![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Ieri a fost conferinta intitulata "Ionesco - de la antiteatru la noul clasicism". In prezentarea pe care a facut-o un cercetator al operei lui Eugen Ionescu, un renumit profesor de la Sorbona, spunea, printre altele, "imaginati-va, Ionesco traia in Franta, dar avea la el acasa icoane bizantine." La final, in momentul discutiilor libere, i-am spus profesorului ca nu vad nicio contradictie in acest aspect. Viata sociala a unui artist este un aspect care de multe ori nu are vreo legatura cu radacinile lui intim-spirituale. Ortodoxismul l-a ajutat sa fie inca viu intr-o societate franceza ostila strainilor. Sa nu uite ca Ionescu era scriitor in Franta, dar isi castiga existenta muncind intr-o fabrica de suruburi ca muncitor, desi avea diploma universitara de profesor in limba si literatura franceza. Societatea franceza, mentalitatea locala nu i-au permis sa aiba in Franta o profesie intelecuala. Singura lui salvare spirituala a fost pastrarea legaturii intime cu credinta ortodoxa, care de altfel transpare la un nivel foarte subtil, dar pronuntat, in toate piesele, dar mai ales in "Rinocerii". Nu cred ca l-am convins, nu cred ca a inteles ce inseamna legatura aceasta intim spirituala a unui artist cu radacinile, dar macar am incercat sa-l fac sa inteleaga ca ratiunea nu reprezinta sursa tuturor explicatiilor docte.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]()
"Daca cineva mi-ar fi dovedit ca Hristos sta in afara adevarului, si daca in realitate adevarul ar sta in afara de Hristos,atunci as prefera sa fiu cu Hristos si nu cu adevarul" (Dostoievski) "Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar asta nu cred ca spune ceva de moralitatea lor, parerea mea. Asa au fost invatati de mici: sa fie civilizati! Si ca sa va faceti o idee, cand copilul meu imi vorbeste in romaneste (a invatat in Romania) uita sa spuna "te rog", "multumesc", "scuza-ma" etc. Daca imi spune aceleasi lucruri in engleza (invatata intre occidentali), limbajul este presarat cu excuse me, thanks, please.. Cred ca romanii au invatat mitocania acasa, la parinti.. pur si simplu NU STIU sa se comporte altfel. Nu tine neaparat de rea vointa, rautate etc. Este un comportament invatat. Aaa, mai este ceva.. exista ideea ca daca esti amabil vei fi luat de fraier in Romania, nu? Nimeni nu vrea sa fie fraier. |
|
|||
|
|||
![]()
Da, anna21, asa e, insa repet, citeste si mai inainte ce am zis, nu este vorba NUMAI de politete...Daca era asa, nu initiam topicul...
"Daca cineva mi-ar fi dovedit ca Hristos sta in afara adevarului, si daca in realitate adevarul ar sta in afara de Hristos,atunci as prefera sa fiu cu Hristos si nu cu adevarul" (Dostoievski) "Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu toți românii sunt credincioși,nu toți românii sunt crispați certăreți și frustrați Nu ai întâlnit și români buni? Dacă da poate ne vorbești și despre ei sau măcar despre tine cum ai reușit într-o țară civilizată româncă fiind. Puțin pozitivism ar fi tare plăcut.Doamne ajută. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Multi ortodocsi habar nu au ce este ortodoxia (poate ca inca ma numar printre ei). Ma tem ca daca ai fi vrut sa afli cum ortodoxia a modelat gandirea si comportamentul oamenilor.. ei bine, trebuie sa cauti cu cateva generatii in urma! Ma gandesc la bunicii mei, la strabunici.. erau toti tarani. Dar eu nu am auzit cuvinte necuviincioase de la ei. Dimpotriva, isi incepeau ziua cu Doamne ajuta si terminau cu Doamne, iti multumesc. Ce vezi azi in jur este o societate fara Dumnezeu, indiferent ca unii spun "da, Dumnezeu exista, cred in El". A crede in Dumnezeu este o experienta care te transforma zi de zi.. nu este doar o bucata de informatie. Dumnezeu a fost ucis de mult timp in inima oamenilor, a ramas doar numele, fara substanta (alaturi de alte realitati care au fost ucise si au ramas doar cadavre studiate la scoala: crestinism, patriotism, traditie etc.) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mari Romani | lore86 | Generalitati | 31 | 31.07.2013 18:30:46 |
Mentalitatea la romani | costel | Generalitati | 13 | 12.03.2012 22:04:33 |
Talentatii romani | Scotianul | Generalitati | 18 | 13.02.2012 19:25:31 |