Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.03.2015, 20:47:55
nectarios nectarios is offline
Junior Member

Data înregistrării: 16.03.2015
Smile O mică completare la gândirea Fer./Sf. Augustin

Cu părere de rău am observat că vorbești de Fer./Sf. Augustin ca eretic și nu nici măcar o carte de a lui la bibliografie, sau măcar cartea Tradiția creștină a lui J. Pelikan în care afirmă că Sf. Augustin este "cel mai mare apologet de limbă latină, dar și cel mai mare dogmatician care a scris în această limbă". Referitor la cartea pr. Serafim Rose susții că este o teleogumenă, în timp ce pr. Romanidis e canonic clar pentru dogmatica noastră ortodoxă (ca să nu mai spun că dacă nu știi greaca veche nu ai ce căuta în Rai, după opinia acestuia). Referitor la Filioque să știi că și Sf. Ambrozie l-a susținut deoarece nu era o traducere clară a textului grec din Crez. La sinodul V ecumenic Augustin a fost numit între mari Sf. Părinți din cauză că a convocat 7 sinoade locale pentru a combate ereziile acelor vremuri, iar într-o carte de a sa care, din păcate nu ni s-a păstrat, a prezentat 88 de erezii de la Simon Magul și până la Pelagiu. Pentru cultura ta generală, în Grecia, Augustin e cinstit ca Sfânt, și are chiar și o icoană bizantină, iar o mănăstire are hramul Sf. Augustin. Nu mă pune să-ți dau bibliografie pentru fiecare frază de aici, că nu am chef să caut prin licența mea susținută la Fac. Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, unde am prezentat gândirea Fer./Sf. Augustin.
Vechi 16.03.2015, 21:53:44
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Doamne ajută, Nectarios. Văd că e primul tău post. Sunt onorat să-ți răspund, pentru că ai scris numai prostioare.

1. L-am studiat pe Augustin din PL, iar PL-ul, e pus și la Bibliografie și mai ales la notele de subsol, trecute în topic în paranteză rotundă, cum ar fi "De trinitate". Întreaga colecție, PL-ul, PG-ul, le am în originale și în engleză. Deci am, tot ce a scris el vreodată, și e cunoscut, ce există pe plan mondial din scrierile lui, operele complete ale ereticului Augustin. De acolo am studiat, am extras ereziile și le-am comentat din punct de vedere dogmatic și patristic. M-am susținut și de câteva idei, sumare, și a unor teologi ortodocși americani, înainte de părintele Ioannis Romanides și toată baza o am pe părintele Ioannis Romanides, care-l face praf pe Augustin. Pentru mine, părintele Romanides e Sfânt necanonizat.

2. Iar Augustin nu este Sfânt, țin să te corectez, că văd că pui Sf. nu-i niciun Sf., e Fer., în cel mai fericit caz. Iar J. Pelikan, e lutheran, deci dogmatica lui, e eretică. Prefer afirmația părintelui Ioannis Romanides, care spune că Augustin este cel mai mare eretic latin al tuturor timpurilor. Iar părintele Romanides, nu spune niciunde, niciodată, că dacă nu știi greaca veche nu ai ce căuta în Rai. E o minciună sfruntată, a altora cu siguranță, preluată de tine, fiindcă simt că ești ecumenist. Eretic ecumenist. Sper să mă înșel.

3. Faci aceași eroare ca și fostul meu profesor de patrologie din Facultate, preotul Mircea Cricoveanu, actualmente exclus din eparhia Timișului, din foarte multe motive. Atenție deci: la Sfântul Sinod al 5-lea Ecumenic este amintit un Augustin, și nu ereticul Augustin de Hipponia, care a trăit între anii 354-430, iar Sinodul 5 a fost în 553, la 123 de ani, după moartea lui Augustin. Cel amintit e alt Augustin. Ereticul Augustin și-a trimis un mesager la Sinodul 3 ecumenic, iar la întoarcea mesagerului de la sinod, Augustin era mort.
E limpede?

