Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.12.2011, 23:01:14
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Da, evreii din cultul mozaic actual, cred în nemuirea sufletului. Această nenorocită erezie au importat-o din Babilon, apoi în perioada elenistică au "consolidat-o" prin intermediul filosofiei grecești. Nimic nou sub soare, cam asta s-a întâmplat și mai către noi... Cu toate acestea, profeții VT și apostolii NT n-au scos o vorbuliță despre "nemurirea sufletului", sau "nemurirea mortului" - cum spune fr. Grasu.

Pe apostolul Petru l-ai uitat? Doamne ajuta!
Vechi 19.12.2011, 23:08:12
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
pt ca Dumnezeu l-a creeat pe om trup si suflet.La inviere omul va primi un trup glorificat, ceva de genul care l-a avut Hristos dupa invierea s-a din morti. Doamne ajuta!
Haide sa fac o completare. La Judecata Particulara se primeste o sentinta partiala, bazata doar pe faptele savarsite in timpul vietii. Si rasplata se aplica doar sufletului. Dar omul e trup si suflet. La Judecata Universala omul va raspunde si de urmarile faptelor sale asupra posternitatii. Iar rasplata se va aplica atat sufletului cat si trupului reinnoit.
Mai mult, ptr cei care pun intrebari de genul careia i-ai raspuns tu, daca sufletul este nimicit dupa Judecata, de ce nu este nimicit dupa moartea fizica? Si ptr drept, de ce sa traga sufletul un pui de somn si sa nu primesca rasplata chiar de dupa moartea fizica. Dar sa pui intrebari altora la care ptr invatatura pe care o sustii nu ai raspuns e usor. Ptr ca in timp ce ortodoxia are raspuns ei nu au.
Vechi 19.12.2011, 23:13:35
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Minunată imagine! Dragostea lui Dumnezeu care îi arde pe păcătoși în focul Iadului în eternitate... Iar cei mântuiți stau și privesc cum urlă de durere blestemații, mai aruncă câte un vreasc pe foc spunând cu mânie "Așa vă trebuie! Arză-v-ar focul iubirii lui Dumnezeu să vă arză!" Și tot așa în decursul veacurilor eterne fără pic de milă și strop de apă pe limbă (că doar așa spune parabola celebră)!

