Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.10.2010, 21:28:43
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
deci un viitor candidat poate face sex inaintea casatoriei, important e ca fata sa fie virgina. interesanta abordare si mod de gandire. nu a comentat nimeni despre faptul ca el, baiatul (viitor preot!!) face sex cu fata ci doar ca fata n-a fost virgina. eu intreb acu, asa, fara sa vreau sa jignesc, nu va este un pic rusine?
Nu te aprinde, domnule! Invatatura ortodoxa nu spune ceea ce te oripileaza pe domnia ta! Un candidat la preotie nu poate accede spre aceasta slujire, in mod cinstit, decat daca este neintinat cu desfranarea sau preadesfranarea. Daca totusi vrea sa plece la drumul preotiei cu handicapul minciunii si al credintei ca Domnul nu vede, el va da seama; sa nu crezi ca Domnul chiar nu vede!
Vechi 24.10.2010, 21:36:55
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

"Mult zgomot și păr puțin, a spus dracu' cand a tuns pisica!" (proverb arab)
Vechi 24.10.2010, 21:42:34
wassabi wassabi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.10.2010
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru wassabi
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pr. Gheorghe Vezi mesajul
Nu te aprinde, domnule! Invatatura ortodoxa nu spune ceea ce te oripileaza pe domnia ta! Un candidat la preotie nu poate accede spre aceasta slujire, in mod cinstit, decat daca este neintinat cu desfranarea sau preadesfranarea. Daca totusi vrea sa plece la drumul preotiei cu handicapul minciunii si al credintei ca Domnul nu vede, el va da seama; sa nu crezi ca Domnul chiar nu vede!
nu invatatura ortodoxa e problema aici ci ortodocsii, cei care se declara crestini, cei care o pun in practica, cei care blameaza fata ca nu e virgina insa nu li se pare nimic neobisnuit ca "el", cel ce doreste sa fie preot, sa faca sex. ca si in alte situatii, cei pretinsi crestini uita bazele: iubirea aproapelui. se pune prea mult pret pe detaliu, pe dogme, pe regulamente, pe ierarhia BOR etc uitandu-se ceea ce este esential.
cel mai bun exemplu este ceea ce a spus parintele citat de rodica50, ca "e bine sa nu fie comparatie", afirmatia acelui parinte mie mi se pare extrem de grava pt ca astfel de preoti sunt rupti totalmente de realitate si nu ar trebui sa aiba calitatea de a da sfaturi tinerilor. de ce? pt ca daca un tanar aflat intr-o situatie similara cu cel care a initiat topicul se duce la acel preot atunci, conform spuselor acelui preot, acest tanar va renunta la fata pt ca nu este virgina, actiune oarecum echivalenta cu "a arunca cu piatra". asta este ceea ce sfatuieste biserica? sa renuntam la cei pe care-i iubim? eu inteleg dorinta de perfectiune, inteleg ca a fi frumos ca toate fetele sa fie virgine si toti barbatii sa fie perfecti insa traim intr-o lume reala iar preotii ar trebui sa dea sfaturi reale si nu utopice, care nu numai ca nu ajuta dar chiar pot face rau.
Vechi 24.10.2010, 21:58:38
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Si daca totusi candidatul la preotie a gustat din fructul oprit,sau a facut malahie ceace este des intalnit,si se pocaieste in concordanta cu canonul randuit de duhovnic ,mai poate totusi accede la preotie?
Pt parintele Gheorghe,dar si ceilalti cunoscatori.
Vechi 24.10.2010, 22:11:58
ap2010's Avatar
ap2010 ap2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Locație: iasi
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de inkognito Vezi mesajul
stimati vizitatori ai forumuluias dori sa aflu pozitia Dvs, daca vi s-ar intimpla (-t) ca domnisoare cu care incepeti sa aveti o relatie, v-ar spune ca si-a pierdut virginitatea cu prietenul ei precedent?
va multumesc anticipat.
Am vazut raspunsuri pe forum ca sa o ierti?Sa o ierti ca ce,ca doar nu te-a mintit,nu te-ai casatorit cu ea si ai aflat ca nu mai e virgina abia in noaptea nuntii?Tu vorbesti numai despre inceperea unei relatii,dar nu spui si ce fel de relatie,iar daca este una numai sexuala de ce atata orgoliu "sa fii tu primul",banuiesc ca nici macar nu o iubesti daca ai avut curajul sa discuti despre ea pe un forum,chiar daca nimeni nu o cunoaste.cum crezi ca s-ar simti daca ar afla ca e subiect de dezbatere publica?Cred ar dori sa uite si cum arati,fara suparare,dar tu cum te-ai simti in locul ei?
Vechi 24.10.2010, 22:23:51
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Citat:
deci un viitor candidat poate face sex inaintea casatoriei, important e ca fata sa fie virgina. interesanta abordare si mod de gandire. nu a comentat nimeni despre faptul ca el, baiatul (viitor preot!!) face sex cu fata ci doar ca fata n-a fost virgina. eu intreb acu, asa, fara sa vreau sa jignesc, nu va este un pic rusine?
Nu mi-e rusine, pentru ca toti cei din familia mea am respectat o traditie . Fa si tu la fel!!!Si la fel ar trebui sa procedeze toti tinerii- fete si baieti. Iar abordarea ta este tendentioasa si cam necioplita.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

