Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.12.2009, 12:36:04
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Nu-i nimic, eu nu ma supar.

Problema este, cred, ca tu crezi ca daca cineva nu este de acord cu ce spui tu, atunci cu siguranta nu a inteles nimic, fiindca ce spui tu TREBUIE sa fie adevarul adevarat, si posibil inspirat si FOARTE clar exprimat.

Da, stiu, probabil ca nu este foarte constructiva interventia mea.

In orice caz, Zaharia, nu prea imi dau seama cu ce am gresit asa de tare fata de tine ca sa fii atat de suparat.

Last edited by Noesisaa; 09.12.2009 at 12:41:42.
Reply With Quote
Vechi 09.12.2009, 12:46:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Pai nu am scris eu ca orice taina care nu este valida nu are consecintele asteptate !!! Numai ca de asta rareori exista si constiinta corespunzatoare ! Invalidarea tainei spovedaniei este extrem de curenta , fie din cauza crestinului care nu are reala zdrobire de inima si se duce la spovedit ca la gunoi crezind ca este suficient sa il deserti (sa spui pacatele)pe el, pe gunoi in tomberon... fie din cauza duhovnicului care nu stie bine canoanele ca sa intelega care sunt pacatele si care este gravitatea fatisa dar si ascunsa a acestora si fie ca nu canoniseste cum trebuie . Dar am mai spus asta !!!! Eu nu admir sa revorbim si sa tot revorbim ceea ce s-a mai scris defapt !

Dar in orice caz , ca de obicei esti eleganta si acesta este primul considerent care ma opreste sa nu insist cu discutia atunci cind lucrurile fie sunt mai mici fie se pot deduce din ce spunem fiecare anterior .
Nu ma necajesti, nu te cert, nu zic ... nu mai zic nimic . In mare parte ai dreptate...avem dreptate numai ca uneori ne loveste scrupulozitatea de numa-numa.
Pace , liniste si nenastere prematura iti doresc tie mamico cu binecuvintarea de putere si rabdare tainica pina la soroc ! Sa fiti binecuvintati !
Multumesc pentru urari!

Da, uitasem ca ai scris ceva despre invaliditatea tainei. Memoria si atentia mea nu sunt perfecte... nici pe departe. Oricum, scriu printre picaturi.

Subscriu la cele spuse de Noesisaa despre asta.

As mai adauga: faptul ca o taina lucreaza sau nu in noi (termenul de validitate iarasi, este de origine catolica, si ar trebui evitat cat se poate pentru ca presupune o doctrina cam rationalista, de plus si minus si tertium non datur) depinde bineinteles de atitudinea noastra. Insa Taina este o realitate obiectiva.
Este adevarat pentru botez: daca cineva se boteaza din interes, el tot botezat este, botezul lui este o pecete si el de exemplu nu se reface daca acea persoaa se converteste cu adevarat. Botezul unul bebelus este o pecete care ramane chiar daca bebelusul, crescand mare, devine necredincios.

La spvedanie este un pic mai complicat. Dumnezeu ne iarta indiferent de atitudinea de 'varsator la gunoi' pe care o avem sau nu, insa daca noi nu incercam pe urma sa ne schimbam, nu acceptam lucrrarea lui Hristos-Medicul in noi, spovedania nu lucreaza in viata noastra nu ne putem vindeca de pacat.
Iertarea trebuie si acceptata, asumata, traita.

Ce este insa clar, este ca iertarea nu depinde de facerea canonului, si Taina spovedaniei ramane taina indiferent de ce canoane iti aplica sau nu preotul. Facerea canonului este ca un exercitiu, este ca un tratament pe care il da medicul dupa operatie.

Canoanele se aplica la pacient, caci si in medicina se stie ca nu exista boli, ci bolnavi. Si Sfantul Vasile spune asta: preotul are puterea de a aplica canonul existent la pacatosul care ii sta inainte. Canoanele nu sunt o realitate independenta de actul Tainei, ca un fel de lege din afara care actioneaza implacabil, chiar in lumea de dincolo.
Vechi 09.12.2009, 14:35:10
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Multumesc pentru urari!

