca ii era mai bine, o lua pe verisoara ei la ea si o angaja undeva, sau venea in tara si vedea exact situatia si ajuta si parinti si verisoara.

Eu inteleg ca Yasmina tocmai asta face, isi ajuta parintii, care, la randul lor o ajuta pe verisoara ei. Fara sprijinul Yasminei, mi-e greu sa cred ca ei ar putea-o sponsoriza asa, la nesfarsit pe verisoara ei. Ti se pare putin lucru? Pe Yasmina n-a sponsorizat-o nimeni.

Pui problema de parca e obligatia exclusiva a Yasminei sa-i faca verisoarei un rost in viata, si inca fara cooperarea acesteia. Pai, cum vine asta?

Tu, daca ai o afacere care nu functioneaza decat daca angajatii se tin de treaba, te-ai simti obligata moral sa-ti angajezi o ruda nemultumita, recalcitranta, neproductiva, care nu stie sa faca nimic si nici nu e dispusa sa invete, care considera ca altii sunt mereu datori sa-i dea iar ea nici macar prin atitudinea sa nu se arata cat de cat recunoscatoare si ceva mai umila? Ai angaja-o doar fiindca ti-e ruda?

A spus Yasmina la un moment dat, ca daca tot trimite bani ca verisoara ei sa faca cursuri, macar sa le valorifice, sa-i dea un impuls, sa gaseasca ceva s-o motiveze si sa inceapa sa mearga pe cont propriu. Nu cred ca o scot pe Yasmina banii afara din casa sa-i dea pe cursuri facute doar asa sa fie facute.

Stii, un proverb japonez zice ca daca un om iti cere un peste, sa nu-i dai. Mai bine sa-l inveti sa pescuiasca.
Si, din cat am inteles, Yasmina, asta incearca sa transmita parintilor ei si rudelor, ca e preferabil sa o invete pe verisoara sa pescuiasca, nu sa i se tot dea peste. Problema e ca si verisoara trebuie sa vrea.

Last edited by delia31; 01.04.2016 at 14:00:45.
Reply With Quote
Vechi 01.04.2016, 14:02:53
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Sa vrea si sa poata. Totusi!
Cred ca in plasa unor relatii incurcate de familie, cum e acolo, e cam greu sa vrei si sa poti ceva serios... Problema imi pare (ma bazez aici pe flerul profesional) mult mai complicata decat arata varful de iceberg pe aici. E o problema de neam, de familie, radacini multe etc.
Yasmina stie mai bine, cred. Si nu prea poate face mare lucru, decat sa lucreze cu ea insasi pentru a nu se lasa inca si mai prinsa in incurcaturile de acolo....
De-aia ziceam de un pisicolog. In chestii din astea care cuprind familionul, daca nu esti bine orientat si sustinut, ajungi sa devii confuz foarte si plin de resentimente.
Iar americanii au terapeuti foarte eficienti pe probleme de acest gen. Ei traiesc in mijlocul tuturor babiloniilor lumii... Ar merita incercat, asadar, cateva sedinte de consiliere, pentru clarificare si detensionare, mai intai.
Reply With Quote
Vechi 01.04.2016, 14:05:13
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Arrow

Citat:
În prealabil postat de RedRose Vezi mesajul
Portretizata si-a spus deja pararea...:) cat despre mine, cred ca ma cunosti deja...cand simt situatii de nedreptate, iau foc..Sunt constienta ca n-am cum sa fac o lume mai buna, fara rautati ,jigniri..dar tot nu ma pot abtine....Sunt genul de persoana prea empatica, poate prea miloasa...sensibila nu cred ca-i cazul..dar oricum, am permanent in mine dorinta de a ajuta si de a face bine...ce sa fac..Luptatoare ninja nu sunt dar nici frica nu mi-e sa-mi exprim veto daca e cazul...:)

E posibil ca manifestarea dragostei mele sa-l vatame pe celalalt?
€“ Daca celalalt este marinimos si tu ii arati multa dragoste, atunci se schimba in sensul cel bun si se straduieste cu orice chip sa te multumeasca, sa nu te intristeze.Daca insa ii arati dragoste multa celui obraznic, el devine si mai obraznic, fiindca dragostea cea multa pe cei marinimosi ii face si mai marinimosi, iar pe cei obraznici ii face si mai obraznici. Asadar, cand vezi ca nu ajuti cu dragostea ta, o micsorezi cu discernamant; facand lucrul acesta tot din dragoste.

