Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.06.2011, 21:57:07
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Pai daca insusi Mantuitorul spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal, cine poate sti mai bine decat El? Dupa asta se vede unde e biserica adevarata, cea care are Crezul adevarat.
Biserica ortodoxa e singura care a pastrat in Crez formularea aceasta despre care nici o minte omeneasca nu poate comenta nimic, asa cum a dat-o Mantuitorul.
Duhul Sfant care de la Tatal purcede. Punct.
Pentru cine intelege dogma Filioque, am dat aici argumentia care evidentiaza eroarea de logica a dogmei catolice. Nu o poate contrazice niciun teolog catolic.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=148
Aceasta argumentatie am dat-o si pe forumul catolic.

Last edited by catalin2; 02.06.2011 at 21:59:53.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 13:46:14
korinna korinna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.06.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

http://eresulcatolic.50webs.com/filioque.html
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 13:50:40
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Pai daca insusi Mantuitorul spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal, cine poate sti mai bine decat El? Dupa asta se vede unde e biserica adevarata, cea care are Crezul adevarat.
Biserica ortodoxa e singura care a pastrat in Crez formularea aceasta despre care nici o minte omeneasca nu poate comenta nimic, asa cum a dat-o Mantuitorul.
Duhul Sfant care de la Tatal purcede. Punct.
Evanghelia dupa Iona, capitolul 1, versetele 1-3:

1. La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.
2. Acesta era întru început la Dumnezeu.
3. Toate prin El s-au făcut; și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
...
14. Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr.

Last edited by nutucutu; 22.06.2011 at 13:54:44.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 18:34:49
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Evanghelia dupa Iona, capitolul 1, versetele 1-3:

1. La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.
2. Acesta era întru început la Dumnezeu.
3. Toate prin El s-au făcut; și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
...
14. Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr.
nutucutu, sa intelegem din versetele de mai sus, ca ne spui ca Duhul Sfant a fost "facut"?
150 Sfinti Parinti ne spun, prin hotararea celui de-al II Sf. Sinod, ca Sfantul Duh purcede din Tatal.
http://www.credo.ro/sinodul-al-doile...tantinopol.php
Nu esti de acord cu ei?
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 18:43:07
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Eu cred ca lucrurile sint ceva mai complexe. Adevarul este cumva la mijloc.
Findca existenta (fiintarea) este una si purcederea (manifestarea) este alta.
De purces purcede prin fiecare sfint in masura sfinteniei sale. Si nu doar prin sfinti ci si as zice inclusiv prin El insusi si nu doar prin Tatal sau Fiul..
Apoi diferentierea dintre Dumnezeu Tatal si Iisus.. pai Iisus nu este si Tatal?
'Stai de atita timp cu Mine si tu spui arata-ne pe Tatal?"
"Daca M-ai vazut pe Mine ai vazut pe Tatal."

Este adevarat ca este si Hristosul ca principiu filial principal (Cuvintul, Logosul, etc) - caci principiul filial cuprinde doi Fii -Fii despre care vorbea Zaharia.
Cum vad eu lucrurile ..Duhul Sfint in Cortul divin ca Templu (ca arhetip) este numit Sfinta Sfintelor, insa si trupul nostru este vazut tot ca templu facut dupa chipul si asemnarea.. iar Sfinta Sfintelor locuisete si in noi in camaruta cea mai de jos si mai dinapoi ..bineinteles nu la intreaga capactate ci asa ca saminta.
Ca si cum avem un Mare Generator Intelept de electricitate proprietatea Sefului Suprem. Acoperamntul sefului este format din cimpul de energie creat de Generator care este si casa Lui si aoricarei fapturi ingeresti (Cortul/Templu) iar in noi locuieste sub forma unei baterii intelepte care poate fi si conectata la sursa Generatorului asa incit puterea insumata poate fi manifestata ca o singura intensitate datatoare de intelepciune. iar aceasta baterie locuieste in camaruta cea mai de jos si mai dinapoi -o anumita zona, un anumit loc sacru al corpului omenensc si spiritual.

