![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu conteaza, important e sa puna mana pe chibrituri si benzina..aplecatiile arseniste s-au vazut si cu alte ocazii.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
O sa vina un moment in care o sa ai nevoie sa-ti amintesti asta.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Ei insa aveau o fractura masiva de logica, timpul nu este o dogma si nu a fost niciodata.
Iar in Istoria Bisericii lucrul asta a fost afirmat de enorm de multe ori. Primul sinod a stabilit data importanta a Pastelui. Stilismul este o miscare a unora care nu aveau treaba cu dogma si invatatura Bisericii, oarecum cu un nivel scazut de cultura si logica Bisericeasca. Insa sa stii ca stilismul este si o greseala enorma de "strategie" in Biserica. Parintele Patriarh Daniel a zis-o frumos la un moment dat, daca ai o corabie mare nu intorci brusc carma ei, pentru ca atunci foarte multi cad din Biserica. Trebuia ca atunci timp de cativa ani sa explice oamenilor ce se intampla, si abia peste cativa ani sa faca modificari, daca oamenii erau impacati. |
|
|||
|
|||
![]()
Nici canoanele nu sunt "dogma" si nici nu se aplica dupa priceperea oricui.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Calugarii fac ascultare, se roaga si tac. Preotii tac pentru a nu fi caterisiti. Pe mireni i-au subestimat iluminatii considerandu-i neimportanti. Eu cred ca, daca in mod constant mirenii isi vor spune opinia despre realitatile din Biserica, vor incetini considerabil innoirile propuse. Se mizeaza prea mult pe santajarea ierarhilor. Astfel, prin opinii decent si la obiect formulate, mirenii isi pot aduce contributia la apararea ortodoxiei. Daca vor vedea ca mirenii sunt implicati si nu pot fi manipulati cu usurinta, indiferent ce presiuni vor fi asupra lor, ierarhii vor tine cont de ei. Asa ca, pe langa rugaciune, sunt necesare cunoasterea de catre mireni a necesarului dogmatic si apararea cu vorba si cu fapta. Trebuie sa stim de ce suntem ortodocsi pentru a ne educa in primul rand copiii si nepotii, dar si pentru a face fata invaziei sectelor si prozelitismului altor culte si religii. Sfantul Theodor Studitul spunea: ,,Cand credinta este primejduita, porunca Domnului este de a nu pastra tacere." Si chiar accentua ca faptul de a fi mirean nu reprezinta o scuza pentru tacere. Nu e si Biserica mea? De ce sa tac? Ca sa-i las pe altii s-o distruga linistiti? De la cine sa cer binecuvantare sa vorbesc? De la ierarhul pe care tocmai vreau sa-l trag de maneca si sa-i spun ca ortodoxia apartine ortodocsilor, nu unui sinod vremelnic? Last edited by antoniap; 13.04.2016 at 19:44:50. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si ai dreptate, preotii sunt controlati de ierarhie si santajabili, calugarii si ei intr-o oarecare masura. Asa ca ramane in spatele mirenilor obligatia ca in cazul unor abateri mari sa le expunem. |
|
|||
|
|||
![]()
Din cate stiu eu, in toata istoria Bisericii ortodocsii nu au facut niciodata schisma. Am aratat ce s-a intamplat in 1014, atunci cand Papa a introdus Filioque in Crez. Papa a fost scos din diptice si nu a mai fost pomenit. Pana la schimbarea situatiei. La fel s-a intamplat si cand au fost alte erezii.
Legat de acest Sinod, eu cred ca nu se va adopta nimic gresit. Chiar daca unii ierarhi si preoti au conceptii ecumeniste nu vor avea cum sa afirme nimic gresit, pentru ca multi din Biserica se vor opune. Sa luam ca exemplu cazul IPS Corneanu. |
|