![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cuvântul grecesc pe care l-am folosit este din patrimoniul Bisericii Nedespărțite, comun Apusului și Răsăritului. Cred că Sfinții Grigorie de Nazianz și Maxim Mărturisitorul (încă) sunt recunoscuți și se mai prăznuiesc în Biserica Romano-Catolică. Dacă arunci o privire în metodologia scolastică, exclusiv catolică, ai să observi că până și ei spuneau că finalitatea are valoarea cea mai mare, adică scopul ultim. Or, n-ai să găsești sfinți părinți din primul mileniu (cel puțin grecofoni) care să susțină primordialitatea jertfei și să facă din Înviere un act cu scop demonstrativ (ca să arate oamenilor că.....). Bineînțeles, afară de Augustin care e latinofon. Aici se vede foarte clar o diferență fundamentală între BO și BC. Prima pune accent pe ontologic și cealaltă pe juridic. Sigur că după cele două Concilii de la Vatican, teologia catolică s-a mai nuanțat, însă în popor circulă catehisme străvechi, neactualizate care propagă idei pe care Roma le-ar dori mai degrabă băgate la muzeu.
|
|||
|
|||
![]()
Îmi cer sincer scuze dacă te-ai simțit lezat de remarca mea imprudentă (Nu știu ce se întâmplă azi pe forum, dar suntem amnezici rău de tot) în care, după cum vezi, m-am autoinclus!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Un posibil răspuns ar fi faptul că porcul nu face parte din categoria respectivă "animale domestice" - din Biblia Ortodoxă. Dacă ne uităm în originalul ebraic la Facerea 1,25 vedem că această categorie de animale apare sub numele generic de [בְּחמָח] behemah, adică patrupede domestice mai mari, vite, animale de povară. Ori porcul nu este nici patruped mare, nici vită, nici animal de povară. Nici măcar traducerea Septuaginta (după care pretinde versiunea sinodală că se inspiră) nu desemnează această categorie ca fiind "animale domestice", ci [κτήνη] (pluralul de la κτήος), adică vite, animale de povară. Și uite așa, fără voia mea am dat peste încă o diferență între original și versiunea ortodoxă a Bibliei... |
|
|||
|
|||
![]()
Bună întrebare... Înteresant e că atât Paștele, cât și duminica (pretinse a fi celebrări ale Învierii) nu sunt poruncite de Domnul, pe când Cina Euharistică este.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cine stie daca nu tot el era in parabola cu vamesul si fariseul... |
|
||||
|
||||
![]()
Pentru osutafaraunu:
Mi se pare ca aveti ceva impotriva calugarilor. Ma insel ? E vreo problema daca un om vrea sa isi schimbe stilulu de viata traind mai "izolat", alaturi de oameni cu aceeasi credinta, in rugaciune si in post ? |
|
|||
|
|||
![]()
Nu am nimic cu ei, chiar îi admir pe cei care țin strict regimul impus de ordinul lor.
|
|
|||
|
|||
![]()
Vad ca discutia despre Cina de Taina s-a prelungit, desi era totul clar.
Sf Apostol Ioan ne spune exact ce zi era, a fost martor si oricum a scris Evanghelia mai tarziu decat ceilalti trei. Nu era vorba de un Pasti esenian, era Pastile evreiesc. Ceilalti Evanghelisti nu se contrazic deloc, ne spun acelasi lucru, mantionand ca mai erau doua zile pana la Pasti. In noaptea si ziua rastignirii evreii fac lucruri pe care nu le pot face in ziua de Pasti. Tin o judecata cu martori si tot ce era nevoie, stau afara, un evreu se intoarce de la micile campului, cumpara Iosif panza de in, etc. Asadar iata adevarul spus de Sf. Apostol Ioan, cap. 19 "14. Și era Vinerea Paștilor, cam la al șaselea ceas, și a zis Pilat iudeilor: Iată Împăratul vostru. In traducerile neoprotestante: "14. Era ziua Pregătirii Paștelor, cam pe la ceasul al șaselea. Pilat a zis Iudeilor: Iată Împăratul vostru! Asadar discutia s-a incheiat, nu o sa stam acum sa vedem daca iese cumva cum vrea Adriana. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|