![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nimeni nu spune ca sunt doua Persoane. Dar gandeste-te ce spui. Din ceea ce spui rezulta ca nu ar fi nici Persoana divina. Exact asta rezulta din ce spuneti. Pentru ca e Persoana divino-umana, deci voi spuneti ca nu e Persoana umana, deci nici divina. Este o singura Persoana, dar e speciala, e si Dumnezeu si Om, adica e si Persoana umana si divina, in acelasi timp. Firile nu se amesteca, cum sustineti voi, deci e separat OM si Dumnezeu, ca fire, fara sa fie despartite firile. Insemna ca nu intelegeti nici Sfanta Treime, voi spuneti ca nu pot fi Trei Persoane si un singur Dumnezeu. Pentru ca mintea voastra (noastra) limitata nu poate intelege cum vine asta. La fel nu puteti intelege si cum e o singura Persoana, dar doua firi, Om si Dumnezeu. Am vazut ca mai intelegeati ceva gresit din citatele date. Acolo spune ca nu e doar Persoana umana, ca asta spunea Arie. E si Persoana umana si persoana divina, in acealsi timp, fara sa fie doua Persoane. Mai bine nu te mai lua dupa Capy, intreaba un preot daca inca mai ai nelamuriri, iti risti degeaba mantuirea pentru o prostie si incapatanare. |
|
|||
|
|||
![]()
Ratacire e ce spui tu, n-ai inteles nimic din crestinism pentur ca nu ai cunostintele necesare, dar, din mandrie, crezi ca ai ajuns deja teolog. Citeste mesajul meu pentru cristirg, iti dau acelasi sfant. Intreaba un preot sau mai multi, ca asta e erezie si e pacat impotriva Duhului Sfant. Merita sa iti pierzi mantuirea pentru o prosite, din incapatanare?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Capy; 10.03.2015 at 21:09:09. |
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Nu ai inteles nimic din ce intelegem noi, de aceea repeti ad nauseam aceeasi placa, de aceea ne tot dai citate pe care NU le contesta nimeni (ca Hristos e om desavarsit, ca e fara de pacat si altele asemenea). Chestiunea in discutie e ipostasul unic devenit compus. Asta cred eu ca intelegi tu altfel decat Biserica. Citat:
Repet, intrebarea era alta. Intelegi care? Pe cruce a murit un CINE? sau un CE? Un trup personal sau un trup impersonal? Intelegi ideea? Citat:
Arati doar ca n-ai curajul sa-ti gandesti gandul pana la capat la ce te-am intrebat eu si Barsaumas. Ne-ai spus parerea Sf. Ioan Damaschin, nu a ta. Am lasat eu sau altcineva de pe aici sa se inteleaga ca am nega ideile de mai sus, ca sa fie necesar acest citat? Incearca te rog sa te sincronizezi si sa nu tot incerci sa corectezi pana nu intelegi la ce trebuie sa raspunzi. Tu iti pui vreodata la indoiala propriile perceptii vizavi de perceptiile altora? Te intrebi vreodata daca nu cumva le interpretezi tu tendentios? Citat:
Si totusi CE (sau CINE) din fiinta Lui a murit cand a murit? Ceea ce este comun tuturor oamenilor sau ceea ce e distinct, unic si personal numai si numai lui ca om? Moartea Lui a fost Personala sau Impersonala? This is the question! Este sau nu este Ipostasul unic (nu doua) atat Ipostas al Logosului divin cat si Ipostas al trupului si sufletului uman? E corect sau e gresit sa afirme cineva mot-a mot, fara nici o interpretare urmatoarea propozitie - Acest unic Ipostas e si divin fiindca apartine Logosului si e si uman fiindca apartine trupului si sufletului uman? E adica un singur ipostas divino-uman. Asta te tot intreb si refuzi un raspuns clar, da sau ba. Citat:
NU suntem in contradictie cu Sf. Damaschin. Doar tie ti se pare. Citat:
Vrei sa ma citez pe mine de cate ori am zis eu asta numai pe acest topic? Vrea cineva de pe aici? Nu e greu, dar care e scopul? Sa jucam ping-pong cu postari? De ce atunci, tot imi repeti la nesfarsit ca si cum acum invat sa numar pana la 2? Last edited by delia31; 10.03.2015 at 21:10:45. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
-pai asta zic si eu ca e si Dumnezeu si Om, adica e Persoana umana si divina, in acelasi timp, pt ca are 2 firi umana si divina -eu nu am zis ca firile se amesteca,de ce inventezi ? -eu cred ce zice Sfantul Ioan Damaschin: "Căci fiind prin fire Dumnezeu desavârsit, același s-a făcut prin fire om desavârsit. Nu si-a schimbat firea, nici nu avem o iluzie de întrupare, ci s-a unit după ipostasă în chip neamestecat, neschimbat si neîmpărțit cu trup însuflețit, rațional si cugetător, care are în el însuși existența, pe care l-a luat din Sfânta Fecioară, fără ca să se schimbe firea Dumnezeirii Lui în ființa trupului si fără ca să se schimbe ființa trupului în firea Dumnezeirii Lui si fără ca să rezulte o singură fire compusă din firea Lui dumnezeiască și din firea omenească pe care a luat-o." "Firea dumnezeiască nu s-a îndepărtat de simplitatea ei proprie, iar firea omenească nici nu s-a schimbat în firea Dumnezeirii, nici n -a devenit inexistentă și nici din cele două firi nu s-a făcut o singură fire compusă." -de ce oare in toata dogmatica Sfantului Ioan Damaschin nu apar cele 2 cuvinte ![]() ". Unul și același a fost Domnul slavei, care a fost prin fire și cu adevărat Fiul omului, adică om. Cunoaștem că atât minunile cât si patimile sunt ale Lui, deși același cu altă natură făcea minunile si cu alta suferea patimile. " -de ce nu zice Sfantul Ioan Damaschin cu persoana dumnezeiasca facea minunile si cu persoana umana suferea patimile ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Cuvântul își împropriază cele omenești â căci ale Lui sunt toate cele ale sfântului Lui trup â împărtășește corpului cele ale Lui proprii, potrivit modului comunicării însușirilor, din cauza întrepătrunderii reciproce a părților și a unirii după ipostasă și pentru că a fost unul și același cel care a lucrat atât pe cele dumnezeiești cât și pe cele omenești în fiecare din cele două forme cu tovărășia celeilalte. Pentru aceea se zice că s-a răstignit Domnul slavei, deși firea Lui dumnezeiască nu a pătimit" "Dar cu privire la modul prin care sunt unite firile Lui, spunem că se deosebește de ceilalți oameni. Firile se unesc în ipostasa Lui si au o ipostasă compusă, în virtutea căreia se deosebește de noi. [persoane umane]" "o singură persoană si la o singură ipostasă a lui Dumnezeu Cuvântul. " Mă închin celor două firi ale lui Hristos din cauza Dumnezeirii unită cu trupul. Căci nu introduc a patra persoană în Treime â să nu fie! â, ci mărturisesc o singură persoană a lui Dumnezeu Cuvântul si a trupului Lui. Căci Treimea a rămas Treime si după întruparea Cuvântului" "Chiar dacă nu există fire neipostatică sau ființă nepersonală â căci atât ființa cât și natura este considerată în ipostase si persoane â totuși nu este necesar ca firile unite unele cu altele după ipostasă să posede fiecare o ipostasă proprie. Aceasta pentru motivul că este cu putință ca să se împreune într-o singură ipostasă, fără ca să fie neipostatice si fără ca să aibă fiecare o ipostasă deosebită, ci amândoua să aibă una si aceeași ipostasă. Astfel aceeași ipostasă a Cuvântului este ipostasa celor două firi, fără ca să îngăduie ca una din ele să fie neipostatică, fără ca să permită să aibă una față de alta ipostase deosebite