Last edited by Rodica50; 24.10.2010 at 22:27:14.
Vechi 24.10.2010, 22:58:02
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
nu invatatura ortodoxa e problema aici ci ortodocsii, cei care se declara crestini, cei care o pun in practica, cei care blameaza fata ca nu e virgina insa nu li se pare nimic neobisnuit ca "el", cel ce doreste sa fie preot, sa faca sex. ca si in alte situatii, cei pretinsi crestini uita bazele: iubirea aproapelui. se pune prea mult pret pe detaliu, pe dogme, pe regulamente, pe ierarhia BOR etc uitandu-se ceea ce este esential.
cel mai bun exemplu este ceea ce a spus parintele citat de rodica50, ca "e bine sa nu fie comparatie", afirmatia acelui parinte mie mi se pare extrem de grava pt ca astfel de preoti sunt rupti totalmente de realitate si nu ar trebui sa aiba calitatea de a da sfaturi tinerilor. de ce? pt ca daca un tanar aflat intr-o situatie similara cu cel care a initiat topicul se duce la acel preot atunci, conform spuselor acelui preot, acest tanar va renunta la fata pt ca nu este virgina, actiune oarecum echivalenta cu "a arunca cu piatra". asta este ceea ce sfatuieste biserica? sa renuntam la cei pe care-i iubim? eu inteleg dorinta de perfectiune, inteleg ca a fi frumos ca toate fetele sa fie virgine si toti barbatii sa fie perfecti insa traim intr-o lume reala iar preotii ar trebui sa dea sfaturi reale si nu utopice, care nu numai ca nu ajuta dar chiar pot face rau.
Sincer, mi-a scapat ceea ce a spus acel parinte in citatul Rodicăi, am citit postarea dar mi s-a parut irelevanta; cred ca nu am fost asa atent, sau nu am inteles la ce comparatie se face referire! Oricum...

Domnia ta are dreptate cand zice ca atitudinea, comportamentul (chiar social-moral, dar nu numai) unor crestini, membri ai Bisericii, lasa de dorit in raport cu idealul urmarit, cu desavarsirea (sfintenia). Nu stiu ce pregatire teologica ai,asa ca voi incerca sa ma feresc de a lasa discutia sa "curga" spre teologie. Totusi, privind macar logic, este de inteles ca Biserica crestina nu este formata doar din sfinti; daca era asa, nu ar fi fost aici pe pamant! Biserica este alcatuita din toti cei care mai intai cred in Hristos ca Dumnezeu Mantuitor si apoi, permanent, lucreaza prin propria lor vointa spre a-si "modifica" in bine structura spirituala, cu scopul clar de a urma pe Invatatorul lor, acelasi Hristos, in toate. Deci nu sunt oameni perfecti ci perfectibili, sau cu dorul de perfectiune!

In Biserica exista canoane, adevarat! Nu trebuie sa intelegi aceste canoane decat in legatura cu ceea ce ele reglementeaza, relativ asemanator cu legislatia in societatea civila. Aplicarea unui canon in Biserica insa, atunci cand se face cu scopul de a corecta o greseala, se face strict cu privire la cele spirituale, adica cele spirituale vor fi privite spre corectare. Nu se folosesc canoanele pentru a castiga cele trupesti! Tot logica ne cere, in acest puct, sa spunem astfel ca daca un om trupesc vrea sa inteleaga spiritul aplicarii unui canon bisericesc intr-o situatie concreta nu va putea sa o faca decat cu riscuri foarte mari, imense, spre a intelege eronat!