Daca ard in acest foc pacatosii, a fost alegerea lor. Omul nu are liberul arbitru? Ce, Dumnezeu il baga pe om in Rai cu forta? Si chiar daca ar fi asa, acel om ar fi fericit in paradis? Eu cred ca nu pentru ca locul lui nu este acolo. Doamne ajuta!
Stai putin ca imaginea e oricum deformata si nu in conformitate cu invatatura Bisericii, asa ca nu trebuie sa raspundem. Putem sa prezentam invatatura corecta, nu sa raspundem la asa ceva.
Cei mantuiti nu stau si se uita ptr ca cei pacatosi nu sunt cu ei ptr ca au refuzat. Nu e nici ca ii ignora, stiu in ce stare se afla, dar stiu si ca ei au ales. Stiu ca Dumnezeu e bun si i-a chemat la El si ca ei au refuzat si ca Dumnezeu nu ii forteaza. De aia ne-a dat libertatea. Si atat spunem. Nu are rost sa raspundem la prostii de genul "mai aruncă câte un vreasc pe foc spunând cu mânie "Așa vă trebuie! Arză-v-ar focul iubirii lui Dumnezeu să vă arză!".
Vechi 19.12.2011, 23:26:10
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de marioad24 Vezi mesajul
Nu imi place deloc ce vad in tara asta numita Romania, desi sunt roman, nascut in cultul ortodox si botezat ortodox si incerc sa fiu si ortodox (pt ca nu pot afirma inca ca sunt; a fi ortodox e lucru greu sa nu ne amagim cu titulatura, uitand de trairea in Duhul Sfant). Bate un vant de pustiire in sufletele multor romani si ei nu isi dau seama. Doritori de viata buna, multi cauta sa aiba un serviciu care sa le aduca bani si abia apoi se gandesc sa mai traiasca si spiritual. Odata angrenati in sistemul asta de viata, dupa model occidental, devin simple obiecte, dat fiind ca in ei Duhul Sfant lucreaza prea putin sau deloc. Ei traiesc cu viata pe care au primit-o la nastere si nu realizeaza ca aceasta viata se erodeaza si se pierde daca omul este interesat doar sa consume si sa se "distreze". Parintii generatiei actuale cauta sa satisfaca de la cele mai mici varste dorintele copiilor in loc sa ii educe in spirit crestin ortodox. Cred (de fapt sunt convins) ca Iisus Hristos are dreptate cand ne spune:
"27. Lucrați nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viața veșnică și pe care o va da vouă Fiul Omului, căci pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatăl.
........................
7. Dar Dumnezeu, oare, nu va face dreptate aleșilor Săi care strigă către El ziua și noaptea și pentru care El rabdă îndelung?
8. Zic vouă că le va face dreptate în curând. Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credință pe pământ?"
Ma tem ca suntem si noi romanii intre cei de care Iisus Hristos face pomenire.
Oare credinta noastra a ajuns un automatism, o practica asemeni altor practici? Sper sa mai fie traitori in Romania care sa fie cu inima la Dumnezeu si sa nu il cinsteasca doar cu buzele.
"13. Și a zis Domnul: "De aceea poporul acesta se apropie de Mine cu gura și cu buzele Mă cinstește, dar cu inima este departe, căci închinarea înaintea Mea nu este decât o rânduială omenească învățată de la oameni."
Hai sa ii spunem crestinism . Crestinismul e credinta in invataturile Lui Hristos. Si cum singurii care cred in invataturile corecte si complete ale Lui Hristos suntem noi (ortodocsii), suntem singurii crestinii. Ceilalti isi atribuie abuziv si nejustificat o denumire. Dar asta era doar o completare. Raspunsul ti-l dau la faptul ca nu te poti numi crestin (o sa ii spun asa si nu ortodox). Crestin inseamna membru al Bisericii Lui Hristos. Membrii Bisericii sunt cei Botezati si care marturisesc credinta adevarata. Asta nu ii face perfecti. Nu, ei sunt pacatosi. Dar ptr ca sunt pacatosi nu inseamna ca nu mai sunt crestini. Nici ca Biserica nu este Sfanta ptr ca membri ei nu sunt Sfinti. Biserica este Sfanta ptr ca este Sfant Capul ei Hristos, care ne sfinteste si pe noi. Si, dupa cum ziceam, pacatosi fiind, dar membrii ai Bisericii sale, pentru ca Domnul este bun ne iarta daca ne caim si ne marturisim pacatele, iar ulterior ne unim cu El prin Taina Euharistiei. Asta nu insemna nici ca puteam sa gresim la nesfarsit ptr ca El ne iarta. Nu, noi trebuie sa ne luptam cu patimile si sa ne indreptam, sa nu mai pacatuim. Prin rugaciune si fapte bune, avand harul Lui Dumnezeu impartasit prin Sf Taine vom creste duhovniceste si ne vom mantui. Doamne ajuta.
Vechi 20.12.2011, 02:16:40
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Ce bati campii semidoctule?
Nu sunt semidoct, ci sfertodoct. Iar câmpiile nu le bat, că eu mi-s mai de la deal.