Da, uitasem ca ai scris ceva despre invaliditatea tainei. Memoria si atentia mea nu sunt perfecte... nici pe departe. Oricum, scriu printre picaturi.

Subscriu la cele spuse de Noesisaa despre asta.

As mai adauga: faptul ca o taina lucreaza sau nu in noi (termenul de validitate iarasi, este de origine catolica, si ar trebui evitat cat se poate pentru ca presupune o doctrina cam rationalista, de plus si minus si tertium non datur) depinde bineinteles de atitudinea noastra. Insa Taina este o realitate obiectiva.
Este adevarat pentru botez: daca cineva se boteaza din interes, el tot botezat este, botezul lui este o pecete si el de exemplu nu se reface daca acea persoaa se converteste cu adevarat. Botezul unul bebelus este o pecete care ramane chiar daca bebelusul, crescand mare, devine necredincios.

La spvedanie este un pic mai complicat. Dumnezeu ne iarta indiferent de atitudinea de 'varsator la gunoi' pe care o avem sau nu, insa daca noi nu incercam pe urma sa ne schimbam, nu acceptam lucrrarea lui Hristos-Medicul in noi, spovedania nu lucreaza in viata noastra nu ne putem vindeca de pacat.
Iertarea trebuie si acceptata, asumata, traita.

Ce este insa clar, este ca iertarea nu depinde de facerea canonului, si Taina spovedaniei ramane taina indiferent de ce canoane iti aplica sau nu preotul. Facerea canonului este ca un exercitiu, este ca un tratament pe care il da medicul dupa operatie.

Canoanele se aplica la pacient, caci si in medicina se stie ca nu exista boli, ci bolnavi. Si Sfantul Vasile spune asta: preotul are puterea de a aplica canonul existent la pacatosul care ii sta inainte. Canoanele nu sunt o realitate independenta de actul Tainei, ca un fel de lege din afara care actioneaza implacabil, chiar in lumea de dincolo.
Eu unul sunt surprins de modul cum deviaza discutia dar...dar se incadreaza perfect in tiparul de discutie pe care il tot purtam noi de citeva luni. adica fiecare isi confirma de fiecare data specificul . Fac o pauza de 20 de minute si am sa revin sa reiau ce ai adaugat in ultima ta postare si sa-mi spun parerea . In mod normal nu ar mai avea asa mare importanta aceasta acuratete dar ...dar ceva nu se intelege pina la capat. Nu trebuie sa fi neaparat de acord cu mine dar ar fi potrivit sa avem o baza la care sa ne referim . Eu accept ca baza minima bunacredinta si atentia la cele afirmate ... o sa revin
Reply With Quote
Vechi 09.12.2009, 14:42:46
moshu's Avatar
moshu moshu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2008
Locație: Tg-Mures
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru moshu
Implicit

Imi amintesc ca si eu am pus aceeasi problema, intr-un loc mai ascuns, aici:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6938

raspunsurile ce le-am primit nu au fost suficient lamuritoare. Nu stiu ce sa cred despre aceste pacate transmise prin generatii, dar vai, inclin sa cred ca ele exista si se transmit.

http://www.youtube.com/watch?v=Q4027l_BsDE&NR=1 - it's supposed to be funny like me!
Reply With Quote
Vechi 09.12.2009, 15:15:21
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de moshu Vezi mesajul
Imi amintesc ca si eu am pus aceeasi problema, intr-un loc mai ascuns, aici:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6938

raspunsurile ce le-am primit nu au fost suficient lamuritoare. Nu stiu ce sa cred despre aceste pacate transmise prin generatii, dar vai, inclin sa cred ca ele exista si se transmit.
Si ce te face sa, vai, inclini ca se transmit?
Reply With Quote
Vechi 09.12.2009, 16:19:45
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

.................................................. ......pentru Fany.............................................. ......................................