si fără ca să fie uneori a acesteia, iar alteori a celeilalte, ci este totdeauna ipostasa amândurora în chip neîmpărțit și nedespărțit." "Trupul lui Dumnezeu Cuvântul nu există într-o ipostasă proprie [PERSOANA OMENEASCA], nici nu s-a făcut o altă ipostasă [PERSOANA OMENEASCA], în afară de ipostasa lui Dumnezeu Cuvântul, ci există în aceea, își are mai degrabă ipostasa sa în ipostasa Cuvântului, si nu are o ipostasă care să existe prin sine însăși. Pentru aceea nici nu este neipostatic si nici nu introduce o altă ipostasă în Treime." "Ramâne deci să spunem că a fi întrupat înseamnă a fi unit cu trupul, iar a se face Cuvântul trup înseamn ă că însăși ipostasa Cuvântului a devenit în chip neschimbat ipostasa trupului." -"Cuvântul lui Dumnezeu, cel născut înainte de veci, în afară de timp, din Tatăl, care există fără de început si veșnic împreună cu Tatăl si cu Duhul, în zilele cele mai de pe urmă, pentru mântuirea noastră, s-a sălășluit în pântecele ei, s-a întrupat si s-a născut din ea fără să se schimbe. Sfânta Fecioară n-a născut simplu om, ci un Dumnezeu adevărat. Cuvântul nu si -a pogorât din cer corpul, care să fi trecut prin ea ca printr-un tub, ci a luat din ea un trup de o ființă cu noi pe care l-a ipostasiat în El însuși. " Last edited by cristirg; 10.03.2015 at 21:36:48. |
|
||||
|
||||
![]()
daca-i bal ,bal sa fie...
Citat:
Citat:
cristirg - nu Ipostasul,Logosul,Dumnezeu...apartine firii umane ci invers firea umana apartine Ipostasului,Logosului deci lui Dumnezeu intrupat. ooops, deci Hristos nu apartine firii umane, dar firea umana ii apartine!!! Intelegi acum de ce ziceam ca tainele nu se cugeta trupeste cu mintea nedespatimita? Si acum sa inlocuim aceeasi expresie in propozitia mea Acest unic Ipostas e si divin fiindca apartine Logosului si e si uman fiindca apartine firii umane. Era de fapt intrebare. Adevarat sau fals? Este Unica Persoana a Logosului, atat divina, cat si umana, (fara sa fie vorba de doua persoane)? Adica UNA divino-umana? Nu doar divina si nici intr-un caz doar umana. Ci, si, si. Daca raspunsul tau e da, incearca sa-i explici asta si lui Capy, daca nu, vezi ca Sf. Ioan Damaschin zice ca noi, pardon, noi ca el: Astfel, unica ipostasa a Cuvantului a fost si ipostasa Cuvantului si a sufletului si a trupului. Deci SI, SI. Era o vorba care se potriveste acestui topic -Zgomot mult si par putin. Asa o zis dracu cand o tuns pisica :) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Buna dimineata Cristirg! Multumesc de citatele din Sf. Ioan Damaschinul. Imi confirma ca ceea ce am scris in prima mea interventie pe acest topic, pe prima pagina, e perfect in concordanta cu cele spuse de sfant. Sa nu-mi fie spre infumurare, da chiar asta am zis de la bun inceput. Nicio noutate pentru mine, so far. Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu îmi mai atribui și înlocui mie cu cuvinte de-ale tale, pe care eu nu le-am exprimat, pentru a-mi răstălmăci comentariile. Dacă aparține nu înseamnă că se confundă. Una este să aparțină și altceva este să se confunde. Last edited by Capy; 10.03.2015 at 23:34:01. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sf. Ioan Damaschin explică limpede: "Însă nu spunem că dumnezeirea Sa a pătimit pe Cruce, ci afirmația ortodoxă este aceea, că în Hristos a pătimit firea Sa umană, neînțelegând prin aceasta că au pătimit toate persoanele umane ci aceea, că Hristos a suferit în umanitatea Sa deplin asumată." ![]() Last edited by Capy; 26.12.2016 at 00:57:47. |
|