...si dragostea are nevoie de discernamant. Daca cineva, de pilda, este lacom la mancare, nu trebuie sa-i dai mereu mancaruri gustoase, caci aceasta il va vatama. Vei face mancare gustoasa pentru unul care nu are pofta de mancare, ca sa o poata manca... este dovada de dragoste a-i dai dulciuri unui diabetic?( Cuv. Paisie Aghioritul)
Vechi 01.04.2016, 14:12:07
RedRose's Avatar
RedRose RedRose is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2015
Implicit

Am inteles ce vrei sa spui, flying..:)Ai dreptate...Cred c-am mai spus-o intr-o postare mai veche,am avut in viata si deceptii..adica oameni care cereau ajutor, i-am ajutat si nesimtirea/obraznicia lor a crescut...Intr-adevar trebuie sa-mi ajustez doza de dragoste in functie de om...
Oare de ce nu pot fi toti "iubibili" intr-o maniera completa?
Pentru un om cu picioarele goale, fericirea e o pereche de pantofi.Pentru un om care poarta pantofi vechi,fericirea este o pereche de pantofi noi,iar pentru omul care nu are picioare,fericirea este sa mearga descult.
Masoara fericirea cu ceea ce ai,nu cu ceea ce-ti lipseste!
Reply With Quote
Vechi 01.04.2016, 14:22:09
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
Sa vrea si sa poata. Totusi!
Cred ca in plasa unor relatii incurcate de familie, cum e acolo, e cam greu sa vrei si sa poti ceva serios... Problema imi pare (ma bazez aici pe flerul profesional) mult mai complicata decat arata varful de iceberg pe aici. E o problema de neam, de familie, radacini multe etc.

Yasmina stie mai bine, cred. Si nu prea poate face mare lucru, decat sa lucreze cu ea insasi pentru a nu se lasa inca si mai prinsa in incurcaturile de acolo....
Nici eu nu cred ca sta in puterea Yasminei sa repare ceea ce parintii verisoarei au stricat prin grave carente de parenting. Nu stiu, imi pare ca practic, parintii ei au "programat-o" sa functioneze asa virusat, iar Yasmina nu cred ca are cum sa rezolve asta.
Poate intr-adevar sa lucreze la ea insasi, sa inteleaga problema verisoarei in contextul duhovnicesc mai larg, al neamului din care provine.

Referitor la ce zice Sophia, ca psiholog, crezi ca e vorba de o tulburare de personalitate dependenta de altii, sau e ceva mai intricat? Sau nu te pronunti?
Fiindca e bine de stiut pentru apartinatori cum trebuie sa se poarte cu cei din familie care se comporta disfunctional, intai de toate pentru a intelege mecanismul disfunctional si a nu contribui la agravarea situatiei, si in al doilea rand,sa n-o ia razna si ei.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu nu stiu de unde au ajuns unii la diagnostice din astea, cum ca fata este bolnava mintal.
Reply With Quote
Vechi 01.04.2016, 14:32:27
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Nu ma pot pronunta, nu am vazut omul, familia... Nu am stat de vorba cu ei.
Dar Yasmina ii cunoaste si, in baza a ce a scris ea, cred ca intr-adevar e vorba de un om bolnav, caruia i se poate pune un diagnostic si care ar trebui sa isi faca tratamentul psihiatric si psihologic. Desigur, parintii si ceilalti apartinatori trebuie sa fie si ei instruiti, sa li se explice ce si cum, care sunt limitele, ce e folositor sa faca si ce e daunator etc. Dar asta e strict treaba medicului curant!

Daca ei nu sunt hotarati sa apeleze in mod serios la ajutorul psi specializat, nu prea vad ce se poate schimba...
Reply With Quote
Vechi 01.04.2016, 14:37:18
Copacel Copacel is offline
Banned

Data înregistrării: 02.08.2015
Implicit

Citat:
Nu ma pot pronunta, nu am vazut omul, familia... Nu am stat de vorba cu ei.
Dar Yasmina ii cunoaste si, in baza a ce a scris ea, cred ca intr-adevar e vorba de un om bolnav, caruia i se poate pune un diagnostic si care ar trebui sa isi faca tratamentul psihiatric si psihologic. Desigur, parintii si ceilalti apartinatori trebuie sa fie si ei instruiti, sa li se explice ce si cum, care sunt limitele, ce e folositor sa faca si ce e daunator etc. Dar asta e strict treaba medicului curant!