Apoi Iisus are cele 7 duhuri ale lui Dumnezeu , aceste duhuri nu sint ceva de imprumut ci sint principii si puteri totodata corespunzatoare celor 7 trepte de sfintenie , duhuri care sint subsumate Duhului Sfint si totodata duhului sfint interior insa El fiind Dumnezeu bateria respectiva este insusi Duhul Sfint generatorul suprem (Sfinta Sfintelor) care bineinteles poate lua si trup separat si poate face orice voieste.
Asadar toate lucrarile Tatalui si ale Fiului si ale oricarui inger sau sfint chiar nedesavirsit sint facute doar prin puterea Duhului Sfint care are totodata si un caracter cumva de subordonare -intro megaretea de energie constienta si inteleapta, infinit mai complexa in atributele ei decit ne-am putea imagina.
Aceste 7 duhuri functioneaza deplin in fiecare sfint arhant si partial in ceilalti nedesavirsiti in masura sfinteniei lor.
Iisus fiind totodata Hristosul si inca si Tatal desavirsirea Sa nu se compara cu desavirsirea arhantilor nici chiar daca arhantii ar avea cele 9 trepte ale desavirsirii. caci alfel am fi Dumnezei pe cind noi putem deveni doar "ca" Dumnezeu -diferenta ce tine de semantica.
Am mai spus si ma repet treptele sfinteniei si numarul total al "duhurilor" Duhului Sfint -corespunzatoate celei mai inalte instante divine -sint in nr de 22- (acele 22 de Luminarii dintre care primele 7 sint schematizate in plansa Arborele Sephirotic).
O retea de energie presupune multe fire impartite ca niste limbi de foc la fiecare entitate ingereasca si duhovniceasca. Aceste fire sint comparate cu niste serpi vii si intelepti sau cu niste porumbei albi care zboara oriunde voiesc.
Trinitatea in esenta ei unitara este simbolizata de sarpele Glycon (expus la museul de arh. din Constanta) al carui cap este al unui miel care are plete (paterne) de leu.

Last edited by Mihai36; 22.06.2011 at 19:08:43.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 18:57:51
N.Priceputu
Guest

Implicit

Frate Mihai, ai o viziune extrem de originală, și asta ar trebui să te pună pe gânduri cu privire la veridicitatea ei. Dacă vrei să înțelegi adevărurile privind Sfânta Treime, de ce nu îi citești pe Sfinții Părinți, să vezi întâi cum au înțeles ei dogmele și apoi să vezi dacă mai e cazul să găsești formule noi.
Altfel nu vei fi decât unul din milioanele de originali care pretind că ei cunosc Adevărul și nu vei reuși decât, eventual, să mai ajuți și pe alții să rătăcească.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 19:12:19
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Asa incit dihotomia pe tema filioque tine doar de masura in care Iisus este si Tatal - ca principiu divin. "Eu si tatal Una sintem."
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 19:44:36
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
nutucutu, sa intelegem din versetele de mai sus, ca ne spui ca Duhul Sfant a fost "facut"?
150 Sfinti Parinti ne spun, prin hotararea celui de-al II Sf. Sinod, ca Sfantul Duh purcede din Tatal.
http://www.credo.ro/sinodul-al-doile...tantinopol.php
Nu esti de acord cu ei?
Din veresetele date inteleg ca la inceput era Cuvintul care era Dumnezeu. Referitor la intrebare, nu-mi permit sa am nici un raspuns. Intii ca e un lucru prea complicat pentru mine si in al doi-lea rind pentru ca pozitia Bisericii Catolice e si pozitia mea. Daca biserica are vreo pozitie, aceea e si a mea si nici nu ma obosesc sa o cercetez sau sa o verific.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 19:48:16
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai36 Vezi mesajul
Eu cred ca lucrurile sint ceva mai complexe. Adevarul este cumva la mijloc.
Findca existenta (fiintarea) este una si purcederea (manifestarea) este alta.
La dvs. toate par adevaruri la mijloc. Adica in cazul de fata Duhul purcede si de la Tatal si Fiul cum zic catolicii, si doar de la Tatal cum zic ortodocsii. Unde e mijlocul?
Asta e doar pentru ca nu ati inteles si ati purcers la a face teologie.
Asadar e vorba de fiintarea Sfantului Duh. Apoi scrieti ceva care cred ca tine de conceptia ca Sfantul Duh e o energie. E o Persoana, adica e Dumnezeu. Egala cu Tatal si cu Fiul. Energia ce emana din Dumnezeu se numeste har.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 19:50:23
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Din veresetele date inteleg ca la inceput era Cuvintul care era Dumnezeu. Referitor la intrebare, nu-mi permit sa am nici un raspuns. Intii ca e un lucru prea complicat pentru mine si in al doi-lea rind pentru ca pozitia Bisericii Catolice e si pozitia mea. Daca biserica are vreo pozitie, aceea e si a mea si nici nu ma obosesc sa o cercetez sau sa o verific.
Asta e avantajul ortodoxiei, credem ce spune BO si putem oricand sa si cercetam, pentru ca acesta e adevarul, nu trebuie doar sa credem.
Reply With Quote
Răspunde