Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.12.2011, 07:30:22
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Evident, evident, draga Doriana, ai dreptate ca nu doar in scop didactic S-a intrupat Fiul lui Dumnezeu, ci si ca sa ne rascumpere, ca sa poarte osanda in locul nostru.
Sa ramanem atunci meditand la aceasta idee, draga Maris. Sa constientizam fiecare ca, daca milostenia ar fi iertat pacate, nu si-ar mai sacrificat Dumnezeu singurul Fiu. Daca ar fi existat o solutie mai usoara, oricare, si lui Dumnezeu i-ar fi fost mai bine sa nu-si mai trimita Fiul sa moara. Dar fara jertfa lui Hristos, toate faptele noastre bune sunt doar o haina manjita de sange, cum spune Biblia, milostenia noastra e doar filantropie iar spovedania o discutie amicala, fara nici un efect duhovnicesc.

Glykys, e bine ca Numele lui Hristos este macar amintit. Dar putini stiu ce treaba are Hristos cu spovedania. Multi Il vad stand cu bata pregatita sa loveasca pacatosul, pe cand El a zis ca nu a venit sa judece lumea, ci sa o mantuiasca. Parintele este acolo doar ca sa ne aminteasca ca Hristos ne-a iubit atat de mult incat s-a dat pe Sine Insusi in locul nostru, si in numele jertfei Lui sa primeasca marturisirea noastra, dezlegandu-ne de toate pacatele cu care nu putem lupta singuri.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 22.12.2011, 07:49:21
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Stim ca este importanta taina spovedaniei pentru primirea iertarii pacatelor, dar o idee de genul ca milostenia aduce iertarea pacatelor poate duce la anularea spovedaniei. Astept pareri.
Non sequitur. Când spunem "iertarea vine numai prin Sf Spovadă" înțelegem, mai exact, că numai în acest mod starea de Har Sfințitor este restaurată pentru cineva care a căzut, săvârșind chiar și un singur păcat greu. Dar debitele rămân, fiindcă urmarea păcatelor noastre este nu numai spirituală (harică), ci și temporală. Milostenia curăță așa cum purgatoriul curăță (adică purghează). Dacă cel spovedit vrea să nu își plătească debitele după moarte, când ustură cu mult mai rău, e bine să o facă în timpul vieții, de exemplu prin milostenie. În acest sens spun Părinții că milostenia curăță.

Dacă, spre exemplu, dv m-ați furat și veniți la mine spunând-mi că vă pare rău și că altădată mai degrabă vă veți tăia singur mâna decât să mai furați, eu, ca un bun și iubitor de oameni, am să vă iert. Bine, bine, vă iert, dar lucrul furat trebuie să îl duceți înapoi. Numai așa toate vor fi restaurate. Altfel, datornicii, chiar iertați și în prietenie cu mine, nu au ce căuta în casa mea până ce nu își plătesc datoriile. Dar dacă cel de la care ați furat nu e de găsit ? Atunci va trebui să vă plătiți datoria față de un alt amărât ca el. Altfel spus, trebuie să faceți milostenie. Dacă nu ați făcut niciodată un păcat, atunci nu e nimic de curățit și atunci am să vă primesc fără fapte de milostenie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 22.12.2011 at 07:51:50.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2011, 13:53:49
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul

Glykys, e bine ca Numele lui Hristos este macar amintit. Dar putini stiu ce treaba are Hristos cu spovedania. Multi Il vad stand cu bata pregatita sa loveasca pacatosul, pe cand El a zis ca nu a venit sa judece lumea, ci sa o mantuiasca. Parintele este acolo doar ca sa ne aminteasca ca Hristos ne-a iubit atat de mult incat s-a dat pe Sine Insusi in locul nostru, si in numele jertfei Lui sa primeasca marturisirea noastra, dezlegandu-ne de toate pacatele cu care nu putem lupta singuri.
Doriana, ma mira ca nu stii, ca doar ai fost candva in BO. Cand oamenii vin sa se spovedeasca, mai intai se citeste o molitva, al carei sfarsit l-am citat, in cadrul careia sunt pomeniti toti cei prezenti, in care se arata forte clar ce treaba are Hristos cu spovedania si in care preotul se roaga pentru dezlegarea pacatelor. Nu gasesc toata molitva pe net, poate o pune cineva. Deci daca nu stie cineva de ce sta la coada, afla atunci! Apoi fiecare se spovedeste, in particular, sub patrafir (prin el se impartaseste omului harul lui Hristos, asa cum se impartasea in vechime prin trupul si vesmintele Sale in cei ce Ii cereau ajutorul cu credinta), iar la sfarsitul spovedaniei, preotul pune mana pe crestetul omului si rosteste:

"Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu indurarile iubirii Sale de oameni, sa te ierte [prin mine], fiule /fiica (N), si sa-ti lase tie toate pacatele, in numele Tatalui si al Fiului, si al Sfantului Duh. Amin".
Vechi 22.12.2011, 19:47:00
ioan cezar
Guest

Implicit

Iar alaturi de Jertfa, indelung evidentiata aici, de moartea pe Cruce, sa amintim totusi intreg adevarul, pana la capat: Fratilor, Hristos a inviat! Acest Hristos Rastignit si Inviat, Care sade de-a pururi la dreapta Tatalui, este cu noi pana la sfarsitul veacurilor, dindu-ne puterea credintei lucratoare si iertarea pacatelor, ingaduind fie si milostenia noastra, plinind-o...
Reply With Quote
Vechi 22.12.2011, 21:59:59
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Versetul de la Luca 11, 41: "Dati inca milostenie din cele pe care le aveti, si iata, toate va sunt curate".

Cuvintele "toate va sunt curate" au fost intrepretate ca primire de iertare a pacatelor.

Si in cartea Tobit intalnim ceva asemanator: "Da milostenie din cele ce ai si de la nici un sarac sa nu-ti intorci fata ta, si atunci nici de la tine nu se va intoarce fata lui Dumnezeu. Când ai mult, da mai mult; daca ai putin, da mai putin, dar nu pregeta sa faci milostenie. Si iti vei adauga prin aceasta vistierie bogata pentru zile grele. Ca milostenia izbaveste de la moarte si nu te lasa sa te cobori in intuneric" (cap. 4, 7-10).

Stim ca este importanta taina spovedaniei pentru primirea iertarii pacatelor, dar o idee de genul ca milostenia aduce iertarea pacatelor poate duce la anularea spovedaniei. Astept pareri.
si nu numai. Mai exista si in cartile Macabeilor ceva mult mai explicit:
"Și întorcându-se la rugăciuni, s-au rugat pentru păcatul ce s-a făcut, ca de tot să se șteargă. Iar viteazul Iuda a îndemnat mulțimea să se păzească fără de păcat, văzând cu ochii cele ce s-au făcut pentru păcatul celor care mai înainte au căzut.
Și strângând bani după numărul bărbaților care erau cu el, două mii de drahme de argint a trimis în Ierusalim, să se aducă jertfă pentru păcat. Foarte bun și cuvios lucru pentru socotința învierii morților!
Că de n-ar fi avut nădejde că vor învia cei care mai înainte au căzut, deșert și de râs lucru ar fi a se ruga pentru cei morți.
Și a văzut că celor care cu bună cucernicie au adormit, foarte bun dar le este pus.
Drept aceea, sfânt și cucernic gând a fost, că a adus jertfă de curăție pentru cei morți, ca să se slobozească de păcat. (2 Macabei 12: 42-46)
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 23.12.2011, 00:12:22
sunsray
Guest

Implicit ..

Citat:
Versetul de la Luca 11, 41: "[i]Dati inca milostenie din cele pe care le aveti, si iata, toate va sunt curate".
Trdaucerea pe care ai citat-o tu, probabil este veche. In Biblia Ortodoxa, dar si cornilescu , traducerea este asa.
"41.Dați mai întâi milostenie cele ce sunt înlăuntrul vostru și, iată, toate vă vor fi curate. "

(sau (D.Cornilesc): Dați mai bine milostenie din lucrurile dinăuntru, și atunci toate vă vor fi curate))

O interpretare ar putea fi asa:
"Mai bine începeți cu interiorul, făcând fapte care să demonstreze bunătate; și atunci vor fi curate și lucrurile care reprezintă exteriorul."