4. Augustin este inventatorul lui Filioqve, și a altor erezii, el scriind după primele două Sinoade, când dogma Trinitară era stabilită, că Duhul Sfânt purcede doar de la Tatăl și niciodată și de la Fiul. În nici unul din cele 4 variante de Crez, nu există adaosul Filioqve, adaos care demolează Sfânta Treime. Iar Sfântul Ambrozie al Milanului, care susține erezia filioqve, asta n-o mai cred, până-i lumea și pământul :) te rog să-mi dai citat cu trimitere la carte și pagină.

5. Suntem la poli opuși. Licența ta îl prezintă întro lumină bună pe Augustin, și ai o licență mincinoasă. Pe când licența unde Augustin e dovedit eretic, e cu baza în dogmatică pură, și puțin patristică și puțin istorică.

Deci dacă nu vorbești dogmatic, nu ai voie etic, să ai pretenții să emiți păreri, iar licența ta devine astfel, cel puțin puerilă. Iar dacă îl numești sfânt, pe un fericit, licența ta e mincinoasă și dezinformatoare.
În toate calendarele Bisericilor Autocefale Ortodoxe din lume, Augustin este trecut din anul 1982, cu titlul de Fericitul Augustin, până atunci el neexistând în calendare, nicidecum în Biserica Greciei, să fie trecut "sfântul" Augustin. Iar ce spui tu, cu Biserica cu hramul "sfântul" Augustin, e o prostie, o invenție, nu există așa ceva.

Dacă ești ecumenist, mi-e milă de tine și te compătimesc.
Iar dacă vei muri ecumenist, vei fi unul din puținii ortodocși, care nu se vor mântui.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 16.03.2015 at 22:08:26.
Vechi 17.03.2015, 09:01:54
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Atenție deci: la Sfântul Sinod al 5-lea Ecumenic este amintit un Augustin, și nu ereticul Augustin de Hipponia, care a trăit între anii 354-430, iar Sinodul 5 a fost în 553, la 123 de ani, după moartea lui Augustin. Cel amintit e alt Augustin.
Care alt Augustin ? Atenție: la Sfântul Sinod al V-lea Ecumenic Sf. Augustin nu este amintit în sensul că ar fi participat la Sinod.

Este amintit printre Sfinții Părinți la ale căror învâțături Părinții conciliari au declarat că achiesează:

We further declare that we hold fast to the decrees of the four Councils, and in every way follow the holy Fathers, Athanasius, Hilary, Basil, Gregory the Theologian, Gregory of Nyssa, Ambrose, Theophilus, John (Chrysostom) of Constantinople, Cyril, Augustine, Proclus, Leo and their writings on the true faith.

Care ALT Augustin ar fi putut să fie numit de către Părinții de la Sinod printre Sfinții Părinți, în rând cu Sf. Grigorie Teologul, Sf. Ambrozie, Sf. Ioan Gură de Aur ?!!!!!!!

Last edited by GMihai; 17.03.2015 at 10:09:23.
Vechi 17.03.2015, 10:16:47
Barsaumas
Guest

Implicit

Mihai, voi catolicii sunteti mai sistematici in tot ce faceti, bisericeste vorbind. Am o idee: ai cumva o lista a Parintilor din primul mileniu, care si-au bazat opera pe/au citat masiv din opera Sf. Augustin? Daca da, te rog pune-o aici, sa vada toata lumea despre ce este vorba si sa nu se mai indoiasca de sfintenia marelui african.
Serios, te rog mult. Voi aveti un intreg ordin monahal dedicat uriasului patristic de pe pamanturi numidice, deci...

