Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.07.2015, 01:47:39
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Mulțumesc tuturor pentru postări.

"Îmi pasă..." poate fi un paravan perfect pentru a atrage pe cineva în capcana falsei siguranțe afective, mai ales atunci când beneficiarul atenției se află în derivă existențială. "Binevoitorii" din această categorie se adaptează cu ușurință nevoilor victimei livrându-i cu precizie minciunile preferate, construind astfel o complexă pânză de paianjen a dependențelor morale, emoționale și fizice.

Probabil poți să-ți dai seama că ești de partea Adevărului atunci când respecți libertatea persoanei de care îți pasă până într-acolo încât să-i accepți nepăsarea și dorința de a sta departe de grija ta, chiar dacă știi foarte bine că libertatea ei e egală lungimea lanțului unui ocnaș încătușat de propriile sale limite.

E o altă discuție modul cum selectează unii din "ceea ce învață Domnul" doar ingredientele pentru spoiala de confort psihologic în care le place să-și camufleze incapacitatea de a se maturiza.

Mă interesează mai mult experiența și înțelegerea pozitivă a tot ceea ce înseamnă "îmi pasă" de pe poziția celui ce dăruiește, nu neapărat aplicațiile subversive ale "bunăvoinței". Dar asta nu înseamnă că nu sunt atent la orice poziție exprimată pe acest topic.

Last edited by Mihailc; 11.07.2015 at 07:17:48.
Reply With Quote
Vechi 11.07.2015, 08:11:15
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

"Imi pasa..." este o dispozitie interioara care, de obicei, nu se manifesta spontan.

Este o calitate, care, ca oricare alta, trebuie antrenata.

In primul rand, ar trebui sa realizam ca este cea mai importanta calitate pe care ar trebui sa o dobandim.

Pana ajungem la aceasta convingere, evaluam repetat beneficiile (rezultate din aceasta virtute) si dezavantajele (daca ne lipseste).

Tactica psihologica de a trezi aceasta caldura speciala in inima poate fi una mai complexa - daca avem multe obstructii interne (traume in relatiile cu ceilalti, tendinte egocentrice accentuate...) sau foarte simpla daca deja o simtim ca pe o scanteie.

Oricum, cultivarea ei este o arta.

O adaptare a perspectivei fata de celalalt prin diferite forme de rationament interne.

Este un mestesug care se invata, de preferat cu cineva experimentat.

Dar daca nu avem invatator trebuie sa ne straduim singuri, dupa puterile noastre.

Reply With Quote
Vechi 14.07.2015, 10:45:59
Monnis Monnis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.06.2012
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Mă interesează mai mult experiența și înțelegerea pozitivă a tot ceea ce înseamnă "îmi pasă" de pe poziția celui ce dăruiește, nu neapărat aplicațiile subversive ale "bunăvoinței". Dar asta nu înseamnă că nu sunt atent la orice poziție exprimată pe acest topic.
Din experiența mea, când îți pasă într-adevăr de cineva simți și nevoia concretă de a dărui, de a te implica și nu doar la modul declarativ. Și am mai constatat că, de regulă, când îți pasă, nu este întâmplător, ci persoana respectivă chiar are nevoie ca ție să îți pese și să te manifești într-un fel. Pe scurt, este un sentiment extraordinar să dăruiești și e și mai minunat atunci când ai identificat corect atât darul cât și persoana beneficiară (cred că ține cumva și de discernământ). Recunosc însă că eu nu prea despic firul în patru, acordând mai mult credit intuiției.

Sunt însă și situații când îți pasă, te implici, dar există și durere; altfel spus, atunci când îți pasă, îți asumi cumva și durerea celuilalt. Acum am în minte exemplul a două dintre prietenele mele, ambele implicate în activități de ajutorare a copilașilor bolnavi de cancer. Se atașează de copii, povestesc despre ei și apoi sunt zile în care li se citește durerea pe chip. Sunt zile în care încă un copilaș a plecat la Domnul, după multă suferință.
Vechi 20.07.2015, 00:15:14
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
"Binevoitorii" din această categorie se adaptează cu ușurință nevoilor victimei livrându-i cu precizie minciunile preferate...
Ar reieși, printre altele, că e lucru bun să-i trântești omului verde-n față ceea ce crezi despre el, "adevărul" - tocmai ca exprimare a faptului că îți pasă la modul curat, "sincer", "autentic" de el. Hîm...
Eu unul nu am motive să mă încred în acest mod de a arăta că îți pasă. Am văzut prea multe cazuri de oameni răniți, striviți chiar de grosolănia și nesimțirea patologice ale interlocutorilor lor care jucau rolul de "binevoitori autentici". În fond, buldozere agresive care nu își pot îndrepta lucrarea pe propriul ogor către blândețe și pricepere în relația cu semenii. Asta presupunînd și informare sistematică (studiu, căutarea de a înțelege, exercițiu etc.).