Deci, revenind , spuneam ca sunt surprins de noua interventie deoarece te axezi pe lucruri nesemnificative sau mai putin semnificative ca de obicei si incepi sa le desvolti de ma lasi cu gura ...cascata spre ...neant ! Sa discutam o data pt. totdeauna ce sunt tainele, cum se savirsesc corect, ce consecinte au atit savirsirea lor corecta cit si cea necorecta . Pt. ca nesavirsirea corecta nu este nici pe departe neimportanta ci supune preotul la canonisirea dintre cele mai greoaie . Despre acest subiect poate om discuta vreo data , adica greselile de slujire a preotilor si epitimiile lor . Din cauza acestor greseli pe care le fac preotii in slujirea lor si a vietii pe care o duc , adica mai usurica, nu isi aleg duhovnici pe calugari (care sunt deobicei rigurosi, canonisti)ci isi aleg tot preoti de mir ca sa le fie trecute mai cu vederea pacatele si sa nu fie interzisi de la slujire temporara sau definitiv (una din frecventele sanctiuni in caz de greseli liturgice ale preotilor). Despre rolul si rostul preotului, rol magistral (dar nu sacru !)am mai scris la topicul in care se vorbea despre preoteasa si despre obligatiile ei . Si acolo am fost ,,fluierat" de bonjuristi ,mai ales surori, care fie nu au experienta de preotese (deci vorbesc clar de ,,practica" si nu de povesti si impresii)fie atunci cind au parcurs o sectie din facultatile de teologie nu au avut un maestru bun cunoscator care sa le trezeasca dragostea ,respectul si temerea necesara fata de ceea ce trebuie sa fie preoteasa. Nu vorbesc de surorile ,,impresioniste" care nu sunt nici preotese si nici absolvente de teologie dar care merg la biserica...cind merg si imnteleg din slujbe ce reusesc ele dar care mai citesc carti sau carticele care le trezesc doar impresii si nu atitudini si intelegeri corecte. Dar sa revenim :
1. te deranjeaza termenul de ,,valida"despre o taina . Nu ma atrage cuvintul si ca atare se poate inlocui cu ,,corecta" sau mai bine cu ,,savirsita dupa tipic". In legatura cu termenii cred ca ne-am inteles ? Puteai si singura sa faci aceasta substituire , mai ales ca sti ca sunt traditionalist , dar ai preferat ,,spinul in calcii" Dar oricum , este clar , da ? Nu impartasesc nici pe departe calitatile ,,catolic-rationaliste" puse de tine in circa (pe seama - sic !)cuvintului ,,valid" !
2. Taina botezului (ca pe asta ai dat-o exemplu)= cu toata parerea de rau dar ai dat un exemplu prost, rau de situatie care ar invalida taina . Nu vointa pro sau contra neofitului invalideaza taina ci urmatoarele criterii :
- preot nehirotonit canonic
- nasi neortodoxi
La taina botezului mai exista situatii de savirsire incompleta fara insa a afecta valabilitatea tainei dar care da repercusiuni diverse asupra neofitului. Asa sunt necitirea completa a lepadarilor sau a blestemelor, mirungerea incompleta(nu pe toate zonele specificate de molitfelnic) dar mai ales necufundarea completa in apa cristelitei (ca obicei defectuos al preotului si nu din cauze binecuvintate, care sunt f. rare defapt !)
3. Taina cununiei : pt. invalidare ,pe linga cele doua de la botez se mai adauga neanuntarea preotului slujitor atunci cind unul dintre miri a mai fost cununat o data anterior,ceea ce impune alta slujba de cununie (cea care nu mai este taina si care se cheama popular ,,rugaciuni pt. desfrinat si desfrinata ")
4. Taina marturisirii : am aratat anterior conditiile de implinire tipiconala
5. Taina hirotoniei : aici chiar avem un exemplu de hirotonie necanonica si este vorba de un ,,reputat" ziarist , Florian Bichir, care a fost hirotonit anul trecut ca perot al Bisericii Vlahilor de Pretutindeni cu sediul intro curte particulara din Chisinau , in spatele casei !De unde aceasta biserica si de unde are ea pe Duhul Sfint si puterea de a hirotoni ,numai ei ,vlahii de pretutindeni, stiu si cu cel care i-a invata asa. Cred ca nu se indoieste cineva de falsul acestei hirotoni... afara doar de Fl. Bichir !!!
6. Taina sf. maslu este ca si la botez dar in loc de nasi este vorbas de cel asupra caruia se savirseste taina , sa fie ortodox !
S.a.m.d., dar este de f.retinut : nerespectarea indrumarilor din molitfelnic , mai intii, si a celor din tipicul bisericesc poate afecta valabilitatea tainei . La aceasta se adauga (fara a invalida cert taina) prostul obicei al preotilor de a adauga la taine tot felul de rugaciuni sau de florilegii spre a da o mai mare greutate tainei sau si mai rau (o meteahna f. des intilnita )de a scurta toate slujbele inclusiv dumnezeiasca liturghie . In cazul ierurgiilor chiar circula o gluma de prost gust la adresa preotilor cum ca ,,lungimea si frumusetea slujbei este in functie de citi bani ai , ca la coafor: adica o varianta completa sau prescurtata" . Probabil ca acesti preoti stiu ca si tine ca indiferent cum fac ei slujba , lunga sau scurta, D.zeu lucreaza ...si asa ! Hm, oare chiar asa sa fie ?
Spun acum ,asa cum am mai spus si la mai sus amintitul topic despre preotese, ca savirsirea cu corectitudine a tainei d.p.v. al preotului (daca este hirotonit canonic) nu tine de cit de pacatos este el , sau daca este baut cind face taina ori desfrinat ori ca a fumat sau ca s-a drogat sau ca este scandalagiu ori un cartofor ori un datornic ori un patron de sexi club. Daca el procedeaza dupa tipic atunci taina este corecta pt.ca cel care lucreaza si implineste sf. taina este Hristos si nu preotul .El este doar ,,teava prin care curge apa isvorului" In ierurgii este cu totul altceva , puterea de implinire a rugaciunilor , a ierurgiei, depinde de curatia si gradul de induhovnicire a preotului , chiar daca are deja harul preotiei in el , deoarece este f. important cum lucreaza el ,cum intrebuinteaza (cu folos sau nu) harul dat la hirotonie !

