Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Umanitare
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.06.2010, 17:57:30
mirelat
Guest

Lightbulb plata ostenelilor sa ne fie de ajuns

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Si vazandu-l, am suspinat si lacrimand, am zis catre Dumnezeu:
cat s-au marit lucrurile Tale, Doamne, toate intru intelepciune le-ai facut!
Cu adevarat, Tu, Doamne, faci saraci si imbogatesti, smeresti si inalti si judecatile Tale sunt nenumarate!
[...]
Iar eu am zis: cu adevarat, fiule, sa nu ingaduiesti sa ti se incredinteze
altceva de la Hristos, cat vei fi in lumea aceasta, afara de plata ostenelii acesteia.
Multumim Ionut pentru povestirea din Pateric, foarte frumoasa si de folos.
Reply With Quote
Vechi 09.06.2010, 18:05:28
hanico's Avatar
hanico hanico is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.06.2007
Locație: Moldova lui Stefan
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin AIM pentru hanico
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
E criza si nu avem bani. Dar oare banii ne limiteaza atat de mult incat nu putem sa facem fapte bune daca nu-i avem?

Sa dam aici exemple de fapte altruiste care pot fi puse in practica in caz ca banii sunt exclusi din ecuatie.
Imparateasa faptelor bune este rugaciunea, deci chiar daca nu putem milui pe un sarac cu bani sau produse putem sa ne rugam pentru el si astfel, vorba parintelui Arsenie Boca ,, suntem prilej de mantuire pentru aproapele,,.
Vechi 09.06.2010, 22:22:58
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Chiar daca aceasta nu este "contabilizata".
bine pus punctul pe "I", binele nu trebuie sa-l facem in ideea ca Cineva acolo Sus ni-l "contablizeaza".
Ci din dragoste de aproapele, daca este, atata cata este.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 04:02:23
annajanette
Guest

Implicit

Ionut: Ce inseamna sau ce este patericul, filocaliile ca tot aud si ce inseamna avvo?

Multumesc
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 04:36:17
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
bine pus punctul pe "I", binele nu trebuie sa-l facem in ideea ca Cineva acolo Sus ni-l "contablizeaza".
Ci din dragoste de aproapele, daca este, atata cata este.
Luca 6, 35: "Ci iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulțumitori și răi."
Daca vrajmasilor trebuie sa le facem bine si sa le dam, fara a astepta rasplata de la ei, pe prieteni, cu atat mai mult ii ajutam...
Ideea era sa nu asteptam rasplata pentru faptele noastre, nu sa le facem pentru rasplata. Dar Domnul este Cel, Care ne promite rasplata in cer, nu o cerem noi... Stim insa ca El spune Adevarul.
Cateodata asteptam intr-adevar o vorba de multumire mai ales de la sot...

Last edited by Miha-anca; 09.02.2011 at 23:58:43.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 04:58:05
mirelat
Guest

Smile cu capul pe umeri

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Ideea era sa nu asteptam rasplata pentru faptele noastre, nu sa le facem pentru rasplata, fie ea si in cer.
mie mi se pare totuna, dar poate nu sunt eu prea fina.
oricum, teoria ca teoria, dar practica ne mananca.
cred ca toate trebuie luate ca un dar de la Dumnezeu, pana la urma noi doar "intermediem".

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Cateodata asteptam intr-adevar o vorba de multumire mai ales de la sot...
apropo de asta, eu am incetat sa mai astept vorbe de multumire, mai ales de la sot...
partea buna este ca atunci cand nu astepti nimic, orice ai primi ti se pare un dar extrem de pretios. asta am invatat-o de la un englez, grec de origine. avea o filosofie de viata foarte sanatoasa, trecuse prin foarte multe si (last but not least) gasise calea spre o viata echilibrata si de succes, din toate punctele de vedere.

Last edited by mirelat; 10.06.2010 at 06:06:41. Motiv: apropo
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 06:00:34
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
mie mi se pare totuna, dar poate nu sunt eu prea fina.
oricum, teoria ca teoria, dar practica ne mananca. cred ca toate trebuie luate ca un dar de la Dumnezeu, pana la urma noi doar "intermediem".
"Ale Tale dintru ale Tale Ție îți aducem de toate și pentru toate"
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 09:16:59
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
"Ale Tale dintru ale Tale Ție îți aducem de toate și pentru toate"
Aici recunosc ca ai fost inspirata! :)

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 09:29:26
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de annajanette Vezi mesajul
Ionut: Ce inseamna sau ce este patericul, filocaliile ca tot aud si ce inseamna avvo?

Multumesc
Patericul este o colectie de povestiri duhovnicesti, foarte folositoare de suflet. Sunt intamplari din viata calugarilor si a pustnicilor care ne invata mereu cate ceva despre lupta catre mantuire. Sunt sfaturi de viata: http://www.pateric.ro/category/patericul-egiptean/ . Exista si Patericul romanesc, sinaitic, grecesc (Everghetinosul parca in trei volume) samd.

Avva (din greaca) = Pater (din latina) = Parinte

"Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii" este o compilatie de scrieri ale Sfintilor Parinti ca un ghid catre cele mai inalte culmi ale vietii crestine. Am parcurs primele 3 volume din 12 in total si iti spun ca nu e usoara pentru amatori. Aici aici cateva pasaje extrase din Filocalie: http://www.filocalia.ro/

Filocalia (din greaca) = dragoste de frumos

Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 09:43:22
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Liturghia devine seaca dupa cum afirmi, nu din cauza preotilor, ci din cauza noastra, caci preotul spune in orice Liturghie "cu frica, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati". Asa ca noi suntem invitati mereu. Ramane ca noi sa raspundem invitatiei. Si din impartasire, vom primi si mai multa putere de a darui si a ne darui.
Noi suntem invitati, dar preotii la predica nu ne invata sa venim mai des la spovedanie si de fiecare data la impartasanie. Nu-mi place deloc sa critic, dar cand sunt nevoit, o fac cu tot riscul: este si vina lor ca nu se documenteaza mai bine despre scrierile Sfintilor Parinti si nu ne invata sa ne traim credinta in acord cu Sfanta Traditie. Este o realitate ca ne-am obisnuit sa ne impartasim de maxim patru ori pe an - si aceasta practica ii contrazice pe toti marii dascali si Sfinti Parinti ai Bisericii mentionati in topicul celalalt: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=439

Nu am schimbat deloc subiectul de fata, pentru ca ne indepartam inconstienti de cel mai mare dar care ni se ofera spre mantuirea sufletului si a trupului: Sfanta Impartasanie. Aceasta Taina nu costa nici bani, nici timp - caci oricum participam la Liturghie, nici absolut nimic; este Painea Vietii! Si vai si-amar de preotii care nu ne invita staruitor sa ne apropiem de Hristos in fiecare Duminica, asa cum ne indeamna insusi Sfantul Ioan Gura-de-Aur, a carui Liturghie se savarseste aproape tot anul.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nu ar fi mai bine daca... Liviu33 Biserica Ortodoxa Romana 68 27.05.2011 10:32:38
Dacă tot suntem forum ortodox... colaps3 Generalitati 65 09.02.2011 11:53:09
Iubirea de saraci si facerea de bine Rodica50 Intrebari utilizatori 0 11.12.2010 20:12:35
Suntem straini in ochii si inimile celorlalti costel Generalitati 8 23.12.2009 20:10:34
ajutati-ne suntem saraci dumi_emil Umanitare 138 03.11.2009 16:42:44