Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.03.2015, 21:53:44
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Doamne ajută, Nectarios. Văd că e primul tău post. Sunt onorat să-ți răspund, pentru că ai scris numai prostioare.

1. L-am studiat pe Augustin din PL, iar PL-ul, e pus și la Bibliografie și mai ales la notele de subsol, trecute în topic în paranteză rotundă, cum ar fi "De trinitate". Întreaga colecție, PL-ul, PG-ul, le am în originale și în engleză. Deci am, tot ce a scris el vreodată, și e cunoscut, ce există pe plan mondial din scrierile lui, operele complete ale ereticului Augustin. De acolo am studiat, am extras ereziile și le-am comentat din punct de vedere dogmatic și patristic. M-am susținut și de câteva idei, sumare, și a unor teologi ortodocși americani, înainte de părintele Ioannis Romanides și toată baza o am pe părintele Ioannis Romanides, care-l face praf pe Augustin. Pentru mine, părintele Romanides e Sfânt necanonizat.

2. Iar Augustin nu este Sfânt, țin să te corectez, că văd că pui Sf. nu-i niciun Sf., e Fer., în cel mai fericit caz. Iar J. Pelikan, e lutheran, deci dogmatica lui, e eretică. Prefer afirmația părintelui Ioannis Romanides, care spune că Augustin este cel mai mare eretic latin al tuturor timpurilor. Iar părintele Romanides, nu spune niciunde, niciodată, că dacă nu știi greaca veche nu ai ce căuta în Rai. E o minciună sfruntată, a altora cu siguranță, preluată de tine, fiindcă simt că ești ecumenist. Eretic ecumenist. Sper să mă înșel.

3. Faci aceași eroare ca și fostul meu profesor de patrologie din Facultate, preotul Mircea Cricoveanu, actualmente exclus din eparhia Timișului, din foarte multe motive. Atenție deci: la Sfântul Sinod al 5-lea Ecumenic este amintit un Augustin, și nu ereticul Augustin de Hipponia, care a trăit între anii 354-430, iar Sinodul 5 a fost în 553, la 123 de ani, după moartea lui Augustin. Cel amintit e alt Augustin. Ereticul Augustin și-a trimis un mesager la Sinodul 3 ecumenic, iar la întoarcea mesagerului de la sinod, Augustin era mort.
E limpede?

4. Augustin este inventatorul lui Filioqve, și a altor erezii, el scriind după primele două Sinoade, când dogma Trinitară era stabilită, că Duhul Sfânt purcede doar de la Tatăl și niciodată și de la Fiul. În nici unul din cele 4 variante de Crez, nu există adaosul Filioqve, adaos care demolează Sfânta Treime. Iar Sfântul Ambrozie al Milanului, care susține erezia filioqve, asta n-o mai cred, până-i lumea și pământul :) te rog să-mi dai citat cu trimitere la carte și pagină.

5. Suntem la poli opuși. Licența ta îl prezintă întro lumină bună pe Augustin, și ai o licență mincinoasă. Pe când licența unde Augustin e dovedit eretic, e cu baza în dogmatică pură, și puțin patristică și puțin istorică.

Deci dacă nu vorbești dogmatic, nu ai voie etic, să ai pretenții să emiți păreri, iar licența ta devine astfel, cel puțin puerilă. Iar dacă îl numești sfânt, pe un fericit, licența ta e mincinoasă și dezinformatoare.
În toate calendarele Bisericilor Autocefale Ortodoxe din lume, Augustin este trecut din anul 1982, cu titlul de Fericitul Augustin, până atunci el neexistând în calendare, nicidecum în Biserica Greciei, să fie trecut "sfântul" Augustin. Iar ce spui tu, cu Biserica cu hramul "sfântul" Augustin, e o prostie, o invenție, nu există așa ceva.

Dacă ești ecumenist, mi-e milă de tine și te compătimesc.
Iar dacă vei muri ecumenist, vei fi unul din puținii ortodocși, care nu se vor mântui.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 16.03.2015 at 22:08:26.
Vechi 17.03.2015, 09:01:54
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Atenție deci: la Sfântul Sinod al 5-lea Ecumenic este amintit un Augustin, și nu ereticul Augustin de Hipponia, care a trăit între anii 354-430, iar Sinodul 5 a fost în 553, la 123 de ani, după moartea lui Augustin. Cel amintit e alt Augustin.
Care alt Augustin ? Atenție: la Sfântul Sinod al V-lea Ecumenic Sf. Augustin nu este amintit în sensul că ar fi participat la Sinod.