Citat:
Adica experienta de viata a unor prooroci, a unor apostoli, a unor sfinti traitori in Hristos, marturia lor e mai prejos decat tine, mare personalitate spirituala (vai, nerecunoscuta!). Esti plin de mandrie si ai impresia ca lumea se invarte in jurul tau... Vai de tine, de prapadit! In fine, nu esti singurul, mai ai frati intru erezii....
Dar ce v-ați aprins așa? Mai cătinel, că nu face bine la inimă!
Vechi 20.12.2011, 02:22:44
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Deci mult mai nimerita ar fi fost condamnarea la moarte. Eu niciodata din pedeapsa datornicului nu am sa am cum sa inteleg ca l-a nimicit Dumnezeu. Deci fie S-a exprimat gresit Mantuitorul, fie invataturta in care credeti este gresita.
Eu cred că vă faceți prea multe probleme de unde nu aveți. Aveți o apetență deosebită pentru parabole, mai exact pentru elementele lor irelevante. Și nici asta n-ar fi o problemă atât de mare, dacă n-ați stabili dogme pe baza acestor felii de "învățăturtă". Mergând pe această cale, putem conchide că Dumnezeu este un Judecător nedrept (Luca 18), că El trimite în sclavie (pilda în discuție), ori că laudă corupția și furtul în afaceri (Luca 16,8).

Citat:
Si Mantuitorul i-a lasat asa? Nu le-a spus si lor, ma sa stiti ca sufletul este muritor. Ca eu din pilde nu inteleg asta.
Cum am mai spus, nu din pilde trebuie să înțelegeți asta, cel puțin nu din pildele care tratează alte probleme. De exemplu pilda cu bogatul Lazăr și săracul Luzăr. Despre murirea ori nemurirea sufletului trebuie să înțelegeți direct din exemplele de viață (ori de moarte), gen învierea lui Lazăr. Hristos nu-l cheamă pe Lazăr să se coboare nici din Cer, nici de la streașina casei, ci să iasă din mormânt.

Citat:
Spuneti prea multe prostii.
Ce pretenție aveți de la un prost? E mai grav când un deștept debitează prostii!

Citat:
Deci daca a te chinui vesnic faptele pe care le-ai facut dumnevoastra o vedeti ca viata... Este existenta, dar nu viata. Existenta in lipsa Vietii. Viata o da Dumnezeu celor ce fac voia Lui.
Și "existența" cine o dă? Diavolul? Poate el susține ori întreține existența, ba încă la infinit? Ori omul însuși, care a ajuns acum zeu în Infern? Haideți domnu' Lucian să lăsăm Legendele Olimpului.

Citat:
Daca omul moare si totusi sufletul lui ajunge la Judecata inseamna ca moartea nu inseamna suprimare.
Nu vă place termenul "suprimare"? Eu nici nu l-am folosit. Să folosim termenul "încetarea existenței" că pare-se vi-e mai la îndemână. Între moarte și judecată -mă refer desigur la faza executorie a judecății (κρίμα)- nu uitați că intervine învierea.

Citat:
Da? Cand? Eu nu intelesesem asta pana acum.
Pentru că n-ați fost atent, ori pentru că prejudecata a fost mai puternică decât atenția. Chinul va surveni la faza executorie a judecății, adică în focul final, nu imediat la moartea omului.

Citat:
Si daca e asa nu mai e Dumnezeu cel mai mare tortionar din Univers? Sau e cel mai mare tortionar din Univers doar daca este vesnic chinul?
Exact, ați intuit bine.

Citat:
Ca Dumnezeu e drept asta am inteles. Dar mai e si bun. Si cum din bunatate, pe cei buni, care nici ei nu sunt buni, doar acceptabili, Dumnezeu ii rasplateste cu fericirea vesnica ptr cativa ani de slujire imperfecta
Vedeți dumneavoastră, mântuirea se capătă prin har nu prin faptele bune. Că așa cum bine ați spus, nici oamenii buni nu sunt buni (ba uneori se dovedesc a fi groaznic de răi-fiecare ne-am descoperit în această ipostază), ci "acceptabili", mai corect acceptați prin și datorită harului lui Hristos și desigur datorită acceptării lui Hristos ca Mântuitor personal.