Referitor la situatia tanarului despre care se vorbeste sau a unui alt tanar intr-o situatie asemnatoare, domnia ta incerci sa spui (cam asa am inteles) ca uneori aplicarea canoanelor in Biserica nu face decat sa anihileze iubirea dintre doua persoane! Pai cred ca este ceva ce nu s-a inteles corect: in Biserica termenul "iubire" este definit ca pozitiv in totalitate, fara vreo conotatie negativa, decat atunci cand este legat de Dumnezeu, care este chiar izvorul iubirii! "Erosul" nu are prea usor legatura cu aceasta iubire desavarsita a crestinilor, poate decat atunci cand este intre sot si sotie, sub Taina Cununiei cu scopul de cinstire a lui Dumnezeu si nastere de prunci! Orice alta forma, este supusa riscului de a cadea sub canoane ca fiind ceva ce-l coboara spiritual pe om.

Nu ma astept ca aceasta prezentare a iubirii sa fie inteleasa fara amendamente de catre un om supus strict ratiunii si simturilor trupesti! Dar crestinismul nu va avea de suferit din cauza aceasta. Aici pe forum se vor naste tot felul de discutii, este drept, dar raman la parerea mea ca subiectul topicului este... de nebagat in seama, mai ales ca cel care s-a aratat interesat a disparut asa cum a si aparut!

Este foarte dureros, lumeste vorbind mai ales, pentru acea persoana care se afla in situatia de a pierde ceva ce nu mai poate fi castigat vreodata, cum ar fi starea de compatibilitate cu slujirea preoteasca pentru cel ce s-a luptat sa implineasca o chemare adevarata. Cred insa ca nu s-a luptat suficient daca a cazut asa greu. Totusi, daca un astfel de om, cazut dar cu dragoste mare fata de preotie si slujire vrea sa slujeasca, o poate face: fie ramane in lume si face rugaciune cu lacrimi catre Dumnezeu si va primi o alta slujire in Biserica, poate chiar daruri minunate de la Dumnezeu, dar nu hirotonia; fie din dragoste de preotie renunta la cele lumesti, se calugareste si astfel deschide o alta viata care poate sa-l duca la un moment dat chiar la preotia sacramentala. Daca insa "iubeste" mai mult femeia decat pe Dumnezeu, chiar doar din slabiciune si nu din reavointa, nu este vrednic de Domnul! Iar iubirea de Domnul trebuie dovedita prin fapta sufletului (iubire) si a trupului (curatie) si asta nu doar sporadic ci constant, atat inainte de preotie cat si dupa aceasta.

Daca nu ne referim la cazul candidatului la preotie ci la un crestin sau o crestina ce urmaresc intemeierea unei familii, nu mai discut aici. Fiecare astfel de caz, cu toate preblemele de intimitate sau nu, fiecare viitor familist-crestin le discuta in scaunul Spovedaniei. Nu exista sabloane ci doar persoane cu sentimente si suflet individual.
Vechi 24.10.2010, 23:12:37
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Si daca totusi candidatul la preotie a gustat din fructul oprit,sau a facut malahie ceace este des intalnit,si se pocaieste in concordanta cu canonul randuit de duhovnic ,mai poate totusi accede la preotie?
Pt parintele Gheorghe,dar si ceilalti cunoscatori.
Vezi si raspunsul pe care i l-am dat lui "wasabi" si urmareste si ce spun canoanele Bisericii despre acest lucru:

Citat:
- Cleric poate fi orice creștin vrednic, fără a se avea în vedere neamul din care se trage. 33 VI.
- În cler poate fi primit: cel vătămat la ochi sau rănit la picior. 77 ap.; cel ce a fost în mod forțat castrat de alții sau dacă s-a născut famen. 21 ap.; cel născut din flori sau din căsătoria a două sau a treia. 8 Nichifor Mărt.