Este amintit printre Sfinții Părinți la ale căror învâțături Părinții conciliari au declarat că achiesează:

We further declare that we hold fast to the decrees of the four Councils, and in every way follow the holy Fathers, Athanasius, Hilary, Basil, Gregory the Theologian, Gregory of Nyssa, Ambrose, Theophilus, John (Chrysostom) of Constantinople, Cyril, Augustine, Proclus, Leo and their writings on the true faith.

Care ALT Augustin ar fi putut să fie numit de către Părinții de la Sinod printre Sfinții Părinți, în rând cu Sf. Grigorie Teologul, Sf. Ambrozie, Sf. Ioan Gură de Aur ?!!!!!!!

Last edited by GMihai; 17.03.2015 at 10:09:23.
Vechi 17.03.2015, 10:16:47
Barsaumas
Guest

Implicit

Mihai, voi catolicii sunteti mai sistematici in tot ce faceti, bisericeste vorbind. Am o idee: ai cumva o lista a Parintilor din primul mileniu, care si-au bazat opera pe/au citat masiv din opera Sf. Augustin? Daca da, te rog pune-o aici, sa vada toata lumea despre ce este vorba si sa nu se mai indoiasca de sfintenia marelui african.
Serios, te rog mult. Voi aveti un intreg ordin monahal dedicat uriasului patristic de pe pamanturi numidice, deci...

Last edited by Barsaumas; 17.03.2015 at 15:38:39.
Vechi 17.03.2015, 23:07:47
Igor_Paslusnik's Avatar
Senior Member

Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Augustin NU a participat la nici un sinod, nu are cum să fie amintit la sinodul 5, ca Părinte participant, nu acel Augustin de Hipponia, ca fiind acel Augustin menționat, ci face referire la alt Augustin, fără să spune cine exact. Dacă era Augustin de Hipponia, ar fi scris Augustin de Hipponia, nu doar simplu Augustin. Pentru că Augustin de Hipponia, își trimite un delegat de-al său, la sinodul 3, atât. Până vine delegatul, Augustin de Hipponia, era mort. Și ereziile lui le-a scris înainte de sinodul 3, când sinoadele 1 și 2, erau deja revelate. Erezia filioqve și predestinația și altele, nu își aveau rostul dacă era în comuniune și dialog cu Părinții răsăriteni.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Vechi 18.03.2015, 02:13:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Augustin NU a participat la nici un sinod, nu are cum să fie amintit la sinodul 5, ca Părinte participant, nu acel Augustin de Hipponia, ca fiind acel Augustin menționat, ci face referire la alt Augustin, fără să spune cine exact. Dacă era Augustin de Hipponia, ar fi scris Augustin de Hipponia, nu doar simplu Augustin. Pentru că Augustin de Hipponia, își trimite un delegat de-al său, la sinodul 3, atât. Până vine delegatul, Augustin de Hipponia, era mort. Și ereziile lui le-a scris înainte de sinodul 3, când sinoadele 1 și 2, erau deja revelate. Erezia filioqve și predestinația și altele, nu își aveau rostul dacă era în comuniune și dialog cu Părinții răsăriteni.
Nici cei mentionati in acea lista nu au participat la acel sinod, acolo sunt mentionati sfintii parinti. Fericitul Augustin mai este mentionat la un sinod ca sfant parinte, iar la un sinod ortodox (dupa Schisma) este numit sfant. Cateodata e amuzant ca nu intelegi ceva foarte clar (in cazul de fata acea lista de la sinod).
Vechi 18.03.2015, 09:35:07
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nici cei mentionati in acea lista nu au participat la acel sinod, acolo sunt mentionati sfintii parinti. Fericitul Augustin mai este mentionat la un sinod ca sfant parinte, iar la un sinod ortodox (dupa Schisma) este numit sfant. Cateodata e amuzant ca nu intelegi ceva foarte clar (in cazul de fata acea lista de la sinod).
Catalin, si tu si Mihai, fiecare pe credinta sa, sunteit de departe mai catehizati si informati decat mine. Propun sa aduci si tu, o lista cu toti Parintii care au opera cu citate din, sau bazata pe comentarii ale ideilor lui Fer. Augustin. Mihai se va ocupa de cei dinainte de 1054, tu de cei din perioada celui de-al doilea mileniu crestin (evident ortodocsi). Ce zici?
Asa, inchidem gura hulitorilor care scuipa pe memoria unui sfant caruia omenirea ii datoreaza, teologic si nu numai, enorm.
Daca v-am suparat cu propunerea, va cer scuze.
Vechi 22.03.2015, 18:34:02
Igor_Paslusnik's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Cătălin, chiar dacă acel Augustin, care e amintit la Sinodul 5, este cu adevărat Augustin de Hipponia, știm deja că la sinodul 5, nu erau conștienți încă de ereziile lui Augustin de Hipponia, ereziile sale fiindu-i descoperite abea în secolul 8, spune părintele Ioannis Romanides și confirmate abea în secolul 12, când au prins adânc rădăcini în scolastica și ereziile apusului căzut, care oricum nu a mai dat Sfinți Părinți, după Marea Schismă, toată patristica apusului a secat, a murit.