7. Conform acestei pareri de mai sus( ,,La spovedanie este un pic mai complicat...") inteleg ca D.zeu ne iarta oricum ...ca si cu gunoiul ,in mod apriori. El mai intii iarta oricum urmind ca apoi noi sa ne schimbam ...si daca nu vrem sa ne schimbam adica nu acceptam lucrarea lui Hristos in noi ce vom face ? vom merge din nou la spovedit ca sa ne ierte apriori ...si tot asa pina mutim pt. ca oricum El ne iarta mai intii (apriori) si noi ...hopa sus, in rai . Tu chiar crezi ce spui ?? Doar nu vrei sa spui ca da ! Sau poate ca chiar spui !!!!!!!

8. Mai intii despre canoane (,,Ce este insa clar, este ca iertarea nu depinde de facerea canonului ..."): stiu ca esti sora intru pareri despre canoane cu Ory , de exemplu, si nu este mult de cind spuneai ,ca si ea, ca sunt invechite si ca in curind BOR va purcede la inlaturarea unora din ele . Daca aceste canoane au fost facute de sfinti ... care dintre nesfinti crezi ca le vor inlatura? Doar cei care slujesc lui satan ...ca altminteri !!
Nu crezi ca daca aceasta ar fi fost vederea importantei canoanelor(cea care o spui tu) pt. taina spovedaniei mai intii insasi sfintii ar fi inlocuit-o ? sau eliminat cu totul .
Alambicata asemanarea cu medicatia postoperatorie(adica sugubeata, formala) ... dar daca operatia a fost corect facuta pt. ce medicatia postoperatorie . Daca tu predai la scoala tot ce trebuie la ora de clasa si urmaresti ca elevul sa inteleaga ce ai predat ...de ce sa mai faca meditatii ? poate merge linistit acasa si sa faca singur exercitii ! Face meditatii si ia medicamente bolnavul pt. ca doar astfel lucrarea devine completa , bolnavul se vindeca sigur iar elevul primeste si restul de invatatura neprimita pina atunci, cu explicatiile conexe si suplimentare !