*
Încercările unei relații de compasiune binevoitoare (postura de "îmi pasă") trec mereu prin scanarea atentă a posturilor din triunghiul dramei.
Cred că o relație centrată, ca atitudine, pe nevoile și slăbiciunile/neputințele/nedesăvârșirile semenului (nu neapărat pe satisfacerea acestor nevoi oricum și oricînd și în nici un caz prin martirajul ușuratic de sine) este cea mai potrivită pentru starea de "îmi pasă". Deși aici pericolul de a pica în postura Salvatorului e foarte mare.
Și mereu îmi pare că oamenii se reped să ajute, chipurile, înainte să se asigure că au cercetat bine pe aproapele, că au înțeles bine care îi sunt adevăratele așezări sufletești, limitele, posibilitățile, resursele etc. Și înainte de a cerceta cu atenție propriile posibilități, propriile limite.
Problema, ar mai fi pentru mine și aceea că noi, oamenii "sufletești", avem de obicei mai multe nevoi active simultan (adeseori conflictuale în mod reciproc) și, afară de cazul când una dintre nevoi este prea intens neîmplinită (frustrarea a trecut peste limitele de gestionare), se ridică mereu întrebarea: cum va reacționa omul când împlinirea unei nevoi va intra, eventual, în conflict cu o alta? - pentru că majoritatea dintre oameni sunt în mod complex și puternic conflictuali. Lăuntric, vreau să spun, mai întâi...
Și cum va opera el cu intervenția ta, dacă e plin de neputință și răni? Nu-i va fi, eventual, chiar mai rău decât înainte să intervii?
Unii vor atenție. Ei cred că a-ți păsa de ei înseamnă în primul rând să le acorzi atenție. Mereu, la orice gest al lor, dacă se poate. Eventual sub forma unor aplauze. Sunt atât de centrați pe obținerea atenției în varianta ei gratificantă laudativ încât uneori fac orice pentru a o obține... Dar tocmai a le hrăni această nevoie mărită/exagerată de atenție poate fi un gest dăunător. E drept că ai arătat că îți pasă, însă modul în care ai practicat aceasta e dăunător, de fapt, semenului. Poate că e de ajuns, în astfel de cazuri, o simplă încuviințare discretă... Ar putea să dea de gândit...

*
Îmi pasă de un om și atunci când mă străduiesc, cât de cât, să îi cunosc personalitatea în mod decent, cuminte, respectuos. (Era să zic smerit...) Și să iau în calcul eventualele consecințe care ar apărea ca urmare a acțiunii mele (verbală, "practică", prin alte mijloace de expresie - inclusiv artistică) asupra lui, ținînd cont de tendințele active în personalitatea lui. Desigur, nu e sarcina mea să gestionez toate consecințele posibile (asta ar însemna, printre altele, că îl desconsider pe omul în cauză precum și pe Dumnezeu Cel Proniator), însă e datoria mea să arunc măcar o privire în direcția asta, în scop profilactic.

*
A-ți păsa înseamnă, în ultima instanță, cred: a lăsa pe Dumnezeu să lucreze în viața omului de care îți pasă și în relația cu el. A face un loc cât de mic și Domnului în intervenția pe care tu crezi și vrei să o ai, mintal sau acțional efectiv (concret) în relația cu un alt om. A nu interveni singur, doar după mintea ta. A interveni din starea de rugăciune, dacă ai. Și din oarece ascultare sau, măcar, din împărtășirea cu semenii care ar putea constitui o conștiință superioară ție...
Iubiți-vă, spunea poetul persan, parcă, dar nu uitați să lăsați un loc cât de mic, între voi, ca să danseze acolo vânturile Cerului...