Citat:
de ce, tot din bunatate, nu ii suprima direct pe pacatosi si ii chinuie mai intai? Ce satisfactie are Dumnezeu din asta, ca doar nu e cel mai mare tortionar din Univers. Vedeti cum e cand te bazezi pe i invatatura gresita la ce concluzii pe poate ajunge.
Și dacă concluzia dvs. e cea greșită? Dacă înțelegeți greșit că "Dumnezeu îi chinuie"? În Scriptură există două expresii ce aruncă lumină asupra raportului mântuire/pierzare: "anul de îndurare al Domnului" vs. "ziua mâniei lui Dumnezeu". Cam așa stau lucrurile...

Citat:
Nici nu ar trebui. Daca cineva face voia Lui Dumnezeu formal, din frica (nici nu se poate asa ceva) raportat la Dumnezeu tot nu se poate mantui. E ca si datul de zeciuiala din izma, marar si chimen.
Vedeți că tot ați înțeles ceva?
Vechi 20.12.2011, 02:25:00
Banned

Implicit

Citat:
Da, evreii din cultul mozaic actual, cred în nemuirea sufletului. Această nenorocită erezie au importat-o din Babilon, apoi în perioada elenistică au "consolidat-o" prin intermediul filosofiei grecești. Nimic nou sub soare, cam asta s-a întâmplat și mai către noi... Cu toate acestea, profeții VT și apostolii NT n-au scos o vorbuliță despre "nemurirea sufletului", sau "nemurirea mortului" - cum spune fr. Grasu.

Pe apostolul Petru l-ai uitat? Doamne ajuta!
Cum să-l uit? Doamne ferește!

A folosit el cumva expresia "nemurirea sufletului", ori "nemurirea mortului"?
Vechi 20.12.2011, 02:25:40
Banned

Implicit

Citat:
Cei mantuiti nu stau si se uita ptr ca cei pacatosi nu sunt cu ei ptr ca au refuzat.
Parcă parabola (Luca 16) spune altceva: Lazăr stă, se uită, ba chiar conversează cu bogatul în chinuri... ori acum nu vă mai place interpretarea literalistă a parabolei?
Vechi 20.12.2011, 02:27:22
Banned

Implicit

Citat:
Daca ard in acest foc pacatosii, a fost alegerea lor. Omul nu are liberul arbitru? Ce, Dumnezeu il baga pe om in Rai cu forta? Si chiar daca ar fi asa, acel om ar fi fericit in paradis? Eu cred ca nu pentru ca locul lui nu este acolo. Doamne ajuta!
Ai dreptate, Dumnezeu nu obligă pe nimeni să intre cu forța în Rai. Pentru un păcătos irecuperabil, Raiul ar fi un adevărat loc de chin. Nu tu alcool, nu tu tutun, droguri, dezmăț, etc.
Vechi 20.12.2011, 08:37:29
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
pt ca Dumnezeu l-a creeat pe om trup si suflet.La inviere omul va primi un trup glorificat, ceva de genul care l-a avut Hristos dupa invierea s-a din morti. Doamne ajuta!
Da, crestinul va primi un trup asemanator cu al lui Isus Cristos, incat fiecare inviat Il va vedea pe El exact asa cum este. Dar daca sufletul se duce in Cer, imediat dupa moartea dreptului, cum Il vede pe Isus? nu asa cum este? atunci revin la intrebare: la ce-i mai trebuie un trup?

1 Ioan 3:2
Știm că dacă El Se va arăta, noi vom fi asemenea Lui, fiindcă Îl vom vedea cum este.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=36&cap=3

Daca la venirea a 2-a a lui Isus, atunci vom primi trupul si Il vom vedea cum este El, intrebarea mea este sufletele cum Il vad pe Domnul? ca ele sunt deja cu Domnul, in Cer? nu-L vad asa cum este pana nu primesc trupul glorificat?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31