9. Canoanele(,,Canoanele se aplica la pacient, caci si in medicina se stie ca nu exista boli, ci bolnavi... ") sunt aceleasi de mii de ani ...si ele aceleasi se aplica la milioanele de pacatosi de cind lumea care se fac vinovati de toate pacatele din lume . Combinatia si masura lor este variabila in functie de penitent . Canoanele sunt strins legate de t. spovedaniei , precum spui, dar penitenta este a ta , legata de sufletul tau oriunde esti sau vei merge . Legea este lege in carti dar penitenta este greutatea sufletului tau cu care te incarci atunci cind savirsesti pacatele .

Cred ca este destul cu filosofia crestina . Am mai spus-o : noi ne omorim mai ales cu neintelegerile formale si nu de fond si cu lucrurile mai putin importante . Dar desigur, tu poti avea ,la rindul tau, o parere a ta !

Last edited by zaharia_2009; 09.12.2009 at 16:39:08.
Reply With Quote
Vechi 09.12.2009, 19:34:18
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@ Fani - ai sa ai un alt bebe? Fericita de tine! Sa ai o sarcina usoara si numai bine.

@ Zaharia - daca tot ma pomenesti in posturile tale...
Am o observatie - canoanele nu sunt date de sfinti si nici de Iisus.
El a dat niste reguli, niste pilde, dar pedepse asa aspre niciodata. Si nu putea sa foloseasca termenii din canoane (ca le-a citit si m-au infiorat): afurisenie, caterisire, etc. Tocmai El care iarta si ne invata sa iertma de 70 ori cate 7, sa dea asa reguli si pedepse.
Au fost date de oameni, chiar daca se numeau Sfinti parinti.
Orice mi-ai spune tu Zaharia, asta este ceea ce nu pot eu accepta in sufletul si mintea mea de credincioasa. Nu puneti in spatele lui Iisus si a sfintilor lui adevarati si cele inventate de oameni.
Primii au facut totul cu iubire si smerenie. Asa tonuri si termeni nu au folosit.
Eu nu ma incred in oameni, nici macar daca au fost facuti sfinti.
Ma incred numai in El si apostolii cu care el a lucrat in direct, cu Sfanta Fecioara, Ioan Botezatorul, deci numai cei biblici.
Credinta trebuie s-o accepti si s-o porti in suflet fara forta, amenintare si frica, iar canoanele tocmai asta aduc.
Credinta trebuie s-o duci dupa puterea ta de om.
Atentie - nu spun sa nu respectam niste reguli, sau sa pacatuim, ci doar sa nu impunem lucruri peste puterea noastra. Caci Dumnezeu nu cere asta.

Si inca ceva: poate ca la anumite pacate mai grave s-or da canoane. O fi bine, sau rau nu stiu. Totul este sa nu se alunge cu ele omul de tot de la biserica sau si numai de la Sf. Impartasanie.
Eu nu stiu cate canoane a dat iisus celor pe care i-a iertat si ajutat.
Eu stiu ca peste tot numai un lucru le-a cerut la toti: credinta.
Ceea ce nu am auzit/citit nicaieri este cum se rezolva cu pacatele transmise peste generatii si cum se pot sterge ele. Uneori se spune ca ele exista, in pilda cu orbul spune ca numai pacatele lui l-au orbit. Nu este ceva clar definit.
Si discutam aici si ne invartim in jurul cozii.
Reply With Quote
Vechi 10.12.2009, 02:14:09
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Zaharia, stiu ca nu ai sa-mi raspunzi, dar, ca un scurt comentariu la postarea ta de mai sus: ai descris in asa fel Sf Taine incat parca le transformi intr-un fel de vraji a la Harry Potter. Daca faci cu tare lucru si spui cutare lucru, atunci Sf Duh vine. Daca schimbi macar un cuvant, sau gestica nu e chiar perfecta, pac, nu vine. De parca Dumnezeu sa impiedica de micimea si greselile noastre.