Biblia
Vechi 22.03.2015, 18:37:46
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Cătălin, chiar dacă acel Augustin, care e amintit la Sinodul 5, este cu adevărat Augustin de Hipponia, știm deja că la sinodul 5, nu erau conștienți încă de ereziile lui Augustin de Hipponia, ereziile sale fiindu-i descoperite abea în secolul 8, spune părintele Ioannis Romanides și confirmate abea în secolul 12, când au prins adânc rădăcini în scolastica și ereziile apusului căzut, care oricum nu a mai dat Sfinți Părinți, după Marea Schismă, toată patristica apusului a secat, a murit.
Pai si cu infailibilitatea Sinoadelor Ecumenice cum ramane, Emiliane ?

Nici ortodocsii nici catolicii nu indraznesc sa o puna la indoiala. Doar protestantii o fac. Sau, poate, ar trebui sa spun, o faceti.

Last edited by GMihai; 22.03.2015 at 18:41:14.
Vechi 18.03.2015, 10:34:46
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
Fii atent ca in ortodoxie ni se cere sa mergem pe calea de mijloc ,nici in dreapta ,nici in stanga.
Ori tu vad ca esti prea inflacarat ,pui prea multa patima.
La ce ne foloseste sa il blamam pe fericitul Augustin?
Este cineva pe aici inchinator la preafericitul?
Din cate stiu biserica ortodoxa ia ce e bun din scrierile lui.
Si parintele meu duhovnic il citeaza cel putin odata pe an in predicile lui ''iubeste si fa ce vrei"
Vechi 22.03.2015, 18:46:05
Igor_Paslusnik's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Fii atent ca in ortodoxie ni se cere sa mergem pe calea de mijloc ,nici in dreapta ,nici in stanga.
Serios?
Care ortodoxie? A ta personală, surioară?

Ia uite ce zice Biblia:
"Astfel, fiindcă ești căldicel nici fierbinte, nici rece, am să te vărs din gura Mea." - Apocalipsa 3, 16.

Deci căldicel, adică calea de mijloc.
Cine e în calea de mijloc, va fi vărsat de la gura Mântuitorului.
Cine e în calea de mijloc devine ecumenist.
"Calea de mijloc", nu are nici un suport biblic și patristic.
Din contră, e combătută, precum ți-am arătat, de Biblie.

Vai și amar de cei care sunt în calea de mijloc...

Citat:
Ori tu vad ca esti prea inflacarat ,pui prea multa patima.
Consider că îmi fac doar datoria. Precum și Hristos și Sfinții Apostoli și-au făcut "datoria". Și martirii și Sfinții Părinți și toți sfinții de după ei, până și azi, și cei ce se vor mai sfinții în viitor, cu mila DOmnului vor face la fel.

Așa e sănătos și mântuitor, să fim înflăcărați după Împărăția Cerurilor.

Citat:
La ce ne foloseste sa il blamam pe fericitul Augustin?
La același lucru, la care a folosit Sfinților Părinți, când au blamat ereziile la cele 9 sinoade. Și același lucru, care ne folosește când păzim și paștem la pășuni mănoase, turma mică a lui Hristos.

Citat:
Este cineva pe aici inchinator la preafericitul?
"Preafericit", adică te referi la Patriarhul Bisericii României... El e preafericit.
Augustin e doar fericit, pentru mine e eretic. Dovedit.

Citat:
Din cate stiu biserica ortodoxa ia ce e bun din scrierile lui.
Atunci hai să luăm ce e bun și din scrierile lui Origen, ereticul și din scrierile lui Teodor de Mopsuestia, ereticul și a altora, nu? Păi vezi că e greșit?
Am spus deja:
"O muscă moartă strică amestecul de untdelemn al celui ce pregătește miresme; puțină nebunie strică prețul la multă înțelepciune." - Ecclesiasticul 10, 1

Citat:
Si parintele meu duhovnic il citeaza cel putin odata pe an in predicile lui ''iubeste si fa ce vrei"
Mă bucur. Oare știe duhovnicul tău, că el, ca și toți preoții lui Hristos, de pe tot pământul, trebuie să fie măcar luminați, dacă nu chiar îndumnezeiți, ca să poată schimba inimile oamenilor, să le aducă la mântuire, cum spunea Sfântul Grigorie Palama?

Domnul să aibe milă de noi...

Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 22.03.2015 at 18:49:50.
Subiect închis