Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.08.2012, 19:20:02
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Templier Knight Vezi mesajul
Da , stiu, nu sunt cel mai smerit , am defecte , multe ,dar pur si simplu am vrut sa scot in evidenta unele lucruri, chiar vroiam sa le spun cuiva. Va multumesc ca ati spus-o asa de mustrator , de acum voi avea grija sa fiu mai smerit.God bess you!!
Formalismul în Biserică pleacă de la formalismul din... viață. Corect într-o anumită limbă ”formală” este: God bless you(!!); oare cum o fi corect în românește?
Reply With Quote
Vechi 15.08.2012, 19:25:06
Templier Knight's Avatar
Templier Knight Templier Knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.11.2010
Locație: Unknown
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Formalismul în Biserică pleacă de la formalismul din... viață. Corect într-o anumită limbă ”formală” este: God bless you(!!); oare cum o fi corect în românește?
Da stiu , abia am vazut ca am gresit uitand sa pun ''L'' :))
Vechi 15.08.2012, 21:08:02
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit Formalism in Biserica

Citat:
Da stiu , abia am vazut ca am gresit uitand sa pun ''L'' :))
Nu, nu știi pentru că n-ai înțeles; nu ai greșit că ai uitat ”l”, ci, ”uitând” de limba română(în care te-ai născut), te-ai ”formalizat” pe o limbă ”la modă” acum.
Altfel spus, privești lucrurile formal, nu în profunzime.
Reply With Quote
Vechi 15.08.2012, 01:14:35
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
Salutari colegi de forum, nu am mai deschis de mult un nou topic dar acum chiar simt nevoia sa o fac .Sincer m-am cam saturat de formalismul in biserica si de multi asa zisi ''credinciosi''.Dau exemplu duminicile in care ma duc la biserica , si vad cum stau doamnele in varsta , ca sa nu zic babe, stau si discuta , si barfesc , numai gandul la slujba nu-l au , si sunt sigur ca multe , multe dintre ele nu au nici cele mai mici cunostinte de religie si Biserica si Ortodoxia in general nu reprezinta decat o adunatura de superstitii si reguli pe care trebuie sa le respecte cu strictete ca doar '' te bate Dumnezeu'', si se duc la biserica doar din formalism , si din traditie. spuneti-mi daca nu-i asa.De multe ori ma analizeaza din cap pana in picioare cand stau in biserica si sunt atente la orice gest pe care il fac eu sau altii , si de aceea prefer in unele duminici sa ascult Sfanta Liturghie pe Trinitas , sau pur si simplu sa citesc din Cartile Sfinte.

Alt exemplu : Sfintele moaste , se calca in picioare pentru a atinge moastele unui sfant , ajungand la idolatrie curata , asta inseamna credinta ,sa te calci in picioare pentru a atinge niste moaste intr-o anumita zi ( Ex Sfanta Parascheva de la Iasi) cand poti foarte bine in oricare zi a anului sa vizitesi moastele sfantului respectiv?

Parerea mea : putini au ajuns sa inteleaga cu adevarat ce inseamna Ortodoxia ,pentru multi reprezinta o adunatura de superstitii cum am mai spus , sau un loc unde iti poti rezolva problemele rugandu-te la Dumnezeu , doar in momentele alea de necaz , doar atunci, in rest ignorand Biserica.
Lipseste educatia. Cine ar trebui sa o faca?
Eu am gandit la trei solutii:
1. Sa-i spun preotului ca ar fi de datoria lui sa faca aceasta educatie si astfel sa ceara mereu pastrarea linistii pana lumea pricepe
2. Sa ma apuc eu sa le spun dupa slujba ca nu-i frumos ce fac, cu riscul de a parea nelalocul meu
3. Sa il rog pe Dumnezeu sa faca El educatia

Dupa ce am gandit acestea am optat pentru varianta 3. si eu zic ca are rezultate. Incercati si dvs.
Reply With Quote
Vechi 15.08.2012, 03:39:07
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Salutari colegi de forum, nu am mai deschis de mult un nou topic dar acum chiar simt nevoia sa o fac .Sincer m-am cam saturat de formalismul in biserica si de multi asa zisi ''credinciosi''.Dau exemplu duminicile in care ma duc la biserica , si vad cum stau doamnele in varsta , ca sa nu zic babe, stau si discuta , si barfesc , numai gandul la slujba nu-l au , si sunt sigur ca multe , multe dintre ele nu au nici cele mai mici cunostinte de religie si Biserica si Ortodoxia in general nu reprezinta decat o adunatura de superstitii si reguli pe care trebuie sa le respecte cu strictete ca doar '' te bate Dumnezeu'', si se duc la biserica doar din formalism , si din traditie. spuneti-mi daca nu-i asa.De multe ori ma analizeaza din cap pana in picioare cand stau in biserica si sunt atente la orice gest pe care il fac eu sau altii , si de aceea prefer in unele duminici sa ascult Sfanta Liturghie pe Trinitas , sau pur si simplu sa citesc din Cartile Sfinte.