Sigur, nu vreau sa neg importanta formei. Nu te poti considera casatorit in fata lui Dumnezeu fara sa fi fost cununat de preot, nu te poti considera botezat daca nu esti botezat in numele Sf Treimi. Ca nasii nu-s ortodocsi? Oare cine pune la un botez ortodox nasi neortodocsi? Si pana la urma nasii sunt mai mult martori ai botezului, nu savarsesc Sf Taina -- deci cum anume invalideaza ei botezul?
Ca esti sau nu complet, nici un degetel afara, afundat in apa, nu stiu cat anume il poate impiedica pe Dumnezeu sa primeasca noul suflet in Biserica Sa. Chiar se impiedica harul lui Dumnezeu de un viciu de procedura?

Si fiindca vorbeam ieri de purgatoriu, si fiindca vad ca si subiectul threadului e ascuns tare bine pe undeva. Se vede ca de fapt aveam o viziune invechita asupra purgatoriului catolic. Chiar in seara asta intamplator am ascultat un podcast in care printre altele un preot catolic explica cum ca in purgatoriu mergi, desi esti mantuit, dupa ce mori datorita faptului ca esti inca foarte atasat de lucruri materiale care nu au legatura cu Dumnezeu, urmele pacatelor adica amintiri, dorinte, sentimente, pareri de rau, patimi, etc. Purgatoriul este o perioada de gratie pe care Dumnezeu i-o da omului care deja este mantuit in care el sa se elibereze de ceea ce inca il tine legat de viata pamanteana, si pe masura ce renunta, putin cate putin, incetul cu incetul de ceea ce este pamantesc, sufletul sa se poata apropia cat mai complet de Dumnezeu. Cand aceasta curatire este completa --> Rai. Se pare ca nu mai este vorba de plata a urmelor pacatelor prin foc si chin, un fel de quid pro quo, ci eliberare de urmele pacatelor, care tot este un fel de chin fiindca e foarte greu, dar spiritual mai mult.
Reply With Quote
Vechi 10.12.2009, 11:06:20
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Zaharia, stiu ca nu ai sa-mi raspunzi, dar, ca un scurt comentariu la postarea ta de mai sus: ai descris in asa fel Sf Taine incat parca le transformi intr-un fel de vraji a la Harry Potter. Daca faci cu tare lucru si spui cutare lucru, atunci Sf Duh vine. Daca schimbi macar un cuvant, sau gestica nu e chiar perfecta, pac, nu vine. De parca Dumnezeu sa impiedica de micimea si greselile noastre.

Sigur, nu vreau sa neg importanta formei. Nu te poti considera casatorit in fata lui Dumnezeu fara sa fi fost cununat de preot, nu te poti considera botezat daca nu esti botezat in numele Sf Treimi. Ca nasii nu-s ortodocsi? Oare cine pune la un botez ortodox nasi neortodocsi? Si pana la urma nasii sunt mai mult martori ai botezului, nu savarsesc Sf Taina -- deci cum anume invalideaza ei botezul?
Ca esti sau nu complet, nici un degetel afara, afundat in apa, nu stiu cat anume il poate impiedica pe Dumnezeu sa primeasca noul suflet in Biserica Sa. Chiar se impiedica harul lui Dumnezeu de un viciu de procedura?