Acesta cuvinte "dati milostenie din lucrurile dinlauntru " face referire la dragoste, pe care sa o dăm in mod gratuit(necondiționat), celui lipsit de ea.)aceasta (lipsa) o poate sesiza doar ochiul sufletului, evident, așa cum lipsa materiala o sesizeaza ochiul fizic).

Avand in vedere si contextul, Iisus pune accentul pe aceasta superioritate a faptei [de dragoste] in sine, care efectiv sfinteste cu totul, inclusiv si trupul [exemplu sfintii, care au ridicat si trupul prin trairea lor, si au raspandit mireasma ]

Cît priveste a doua chestiune
Citat:
ca milostenia aduce iertarea pacatelor poate duce la anularea spovedaniei.
...nu putem pune asa problema, caci una este spovedania , si alta milostenia. Omul poate se poate spovedi , dar fara a face ulterior milostenie, si poate face totusi si milostenie, fara sa fi marturisti total greselile sale.

Însa cert este că, rămânând însă doar cu o spovadă, fie ea perfectă, și neînaintând in faptă de iubire (și milostenie) , omul nu se va putea desăvarși (și sfinți , apoi , cu totul). De aceea fapta este totuși net superioara , căci in fapt ea este cea care sfințește. Spovedania este cea care pregateste terenul . prin pocainta(curatire) , pentru venirea inlauntru (omulu) (si convietuirea cu) Harul Dumnezeiesc .
Reply With Quote
Vechi 23.12.2011, 00:26:33
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Doriana, ma mira ca nu stii, ca doar ai fost candva in BO. ... la sfarsitul spovedaniei, preotul pune mana pe crestetul omului si rosteste:

"Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu indurarile iubirii Sale de oameni, sa te ierte [prin mine], fiule /fiica (N), si sa-ti lase tie toate pacatele, in numele Tatalui si al Fiului, si al Sfantului Duh. Amin".
Nu am stiut, glykys. Mie mi s-a spus decat ca sunt iertata si sa nu mai fac. Si nu era orice preot, ci parintele Arsenie Papacioc. Nu am inteles de ce sunt iertata si de ce sa nu mai fac. Iar ceilalti preoti...spuneau ei ceva acolo, dar cine-i intelegea? Ma gandesc ca poate preotul ar trebui intai sa scuture omul bine, sa se aigure ca este ascultat, si apoi sa-i spuna Adevarul; nu cantand, ci raspicat in fata, poate-poate o intelege. :)

Dar daca tu spui ca omul este informat despre cat L-au costat pacatele lui pe Dumnezeu si cat bine i-a facut El, eu te cred...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 14:31:12
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Soaree, ca amandoua contribuie la mantuire stiu. Doream sa aflu altceva, poate nu m-am facut eu inteles. De pilda iertam greselile semenilor, asta duce si la iertarea pacatelor noastre din partea lui Dumnezeu. Cred doar ca sunt mai multe chipuri prin care omul poate primi iertare de pacate. Iar aceste chipuri nu anuleaza taina spovedaniei. Dar astept in continuare alte puncte de vedere.
Am intalnit la Parintele Iosif Vatopedinul urmatoarele cuvinte:

"Se slobozeste de pacatele sale acela care sufera nedreptatea, desi ar fi putut sa o lepede de la el; pentru rabdarea sa va afla mangaiere de la Dumnezeu, din pricina credintei sale in El."

Intr-adevar, sunt mai multe chipuri prin care omul primeste iertarea pacatelor, dar acestea nu exclud Taina Spovedaniei, unde prin intermediul duhovnicului primim iertare in mod concret, auzim cum duhovnicul spune te iert si te dezleg, smerindu-ne prin recunoasterea greselilor.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
iertare pacate, milostenie

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce e iertarea? Marta Pocainta 99 11.11.2014 16:02:37
Poate preotul refuza iertarea pacatelor spovedite? moldoveanu Impartasania (Taina Euharistiei) 22 25.08.2011 04:03:06
despre iertarea pacatelor alinuu Intrebari utilizatori 23 06.07.2011 18:08:46
Urmare...Curiozitati din cartea "MOISE" de Edmond Fleg 14carol06 Generalitati 1 06.06.2009 07:03:51
Iertarea! amatyyy Umanitare 26 17.05.2009 12:56:37