- Nu poate fi cleric:
  • cel ce s-a căsătorit de două ori după botez, sau care a avut concubină. 17 ap.; 3 VI; 12 Vasile cel Mare;
  • cel ce s-a căsătorit cu o văduvă sau divorțată sau desfrânată. 18 ap.; 3 VI;
  • cel ce a fost căsătorit cu două surori sau cu o nepoată de soră. 19 ap.; 5 Teofil Alex.;
  • cel ce s-a mutilat. 22 ap.; 11;
  • cel ce este dovedit ca desfrânat sau adulter. 61 ap.; 9 Neocez.; 3 Teofil Alex.; 7, 36 Nichifor Mărt.;
  • cel ce este surd sau orb. 78 ap.;
  • cel ce are demon. 79 ap.;
  • cel ce e botezat de curând. 80 ap.; 2,1; 10 Sardica; 3 Laodiceea;
  • cel ce a fost botezat pe patul de boală. 12 Neocezareea;
  • cel ce sa lepădat de credință, fără a fi fost forțat, 3 Atanasie cel Mare.;
  • cel ce are în familia Să membri eterodocși. 36 Cartagina;
  • acela a cărui soție a comis un adulter.8 Neocezareea; 21 Ioan Postnicul;
  • cel ce în copilărie a fost pângărit de cineva. 30 Ioan Postnicul;
  • cel care a furat bunuri publice. 42 Ioan Postnicul.

- Clericul care se castrează pe sine să se caterisească. 23 ap.; 11.
- Nimeni nu poate fi primit în cler fără a i se examina conduita sa religioasă și morală. 9 I; 89 Vasile cel Mare; 4 Chiril Alex.
- Nimeni nu are dreptul să îndeplinească vreo funcție clericală înainte de a fi primit formal în cler. 14 VII.
Vechi 24.10.2010, 23:24:26
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
...un tanar aflat intr-o situatie similara cu cel care a initiat topicul se duce la acel preot atunci, conform spuselor acelui preot, acest tanar va renunta la fata pt ca nu este virgina, actiune oarecum echivalenta cu "a arunca cu piatra". asta este ceea ce sfatuieste biserica? sa renuntam la cei pe care-i iubim? eu inteleg dorinta de perfectiune, inteleg ca a fi frumos ca toate fetele sa fie virgine si toti barbatii sa fie perfecti insa traim intr-o lume reala iar preotii ar trebui sa dea sfaturi reale si nu utopice, care nu numai ca nu ajuta dar chiar pot face rau.
wassabi, cunosti un asemenea caz, in care preotul sfatuieste doar din cauza lipsei virginitatii ca tanarul sa nu se casatoreasca?!? Nu, nu cred ca cunosti asemenea caz, pentru ca nu se procedeaza doar la a audia o parte, adica pe baiat, dar pe fata nu.
In cazul in care tinerii au trait impreuna, deci fata nu este fecioara, ei vor primi canon de pocainta, vor fi cununati si vor trai in curatie de acum inainte.
Lumea reala, in care pacatul si-a castigat dreptul la existenta, este o lume stramba, care se indreapta tocmai prin aceste Sfinte Taine bisericesti.
Vechi 24.10.2010, 23:48:12
ionut12 ionut12 is offline
Banned

Data înregistrării: 19.05.2010
Locație: IASI
Implicit Despre feciorie

In primul rand nu o sa imi iau prietena care e cu lumea
sa fie la moda sau sa fie deocheata imbracaa sau machiata
chiar la predica sa recomandat si in alte carti ale sfintilor este bine ca barbatul sa isi caute o femeie cae e cu dumnezeu
stiu ca se poate daca vrem sa fim aproape de dumnezeu
deci daca se intampla ca fata care e iubita sau sotia ma sa fie cu dumnezeu si a xalcat stramb cu altul voi merge la perot sa vb impreuna
dar cel mai bine e asa fata sa fie credincioasa si sa isi pastreze fecioria
doamne ajuta
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Viitorul meu sot si prietena mea eudiana Nunta 67 11.06.2011 02:33:24
prietena penticostala ionell Generalitati 26 17.11.2010 10:35:27
prietena mea nu este fecioara livadarufelix Nunta 184 11.08.2010 20:47:30
ajutati-ma, sa ajut o prietena! maria_aura Secte si culte 37 12.03.2010 20:26:33