Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.11.2009, 20:21:10
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit off topic

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
....si ma gandesc la ce fel de concluzii pot trage cei de alte confesiuni/nationalitati atunci cand se gandesc la romani/ortodoxism???
Ieri a fost conferinta intitulata "Ionesco - de la antiteatru la noul clasicism". In prezentarea pe care a facut-o un cercetator al operei lui Eugen Ionescu, un renumit profesor de la Sorbona, spunea, printre altele, "imaginati-va, Ionesco traia in Franta, dar avea la el acasa icoane bizantine." La final, in momentul discutiilor libere, i-am spus profesorului ca nu vad nicio contradictie in acest aspect. Viata sociala a unui artist este un aspect care de multe ori nu are vreo legatura cu radacinile lui intim-spirituale. Ortodoxismul l-a ajutat sa fie inca viu intr-o societate franceza ostila strainilor. Sa nu uite ca Ionescu era scriitor in Franta, dar isi castiga existenta muncind intr-o fabrica de suruburi ca muncitor, desi avea diploma universitara de profesor in limba si literatura franceza. Societatea franceza, mentalitatea locala nu i-au permis sa aiba in Franta o profesie intelecuala. Singura lui salvare spirituala a fost pastrarea legaturii intime cu credinta ortodoxa, care de altfel transpare la un nivel foarte subtil, dar pronuntat, in toate piesele, dar mai ales in "Rinocerii". Nu cred ca l-am convins, nu cred ca a inteles ce inseamna legatura aceasta intim spirituala a unui artist cu radacinile, dar macar am incercat sa-l fac sa inteleaga ca ratiunea nu reprezinta sursa tuturor explicatiilor docte.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 20:21:43
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Citat:
Fii pe pace, nu cred ca esti singura care ai observat diferenta eu tot continui sa ma minunez
Nu sunt deloc singura, ca nu numai eu lucrez acolo

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 20:24:26
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Da dar cica noi suntem ortodocsi (ei nu), asa ca se presupune ca noi ar trebui sa fim mai "luminati", nu crezi ? Si uite ca totusi noi cu toata ortodoxia suntem la fel ca orice oameni. Nu ne diferentiaza nimic.
Pentru cine nu a intrat in contact cu occidentalii: diferenta in comportament exista si este chiar socanta!
Dar asta nu cred ca spune ceva de moralitatea lor, parerea mea.
Asa au fost invatati de mici: sa fie civilizati!
Si ca sa va faceti o idee, cand copilul meu imi vorbeste in romaneste (a invatat in Romania) uita sa spuna "te rog", "multumesc", "scuza-ma" etc.
Daca imi spune aceleasi lucruri in engleza (invatata intre occidentali), limbajul este presarat cu excuse me, thanks, please..

Cred ca romanii au invatat mitocania acasa, la parinti.. pur si simplu NU STIU sa se comporte altfel. Nu tine neaparat de rea vointa, rautate etc. Este un comportament invatat.

Aaa, mai este ceva.. exista ideea ca daca esti amabil vei fi luat de fraier in Romania, nu? Nimeni nu vrea sa fie fraier.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 20:26:23
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Da, anna21, asa e, insa repet, citeste si mai inainte ce am zis, nu este vorba NUMAI de politete...Daca era asa, nu initiam topicul...

Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 20:28:57
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Ieri a fost conferinta intitulata "Ionesco - de la antiteatru la noul clasicism". In prezentarea pe care a facut-o un cercetator al operei lui Eugen Ionescu, un renumit profesor de la Sorbona, spunea, printre altele, "imaginati-va, Ionesco traia in Franta, dar avea la el acasa icoane bizantine." La final, in momentul discutiilor libere, i-am spus profesorului ca nu vad nicio contradictie in acest aspect. Viata sociala a unui artist este un aspect care de multe ori nu are vreo legatura cu radacinile lui intim-spirituale. Ortodoxismul l-a ajutat sa fie inca viu intr-o societate franceza ostila strainilor. Sa nu uite ca Ionescu era scriitor in Franta, dar isi castiga existenta muncind intr-o fabrica de suruburi ca muncitor, desi avea diploma universitara de profesor in limba si literatura franceza. Societatea franceza, mentalitatea locala nu i-au permis sa aiba in Franta o profesie intelecuala. Singura lui salvare spirituala a fost pastrarea legaturii intime cu credinta ortodoxa, care de altfel transpare la un nivel foarte subtil, dar pronuntat, in toate piesele, dar mai ales in "Rinocerii". Nu cred ca l-am convins, nu cred ca a inteles ce inseamna legatura aceasta intim spirituala a unui artist cu radacinile, dar macar am incercat sa-l fac sa inteleaga ca ratiunea nu reprezinta sursa tuturor explicatiilor docte.
Foarte frumoasa explicatia si perceptia ta, insa acel om a pus problema exact asa cum ma temeam ca se si intampla...oamenii vad si trag o concluzie, fara ca cineva sa le explice poate vreodata ca se pot insela. Oare nu e foarte grav ca in general romanii din prezent, de peste hotare lovesc in toate valorile romanilor...si aceasta imagine cu foarte mare greu se va putea repara? In general prin fapte, prin prima impresie ...creezi o imagine, explicatiile pot veni ulterior sau niciodata.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 20:29:13
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
Viata a facut in asa fel incat la locul de munca am fost pusa in situatia sa lucrez cu clienti romani si cu clientii de o alta natie (dintr-o tara ff dezvoltata dpdv economic). Nu va pot spune cata diferenta... In comparatie cu acea natie, romanii sunt f necivilizati, nepoliticosi, agitati, certareti, te iau de sus etc. Eu cu romanii ma simt trata ca un gunoi si cu acei straini sunt tratata ca un om normal. Romanii sunt f stresati, ceilalti relaxati, calmi, linistiti (unde e linistea credintei la noi?) Si vai noi cat ne mandrim cu a noastra credinta... Atunci unde e purtarea noastra fata de aproapele?
Nu ești româncă?
Nu toți românii sunt credincioși,nu toți românii sunt crispați certăreți și frustrați
Nu ai întâlnit și români buni? Dacă da poate ne vorbești și despre ei sau măcar despre tine cum ai reușit într-o țară civilizată româncă fiind.
Puțin pozitivism ar fi tare plăcut.Doamne ajută.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 20:29:54
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul

Atunci fii tu pentru ei un exemplu de ortodox politicos si educat, asa cum cred ca si esti de fapt! Sa nu le fii prilej de sminteala clientilor straini si sa fii model pentru ai nostri! De obicei, omul raspunde cu aceeasi moneda, cred ca e si un instinct, daca cineva tipa la tine, ai si si tu instinctul de a tipa. Daca esti insa politicos, il obligi si pe celalalt sa fie la fel. Daca nu, lasa-l in pace. Nu-i sta bine unui ortodox sa judece!
Pai nu tip la ei si nu din marea mea toleranta ci pt ca n-am voie sa tip la clienti Si sa stii ca se calmeaza, dar trebuie sa-i imblanzesti ca pe niste cai naravasi.

Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 20:32:23
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Nu ești româncă?
Nu toți românii sunt credincioși,nu toți românii sunt crispați certăreți și frustrați
Nu ai întâlnit și români buni? Dacă da poate ne vorbești și despre ei sau măcar despre tine cum ai reușit într-o țară civilizată româncă fiind.
Puțin pozitivism ar fi tare plăcut.Doamne ajută.
Ba da sunt romanca si traiesc in Romania. Problema e ca eu inceput lucram doar cu strainii si abia mai la urma m-au pus si la romani si am avut un soc Poate daca era invers infiintam topicul cu cat de socata am ramas de bunul simt al celorlalti si era totul mai pozitiv

Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 20:34:14
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Da, anna21, asa e, insa repet, citeste si mai inainte ce am zis, nu este vorba NUMAI de politete...Daca era asa, nu initiam topicul...
Da, relatia cu ortodoxia.
Multi ortodocsi habar nu au ce este ortodoxia (poate ca inca ma numar printre ei).
Ma tem ca daca ai fi vrut sa afli cum ortodoxia a modelat gandirea si comportamentul oamenilor.. ei bine, trebuie sa cauti cu cateva generatii in urma!
Ma gandesc la bunicii mei, la strabunici.. erau toti tarani. Dar eu nu am auzit cuvinte necuviincioase de la ei. Dimpotriva, isi incepeau ziua cu Doamne ajuta si terminau cu Doamne, iti multumesc.

Ce vezi azi in jur este o societate fara Dumnezeu, indiferent ca unii spun "da, Dumnezeu exista, cred in El". A crede in Dumnezeu este o experienta care te transforma zi de zi.. nu este doar o bucata de informatie.
Dumnezeu a fost ucis de mult timp in inima oamenilor, a ramas doar numele, fara substanta (alaturi de alte realitati care au fost ucise si au ramas doar cadavre studiate la scoala: crestinism, patriotism, traditie etc.)
Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 20:37:50
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Foarte frumoasa explicatia si perceptia ta, insa acel om a pus problema exact asa cum ma temeam ca se si intampla...oamenii vad si trag o concluzie, fara ca cineva sa le explice poate vreodata ca se pot insela. Oare nu e foarte grav ca in general romanii din prezent, de peste hotare lovesc in toate valorile romanilor...si aceasta imagine cu foarte mare greu se va putea repara? In general prin fapte, prin prima impresie ...creezi o imagine, explicatiile pot veni ulterior sau niciodata.
Imi aduc aminte ca acum vreo 5 ani, cand am fost la Roma la un concurs, am fost foarte uimita de faptul ca oamenii erau foarte draguti cu noi si ne raspundeua la intrebari foarte zambitori, ne-au spus unde este statia de metrou, mie mi-a aratat cineva unde trebuie sa imi introduc biletul, desi nu ii cerusem ajutorul, dar vedea ca ma chinuiam. In zona Forumului, am negociat cu un vanzator sa cumpar un suvenir cu 4 euro, nu cu 5, cat costa, si a acceptat, pentru ca mi-a spus ca stie ca romanii sunt foarte saraci (deci asta era perceptia unui vanzator ambulant despre romani). Acum, daca m-as duce si le-as spune ca sunt romanca... cred ca m-ar alunga cu pietre, de cand cu faptele conationalilor nostri... Oricum, si acum 5 ani, unor colegi le era rusine sa vb pe romaneste pe strazile de acolo, sa nu rada lumea de noi ca suntem romani! Dar asta mi se pare exagerat! e durere cand stim cum suntem considerati ca popor in afara. Dar lasa, mai salvati Dvs, cei care sunteti in Occident (recte Dna La petite Moc, Andrusca si ceilalti forumisti stabiliti acolo) onoarea nationala!

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mari Romani lore86 Generalitati 31 31.07.2013 18:30:46
Mentalitatea la romani costel Generalitati 13 12.03.2012 22:04:33
Talentatii romani Scotianul Generalitati 18 13.02.2012 19:25:31
ipocrizia la romani Mari28 Generalitati 1 11.02.2011 16:21:17
ROMÁNI NEDREPTATITI C-tin Teologie si Stiinta 16 12.01.2009 21:45:14