Alt exemplu : Sfintele moaste , se calca in picioare pentru a atinge moastele unui sfant , ajungand la idolatrie curata , asta inseamna credinta ,sa te calci in picioare pentru a atinge niste moaste intr-o anumita zi ( Ex Sfanta Parascheva de la Iasi) cand poti foarte bine in oricare zi a anului sa vizitesi moastele sfantului respectiv?

Parerea mea : putini au ajuns sa inteleaga cu adevarat ce inseamna Ortodoxia ,pentru multi reprezinta o adunatura de superstitii cum am mai spus , sau un loc unde iti poti rezolva problemele rugandu-te la Dumnezeu , doar in momentele alea de necaz , doar atunci, in rest ignorand Biserica.
Din cate am constatat pana acum, pe lumea asta se perinda tot felul de oameni...:)
Vreau nu vreau, pe lume sunt altele mai dihai: fiare, taratoare veninoase, cutremure, taifunuri, prabusiri de avioane, lepra, SIDA, sifilis, rosii din import si asa mai departe. Cum oare am supravietuit pana azi in acest teritoriu ostil si primejdios numit Terra? ...

Cu toate astea, uneori m-am simtit bine pe pamant.
Candva am dat un gol la un meci de fotbal cu miza si am fost purtat pe brate si zvarlit in sus de suporterii echipei. (Mi-a parut rau cand am revenit in bratele lor dar ma mangaie gandul ca m-au prins, totusi...)
Altadata am auzit o privighetoare cantind, dupa Slujba de Inviere, in parcul din Piata Unirii...
Altadata am devenit tata...

Asemanator si in Biserica: uneori m-am simtit cel mai iubit dintre pamanteni, alteori orfan...

Odata, la inceputul mersului meu la biserica din cartier, nestiind care sunt socotelile pe-acolo, m-am asezat pe un scaun in fata, in partea stanga, in naos (deh!).
Slujba inca nu incepuse iar eu, speriat ca un pitigoi ratacit, asteptam cuminte, abia tinindu-mi respiratia, sa inceapa spectacolul (pe vremea aceea nu faceam distinctia intre o slujba ortodoxa si o piesa de teatru)... Si mult m-am mirat cand am vazut ca se lungeste inaintea mea o doamna pensionara, cu o palarie mare, cu boruri largi dantelate, cu un coc de revista, alb-galbui (din pacate) si cu buzele rujate strident si neingrijit. M-a privit cum privesti o omida, a dat capul pe spate si, tremurind toata, a dat sa spuna (urle? cante?) ceva. Dar n-a apucat: am sarit ca ars si am fugit ca muscat de sarpe, in strada... M-am intors timid, sovaielnic si am ascultat slujba din tinda, gata sa o iau iarasi la fuga daca se intorcea scorpia...
Chiar si cu preotul am avut oarecari momente de mirare. In special cand eu devenisem student la Teologie si capatasem un orizont mai larg asupra celor bisericesti - atat de larg incat ar fi trebuit sa simt ca deveneam un punct tot mai mic intr-un cerc care se largeste tot mai mult...
Cat despre urletele cantaretilor, nu mai amintesc... La noi in biserica ele se compara doar cu Racnetul Carpatilor... O vreme preferam sa ascult mai degraba taietorii in piatra, care tot muta tevile cu apa calda, de vreo 7 ani, la noi in cartier, decat sa imi mai las urgisite urechile si inima de prea-slobozite emisii ale inchinatorilor vocali. Pe langa acestea, pikamerele de sub fereastra casei sunt un dulce cantecel de leagan...

Ca urmare, dupa ce mi-am umplut sacul de nemultumire, critici si dispret, am ajuns la concluzia ca nu-i de mine sa pierd timpul cu profanatorii aceia... Asa incat am trecut la o etapa noua: cautarea unei biserici pe masura mea, demna de unul asa de inalt cum sunt eu...
Dar aceasta etapa a fost scurta, deoarece m-am convins repede ca nici o biserica nu e perfecta, adica nu e pe masura mea. Si am trecut la penultima etapa: Trinitas! Si TV si radio, iar de vreo 3 ani doar radio, ca am dus TV-ul la ghena.