Last edited by Barsaumas; 17.03.2015 at 15:38:39.
Vechi 17.03.2015, 23:07:47
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Augustin NU a participat la nici un sinod, nu are cum să fie amintit la sinodul 5, ca Părinte participant, nu acel Augustin de Hipponia, ca fiind acel Augustin menționat, ci face referire la alt Augustin, fără să spune cine exact. Dacă era Augustin de Hipponia, ar fi scris Augustin de Hipponia, nu doar simplu Augustin. Pentru că Augustin de Hipponia, își trimite un delegat de-al său, la sinodul 3, atât. Până vine delegatul, Augustin de Hipponia, era mort. Și ereziile lui le-a scris înainte de sinodul 3, când sinoadele 1 și 2, erau deja revelate. Erezia filioqve și predestinația și altele, nu își aveau rostul dacă era în comuniune și dialog cu Părinții răsăriteni.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Vechi 18.03.2015, 02:13:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Augustin NU a participat la nici un sinod, nu are cum să fie amintit la sinodul 5, ca Părinte participant, nu acel Augustin de Hipponia, ca fiind acel Augustin menționat, ci face referire la alt Augustin, fără să spune cine exact. Dacă era Augustin de Hipponia, ar fi scris Augustin de Hipponia, nu doar simplu Augustin. Pentru că Augustin de Hipponia, își trimite un delegat de-al său, la sinodul 3, atât. Până vine delegatul, Augustin de Hipponia, era mort. Și ereziile lui le-a scris înainte de sinodul 3, când sinoadele 1 și 2, erau deja revelate. Erezia filioqve și predestinația și altele, nu își aveau rostul dacă era în comuniune și dialog cu Părinții răsăriteni.
Nici cei mentionati in acea lista nu au participat la acel sinod, acolo sunt mentionati sfintii parinti. Fericitul Augustin mai este mentionat la un sinod ca sfant parinte, iar la un sinod ortodox (dupa Schisma) este numit sfant. Cateodata e amuzant ca nu intelegi ceva foarte clar (in cazul de fata acea lista de la sinod).
Vechi 18.03.2015, 09:35:07
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nici cei mentionati in acea lista nu au participat la acel sinod, acolo sunt mentionati sfintii parinti. Fericitul Augustin mai este mentionat la un sinod ca sfant parinte, iar la un sinod ortodox (dupa Schisma) este numit sfant. Cateodata e amuzant ca nu intelegi ceva foarte clar (in cazul de fata acea lista de la sinod).
Catalin, si tu si Mihai, fiecare pe credinta sa, sunteit de departe mai catehizati si informati decat mine. Propun sa aduci si tu, o lista cu toti Parintii care au opera cu citate din, sau bazata pe comentarii ale ideilor lui Fer. Augustin. Mihai se va ocupa de cei dinainte de 1054, tu de cei din perioada celui de-al doilea mileniu crestin (evident ortodocsi). Ce zici?
Asa, inchidem gura hulitorilor care scuipa pe memoria unui sfant caruia omenirea ii datoreaza, teologic si nu numai, enorm.
Daca v-am suparat cu propunerea, va cer scuze.
Vechi 18.03.2015, 10:34:46
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
Fii atent ca in ortodoxie ni se cere sa mergem pe calea de mijloc ,nici in dreapta ,nici in stanga.
Ori tu vad ca esti prea inflacarat ,pui prea multa patima.
La ce ne foloseste sa il blamam pe fericitul Augustin?
Este cineva pe aici inchinator la preafericitul?
Din cate stiu biserica ortodoxa ia ce e bun din scrierile lui.
Si parintele meu duhovnic il citeaza cel putin odata pe an in predicile lui ''iubeste si fa ce vrei"
Vechi 18.03.2015, 11:11:55
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Augustin NU a participat la nici un sinod, nu are cum să fie amintit la sinodul 5, ca Părinte participant,
Nu e amintit ca Părinte Participant, e amintit într-o listă cu SFINȚI PĂRINȚI, împreună cu Sf. Ioan Gură de aur și alții.

Citat:
nu acel Augustin de Hipponia, ca fiind acel Augustin menționat, ci face referire la alt Augustin, fără să spune cine exact.
Asta e o logică de genul "nu există soare, că eu sunt cu capul sub pătură și nu vreau să-l văd". Te-am mai întrebat o dată: dacă este ALT Augustin, care este acela ? Care alt Augustin a fost Sfânt Părinte, de calibrul lui Ioan Gură de Aur sau a celorlalți de pe listă ?!!