Si fiindca vorbeam ieri de purgatoriu, si fiindca vad ca si subiectul threadului e ascuns tare bine pe undeva. Se vede ca de fapt aveam o viziune invechita asupra purgatoriului catolic. Chiar in seara asta intamplator am ascultat un podcast in care printre altele un preot catolic explica cum ca in purgatoriu mergi, desi esti mantuit, dupa ce mori datorita faptului ca esti inca foarte atasat de lucruri materiale care nu au legatura cu Dumnezeu, urmele pacatelor adica amintiri, dorinte, sentimente, pareri de rau, patimi, etc. Purgatoriul este o perioada de gratie pe care Dumnezeu i-o da omului care deja este mantuit in care el sa se elibereze de ceea ce inca il tine legat de viata pamanteana, si pe masura ce renunta, putin cate putin, incetul cu incetul de ceea ce este pamantesc, sufletul sa se poata apropia cat mai complet de Dumnezeu. Cand aceasta curatire este completa --> Rai. Se pare ca nu mai este vorba de plata a urmelor pacatelor prin foc si chin, un fel de quid pro quo, ci eliberare de urmele pacatelor, care tot este un fel de chin fiindca e foarte greu, dar spiritual mai mult.
Mai sora crestina...nu am glumit deloc si nici nu am vrut sa-mi arat rautatea asemanindu-te in reflectii su Sophia . Am vorbit drept (dupa parerea mea si dupa atitudinea ta !) si pe fata, pt. ca procedezi la fel ! De ce nu iei tu in consideratie (adica sa citesti cu atentie !) tot ce scriu eu ...daca tot zabovesti pe postarile mele .Aceste postari nu le fac pt. a fi un prilej de sminteala sau de enervare , nu, ci din contra . Dar daca nu citesti cu atentie si te lasi sedusa de frinturi scoase din text si context , daca mai ai si idei preconcepute isvorite din propriile pareri neraportate la invatatura consacrata din domeniu , de unde vrei sa ne intelegem si macar formal sa intelegem acelasi lucru despre acelasi subiect pus in discutie .
Uite ce raspund eu la inteventia ta :
- la primul aliniat : am mai scris ca o slujba se implineste (se savirseste) exact cum spune tipicul bisericesc (ca de aceea este o carte si o disciplina teologica distincta !) si molitfelnicul .Altfel nu . Sfintii parinti au atras atentia cu seriozitate asupra acestui lucru iar in zilele noastre lucrarile sf. Lavrentie al Cernigovului spune raspicat : ,,...vai de cei care adauga sau scurteaza din slujbele bisericii" si si argumenteaza ,in principal fiind vorba de mindrie si hula impotriva D.Sf. Asa ca numai dumneata sora din realitatea de sub ochii tai intelegi Hary... pt. ca mai intii de toate ai in fire raul simt al tagaduirii socotind sfintii parinti asemeni lui Galileo, Newtton, Descartes,Nils Bohr, Einstein etc. Sau probabil ca pe acestia ii respecti fara tagaduiala pt.ca sunt oameni de stiinta . Fa cum crezi de cuviinta !
- la al doilea aliniat : in primul si in primul rind nu sti cine sunt nasii si ce obligatii le revin cu diferentele de rigoare dintre cei de la botez si cei de la cununie . Pune mina si citeste cu seriozitate tot ce gasesti , chiar si pe net, despre botez si abia apoi fa-ti pareri personale.Nasii nu sunt nici pe departe martori ! sau doar martori ! Mai apoi am si aratat ,in functie de importanta , impedimentele asupra tainei de greselile facute cu ingaduiala sau cu participarea preotului , tu doar asta (adica ce postezi) ai inteles? Ce zici, dupa parerea ta, nu ar fi mai potrivit ca la botez sa nu mai desbracam copilul sau chiar adultul pt. a nu raci , pt. a nu face tevatura unui copil de ,,casa" mare si tot asa din cine stie cite considerente altele si doar sa-l stropesca preotul cu putina apa sfintita ,la fel cu cea din cristelnita mare ,dintro canuta ...si gata ! Tu chiar ai citit, te-ai documentat bine ce insemneaza apa cristelnitei, cufundarea intreita in ea si de ce se face asa? Sau ai pofta doar sa-ti expui judecatile tale si sa fi agresiva si nepoliticoasa, motiv pt. care te si evit ? Sa nu intelegi ca vreau sa te afrontez sau sa te pun la punct, nu asta doresc ci doar ti-am spus clar, negru pe alb, cam cum faci tu, din punctele mele de vedere si referitor la persoana mea. Cind nu intelegi lucrurile magistrale (mai mari ca acestea pe pamint si in cer nu exista !) despre ortodoxie imagineaza-ti de fiecare data ca trebuie sa faci un tratament si in loc sa fie aplicat corect si complet ,la locul si la timpul precis se aplica dupa ureche sau mai bine zis cu diferite greseli mai mici sau mai mari . Care crezi ca este efectul lui in cazul acesta si care crezi ca este beneficiul ? Cind iti propun exermple ,pai ti le propun ca sa reflectezi la ele si nu ca sa le desconsideri sau sa treci in viteza peste ele ! Ia sa te gindesti si la acest aspect, desigur daca si ai pofta si bunavointa daca nu ... considera ca nici nu am zis nimic !!
- la ultimul aliniat: intelege ca nu am nimic cu purgatoriul . Nici nu cred cu adevarat ca ar exista ... Pt. ortodoxi ,oamenii adormiti sunt doar de 2 categorii : mintuiti si nemintuiti . Cind esti mintuit , la vremea adormirii si nu alta data, mergi fara nici o opreliste in rai , ceilalti in iad . Cei care erau in curs de implinire a canonului pt. pacate si au adormit merg in iad si stau acolo pe vecie sau sunt scosi de slujbele bisericii singura care mai poate scoate suflete adormite din iad si nu facerea canonului tau in continuare pina la terminare te va scoate . Sunt puzderie de carti si de filade despre morti, despre sufletul lor si despre locul rinduit lor, in cultul ortodox, dar probabil ca acuma unde esti nu mai gasesti iar cind erai in tara nu te interesa subiectul sau ... cea mai rea situatie,tu nu crezi ceea ce citesti si auzi ci doar ceea ce verei tu . In cazul acesta ramii tu cu ideile tale atita timp cit voiesti sau cit vrea ispititorul sa fi legata cu propriile tale socoteli ignorindu-le pe cele oficiale . Este doar treaba si alegera ta !