Last edited by Ioan_Cezar; 20.07.2015 at 03:21:51.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2015, 01:57:07
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
Mă interesează mai mult experiența și înțelegerea pozitivă a tot ceea ce înseamnă "îmi pasă" de pe poziția celui ce dăruiește...
Câteva asocieri de suprafață care ar putea fi corelative cu atitudinea de compasiune/bunăvoință pe care le văd cuprinse în poziția "îmi pasă":
- a te opri; a face un popas, chiar dacă drumul tău îți pare singurul care contează pentru tine în acel moment;
- a te reorienta, fie și pentru o clipă;
- a renunța la etichetare și încadrări "mintoase", pentru a afla concret despre ce-i vorba cu semenul tău (aici îmi amintesc de o scenă cu o tânără care țipa, minute în șir, și nimeni nu s-a oprit din preocupările personale pentru a întreba, măcar, despre ce-i vorba...; toată lumea "știa" deja despre ce-i vorba, cazul fusese clasat înainte să fie cercetat);
- a jertfi un scop, o șansă, o oportunitate, un ceva prețios pentru tine atunci când întâlnești pe aproapele; a petrece împreună cu el un fapt al vieții tale (și a lui) în ciuda "importanței" treburilor (și persoanei) tale;
- a te decentra de pe poziția ta de soare și beneficiar al vieții tale;
- a împărtăși;
- a rămâne în ...celălalt, pentru a forma o tovărășie;
- a te deschide la schimb, cu simțământul că nu știi dacă dai sau dacă primești; taina relației...;
- a face contact în condițiile unei receptivități noncritice (în orice caz, binevoitoare) cu alter;
- a făptui procesul de deschidere și schimb, asumîndu-ți riscuri;
- a da mai departe ceea ce ai primit și crezi că merită dăruit (în baza experienței valoroase cu acel dar);
- a pune în comun.

"Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea și, văzîndu-l, a trecut pe alături.
De asemenea și un levit, ajungînd în acel loc și, văzînd, a trecut pe alături.
Iar un samarinean, mergînd pe cale, a venit la el și, văzîndu-l..." ( Lc 10, 31-37)

Unul vede și trece mai departe. Altul vine, mai întâi (adică se angajează într-o relație de apropiere) și abia apoi vede...
Reply With Quote
Vechi 11.07.2015, 12:31:27
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
Ce credeți, cum e mai rău?

Să nu-ți pese de nimeni și de nimic, trecând prin viață ca un iceberg plimbat de curenții veacului încoace și încolo?

sau

Să-ți pese chiar și atunci când faptul de a-ți păsa este întâmpinat cu mare nepăsare?

Merită să ne pese de cineva?
Merităm să-i pese cuiva de noi?

Am vazut aici diverse definitii si opinii chiar foarte ciudate si contradictorii.

Pentru mine a-ti pasa de ceva sau cineva (este un verb care nu sta asa de singur), inseamna sa ai/sa arati un anumit interes pentru ceva/sau cineva.
In general el arata un sentiment, o traire a omului, o compasiune.

Poate sa-ti pese de ceva sau cineva in urma unei influente negative sau pozitive. Adica iti pasa ca lucrul sau persoana face un rau, sau dimpotriva te misca (iata si sinonimul) pentru ca este pozitiv.

Pasarea asta (si nepasarea pana la urma) este legata de o sensibilitate (mai mare) a omului.
Sunt oameni carora le pasa mult de orice si altora care nu le pasa. Asa sunt construiti de la natura, sau sunt antrenati de-a lungul vietii.

Din experienta personala as spune ca idealul este undeva la mijloc.
Nici sa fii prea "pasator" nu este bine pentru ca te afecteaza si psihic si fizic (daca rezultatul inseamna sa te implici), te distruge.
Dar nici sa treci prin viata ca ice-bergul/piatra nu este normal si bine. Sentimentele au si ele rostul lor.
Si mai ales traim intr-o societate si nu singuri in varf de munte.

Da, vad si eu azi ca multi carora le pasa si actioneaza sunt intampinati de multe ori cu...nepasare. Nu stiu de ce. Sunt oamenii asa, sunt si imprejurari care ii schimba si ii face sa nu le mai pese (nu mai gasesc puterea de nici un fel spre a le pasa).
Vechi 11.07.2015, 12:46:20
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Asa cum spunea Sophia de foarte multe ori oamenii care incearca sa ajute sunt tratati cu indiferenta sau chiar cu rautate. Cum spunea un cinic nici o fapta buna nu ramane nepedepsita de oameni. In consecinta se intimpla ca dorinta de a ajuta sa fie cumva secata, omul se incovoaie in tristetea nu de a nu fi rasplatit ci de cruntul paradox de a fi lovit cand incerca sa ajute. Odata cineva, un om cu experienta de viata, i-a spus bunicului meu: ,,Vezi sa nu cunosti ziua cand cel pe care il ajuti te va uri pt ca tu ai putut ce el nu putea". A cunoscut-o si nu uitat-o niciodata. A putut sa ierte dar rana nu s-a inchis niciodata in sufletul lui.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 11.07.2015 at 14:17:44.
Reply With Quote
Vechi 11.07.2015, 21:46:45
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Asa cum spunea Sophia de foarte multe ori oamenii care incearca sa ajute sunt tratati cu indiferenta sau chiar cu rautate.