Citat:
Dacă era Augustin de Hipponia, ar fi scris Augustin de Hipponia, nu doar simplu Augustin.
Tocmai pentru că nu erau mai mulți Augustini printre Sfinții Părinți nu s-a mai menționat decât numele mic. Dacă te uiți la listă, la cei care au același nume se face deosebirea - Grigorie Teologul, Grigorie de Nyssa.

În concluzie: tu îl numești eretic și damnat pe unul pe care Părinții sinodali l-au numit Sfânt Părinte. Cum mai poți pretinde că ești creștin ortodox, este peste înțelegerea mea.
Vechi 18.03.2015, 11:19:11
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Barsaumas, citez:

"Una dintre mărturiile importante cu privire la reputația lui Augustin în Bizanț provine de la patriarhul Constantinopolului, Fotie (sec. al IX-lea). În disputele sale cu teologii franci, care își bazau opiniile greșite pe scrieri ale lui Augustin, Fotie a depus eforturi pentru apărarea corectitudinii învățăturii acestuia, cu scopul menținerii sale ca autoritate a creștinismului ortodox. În “Mystagogia Sfântului Duh”, ca și în “Scrisoare către Mitropolitul din Aquileea”, eruditul patriarh susținea că cei care își bazau părerile eronate pe textele lui Augustin nu făceau altceva decât să ponegrească memoria acestuia. Teologul bizantin, care îl știa pe Augustin doar după reputație și din florilegii, era înclinat să creadă fie că textele acestuia, ca și ale altor Părinți apuseni, suferiseră intervenții străine, fie că ele cuprindeau unele exagerări care puteau fi înțelese ca mijloace de a evita erori mai mari, adică în contextul epocii în care au fost scrise. Chiar și în cazul în care Augustin sau alți părinți apuseni au scris poate unele lucruri ușor diferite de învățătura ortodoxă, ei au făcut aceasta fără intenție, iar teologii franci făceau, după el, un abuz susținându-și ereziile pe scăpările din textele lor teologice, scăpări ce trebuiau, dimpotrivă, “acoperite”, precum au făcut fiii lui Noe în cazul goliciunii tatălui lor.

Dacă Patriarhul Fotie a apărat, strict, reputația Părintelui Bisericii, fără a-i cunoaște opera, rolul teologiei augustiniene în dialogul teologic al Răsăritului cu Apusul a crescut începând cu secolul al XIII-lea, când au început să fie făcute traduceri în grecește ale lucrărilor importante. Datorită acestora, Augustin a fost receptat pozitiv de personalități precum Sfinții Grigorie Palama și, mai ales, Marcu Eugenicul. Acesta din urmă a acceptat autoritatea lui Augustin la Sinodul de la Ferrara-Florența (1438-1439), citându-i mai multe lucrări în dezbaterile cu privire la Purgatoriu, numindu-l “Fericitul Augustin” și înscriindu-l între “Învățătorii” Bisericii.

Respectul arătat lui Augustin de Răsăritul ortodox, ilustrat aici tocmai de mari stâlpi ai Ortodoxiei precum Fotie, Grigorie Palama și Marcu Eugenicul este, cred, demn de remarcat. Deși ar fi putut fi tentați să-l respingă pe Augustin, în contextul insistenței apusenilor de a-și întemeia erorile pe teologia sa, ei au continuat să-l rânduiască între Părinții Bisericii, considerând că erorile promovate ulterior în Apus nu i se puteau imputa."

În concluzie: trei dintre corifeii creștinismului bizantin, poate cel mai des citați de către ortodocși în contextul diferendelor cu creștinismul latin: Fotie, Marcu Eugenicul și Grigorie Palama, îl susțin pe Augustin. Dar au mai trebuit să treacă aproape o mie de ani ca să vină pe lume dumnealui Emilian, să-i dea de rușine pe toți trei și să-l pună la punct pe ereticul Augustin. Halucinant.
Subiect închis