![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Noesis, tu uiti ca am folosit aceasta forma de gluma pentru a transmite un mesaj serios, intr-o modalitate mai putin dureroasa.
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu am apreciat sinceritatea Ancai.
azi sinceritatea se intalneste rar, pentru ca ne e mult mai comod sa nu ne pese de celalalt.si dumneai i-ar fi fost mult mai comod sa nu zica nimic. prefer sinceritatea si onestitatea, decat o politete deghizata. |
|
||||
|
||||
![]()
Ne-am departat foarte mult de la tema topicului. Am rugamintea sa postam la acest topic numai daca are legatura cu "parasirea manastirii".
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Anca, nu o mai intoarce, ca daca era o simpla gluma, nu te chinuiai sa scrii ditamai paragraful cu rasuflarea intretaiata, imbujorata toata...toata lumea a sesizat acest lucru uricios...mai accepta citeodata ca ai gresit, chiar si fara sa-ti ceri iertare daca nu poti...o iei ca atare, dar nu continui circul... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Scuze admin, ..acum ne intoarcem la topic! Eu sunt doar partial de acord cu ce spui. Pericolul cel mare pentru credinta insa consta in a folosi politica strutului in cazul neregulilor din minastire. ..si iti explic de ce: Statistic vorbind, si este cel mai bine asa, adica cu trezvie, s-a observat ca in momentul in care crediciosii cunosc slabiciunile unui ierarh, calugar, staret si aceste slabiciuni omenesti sunt puse in fata tuturor si nu maturate sub covor, oamenii nu se mai dezic de credinta ortodoxa, fugind mancind pamintul, fara sa se uita in urma... ci asa, schiopatind... cu durere in suflet continua sa se lupte pentru credinta lor frecventind in continuare minastirea sau biserica. Am vazut cu ochii mei o serie de tineri de-a lungul anilor , carora, la fel ca tine mamele le-au vorbit de perfectiune intruchipata a preotului ...si ...in momentul in care acesta a gresit cu ceva, acesti tineri necopti inca la minte, efectiv s-au dezis , si nu pentru o zi , doua, ci NU AU MAI PUS PICIORUL IN BISERICA, JURINDU_SI CA EI NU MAI VOR SA AIBE DE A FACE CU ASA CEVA (eu aici nu tip, insa nu am posibilitatea sa ingros literele) De aceea este important sa comunicam, sa ne intarim, cunoscind toate problemele din comunitatea ortodoxa, bune, rele,...asa cum a fost cazul recent al staretului de la M. Bucium...asta este |
|
|||
|
|||
![]()
Andrei, tu ridici un alt aspect aici si sunt de acord, dar totul bazat pe adevar, nu pe fantezie.
Ai ceva impotriva unui calugar, spune-i numele, locul unde se afla, ce a facut; dar nu ataca 80% din calugari, caci cu siguranta aduci atingere si calugarului caruia ma spovedesc eu si care raspunde de mantuirea mea. Tot ce e facut la gramada nu e valabil, caci cei, care nu sunt vinovati de cele incriminate, te fac martor mincinos, si nu e cazul sa ne punem de buna voie in asemenea postura, pe tine care spui, si pe noi cei care citim si acceptam tacit. Intelegi? |
|
|||
|
|||
![]()
Asa este, si stim cu totii acest lucru:
GENERALIZAREA SI ABSOLUTIZAREA EVENIMENTELOR, A DATELOR, A FENOMENELOR NU DUCE LA CUNOASTEREA ADEVARULUI, ...ci ne afunda tot mai mult in minciuna si in manipulare de masa |
|
|||
|
|||
![]()
Impacare , fara suparare!
Cel care iarta este cel mai mare! O ispita e o ispita Si trebuie tratata ca atare. Pace in suflete, Anca si Ory! Daca radem de pacatele altora, avem multe sanse sa cadem si noi in ispite de un fel sau de altul. Asta li se intampla si celor din manastire. De aceea, unii ajung sa paraseasca manastirea, iar altii cad in pacate mari. Regula pentru a-ti pazi linistea si sufletul este sa nu judeci pacatele altuia mai ales in manastire, dar nu numai. Lupta cu ispitele nu e prea comoda. Dar Insusi Iisus ne invata: ,,Ori de cate ori vei cadea, scoala-te si te vei mantui!" Cu cat iti doresti sa fii mai aproape de Dumnezeu, cu atat poti avea ispite mai mari. Sigur ca noi aici mai judecam, dar corect duhovniceste nu prea este. Este foarte adevarat ca anumite experiente triste pot lasa urme. Este de asemenea adevarat ca tanjim dupa un spatiu sacru si ne doare fiecare veste trista care se refera la o manastire ori la un preot. Cel care acum a cazut intr-o ispita si se vede incoltit din toate partile poate avea o pocainta rodnica sfintitoare. Iar eu care l-am considerat pacatos ma bucur ca n-am cazut in acel pacat si nici prin cap nu-mi trece sa ma gandesc cu parere de rau la pacatele mele. Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa ne gandim la pacatele noastre, iar atunci cand cadem intre talharii patimilor sa-i ajute Dumnezeu sa se ridicam. |
|
|||
|
|||
![]()
Corectez cuvintele ultimei fraze: sa ne ajute Dumnezeu sa ne ridicam.
|
|
|||
|
|||
![]()
Anca,stau si ma intreb,cine poate trai mai cu precadere in fantezie,cel care citeste la infinit si are impresia ca prin aceasta lectura stie exact ce se intampla in situatia citita,sau cel care traieste si in acelasi timp citeste despre aceasta situatie??? Tu,pur si simplu vrei sa ma fortezi sa spun prea multe,chiar daca pentru tine niciodata nu vor fi prea multe pentru a ma judeca,si intotdeauna vor fi prea putine pentru a intelege cu adevarat.