Daca ei nu sunt hotarati sa apeleze in mod serios la ajutorul psi specializat, nu prea vad ce se poate schimba...
La psiholog o duce cand isi poate controla starile.Pana atunci trebuie sa ia
medicatia de la psihiatru si sa continue cu tratamentul anxiolitic pana isi
face efectul si apoi la psiholog.(daca isi poate permite).

Last edited by Copacel; 01.04.2016 at 14:53:00.
Reply With Quote
Vechi 01.04.2016, 14:46:47
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Eu inteleg ca Yasmina tocmai asta face, isi ajuta parintii, care, la randul lor o ajuta pe verisoara ei. Fara sprijinul Yasminei, mi-e greu sa cred ca ei ar putea-o sponsoriza asa, la nesfarsit pe verisoara ei. Ti se pare putin lucru? Pe Yasmina n-a sponsorizat-o nimeni.

Pui problema de parca e obligatia exclusiva a Yasminei sa-i faca verisoarei un rost in viata, si inca fara cooperarea acesteia. Pai, cum vine asta?

Tu, daca ai o afacere care nu functioneaza decat daca angajatii se tin de treaba, te-ai simti obligata moral sa-ti angajezi o ruda nemultumita, recalcitranta, neproductiva, care nu stie sa faca nimic si nici nu e dispusa sa invete, care considera ca altii sunt mereu datori sa-i dea iar ea nici macar prin atitudinea sa nu se arata cat de cat recunoscatoare si ceva mai umila? Ai angaja-o doar fiindca ti-e ruda?

A spus Yasmina la un moment dat, ca daca tot trimite bani ca verisoara ei sa faca cursuri, macar sa le valorifice, sa-i dea un impuls, sa gaseasca ceva s-o motiveze si sa inceapa sa mearga pe cont propriu. Nu cred ca o scot pe Yasmina banii afara din casa sa-i dea pe cursuri facute doar asa sa fie facute.

Stii, un proverb japonez zice ca daca un om iti cere un peste, sa nu-i dai. Mai bine sa-l inveti sa pescuiasca.
Si, din cat am inteles, Yasmina, asta incearca sa transmita parintilor ei si rudelor, ca e preferabil sa o invete pe verisoara sa pescuiasca, nu sa i se tot dea peste. Problema e ca si verisoara trebuie sa vrea.
Iar intelegi numai ce vrei tu.
Eu nu m-am referit (numai) la ajutor banesc.
Mai intai ca mie nu-mi place ce scrie ea aici pe forum despre verisoara ei. O face nebuna si in tot felul si ii da vina numai ei.
Si nu este asa. Nu este numai vina verisoarei.

Pe urma eu am mai scris ca nu stiu nici eu si nici tu si nici altii ce situatie are Yasmina.
Am spus doar ca fata trebuia ajutata inca de acum 3 ani.
Yasmina scria atunci ca fata isi dorea sa faca un curs, sa invete ceva. Si nu s-a facut nimic. De ce?
Si m-am infuriat ca toti critica dar nimeni nu ajuta oamenii cu ceea ce au nevoie.
Am intrebat ce este in tara, daca exista ceva institutii care se ocupa de orientare profesionala, de someri.

Fata nu este nebuna si nici bolnava mintal. Este daramata psihic si are nevoie s-o indrume cineva. Chiar sa-i puna o pila sa munceasca undeva.

Si da, trebuie facut asa ceva, mai ales pentru o ruda.
Eu n-as putea sa-mi las rudele asa in halul asta.
M-am straduit sa ajut si straini, atat cat am putut. Nota bene, nu cu bani, ca nu am, dar cu ajutor concret si dus cu ei la institutii unde sa primeasca totusi consiliere profesionala si alte sfaturi. Macar ceva.

Nu stiu daca fata asta mai are pe cineva si nici daca Yasmina are frati sau surori de-si permite sa dea cu piciorul asa la oamenii din jurul ei.

Eu sunt ingrozita ca se duc toti pe rand si nu prea mai am pe nimeni si tin de cei pe care ii mai am. Macar ca mentin contactul.

Nu stiu ce este in familia Yasminei, dar mi-e mila de fata asta pe care nici n-o cunosc.
Este lasata de izbeliste si nu ma refer la bani.
Si se mai da cu ea de pamant aici pe forum.
Este verisoara ei si are datoria s-o ajute cumva. Ca om, daca nu ca ruda.