Deci pe viitor te rog sa cauti sa intelegi ceea ce postez , desigur, din nou, doar daca si vrei , sau sa incetezi cu pareri privitoare la mine . Nu sufar de nevorbire , nici nu ma arde in suflet ,,lupta dreapta" a polemicii . Sunt pe forum pt. a lua cunostiinta de experienta altora din vietuirea lor corecta de ortodoxi (ceea ce nu se poate vedea in totdeauna) sau de a marturisi drept ortodoxia , lucru mai vizibil, dar nu si din alte motive . Pt. a-mi face prieteni si si insasi notiunea de ,,prietenie" este necesar si altceva , mult mai consistent pe care netul ca posibilitate nu o ofera . Dupa parerea mea ,aici imi fac doar simpatizanti si cunoscuti . Pt. prietenie este necesara vederea si vietuirea fata catre fata , adica sa te vezi si sa discuti mult inafara scrisului cel putin din cind in cind !

Dumnezeu sa ne ierte si sa ne binecuvinteze pe tine si si pe mine !... sau daca eu gresesc mai mult , sa ma ierte mai intii si mai mult pe mine si apoi si pe tine !
Spor binecubintat in continuare !

Last edited by zaharia_2009; 10.12.2009 at 11:45:08.
Reply With Quote
Vechi 10.12.2009, 12:49:19
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul

Deci pe viitor te rog sa cauti sa intelegi ceea ce postez , desigur, din nou, doar daca si vrei , sau sa incetezi cu pareri privitoare la mine . Nu sufar de nevorbire , nici nu ma arde in suflet ,,lupta dreapta" a polemicii .
Ok, discutia asta ia o turnura de poveste si e bine sa o incheiem aici. Nu am exprimat nici un fel de pareri despre tine personal, doar despre ce scrii, si nici atunci doar asa, ca sa te atac. Desi tu nu te-ai abtinut nici de la jigniri, nici de la ironii ad personam. Sunt agresiva si nepoliticoasa?? Dar mentioneaza doar un cuvant nepoliticos pe care l-am scris...nu cred sa fie vreunul.

In fine, si cu asta basta.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Blestemele Sfantului Vasile cel Mare mihaela_0508 Intrebari utilizatori 4 03.05.2010 16:52:16
despre cartile din care se canta slujba NiCcoleta Despre Utrenie 6 21.03.2010 17:54:22
PACATELE ancah Pocainta 24 24.09.2008 14:04:20