Eu cred ca,mai degraba traiesti tu in fantezie,fantasme,fantasmagonii...sau cum le-ai mai numit,cu rautate,bine-nteles. Uite,am un carnetel de prin adolescenta,am trecut pe el multe adrese de manastirri alaturi de intreaga obste scrisa,la cateva dintre ele.In cateva dintre acestea,am constatat cu stupoare ca au plecat foarte multe,practic s-au injumatatit,si aici vorbesc de manastiri nu prea mari,insa destul de impunatoare.Nu are rost sa-ti spun tie mai multe,tu vei ramane oricum o "visatoare",plina de cunostinte,de smerenie,sau mai stiu eu ce consideri,fiindca eu nu am ce lua in consideratie de la o persoana,daca as putea-o numi persoana,care nu are identitate,nu are o infatisare,o viata din care sa se deduca propriile considerente,tu esti toata o literatura,si-atat,iar o literatura nu o poti iubi sau ura,ci doar o poti aprecia,o poti contesta sau ignora.Asa deci,sa nu ai impresia ca te urasc,dar exprimarea ta din moldoveneste spune multe,sincer,abia am descifrat-o,chiar daca sunt moldoveanca,nu ma pricep asa ca tine....nu am nici o tangenta cu mediul rural,chiar daca,poate ca ar fi fost bine,dupa cum spune Iorga;"Vesnicia s-a nascut la sat!" Nu am vrut decat sa atentionez asupra realitatii,nu am judecat-o,nu am detestat-o sau denigrat-o precum spui,ci doar am expus-o exact asa cum se infatiseaza(nu dintr-un exemplu sau doua...nici pe departe),si chiar am alaturat aproape de fiecare data si opinia mea de intelegere fata de aceste situatii care,nu sunt decat omenesti.Voi,astia care credeti ca l-ati apucat pe Dumnezeu de picior,mai degraba voi denigrati si judecati atat de aspru greselile omenesti,mai ales cele ale monahicismului.in sufletul vostru nu exista intelegere,tocmai datorita smintelii si-a uriciunii proprii nici nu vreti sa credeti ca aceste erori pot fi reale,la voi nu exista concesie ci doar verdict,si-nca unul aspru.Asa ca Anca,nu-mi mai pune in gura cuvinte nespuse,eu nu judec aspru aceasta tagma,ci mai degraba tu o faci,auzind de la mine erorile care pot exista si exista,eu o inteleg prea bine,fiindca incerc sa inteleg oamenii ca si oameni,tu insa,vrei sa-i faci sfinti,vrei sa-i faci ingeri,de aceia ai atata patos in a-i judeca. Daca ai fi vazut tu la viata ta ce am vazut eu,ce am simtit eu,ce am auzit eu in aceasta mare familie a Bisericii,cred ca l-ai fi rastignit pe Dumnezeu a doua oara,fiindca sa nu uitam,Mantuitorul a fost rastignit de farisei si de habotnici... Nu trebuie sa ne smintim,dar nici sa traim ancorati doar in povesti,ci bine ar fi sa invatam din aceste erori,sa ne sesizam,sa facem ca sa fie mai bine,mai conform cu ceea ce ne cere cu adevarat Mantuitorul,si nu cere muuuult,noi dorim sa oferim atat de mult incat pierdem sensul real al propriului sacrificiu,intotdeauna am fost de parere ca numai oamenii necredinciosi se smintesc De ce ne trebuie atat de mult sa intelegem ca,ceea ce conteaza cel mai mult pe pamant,Inaintea Domnului,este tocmai relatia pe care o avem cu semenii,daca am intelege aceasta,toate "povestile" ar pieri,nu ar mai fi nevoie de atata controversa,de atata "credinta individuala".Dumnezeu a spus;"sa ne ierti pacatele noastre,precum si noi iertam gresitilor nostri",a spus"sa-i dai celui de langa tine sa manance,astfel imi dai mie","sa va iubiti unii pe altii"...Dumnezeu a vorbit cu cei simpli,cu cei pacatosi,a muncit in zi de sabat,a primit si pe roman,muuuuulte a mai facut pentru cel de langa El,ca sa ne dea pilda noua.Dar noi nu,si nu,noi vrem sa fim sfinti pe pamant,sa ne omoram unii pe altii,care sa ajunga primul mai sfant,sa ne uscam stomacurile de post,urand-ul pe celalat simultan,vrem sa facem metanii de ne ies ochii,doar doar ne vom duce in rai noi,ca doar ce ne pasa noua de celalalt!!!! Am trait in sanul credintei,cat mai diverse,cat mai habotnice,cat mai colorate si cat mai negre,cat mai pacatoase,cat mai luminoasa.....imi este de-ajuns ca sa inteleg ca "teoriile"nu mantuiesc pe nimeni.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Destinatia posibila a celor ce parasesc ortodoxia e iadul | spre_rasarit | Generalitati | 70 | 04.01.2012 16:13:17 |
Care este cel mai important lucru pe care doriti sa il faceti in viata? | alexdu | Generalitati | 79 | 23.09.2011 16:55:07 |
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? | elom | Nunta | 38 | 16.08.2011 23:45:58 |
|