In fine, cum la radio nu ma puteam spovedi, cum copiii trebuiau botezati si impartasiti, cum nevasta incepuse sa prinda ea drag de mersul la biserica, cu chiu cu vai a trebuit sa ma reintorc la slujbe.
Iar acum, dupa atatea peripetii (din care am amintit aici a mia parte, poate) Multumesc lui Dumnezeu ca m-a adus iarasi Acasa, in turma Lui pestrita din care, ca un berbec gras de uitare si nepasare, mai fac si eu din cand in cand umbra gresiei rabdatoare si treptelor intelepte, din piatra...

Slava lui Dumnezeu pentru toate!
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu sa ne ocroteasca in veci! AMIN+

Last edited by ioan cezar; 15.08.2012 at 04:00:41.
Reply With Quote
Vechi 15.08.2012, 05:37:04
Annyta
Guest

Implicit

Dragă Ioan Cezar, mesajul de mai sus mă face să mă alătur și eu admiratorilor stilului dvs. literar, sincer, sugestiv și amuzant!
Ne bucurăm că ați fost prins de brațele iubitoare, chiar dacă mai pestrițe, ale Bisericii :-)
Reply With Quote
Vechi 18.08.2012, 19:38:49
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Of of Doamne Doamne si cind ma gindesc ca toti ajungem babe si mosi.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 18.08.2012, 19:51:19
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Of of Doamne Doamne si cind ma gindesc ca toti ajungem babe si mosi.
Daca ne ajuta Dumnezeu, om ajunge si babe si mosi :). Conteaza insa sa ne pastram tineretea sufleteasca si sa ii aducem la biserica pe cei mai tineri, la acea varsta, prin intelepciunea si comportamentul nostru, si nu sa ii scoatem afara pe tinerii care nimeresc acolo.
Eu nu am nimic cu varsta omului, dar cel putin in bisericile din Romania, problema pusa de Cavelerul Templier este cat se poate de reala. Sunt de acord sa respectam oamenii in varsta, dar cand acestia invoca varsta si vechimea in biserica pentru a justifica niste lucruri de nejustificat crestineste in biserica, e grav.
Imi cer iertare daca v-am suparat.
Vechi 21.08.2012, 13:00:19
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Daca ne ajuta Dumnezeu, om ajunge si babe si mosi :). Conteaza insa sa ne pastram tineretea sufleteasca si sa ii aducem la biserica pe cei mai tineri, la acea varsta, prin intelepciunea si comportamentul nostru, si nu sa ii scoatem afara pe tinerii care nimeresc acolo.
Eu nu am nimic cu varsta omului, dar cel putin in bisericile din Romania, problema pusa de Cavelerul Templier este cat se poate de reala. Sunt de acord sa respectam oamenii in varsta, dar cand acestia invoca varsta si vechimea in biserica pentru a justifica niste lucruri de nejustificat crestineste in biserica, e grav.
Imi cer iertare daca v-am suparat.
Eh nu ma supar eu asa cu una cu doau, poate ai dreptate de ce se petrece in bis din Rom,eu am mai multa experinta de pe meleagurile astea,mai ales la bis grecesti. Astia cum au consilieri ai bisericii au grija pe linga altele sa fie si liniste in biserica.
Duminica trecuta din motive bine definite am participat la slujba la greci si am stat mai mult cu capul in jos si ochii inchisi uneori tot ca sa nu judec cu ochii si a mers.Voi pe acolo daca vedeti ce fac babele denota ca nu sinteti atenti la Liturghie.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 21.08.2012, 14:30:31
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Eh nu ma supar eu asa cu una cu doau, poate ai dreptate de ce se petrece in bis din Rom,eu am mai multa experinta de pe meleagurile astea,mai ales la bis grecesti. Astia cum au consilieri ai bisericii au grija pe linga altele sa fie si liniste in biserica.
Duminica trecuta din motive bine definite am participat la slujba la greci si am stat mai mult cu capul in jos si ochii inchisi uneori tot ca sa nu judec cu ochii si a mers.Voi pe acolo daca vedeti ce fac babele denota ca nu sinteti atenti la Liturghie.
Ei, doamna, dar noi avem ... atentie distributiva mare, nu stiati?....:)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica legionar Biserica Romano-Catolica 133 16.07.2013 11:22:01
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51
Formalism si fariseism in credinta MariS_ Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 47 08.09.2011 22:01:51
Biserica Sfantului Mormant - Biserica Invierii GabrielaV Intrebari utilizatori 0 06.04.2010 15:04:27