![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Deci in concluzie aghiasma se poate strica in primul rand datorita contaminarii fizice, chimice sau biologice.
In ce priveste "contaminarea" spirituala, e mai greu de explicat/ dovedit, se pare. Din cate am inteles aghiasma mare e mai sfanta decat aghiasma mica pt ca in ziua de Boboteaza a fost sfintita de Insusi Mantuitorul cand a intrat in Iordan. Deci, daca acolo, in acea apa, e prezent Insusi Mantuitorul, cine sau ce spirit rau ar putea sa-L alunge pe El??? Desigur exista varianta sa bem si totusi sa nu-L primim, nici pe el, nici pe Duhul Sfant, datorita indisponibilitatii noastre afective la acel moment. Cu toate ca... din cate vad, chemarea Lui este cam irezistibila. Probabil nu degeaba se inghesuie lumea la biserici de Boboteaza, din pacate nu cred ca toata lumea stie ce ia acasa, isi imagineaza poate ca e o apa cu proprietati magice, cine stie... Important e sa crezi cu adevarat ca atunci cand iei aghiasma mica sau mare Il primesti in sufletul si in trupul tau pe Duhul sfant si/sau pe Mantuitorul, de asta presupun ca se da aghiasma mare si in loc de impartasanie la pacatosi - ca apa in care S-a botezat Dumnezeu sa ii curateasca de pacate. |
|
||||
|
||||
![]()
Poate ca voi aparea prea scrupulos, dar cred ca e bine sa fim prudenti cu asemenea afirmatii. Cel mai bine e sa nu le facem, dar, daca le facem e bine sa precizam ca Insusi Mantuitorul este spiritual (=duhovniceste) prezent acolo. Fiindca substantial prezent este numai in Sfanta Euharistie.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iarăși nu mi se pare potrivit să măsurăm harul, să spunem că ceva este mai sfințit decât altceva. Energiile sfințitoare nu sunt desprinse de persoana lui Dumnezeu. Cum explica părintele Stăniloae printr-o analogie, este ca apropierea dintre doi oameni care se iubesc, și între care circulă niște energii nevăzute, nepalpabile, dar pe care le simțim și ne împărtășim de ele. Un om care te iubește îți dă o anumită putere sufletească. De asemenea, extrapolând, îți face plăcere să mănânci sau să bei ceva făcut de mâna lui, pentru că simți că ceva din sufletul lui s-a transferat cumva acolo, dacă a lucrat cu dragoste. Cu atât mai mult ne întâresc, ne dau putere lucrurile de care S-a atins Domnul, în Duhul Sfânt. Căci în Duhul Sfânt este chemat de fiecare dată Mântuitorul de către preoți, și suntem încredințați de El că de fiecare dată răspunde chemării. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Experiment cu aghiasma | mercinbogdan | Intamplari adevarate | 127 | 09.08.2012 23:00:00 |
Aghiasma | larisa maria | Generalitati | 16 | 08.01.2011 09:13:41 |
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei | tigerAvalo9 | Generalitati | 34 | 02.12.2010 15:37:16 |
AGHIASMA (Sfintirea apei) | pui | Preotul | 23 | 22.01.2009 17:50:35 |
|