Cum spunea un cinic nici o fapta buna nu ramane nepedepsita de oameni. In consecinta se intimpla ca dorinta de a ajuta sa fie cumva secata, omul se incovoaie in tristetea nu de a nu fi rasplatit ci de cruntul paradox de a fi lovit cand incerca sa ajute. Odata cineva, un om cu experienta de viata, i-a spus bunicului meu: ,,Vezi sa nu cunosti ziua cand cel pe care il ajuti te va uri pt ca tu ai putut ce el nu putea". A cunoscut-o si nu uitat-o niciodata. A putut sa ierte dar rana nu s-a inchis niciodata in sufletul lui.
Aceasta nu inseamna sa descurajam.

Chiar daca o lume intreaga s-ar intoarce impotriva noastra, dragostea dinlauntru este mai puternica, izvorul iertarii nu seaca niciodata.

Reply With Quote
Vechi 12.07.2015, 18:46:23
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
Odata cineva, un om cu experienta de viata, i-a spus bunicului meu: ,,Vezi sa nu cunosti ziua cand cel pe care il ajuti te va uri pt ca tu ai putut ce el nu putea". A cunoscut-o si nu uitat-o niciodata. A putut sa ierte dar rana nu s-a inchis niciodata in sufletul lui.
...Sfanta nepasare!... Cata smerenie si truda si rugaciune curata ascunzi in puterea ta de discernere?... Ratiunea noastra, mereu... de veghe, ne ridica obstacole din ce in ce mai mari, astfel incat, tu, biata sfanta nepasare, ramai atat de stearsa, iar noi trecem toti pe langa tine fara sa te luam in seama, desi tu esti tinta directiei noastre!... Ce ironie trista!... Iata: "A putut sa ierte, dar rana nu s-a inchis niciodata in sufletul lui! Sfanta nepasare, nu tu te ascunzi de noi, ci noi ne prefacem ca... nu te vedem!...

"O singura zi de ar trai omul pe pamant si tot ar pacatui!" Prin ce? Prin pasare sau nepasare! De cele mai multe ori nu ne pasa. Alegem sa fim egoisti in toate deciziile noastre pe care n-am sa le enumar, fiind infinite!!! Dar mai ales... mai ales (frate Igor, mai mult decat celorlalti de pe forum, aceasta aluzie iti este adresata tie in mod deosebit), noi vrem sa ne pese. Dar nu oricum, ci... mai mult. Mie nu-mi ajunge smerenia lui Dumnezeu; eu vreau sa fiu... mai smerit!!! (Ooops!) Eu am invatat cum se face "albitura", deci STIU! De aceea vreau sa fiu... si mai alb! (sic) Dar ce spun eu si mai alb... Cel mai alb! Pentru ca mie imi pasa cel mai mult!!! Ei, aici Sfanta nepasare cade in dizgratie, iar cel ce se lafaie in voie, este vrajmasul care face din straduinta noastra un butoi spart in care caram apa cu nemiluita, dar care se incapataneaza sa ramana gol!
...Sfanta nepasare, de ce ne pasa cand ne pasa si de ce celora de care ne pasa, raman... nepasatori?
Sfanta nepasare, carei legi sa ne supunem, ca sa constientizam in mod real cand sa ne pese si cand nu?
Sfanta nepasare, cati dintre noi te cauta cu disperare, si poate chiar sunt incredintati ca... te-au aflat, cand de fapt tu ramai inca ascunsa, ca si cum ar fi un joc de copil?
Sfanta nepasare, daca cunosti sufletul si stradania fiecaruia dintre noi, arta-te in toata lumina ta, ca sa te cunoastem si sa devenim prieteni de nedespartit!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 21.07.2015, 20:27:18
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Asa cum spunea Sophia de foarte multe ori oamenii care incearca sa ajute sunt tratati cu indiferenta sau chiar cu rautate. Cum spunea un cinic nici o fapta buna nu ramane nepedepsita de oameni. In consecinta se intimpla ca dorinta de a ajuta sa fie cumva secata, omul se incovoaie in tristetea nu de a nu fi rasplatit ci de cruntul paradox de a fi lovit cand incerca sa ajute. Odata cineva, un om cu experienta de viata, i-a spus bunicului meu: ,,Vezi sa nu cunosti ziua cand cel pe care il ajuti te va uri pt ca tu ai putut ce el nu putea". A cunoscut-o si nu uitat-o niciodata. A putut sa ierte dar rana nu s-a inchis niciodata in sufletul lui.
Această situație frecvent întâlnită a încapsulat-o înțelepciunea (?...) populară românească într-o expresie de o vulgaritate rar întâlnită: "facerea de bine e ___ de mamă".

Cea ce găsesc interesant este că, în ciuda vulgarității și aparentei amoralități a expresiei, ni se întâmplă, nu zic tuturor, dar multora dintre noi, să o evocăm ocazional, pentru că viața ne dă asemenea prilejuri.
Reply With Quote
Răspunde